G Suite heet nu Google Workspace: alles wat u nodig heeft voor uw werk.

[UA] Universal Analytics-gebeurtenissen

Opmerking: Dit artikel gaat over Universal Analytics (UA). Vanaf 1 juli 2023 verwerken standaard UA-property's geen gegevens meer (vanaf 1 juli 2024 voor UA 360-property's). Als u UA nog steeds gebruikt, moet u overschakelen naar Google Analytics 4 (GA4).

Google Tag Manager gebruikt triggerinstellingen om tags te activeren in reactie op gebeurtenissen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Tag Manager kunt gebruiken om Universal Analytics-gebeurtenistags in te stellen die worden geactiveerd in reactie op klikken op links, klikken op andere typen elementen, met vaste intervallen en wanneer er formulieren worden ingezonden.

In dit artikel wordt beschreven hoe u Tag Manager instelt om triggers te maken die luisteren naar bepaalde soorten gebeurtenissen die zich naar verwachting voordoen op een webpagina. Voor een preciezere controle over uw triggerfunctionaliteit, stelt u code in om triggers te gebruiken op basis van gebeurtenissen die naar de gegevenslaag worden gepusht.

Er worden hier twee veelgebruikte methoden besproken om informatie over een klikgebeurtenis naar Google Analytics te verzenden:

Bij deze voorbeelden veronderstellen we dat een webpagina een navigatiemenu bevat met de volgende linknamen en URL's:

Kopen https://example.com/bestelling.html
Over https://example.com/over.html
Contact https://example.com/contact.html

Afzonderlijke triggers en tags gebruiken om klikken te meten

Voor deze methode moeten drie triggers en drie tags worden gemaakt, één trigger/tag-paar voor elk item in de bovenstaande tabel:

1. Voeg een Google Analytics-paginaweergavetag toe als deze nog niet bestaat. Deze tag moet op alle pagina's worden geactiveerd.
  2. Stel Tag Manager zo in dat deze de gegevens vastlegt van URL's waarop is geklikt:
    1. Klik op Variabelen.
    2. Klik in het gedeelte Ingebouwde variabelen op Instellen.
    3. Vink het selectievakje aan voor Klik-URL.
  3. Maak triggers om klikken op links te registreren voor bestelling.html, contact.html en over.html:
    1. Klik op Triggers en dan Nieuw.
    2. Klik op Triggerinstellingen en dan Klikken - Alleen links.
    3. Voeg deze instellingen toe aan de triggerinstellingen:
      • Wachten op tags: Inschakelen
      • Max. wachttijd: 2000 (milliseconden)
      • Validatie controleren: Uitschakelen
      • Schakel deze trigger in wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan: Pagina-URL en dan bevat en dan /
      • Deze trigger wordt geactiveerd voor: Sommige klikken op links en dan Klik-URLen dan bevat en dankopen.html
      • Geef de trigger de naam Trigger - Klik op bestellen en sla de trigger op.
    4. Herhaal deze stappen voor contact.html en over.html.
  4. Maak drie nieuwe Google Analytics-tags om klikken voor elk van de pagina's te meten:
    1. Klik op Tags en dan Nieuw.
    2. Klik op Taginstellingen en dan Google Analytics - Universal Analytics.
    3. Stel Tracktype in op Gebeurtenis.
    4. Voer Parameters voor het bijhouden van gebeurtenissen in:
      • Categorie: Nav
      • Actie: Selectie
      • Label: Bestelling
        OPMERKING: De waarde van Label moet overeenkomen met de specifieke link waarop wordt geklikt (bijvoorbeeld Bestelling voor bestelling.html, Contact voor contact.html en Over voor over.html).
      • Tagnaam: UA - Gebeurtenis - Link bestelling
      • Niet-interactiehit: Onwaar
      • Google Analytics-instellingen: selecteer een bestaande variabele voor Google Analytics-instellingen of maak een nieuwe.
    5. Klik op Triggers en selecteer de trigger die u in stap 3 heeft gemaakt met de naam Trigger - Klik op bestellen.
    6. Geef de tag een naam en sla de taginstellingen op.
  5. Herhaal deze stappen om tags te maken voor de links Contact en Info. Vergeet niet om de waarde Label in te stellen op basis van de naam van de pagina, bijv. Bestelling voor bestelling.html, Contact voor contact.html en Over voor over.html.
  6. Publiceer de container.

