G Suite on nyt Google Workspace: se sisältää kaiken, mitä yrityksesi tarvitsee tehokkaaseen työntekoon.

[UA] Universal Analytics ‑tapahtumat

Huom. Tämä artikkeli koskee Universal Analyticsia (UA). Tavalliset UA-mittauskokonaisuudet lopettavat datan käsittelyn 1.7.2023 (ja UA 360 ‐mittauskokonaisuudet 1.7.2024). Jos käytät edelleen UA:ta, siirry käyttämään Google Analytics 4:ää (GA4).

Google Tag Manager käynnistää triggerimääritysten avulla tageja reaktioina tapahtumiin. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Tag Managerilla voi ottaa käyttöön Universal Analytics ‑tapahtumatageja, jotka käynnistyvät vastauksena linkkien klikkauksiin tai muiden elementtien klikkauksiin, ajastetuilla aikaväleillä ja kun joku lähettää lomakkeen.

Tässä artikkelissa kuvataan, miten Tag Manager määritetään luomaan triggereitä, jotka seuraavat tietyn tyyppisiä tapahtumia, joiden odotetaan tapahtuvan verkkosivulla. Jos haluat hallita triggereiden toimintaa tarkemmin, määritä koodi käyttämään triggereitä datakerrokseen lähetettyjen tapahtumien perusteella.

Seuraavassa esitellään kaksi yleistä tapaa lähettää klikkaustapahtuman tiedot Google Analyticsiin:

Näissä esimerkeissä oletetaan, että verkkosivu sisältää navigointivalikon, jossa on seuraavat linkkien nimet ja URL-osoitteet:

Buy https://example.com/buy.html
About https://example.com/about.html
Contact https://example.com/contact.html

Erillisten triggereiden ja tagien käyttäminen klikkausten mittaukseen

Tämä menetelmä edellyttää kolmen triggerin ja kolmen tagin luomista: yksi triggeri/tagi-pari kutakin edellä olevan taulukon kohtaa varten.

1. Lisää Google Analyticsin katselukertatagi, jos sellaista ei vielä ole. Tämän tagin täytyy käynnistyä kaikilla sivuilla.
  2. Ota Tag Managerissa käyttöön klikattujen URL-osoitteiden datan tallennus:
    1. Klikkaa Muuttujat.
    2. Klikkaa Sisäiset muuttujat ‑osiosta Määritä.
    3. Valitse Klikkaus-URL ‑valintaruutu.
  3. Luo triggerit seuraamaan sivujen buy.html, contact.html ja about.html linkkien klikkauksia:
    1. Valitse Triggerit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Triggerin määritys ja sitten Klikkaus – Vain linkit.
    3. Lisää triggerin määrityksiin seuraavat asetukset:
      • Odota tageja: Ota käyttöön
      • Odotusaika enintään: 2000 (millisekuntia)
      • Tarkista vahvistaminen: Poista käytöstä
      • Ota tämä triggeri käyttöön, kun kaikki nämä ehdot täyttyvät: Sivun URL ja sitten sisältää ja sitten /
      • Tämän triggerin käynnistysehto on: Jotkin linkin klikkaukset ja sitten Klikkaus-URL ja sitten sisältää ja sitten buy.html
      • Anna triggerin nimeksi "Triggeri – Buy-klikkaukset" ja tallenna triggeri.
    4. Toista nämä vaiheet sivuille contact.html ja about.html.
  4. Luo kolme uutta Google Analytics ‑tagia klikkausten mittaukseen kullakin sivulla:
    1. Klikkaa Tagit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Tagin määritys ja sitten Google Analytics – Universal Analytics.
    3. Valitse Seurannan tyyppi ‑kohdassa Tapahtuma.
    4. Lisää tapahtumaseurannan parametrit:
      • Kategoria: Nav
      • Toiminto: Valitse
      • Tunniste: Osta
        HUOM. Tunnisteen arvon tulisi vastata klikattavaa linkkiä (esim. buy.html-sivulla Buy, contact.html-sivulla Contact ja about.html-sivulla About).
      • Tagin nimi: UA – Tapahtuma – Buy-linkki
      • Muu kuin interaktio-osuma: Epätosi
      • Google Analyticsin asetukset: Valitse jokin olemassa oleva Google Analyticsin Asetukset-muuttuja tai luo uusi.
    5. Klikkaa Triggerit ja valitse triggeri, jonka loit vaiheessa 3 nimellä "Triggeri – Buy-klikkaukset".
    6. Lisää tagille nimi ja tallenna tagin määritykset.
  5. Toista nämä vaiheet ja luo tagit Contact- ja About-linkeille. Muista määrittää Tunniste-arvo sivun nimen mukaan, eli esimerkiksi buy.html-sivulla Buy, contact.html-sivulla Contact ja about.html-sivulla About).
  6. Julkaise säilö.

