Bästa metoder för multimediefiler

Vilka filtyper kan Google indexera?

Google kan indexera de flesta typer av sidor och filer. Nedan följer information om några specifika multimedietyper.

Allmänna bästa metoder

Om du tänker använda multimedia på din webbplats följer här några rekommendationer som kan förhindra att det uppstår problem.

• Använd bara multimedia där det behövs. Vi rekommenderar att du använder HTML för innehåll och navigering.
  • Tillhandahåll textversioner av sidorna. Om du har en välkomstskärm utan HTML på startsidan ska du inkludera en vanlig HTML-länk på startsidan som leder till textbaserad sida där användare (eller Googlebot) kan ta sig runt på webbplatsen utan att behöva använda multimedia.

Sökmotorer är i allmänhet textbaserade. Det innebär att ditt material måste vara i textformat för att kunna genomsökas och indexeras. (Google kan nu indexera textinnehåll i Flash-filer, men det kanske inte är möjligt för andra sökmotorer.)

Du kan fortfarande ha Flash-filer, Silverlight, videor eller annat multimedieinnehåll på webbplatsen, men vi rekommenderar att allt material som du bäddar in i sådana filer även finns i textformat. Annars kanske vissa sökmotorer inte kommer åt det. Exemplet nedan är inriktat på de vanligaste typerna av material som inte är text, men liknande riktlinjer gäller för alla andra typer: Inkludera textmotsvarigheter för alla filer som inte är textbaserade. (Tänk även på att Flash inte längre fungerar på de flesta mobila webbläsare.)

Det ökar inte bara chansen för att Googlebot ska kunna genomsöka och indexera material, utan gör även materialet mer tillgängligt. Många människor, till exempel folk med nedsatt syn, personer som använder skärmläsare eller som har anslutningar med låg bandbredd, kan inte se bilder på webbsidor. Genom att använda textmotsvarigheter når du ut till fler.

Video

Läs om bästa metoder för video.

IFrames

IFrames används ibland för att visa material på webbsidor. Det kan hända att material som visas via iFrames inte indexeras och därför inte kan visas i Googles sökresultat. Vi rekommenderar att du undviker att använda iFrames för att visa innehåll. Om du inkluderar iFrames ska du lämna extra textbaserade länkar till materialet som visas där, så att Googlebot kan söka igenom och indexera det.

Flash

Flash stöds inte längre av de flesta mobila webbläsare och ska fasas ut av Adobe under 2020. Vi rekommenderar att du använder ett annat format, till exempel HTML5

Googlebot kan indexera nästan vilken text som helst som användare ser när de använder en Flash SWF-fil på din webbplats. Googlebot kan använda texten för att generera ett kodavsnitt eller för att matcha sökord för sökningar på Google. Googlebot kan även upptäcka webbadresser i SWF-filer (till exempel länkar till andra sidor på din webbplats) och följa länkarna.

Vi söker igenom och indexerar det här innehållet på samma sätt som vi söker igenom och indexerar annat innehåll på din webbplats. Du måste inte göra något särskilt. Vi kan dock inte garantera att vi genomsöker och indexerar allt ditt innehåll, vilket gäller både Flash och annat innehåll.

När en SWF-fil läser in innehåll från någon annan fil, oavsett om det är text, HTML, XML, en annan SWF osv. – kan Google indexera även detta externa innehåll och associera det med den överordnade SWF-filen och alla dokument som innehållet är inbäddat i.

Vi jobbar ständigt på att förbättra vår indexering av Flash-filer, men det finns några begränsningar. Vi kan till exempel för närvarande inte indexera dubbelriktat språkinnehåll (till exempel hebreiska eller arabiska) i Flash-filer.

Tänk dessutom på att även om Google kan indexera innehållet i Flash-filer så kanske andra sökmotorer inte kan det. Vi rekommenderar därför att du bara använder multimedia som Flash där det behövs och i stället använder HTML för innehåll och navigering. Detta gör webbplatsen mer lättillgänglig för Google och dessutom tillgänglig för en större målgrupp, bland annat för användare med nedsatt syn som behöver använda skärmläsare, personer som har gamla eller ovanliga webbläsare samt användare med anslutningar med begränsad eller låg bandbredd som mobiler. En bonus till? Om du använder HTML i navigeringsfunktionen kan användarna spara innehållet som bokmärken och skicka direktlänkar via e-post.

Du kan också använda sIFR (Scalable Inman Flash Replacement). Med sIFR (ett projekt med öppen källkod) kan webbansvariga ersätta textelement med Flash-motsvarigheter. Med hjälp av den här tekniken visas innehållet och navigeringsfunktionen av ett inbäddat Flash-objekt, men eftersom innehållet ingår i HTML-källkoden kan även användare som inte har Flash läsa den (vilket även omfattar sökmotorer).