G Suite har bytt namn till Google Workspace: allt ditt företag behöver för att få jobbet gjort.

[UA] Inställningsvariabel för Google Analytics

Obs! Den här artikeln handlar om Universal Analytics (UA). Från och med 1 juli 2023 slutar UA-standardegendomar att behandla data (1 juli 2024 för UA 360-egendomar). Om du fortfarande använder UA bör du övergå till Google Analytics 4 (GA4).

Creating a Google Analytics Settings Variable with Google Tag Manager

Google Analytics inställningsvariabel används i Universal Analytics-taggar i behållare för webb och mobil (Firebase) för att det ska gå att konfigurera och dela gemensamma Google Analytics-inställningar som finns i flera taggar centralt. När du skapar en Universal Analytics-tagg får du en uppmaning i Google Taggstyrning om att välja eller skapa en inställningsvariabel för Google Analytics.

Skapa en inställningsvariabel för Google Analytics

Så här skapar du en ny inställningsvariabel för Google Analytics:

1. Klicka på Variabler.
  2. Klicka på Ny under rubriken Användardefinierade variabler.
  3. Klicka på Variabelkonfiguration och välj Google Analytics-inställningar (under rubriken Verktyg).
  4. Ange ditt Google Analytics-id i fältet Spårnings-id.
  5. För de flesta implementeringar ska Cookiedomän vara inställt på auto.
  6. Spara taggen.

Hitta Google Analytics-id:t

Så här hittar du ditt Google Analytics-id:

1. Logga in på ditt Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör.
  3. Välj ett konto på menyn i kolumnen KONTO.
  4. Välj en egendom på menyn i kolumnen EGENDOM.
  5. Klicka på Spårningsinformation > Spårningskod under EGENDOM. Ditt id visas längst upp på sidan.

Om du redan har Universal Analytics-taggar i Taggstyrning eller på din webbplats kontrollerar du att värdet på cookiedomänen är detsamma. Standardvärdet för fältet Cookiedomän är auto, vilket gör att Google Analytics automatiskt kan bestämma vilken cookiedomän som ska användas. För de flesta implementeringar är det inte nödvändigt att ändra denna inställning. Ändra värdet bara om du har ett specifikt behov av det. Läs mer.

Fler saker att tänka på

De flesta användare börjar med en inställningsvariabel för Google Analytics som bara innehåller ett Google Analytics-id. Eventuella ytterligare taggkonfigurationer med samma Google Analytics-id kan då använda variabeln utan att behöva ange id:t igen. Avancerade konfigurationer kan innehålla anpassade fält, anpassade dimensioner, anpassade mätvärden eller mätning över flera domäner, och dessa inställningar delas av alla taggar som använder den här variabeln. Du kan skapa så många inställningsvariabler för Google Analytics du vill. Alla variabler får egna anpassade inställningar som delas i en grupp med liknande taggar.

När du använder en inställningsvariabel för Google Analytics med en tagg kan du ersätta taggens inställningar. Om du vill ändra just den här taggens parametrar använder du Aktivera övergripande inställningar i den här taggen.

Om du konsekvent ersätter samma inställningar på samma sätt kan du i stället skapa en ny inställningsvariabel för Google Analytics för att minska redundansen.