Yksittäisen tagin käyttö klikkausten mittaukseen

Voit yksinkertaistaa säilöä luomalla yhden triggerin, joka käyttää säännöllistä lauseketta käynnistymiseen oikeilla sivuilla, ja yhden tagin, joka käyttää Tag Managerin muuttujaa Tunniste-kentässä:

1. Lisää Google Analyticsin katselukertatagi, jos sellaista ei vielä ole. Tämän tagin täytyy käynnistyä kaikilla sivuilla.
  2. Ota Tag Managerissa käyttöön klikattujen URL-osoitteiden arvojen tallennus.
    1. Klikkaa Muuttujat.
    2. Klikkaa Sisäiset muuttujat ‑osiosta Määritä.
    3. Valitse sisäinen muuttuja Klikkaus-URL.
  3. Luo yksittäinen triggeri käsittelemään linkkien klikkauksia edellä olevan taulukon kutakin kohtaa varten:
    1. Valitse Triggerit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Triggerin määritys ja sitten Klikkaus – Vain linkit.
    3. Määritä triggeri käyttämällä seuraavia asetuksia:
      • Odota tageja: Ota käyttöön
      • Odotusaika enintään: 2000 ms
      • Tarkista vahvistaminen: Poista käytöstä
      • Ota tämä triggeri käyttöön, kun kaikki nämä ehdot täyttyvät: Sivun URL ja sittensisältää ja sitten/
      • Tämän triggerin käynnistysehto on: Jotkin klikkaukset ja sitten Klikkaus-URL ja sitten vastaa säännöllistä lauseketta ja sitten contact\.html|buy\.html|about\.html
    4. Anna triggerin nimeksi "Triggeri – Nav-klikkaukset" ja tallenna triggeri.
  4. Luo yksittäinen tagi käsittelemään kaikki klikkaukset:
    1. Klikkaa Tagit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Tagin määritys ja sitten Google Analytics – Universal Analytics.
    3. Valitse Seurantatyyppi‑asetukseksi Tapahtuma.
    4. Lisää tapahtumaseurannan parametrit:
      • Luokka: Nav
      • Toiminto: Valitse
      • Tunniste: {{Klikkaus-URL}}
    5. Klikkaa Triggerit ja valitse triggeri, jonka loit vaiheessa 3 nimellä "Triggeri – Nav-klikkaukset".
    6. Tallenna tagi.
  5. Julkaise säilö.

Minkä tahansa elementin klikkaukset

Käytä tätä tekniikkaa muiden elementtien kuin linkkien klikkausten mittaukseen. Tämä käsittää kuvien, <div>-elementtien ja minkä tahansa muiden sivun kohteiden klikkaukset, joihin DOM:lla on pääsy. Tässä esimerkissä kunkin kuvan class-määritteen arvona on gallery ja id-määritteenä yksilöllinen tunnusarvo:

<a href="ggb.jpg" class="gallery" id="Golden_Gate_Bridge">
<a href="tm.jpg" class="gallery" id="Taj_Mahal">

