Varför saknas min sida på Google Sök?

Felsöka varför sidor och webbplatser saknas

Så här felsöker du och åtgärder de vanligaste problemen när sidan eller webbplatsen saknas från resultaten på Google Sök.

Skapade du sidan eller begärde indexering av den nyligen?
Det kan ta tid för Google att indexera sidan. Låt det gå minst en vecka efter att du skickade in en webbplatskarta eller begärde indexering innan du börjar undersöka om det har blivit fel. Om du nyligen har gjort en ändring på sidan eller webbplatsen kontrollerar du om sidan fortfarande saknas efter en vecka.

Steg 1: Kontrollera att sidan eller webbplatsen faktiskt saknas

Kontrollera först att sidan eller webbplatsen faktiskt saknas i Googles index. Många utgår från att de inte finns på Google när det snarare är så att sidan visas långt ned bland sökresultaten, eller att informationen utelämnas på grund av andra omständigheter kring sökningen (t.ex. om du använder en mobil enhet men sidan fungerar endast på datorer).

Så här kontrollerar du att sidan saknas:

1. Stäng av säker webbsökning så att sökresultaten inte filtreras.
  2. Sök efter webbplatsen eller sidan på Google:
    • Om det gäller en webbplats: Gör en webbplatssökning med syntaxen site:ditt_domännamn
      Exempel: site:example.com
    • Om det gäller en sida: Gör en webbplatssökning med syntaxen site:sidans_webbadress
      Exempel: site:example.com/djuraffär/hamstrar eller https://site:example.com/djuraffär/hamstrar
  3. Om det visas sökresultat finns webbplatsen eller sidan redan i indexet:
    • Om det gäller en webbplats är det möjligt att själva webbplatsen finns i vårt index, men att inte alla sidor finns på Google. Du kanske vill lägga till en webbplatskarta som hjälper Google att hitta alla sidor på webbplatsen.
    • Om det gäller en sida kan det finnas flera orsaker till att den inte syns så tydligt i sökresultaten:
      • Om sidan finns i indexet men inte placerar sig så bra som du förväntat dig kan du läsa våra riktlinjer för webbplatser.
      • Om sidan nyligen har fått en mycket sämre placering kan du testa att felsöka det.
      • Om det finns flera versioner av en sida (till exempel en version för mobiler och en för datorer, eller två webbadresser som hänvisar till samma sida) räknar Google en av dem som kanonisk (primär) och alla andra som dubbletter. Sökresultaten hänvisar endast till den kanoniska sidan. Kontrollera om sidan betraktas som en dubblett med granskningsverktyget för webbadresser.
  4. Om du fortfarande inte ser webbplatsen eller sidan i sökresultatet fortsätter du till steg 2: Åtgärda problemet.

Steg 2: Åtgärda en sida som saknas

När du har bekräftat att en sida saknas gör du så här för att diagnostisera problemet.

I dessa anvisningar förutsätter vi att du har ett Search Console-konto eftersom det är mycket lättare att diagnostisera indexeringsproblem via Search Console.