Een enkele tag gebruiken om klikken te meten

U kunt uw container vereenvoudigen met een enkele trigger waarbij een reguliere expressie wordt gebruikt voor activatie op de juiste pagina's, en een enkele tag waarin voor het veld Label een Tag Manager-variabele wordt gebruikt:

1. Voeg een Google Analytics-paginaweergavetag toe als deze nog niet bestaat. Deze tag moet op alle pagina's worden geactiveerd.
  2. Stel Tag Manager zo in dat deze de waarden vastlegt van URL's waarop is geklikt:
    1. Klik op Variabelen.
    2. Klik in het gedeelte Ingebouwde variabelen op Instellen.
    3. Selecteer de ingebouwde variabele Klik-URL.
  3. Maak een enkele trigger om klikken op links af te handelen voor elk item in de bovenstaande tabel:
    1. Klik op Triggers en dan Nieuw.
    2. Klik op Triggerinstellingen en dan Klikken - Alleen links.
    3. Stel de trigger in met deze instellingen:
      • Wachten op tags: Inschakelen
      • Max. wachttijd: 2000ms
      • Validatie controleren: Uitschakelen
      • Schakel deze trigger in wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan: Pagina-URL en dan bevat en dan /
      • Deze trigger wordt geactiveerd voor: Sommige klikken en dan Klik-URL en dan komt overeen met RegEx en dan contact\.html|bestellen\.html|over\.html
    4. Geef de trigger de naam Trigger - Navigatieklikken en sla de trigger op.
  4. Maak een enkele tag om alle klikken af te handelen:
    1. Klik op Tags en dan Nieuw.
    2. Klik op Taginstellingen en dan Google Analytics - Universal Analytics.
    3. Stel Tracktype in op Gebeurtenis.
    4. Vul de Parameters voor het bijhouden van gebeurtenissen in:
      • Categorie: Nav
      • Actie: Selectie
      • Label: {{Click URL}}
    5. Klik op Triggers en selecteer de trigger die u in stap 3 heeft gemaakt, met de naam Trigger - Navigatieklikken.
    6. Sla de tag op.
  5. Publiceer de container.

Klikken op elk element

Gebruik deze techniek om klikken op andere elementen dan links te meten. Dit omvat klikken op afbeeldingen, <div> -elementen of op andere items op de pagina die toegankelijk zijn voor de DOM. Voor dit voorbeeld geldt dat elke afbeelding een class-kenmerkwaarde gallery heeft en een unieke ID-kenmerkwaarde voor elke afbeelding:

<a href="ggb.jpg" class="gallery" id="Golden_Gate_Bridge">
<a href="tm.jpg" class="gallery" id="Taj_Mahal">

In dit voorbeeld gebruiken we deze kenmerken om een ​​trigger in te stellen die wordt geactiveerd op afbeeldingstags met class="gallery" en die trigger gebruiken om een ​​tag te activeren die de respectieve ID-waarden (bijv. Golden_Gate_Bridge, Taj_Mahal) naar Google Analytics verzendt:

1. Voeg een Google Analytics-paginaweergavetag toe als deze nog niet bestaat. Deze tag moet op alle pagina's worden geactiveerd.
  2. Stel Tag Manager zo in dat deze klasse- en ID-waarden vastlegt waarop is geklikt.
    1. Klik op Variabelen.
    2. Klik in het gedeelte Ingebouwde variabelen op Instellen.
    3. Selecteer de ingebouwde variabelen Klikklassen en Klik-ID.
  3. Maak een nieuwe trigger die wordt geactiveerd wanneer een link de 'class'-kenmerkwaarde gallery heeft:
    1. Klik op Triggers en dan Nieuw.
    2. Klik op Triggerinstellingen en danKlikken - Alle elementen.
    3. Schakel deze trigger in wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan: Pagina-URL en dan bevat en dan /
    4. Deze trigger wordt geactiveerd voor: Sommige klikken en dan Klikklassen en dan bevat en dan gallery.
    5. Sla de trigger op en geef deze de naam Trigger - Klik op galerijafbeelding wanneer daarom wordt gevraagd.
  4. Maak een tag om de ID-kenmerkwaarden vast te leggen voor een afbeelding waarop is geklikt:
    1. Klik op Tags en dan Nieuw.
    2. Klik op Taginstellingen en dan Universal Analytics.
    3. Stel Tracktype in op Gebeurtenis.
    4. Vul de Parameters voor het bijhouden van gebeurtenissen in:
      • Categorie: Afbeeldingengalerij{/}
      • Actie: Klik
      • Label: {{Click ID}}
        Opmerking: De accolades worden in tekstvelden en aangepaste code gebruikt om een ​​geldige Tag Manager-variabelenaam te vervangen door de relevante waarde die uit de gebeurtenis is opgehaald.
      • Niet-interactiehit: Onwaar
      • Google Analytics-instellingen: selecteer een bestaande variabele voor Google Analytics-instellingen of maak zo nodig een nieuwe.
    5. Klik op Triggers en selecteer de trigger die u in stap 3 heeft gemaakt met de naam Trigger - Klik op galerijafbeelding.
    6. Sla de tag op als 'GA - Gebeurtenistag - Klik op galerijafbeelding'.
  5. Publiceer de container.

