AMP-test

AMP (Accelerated Mobile Pages) är en standard för webbsidor som ska läsas in snabbt och se bra ut på mobila enheter. Att ha en mobilanpassad webbplats har fått en avgörande betydelse för närvaron online. Många länder har nu mer smartphonetrafik än datortrafik. Med AMP-testet kan du validera en AMP-sida och kontrollera att den har konfigurerats korrekt så att den kan visas i Googles sökresultat. Obs! Vi rekommenderar att du använder Granskningsverktyget för webbadresser i stället för AMP-testverktyget när du vill bekräfta att dina AMP-sidor har indexerats ordentligt.

Öppna AMP-testet

Köra testet

Det är lätt att köra AMP-testet. Skriv bara den fullständiga adressen till webbsidan som ska testas. Testet följer eventuella omdirigeringar som implementeras av sidan.

Granska resultaten

Om det förekommer fel kan du utöka enskilda fel och öppna kodutforskarfönstret för det felet genom att klicka på radnumret.

Om sidan har strukturerad data klickar du på länken till strukturerad data. Då öppnas testverktyget för strukturerad data där du kan testa och utforska strukturerad data.

Om sidan inte är en giltig AMP-sida kanske den inte visas i Googles sökresultat med alla tillgängliga funktioner. Till exempel kanske den inte visas med bild eller i en snurra.

AMP-fel

Förutom vanliga AMP-fel kan följande ytterligare problem (fel och varningar) visas i rapporten.

Google-specifika AMP-problem
Problem Beskrivning
Innehållet matchar inte: inbäddad video saknas Den kanoniska webbsidan har en inbäddad video som saknas i AMP-versionen. AMP-versionen bör vanligtvis innehålla samma viktiga innehållsresurser som den kanoniska webbsidan. Observera att videon identifieras utifrån webbadressen. Om du har två olika webbadresser som leder till samma video visas den här varningen.
Bildstorleken är mindre än den rekommenderade storleken AMP-versionens strukturerade data hänvisar till en bild som är mindre än vår rekommenderade storlek. Detta innebär att sidan kanske inte visas med alla AMP-relaterade funktioner på Google Sök. Det kan även göra så att förslagskort inte visas med stora bilder (vilket kan leda till minskad trafik till webbplatsen och minskat användarengagemang). Åtgärda felet genom att använda en större bild som uppfyller kraven i våra riktlinjer.
AMP-sidans domän stämmer inte AMP-sidan och den kanoniska versionen värdlagras på olika domäner. Detta kan vara förvirrande för mobila användare eftersom olika webbadressdomäner visas i sökresultat och när de öppnar sidan i en AMP-läsare. (Detta påverkar inte indexeringen eller sidans rankning.)
Webbadressen hittades inte (404) Det gick inte att hitta den begärda AMP-adressen. Läs mer om hur du åtgärdar 404 sidor.
Serverfel (5xx) Ospecificerat 5XX-serverfel när AMP-sidan begärdes. Läs mer om serverfel.
Blockerad av robots.txt Den begärda AMP-adressen blockerades av en robots.txt-regel. Om du inte vill att det ska vara så testar du robots.txt-filen för blockeringsregeln. Sedan ändrar du regeln eller tar bort den (eller ber att webbutvecklaren gör det åt dig).
Genomsökningsproblem Ospecificerat genomsökningsfel för AMP-sidan. Felsök problemet genom att ange AMP-sidans webbadress i granskningsverktyget för webbadresser
AMP-sidan som hänvisas till är inte en AMP-sida En kanonisk sida hänvisar till något som inte är en AMP-sida. Läs mer om hur en hänvisning från en sida som inte är AMP till en AMP-sida ska se ut.
AMP-sidan som hänvisas till har sig själv som kanonisk sida Den kanoniska sidan pekar på en fristående AMP-sida. En fristående AMP-sida kan inte hänvisas till som AMP-versionen av en sida. Läs mer om hur en hänvisning från en sida som inte är AMP till en AMP-sida ska se ut.
Webbadressen har märkts upp med noindex AMP-sidan blockeras av ett noindex-direktiv. Google kan inte indexera en sida som blockerats med noindex. Ta antingen bort noindex-direktivet eller referensen till den blockerade sidan.
Datumet unavailable_after har passerat för den här sidan AMP-sidan har metataggen eller direktivet unavailable_after med ett datum som redan har varit, vilket anger att sidan inte längre ska visas. Uppdatera taggen till ett datum i framtiden eller ta bort taggen.
Webbadressen som angetts på den kanoniska sidan är ogiltig En kanonisk sida hänvisar till en AMP-version med en webbadress som har ogiltigt format. Läs mer om hur en hänvisning till en AMP-version ska se ut.
Fel på kanonisk sida – amp-story