1. Om webbplatsen eller sidan är ny kanske den inte finns i vårt index eftersom vi inte har hunnit genomsöka eller indexera den ännu. När du lägger upp en ny sida genomsöker vi den inte direkt. När vi har genomsökt den tar det sedan lite tid att indexera den. Hur lång tid det tar beror på flera olika faktorer, men oftast tar det sammanlagt mellan en eller två dagar och några veckor. Läs mer om hur Google genomsöker webben.
  2. Har du nyligen köpt eller tagit över någons webbplats? Det kan hända att du har fått en webbplats som vi har vidtagit manuella åtgärder mot. Historiksidorna i rapporten Manuella åtgärder och rapporten Säkerhetsproblem visar alla utestående åtgärder som vi har vidtagit. Du kan läsa dokumentationen för rapporten om hur du kan lösa problem som redan finns på en köpt webbplats.
  3. Om du nyligen strukturerade om webbplatsen eller flyttade den till en ny domän eller till https och något gick fel vid flytten kan sidor som tidigare fick bra resultat nu rankas sämre. Så här åtgärdar du det: Omdirigera användare, Googlebot och andra sökmotorer med 301-omdirigeringar (RedirectPermanent). (I Apache gör du detta med en .htaccess-fil. I IIS använder du administratörskonsolen.) Om du nyligen har flyttat webbplatsen till https söker du efter både http- och https-varianterna av webbadresserna på Google. Läs mer om hur du flyttar en webbplats så att sökresultaten påverkas så lite som möjligt.
  4. Kontrollera om några manuella åtgärder har utförts på sidan. Manuella åtgärder leder till att sidan får lägre rankning eller tas bort helt och hållet från sökresultaten. Du kan använda rapporten Manuella åtgärder som vägledning för hur du åtgärdar den manuella åtgärden. Om sidan har tagits bort av juridiska skäl läser du mer om begäranden om borttagningar av juridiska skäl och policyer för borttagning.
  5. Kontrollera om några säkerhetsproblem har rapporterats på webbplatsen. Säkerhetsproblem kan leda till att sidan får lägre rankning eller att en varning visas i webbläsaren eller sökresultaten. Du kan använda rapporten Säkerhetsproblem som vägledning för hur du åtgärdar den manuella åtgärden.
  6. Granska sidan med granskningsverktyget för webbadresser:
    • Om verktyget visar att sidan inte har indexerats gör du följande:
      1. Läs dokumentationen och ta reda på varför och hur du åtgärdar det. Här är de vanligaste skälen:
        • Du blockerar sidan med en robots.txt-fil, ett noindex-direktiv eller på något annat sätt, till exempel lösenordsskydd. Ta bort blockeringen med lämpliga åtgärder.
        • Om något annat tekniskt problem anges i rapporten läser du dokumentationen och tar reda på varför sidan är blockerad.
        • Om det inte finns några fel, och sidan inte blockeras för Google, kan problemet gälla hittbarhet.
      2. Begär indexering av sidan med hjälp av granskningsverktyget för webbadresser.
    • Om rapporten visar att sidan har indexerats gör du följande:
      • Kontrollera om du (eller någon annan) har begärt att webbplatsen eller webbadressen ska tas bort från indexet. Öppna verktyget för borttagning av webbadresser och titta efter begäranden om att ta bort webbadresser eller webbplatser med statusen Godkänd. Om sådana begäranden finns kan du återkalla dem.
      • Sidan kan ha utelämnats eller tagits bort från indexet oavsiktligt. (Webben är enorm, och Google får inte med varenda sida även om vi försöker!) Be Google att genomsöka sidan på nytt.
      • Åtgärdades inte problemet? Besök forumet för webbansvariga berätta vad som är fel (se till att du beskriver hela problemet och bifoga länkar till webbplatsen).

Förbättra Googles möjlighet att hitta och söka igenom webbplatsen

Om Google inte verkar hitta alla sidor på webbplatsen kan det tyda på att Google inte kan hitta sidorna (genomsöka) eller att Google inte kan analysera dem (indexera). Här finns grundläggande information om krypning och indexering.

Genomsökningsproblem

Google måste kunna hitta dina sidor för att kunna indexera dem. Här är de viktigaste sätten att hjälpa Google att hitta dina sidor:

• Skicka in en webbplatskarta. En sådan anger exakt vilka sidor som du vill att Google genomsöker. Många webbhotell skapar och skickar in en webbplatskarta åt dig. Läs webbhotellets dokumentation för att ta reda på om detta gäller dig (sök efter ”webbplatskarta”).
  • Se till att folk känner till din webbplats. Google upptäcker nya webbplatser från befintliga.
  • Tillhandahåll en omfattande länknavigering på webbplatsen. Se till att alla sidor på webbplatsen kan nås genom att följa en kedja av en eller flera länkar på startsidan. Undvik att använda länkar som kräver att användarens interaktion visas, ovanlig länkteknik, länkar som är inbäddade i mediafiler eller annan komplicerad teknik.
  • Skicka en begäran om indexering för startsidan. Om du har länkat till alla sidor ordentligt ska Google kunna hitta alla sidor utifrån startsidan.
  • Webbplatser där webbadressparametrar används i stället för sökvägar i webbadresserna eller sidnamn kan vara svårare att genomsöka. En sida på example.com/djuraffar/zebra är lättare för Google att hitta än en sida på exemple.com?page=1234.

Indexeringsproblem

I Sökoptimering för nybörjare hittar du många goda råd om hur du förbättrar genomsökningen och indexeringen av webbplatsen.

Kontrollera även att sidan följer Googles riktlinjer för Sök.