Tässä esimerkissä näillä attribuuteilla määritetään triggeri käynnistymään kuvatageista, joiden class-attribuutin arvona on class="gallery". Lisäksi triggerillä käynnistetään tagi, joka lähettää asianmukaiset tunnusten arvot (esim. Golden_Gate_Bridge ja Taj_Mahal) Google Analyticsille:

1. Lisää Google Analyticsin katselukertatagi, jos sellaista ei vielä ole. Tämän tagin täytyy käynnistyä kaikilla sivuilla.
  2. Ota Tag Managerissa käyttöön klikattujen luokkien ja tunnusten arvojen tallennus.
    1. Klikkaa Muuttujat.
    2. Klikkaa Sisäiset muuttujat ‑osiosta Määritä.
    3. Valitse seuraavat sisäiset muuttujat: Klikkausluokat ja Klikkaustunnus.
  3. Luo uusi triggeri, joka käynnistyy, kun linkin class-attribuutin arvona on gallery:
    1. Valitse Triggerit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Triggerin määritys ja sittenKlikkaus – Kaikki elementit.
    3. Ota tämä triggeri käyttöön, kun kaikki nämä ehdot täyttyvät: Sivun URL ja sitten sisältää ja sitten /
    4. Tämän triggerin käynnistysehto on: Jotkin klikkaukset ja sitten Klikkausluokat ja sitten sisältää ja sitten gallery.
    5. Tallenna triggeri pyydettäessä nimellä "Triggeri – Gallery-kuvan klikkaus".
  4. Luo tagi tallentamaan klikatun kuvan tunnus-attribuutin arvot:
    1. Klikkaa Tagit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Tagin määritys ja sitten Universal Analytics.
    3. Valitse Seurannan tyyppi ‑kohdassa Tapahtuma.
    4. Lisää tapahtumaseurannan parametrit:
      • Luokka: Image Gallery
      • Toiminta: Klikkaus
      • Tunniste: {{Click ID}}
        Huom. Hyväksyttävä Tag Manager ‑muuttujan nimi voidaan aaltosulkeita käyttämällä korvata tekstikentissä ja omassa koodissa asianmukaisella, tapahtumasta noudettavalla arvolla.
      • Muu kuin interaktio-osuma: Epätosi
      • Google Analyticsin asetukset: Valitse jokin nykyinen Google Analyticsin Asetukset-muuttuja tai luo tarvittaessa uusi.
    5. Klikkaa Triggerit ja valitse triggeri, jonka loit vaiheessa 3 nimellä "Triggeri – Gallery-kuvan klikkaus".
    6. Tallenna tagi nimellä "GA – Tapahtumatagi – Gallery-kuvan klikkaus".
  5. Julkaise säilö.

Ajastetut aikavälit

Ajastettujen aikavälien tagien käyttöönotto saattaa vaikuttaa poistumisprosenttiraportteihin, joissa voi olla odotettua pienempiä arvoja.

Mittaa ajastettuja aikavälejä, kun haluat tietää sivulla vietetyn ajan silloin, kun tapahtumia ei käynnistetty. Tämä voi sisältää käyttäjiä, jotka lukevat tekstiä tai toistavat videota sivulla. Google Analytics ‑istuntojen aikakatkaisu on oletuksena 30 minuuttia, joten haluat ehkä ottaa käyttöön vireilläpitotapahtuman, joka lähettää toiminnan 25 minuutin välein.