En sida hänvisar felaktigt till en sida uppmärkt med amp-story som AMP-version. Detta är inte tillåtet eftersom en sida uppmärkt med amp-story per definition har sig själv som kanonisk: den måste peka på sig själv med taggen <rel="canonical"> och kan inte vara AMP-versionen av någon annan sida.

Modulskript deklarerades utan nomodule-alternativ (eller tvärtom) Du använder taggen <script type="module"> utan <script nomodule async> eller tvärtom. De här taggarna måste användas parvis så att det fungerar korrekt i webbläsare både med och utan stöd för modulskript.
Webbadress saknas i HTML-taggen Den angivna HTML-taggen måste ha ett attribut med en giltig webbadress som är längre än noll, men en tom sträng har angetts. Ange en giltig webbadress i det markerade attributet.
Attributet saknas eller är felaktigt, men det krävs av attributet on Det angivna attributet är obligatoriskt men felaktigt eller saknas. Attributet är obligatoriskt eftersom du har angett ett on-attribut i samma tagg.
En underordnad <svg>-tagg hittades utanför <svg>-blocket. En tagg som måste kapslas in i ett <svg>-block har angetts utanför <svg>-blocket.
Sidan läser in flera versioner av samma tilläggsskript Flera versioner av samma AMP-tillägg läses in av sidan. Åtgärda problemet genom att ta bort en version av skriptet.

Anslutningsfel

Dessa anslutningsfel kan också uppstå under ett pågående AMP-test:

• DNS-servern svarar inte: Detta är ofta ett tillfälligt problem som löser sig på egen hand inom några minuter.
  • DNS-fel: okänd värd: DNS-servern slog inte upp din webbadress. Detta kan vara ett tillfälligt problem som löser sig på egen hand inom några minuter.
  • DNS-fel: privat IP-adress angiven: DNS-servern returnerade en IP-adress som finns i ett särskilt/privat uteslutet intervall som RFC 1918 (till exempel 10.0.0.1)
  • Det gick inte att ansluta till servern: Servern kunde inte nås, avvisade anslutningen eller gick inte att ansluta till. Läs mer.
  • Ogiltigt svar från servern: Svaret eller huvudet trunkerades, servern har inte stöd för det begärda protokollet eller så kunde svaret inte analyseras (t.ex. om svarsdatan komprimerades på fel sätt). Läs mer.
  • Ogiltigt SSL-certifikat för servern: Webbplatsens SSL-certifikat är ogiltigt. Google testar inte en HTTPS-webbadress på webbplatsen om certifikatet inte är giltigt.
  • Robots.txt kunde inte nås: Google genomsöker inte en webbplats om robots.txt-filen finns men inte går att nå. Du kan kontrollera robots.txt-tillgängligheten i rapporten Genomsökningsstatistik.
  • Inläsning av värd överskreds: Det verkar som att webbplatsen har nått sin högsta kapacitet för begäranden om genomsökning eller inspektion av Google. Google kan inte köra tester förrän trafikbelastningen (enligt Googles beräkningar) minskar.

Nästa steg

Om du är verifierad webbplatsägare i Search Console kan du utforska sammanställd statistik för webbplatsens alla AMP-sidor i statusrapporten om AMP.

Fler AMP-resurser

Här hittar du fler resurser om AMP:

• www.ampproject.org – Startsida för projekt med öppen källkod: innehåller fullständig AMP-dokumentation samt den öppna AMP-koden.
  • AMP på Google Sök (för utvecklare) – Ytterligare AMP-information specifik för Google Sök. Här kan du läsa om några ytterligare krav för att AMP-sidorna ska visas i Google Sök med alla tillgängliga sökfunktioner.