Vaste intervallen

De implementatie van vaste intervaltags kan tot gevolg hebben dat er lagere bouncepercentages worden gerapporteerd dan verwacht.

Meet vaste intervallen wanneer u inzicht wilt krijgen in de tijd op pagina wanneer er geen gebeurtenissen worden getriggerd. Dit kan betrekking hebben op gebruikers die tekst lezen of video afspelen op de pagina. Aangezien Google Analytics-sessies standaard een time-out-instelling van 30 minuten hebben, kunt u een 'keepalive-gebeurtenis' implementeren die ervoor zorgt dat elke 25 minuten een activiteit wordt verzonden.

Een tag instellen die vaste intervallen meet:

1. Voeg een algemene Google Analytics-paginaweergavetag toe als deze nog niet bestaat. Deze tag moet op alle pagina's worden geactiveerd.
  2. Maak een Timer-trigger:
    1. Klik op Triggers en dan Nieuw.
    2. Klik op Triggerinstellingen en dan Timer.
    3. Voeg deze instellingen toe aan de triggerinstellingen:
      • Gebeurtenisnaam: gtm.timer
      • Interval: 1.500.000 (uitgedrukt in milliseconden)
      • Limiet: 5
      • Schakel deze trigger in wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan: Pagina-URL en dan bevat en dan video.html
      • Deze trigger wordt geactiveerd voor: Alle timers
    4. Sla de trigger op als Trigger - Sessietimer.
  3. Maak een sessietimer-tag:
    1. Klik op Tags en dan Nieuw.
    2. Klik op Taginstellingen en dan Universal Analytics en voeg deze instellingen toe aan de taginstellingen:
      • Trackingtype: Timing
      • Trackingparameters voor gebruikerstiming: laat leeg of voeg naar wens waarden toe voor uw rapporten.
    3. Klik op Triggers en selecteer de trigger die u in stap 2 heeft gemaakt met de naam Trigger - Sessietimer.
  4. Publiceer de container.

Formulierinzendingen

Deze techniek zorgt ervoor dat er telkens een tag wordt geactiveerd wanneer er een formulier op een webpagina wordt ingezonden. In dit voorbeeld wordt ervan uitgegaan dat de HTML-tag <form> een ID-kenmerk bevat met de waarde "contact_us":

<form action="/example" method="POST" id="contact_us">

We kunnen deze ID gebruiken om een ​​trigger te maken die luistert wanneer dit formulier wordt ingezonden:

1. Voeg een algemene Google Analytics-paginaweergavetag toe als deze nog niet bestaat. Deze tag moet op alle pagina's worden geactiveerd.
  2. Stel Tag Manager zo in dat deze de formulier-ID's registreert:
    • Klik op Variabelen.
    • Klik op Instellen in het gedeelte Ingebouwde variabelen.
    • Selecteer de ingebouwde variabele Formulier-ID.
  3. Maak een trigger voor de formulierinzending:
    • Klik op Triggers en dan Nieuw.
    • Klik op Triggerinstellingen en dan Formulierinzending.
    • Voeg deze instellingen toe aan de triggerinstellingen:
      • Wachten op tags: Uitschakelen
      • Validatie controleren: Aanzetten
      • Schakel deze trigger in wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan: Pagina-URL en dan bevat en dan /
      • Deze trigger wordt geactiveerd voor: Sommige formulieren en dan Formulier-ID en dan bevat en dan contact_us
    • Sla de trigger op als Trigger - Mijn formulierinzendingen.
  4. Maak de tag om formulierinzendingen te meten:
    1. Klik op Tags en dan Nieuw.
    2. Klik op Taginstellingen en dan Universal Analytics.
    3. Stel Tracktype in op Gebeurtenis.
    4. Geef de Parameters voor het bijhouden van gebeurtenissen op:
      • Categorie: Formulieren
      • Actie: Inzenden
      • Label: Leads genereren - {{Form ID}}
        Opmerking: De accolades worden in tekstvelden en aangepaste code gebruikt om een ​​geldige Tag Manager-variabelenaam te vervangen door de relevante waarde die uit de gebeurtenis is opgehaald.
    5. Niet-interactiehit: Onwaar
    6. Google Analytics-instellingen: selecteer een bestaande variabele voor Google Analytics-instellingen of maak een nieuwe.
    7. Klik op Triggers en selecteer de trigger die u in stap 3 heeft gemaakt met de naam Trigger - Mijn formulierinzendingen.
    8. Sla de tag op als GA - Gebeurtenistag - Formulierinzendingen.
  5. Publiceer de container.