Näin voit määrittää ajastettuja aikavälejä mittaavan tagin:

1. Lisää tavallinen Google Analyticsin katselukertatagi, jos sellaista ei vielä ole. Tämän tagin täytyy käynnistyä kaikilla sivuilla.
  2. Luo ajastintriggeri:
    1. Valitse Triggerit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Triggerin määritys ja sitten Ajastin.
    3. Lisää triggerin määrityksiin seuraavat asetukset:
      • Tapahtuman nimi: gtm.timer
      • Aikaväli: 1 500 000 (lasketaan millisekunteina)
      • Raja: 5
      • Ota tämä triggeri käyttöön, kun kaikki nämä ehdot täyttyvät: Sivun URL-osoitteeseen ja sitten sisältyy ja sitten video.html
      • Tämän triggerin käynnistysehto on: Kaikki ajastimet
    4. Tallenna triggeri nimellä "Triggeri – Istunnon ajastin".
  3. Luo istuntoajastintagi:
    1. Klikkaa Tagit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Tagin määritys ja sitten Universal Analytics ja lisää seuraavat asetukset tagin määrityksiin:
      • Seurantatyyppi: Ajankäyttö
      • Käyttäjien ajankäytön seurantaparametrit: Jätä tämä tyhjäksi tai lisää haluamasi arvot raportteja varten.
    3. Klikkaa Triggerit ja valitse triggeri, jonka loit vaiheessa 2 nimellä "Triggeri – Istunnon ajastin".
  4. Julkaise säilö.

Lomakkeen lähetykset

Tällä tekniikalla tagi käynnistyy joka kerta, kun verkkosivulla oleva lomake lähetetään. Tässä esimerkissä oletetaan, että <form>-HTML-tagi sisältää tunnusmääritteen, jonka arvo on contact_us:

<form action="/example" method="POST" id="contact_us">

Tämän tunnuksen avulla voidaan luoda triggeri, joka käynnistyy, kun kyseessä oleva lomake lähetetään:

1. Lisää tavallinen Google Analyticsin katselukertatagi, jos sellaista ei vielä ole. Tämän tagin täytyy käynnistyä kaikilla sivuilla.
  2. Ota Tag Managerissa käyttöön lomaketunnusten tallentaminen:
    • Klikkaa Muuttujat.
    • Klikkaa Sisäiset muuttujat ‑osiossa Määritä.
    • Valitse sisäinen muuttuja Lomaketunnus.
  3. Luo lomakkeen lähetyksen triggeri:
    • Valitse Triggerit ja sitten Uusi.
    • Klikkaa Triggerin määritys ja sitten Lomakkeen lähetys.
    • Lisää triggerin määrityksiin seuraavat asetukset:
      • Odota tageja: Poista käytöstä
      • Tarkista vahvistaminen: Ota käyttöön
      • Ota tämä triggeri käyttöön, kun kaikki nämä ehdot täyttyvät: Sivun URL ja sitten sisältää ja sitten /
      • Tämän triggerin käynnistysehto on: Kaikki lomakkeet ja sitten Lomaketunnus ja sitten sisältää ja sitten contact_us
    • Tallenna triggeri nimellä Triggeri – Oman lomakkeen lähetykset.
  4. Luo tagi lomakkeen lähetysten seurantaa varten:
    1. Klikkaa Tagit ja sitten Uusi.
    2. Klikkaa Tagin määritys ja sitten Universal Analytics.
    3. Valitse Seurannan tyyppi ‑kohdassa Tapahtuma.
    4. Täytä tapahtumaseurannan parametrit:
      • Luokka: Lomakkeet
      • Toiminto: Lähetä
      • Tunniste: Liidien luonti – {{Form ID}}
        Huom. Hyväksyttävä Tag Manager ‑muuttujan nimi voidaan aaltosulkeita käyttämällä korvata tekstikentissä ja omassa koodissa asianmukaisella tapahtumasta noudettavalla arvolla.
    5. Muu kuin interaktio-osuma: Epätosi
    6. Google Analyticsin asetukset: Valitse jokin olemassa oleva Google Analyticsin asetusten muuttuja tai luo uusi.
    7. Klikkaa Triggerit ja valitse triggeri, jonka loit vaiheessa 3 nimellä "Triggeri – Oman lomakkeen lähetykset".
    8. Tallenna tagi nimellä "GA – Tapahtumatagi – Lomakkeen lähetykset".
  5. Julkaise säilö.