Interaktiivisen multimedian parhaat käytännöt

Mitä tiedostotyyppejä Google voi indeksoida?

Google pystyy indeksoimaan useimpia sivu- ja tiedostotyyppejä. Tässä on lisätietoja tietyistä interaktiivisen multimedian tyypeistä:

Yleiset parhaat käytännöt

Jos aiot käyttää sivustollasi interaktiivista multimediaa, näillä suosituksilla voit välttää ongelmia.

• Käytä interaktiivista multimediaa vain tarvittaessa. Sisällön ja sivustossa liikkumisen toteuttamiseen kannattaa käyttää HTML:ää.
  • Luo sivuista myös tekstiversiot. Jos etusivullasi on muuta kuin HTML:ää sisältävä aloitusnäyttö, lisää etusivulle tavallinen HTML-linkki tekstipohjaiselle sivulle, jotta käyttäjä (tai Googlebot) voi liikkua sivustollasi ilman interaktiivista multimediaa.

Hakukoneet ovat yleensä tekstipohjaisia. Sivustojen sisällön on siis oltava tekstimuodossa indeksoimista varten. (Google pystyy nykyisin indeksoimaan myös Flash-tiedostoissa olevan tekstisisällön, mutta muut hakukoneet eivät siihen välttämättä pysty.)

Tämä ei tarkoita, ettei sivustollasi voisi olla interaktiivista multimediaa, esim. Flash- tai Silverlight-sisältöä tai videoita. Näihin tiedostoihin upotetun sisällön on kuitenkin oltava käytettävissä myös tekstimuodossa, tai sisältö ei välttämättä ole kaikkien hakukoneiden käytettävissä. Oheisissa esimerkeissä keskitytään yleisimpiin muuta kuin tekstiä oleviin sisältötyyppeihin, mutta vastaavat ohjeet pätevät muihinkin tyyppeihin: toimita tekstiversiot kaikista muuta kuin tekstiä olevista tiedostoista. (Huomaa myös, että Flash ei enää toimi useimmilla mobiiliselaimilla.)

Tämä auttaa Googlebotia sisällön indeksoinnissa ja helpottaa sisällön käyttöä. Esimerkiksi näkövammaiset ja näytönlukuohjelmalla tai hitaalla verkkoyhteydellä selaavat käyttäjät eivät näe kuvia verkkosivuilla. Tekstiversioiden luominen laajentaa siis yleisöäsi.

Video

Tutustu videoiden parhaisiin käytäntöihin.

iFrame-kehykset

iFrame-kehyksiä käytetään joskus sisällön näyttämiseen verkkosivuilla. iFrame-kehyksissä näytettävää sisältöä ei välttämättä indeksoida, eikä sitä siksi voida näyttää Googlen hakutuloksissa. Suosittelemme välttämään iframe-kehysten käyttöä sisällön näyttämiseen. Jos kuitenkin päätät käyttää iFrameja, muista lisätä tekstipohjaiset linkit niissä näytettävään sisältöön, jotta Googlebot pystyy indeksoimaan kyseisen sisällön.

Flash

Flashia ei enää tueta useimmissa verkkoselaimissa ja Adobe aikoo poistaa sen käytöstä vuoteen 2020 mennessä. Suosittelemme käyttämään toista formaattia, esim. HTML5:tä.

Googlebot voi indeksoida lähes mitä tahansa tekstiä, jonka käyttäjät näkevät käyttäessään sivustosi Flash SWF ‑tiedostoa, ja käyttää kyseistä tekstiä katkelman luomiseen tai Google-hakutulosten näyttämiseen. Googlebot voi myös tunnistaa SWF-tiedostoissa olevat URL-osoitteet (esimerkiksi linkit muille sivustosi sivuille) ja seurata kyseisiä linkkejä.

Sisältö indeksoidaan samalla tavalla kuin sivuston muukin sisältö – sinun ei tarvitse ryhtyä erityistoimiin. Emme kuitenkaan takaa, että indeksoimme kaiken sisällön (Flash-sisältö ja muu sisältö).

Kun SWF-tiedosto lataa sisältöä toisesta tiedostosta – esimerkiksi teksti-, HTML- tai XML-tiedostosta tai toisesta SWF-tiedostosta – Google voi indeksoida myös ulkopuolisen sisällön ja liittää sen alkuperäiseen SWF-tiedostoon sekä tiedoistoihin, joihin se on upotettu.

Pyrimme jatkuvasti parantamaan Flash-tiedostojen indeksointia, mutta joitakin rajoituksia on edelleen. Emme tällä hetkellä pysty esimerkiksi indeksoimaan Flash-tiedostojen kaksisuuntaista kielisisältöä (esimerkiksi hepreaa tai arabiaa).

Huomaa, että vaikka Google pystyy indeksoimaan Flash-tiedostojen sisällön, muut hakukoneet eivät siihen välttämättä pysty. Suosittelemmekin siis, että käytät interaktiivista multimediaa, kuten Flash, vain koristetarkoituksiin. Sisällön ja sivustossa liikkumisen toteuttamiseen kannattaa käyttää HTML:ää. Tällöin sivusto toimii paremmin Googlessa ja sivustoa pääsee lukemaan suurempi yleisö (esimerkiksi heikkonäköiset käyttäjät, jotka käyttävät ruudunlukijaa, vanhojen tai epästandardien selainten käyttäjät ja hitaiden internetyhteyksien käyttäjät, kuten matkapuhelin- ja mobiililaitekäyttäjät). Lisäetu: Kun sivustolla liikkuminen on toteutettu HTML:llä, käyttäjät voivat lisätä sisältöä kirjanmerkkeihin ja lähettää suoria linkkejä sähköpostitse.

Yksi vaihtoehto, jota kannattaa harkita, on sIFR (Scalable Inman Flash Replacement). sIFR on avoimen lähdekoodin projekti, jonka avulla verkkovastaavat voivat korvata tekstielementtejä vastaavilla Flash-elementeillä. Tällä tekniikalla sisältö ja navigointi näytetään upotettuna Flash-objektina, mutta koska sisältö on HTML-lähteessä, muutkin kuin Flash-käyttäjät voivat lukea sitä (mukaan lukien hakukoneet).