Google Analytics: Konfigurationstaggen för GA4 är nu Google-taggen. GA4-konfigurationstaggar i en webbehållare migreras automatiskt med start i september. Vi gör inga ändringar i den befintliga mätningen och du behöver inte göra något. Läs mer

Shopify: Ställa in Google-taggen

Du kan mäta beteendedata för din webbplats med hjälp av Google Ads och Google Analytics. Följ anvisningarna i denna artikel för att ställa in en tagg för ditt Google Ads- eller Google Analytics-konto. Läs mer om hur du installerar taggen med ett byggverktyg för webbplatser eller CMS.

Anvisningarna för att ställa in Google-taggen skiljer sig åt för tagg-id:n som börjar med AW- (vanligtvis Google Ads-konton) och tagg-id:n som börjar med G- (vanligtvis Google Analytics-egendomar). Följ de anvisningar nedan som motsvarar din tagg.

Innan du börjar

Du kan integrera ditt Shopify-konto med Google Ads eller Google Analytics utan kostnad. För att kunna ställa in integreringen behöver du följande:

Om du har ett tagg-id som börjar med AW-

Det enklaste och snabbaste sättet att ställa in Google-taggen via Google Ads är att ställa in konverteringsspårning med Google & YouTube-appen på Shopify.

1. Klicka på sökfältet i Shopify-konsolen och skriv in Google and YouTube. Välj sedan Google & YouTube.
  2. Du kommer då till Shopify App Store. Tryck på Install för att fortsätta.
  3. Läs igenom listan med behörigheter som krävs och tryck sedan på Install längst ned för att fortsätta.
  4. Om appen inte är kopplad till Google trycker du på Connect och väljer det Google-konto som äger din Ads-egendom.
  5. Välj Merchant Center-kontot och klicka på Connect.
  6. Se till att konverteringsspårning är aktiverat. Läs igenom användarvillkoren och godkänn genom att markera kryssrutan. Klicka sedan på Complete setup.
  7. Ditt konto skickar nu konverteringsinformation till Google.

Om du inte vill använda Google & YouTube-appen på Shopify kan du ställa in Google-taggen manuellt. Denna metod rekommenderas bara för avancerade användare eftersom den kan vara komplicerad, öka risken för dubbletter av viktiga händelser och leda till felaktig spårningsdata.

Följ anvisningarna i denna artikel för att ställa in Google-taggen manuellt om du vill fortsätta.

1. Lägg till Google-taggen manuellt

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygsikonen högst upp till höger och sedan på Google-tagg under Konfiguration.
  3. Öppna fliken Konfiguration.
  4. Klicka på Installationsanvisningar i avsnittet Google-tagg.
  5. Välj Installera manuellt på sidan Installationsanvisningar.
  6. Gå till Shopify och välj Online Store > Themes i panelen till vänster. Klicka sedan på knappen med tre punkter i det aktiva temat > rullgardinsmenyn Edit Code.
  7. Välj {/}theme.liquid under Layout.
  8. Kontrollera att Googles spårningstaggar inte finns med i theme.liquid-filen. Om sidan innehåller kod liknande den nedan har du troligen redan installerat Google-produkter. Kontrollera detta en extra gång innan du ersätter koden.
  9. Skapa en koppling mellan din webbplats och Google Ads genom att kopiera och klistra in Google-taggkoden nedan. Kopiera kodavsnittet nedan som börjar med <!-- Google tag (gtag.js) --> och slutar med </script> och klistra in det efter <head>-elementet.
  10. Klicka på Spara. Lägg till högst en Google-tagg på varje sida på din webbplats.

<!-- Google tag (gtag.js) -->

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>

2. Se dina konverteringsåtgärder i Google Ads

När du har bekräftat att konverteringsspårning har aktiverats kan du se data om konverteringar, göra administrativa ändringar och uppdatera dina konverteringsmål. Följ stegen nedan för att se konverteringsåtgärder och göra uppdateringar i Google Ads.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygs- och inställningsikonen högst upp till höger i kontot. Välj Mätning i rullgardinsmenyn.
  3. Klicka på Konverteringar.

Viktig information om konverteringsåtgärder:

• Du kan redigera konverteringsåtgärdernas namn och ange ytterligare inställningar i Google Ads.
  • Alternativet för standardkonverteringsmål på kontonivå är bara aktiverat för konverteringstypen Köp. Du kan välja vilka konverteringsåtgärder som ska ingå i Konverteringar.
  • Konverteringsperioden är inställd på 90 dagar.

Läs om hur du tolkar data från konverteringsspårningen.

3. Kontrollera och felsök inställningen av konverteringsspårning

Med Tag Assistant kan du kontrollera och felsöka Google Taggstyrning-installationer för Google Ads. Följ stegen nedan för att kontrollera din implementering av konverteringsspårning. Du kan bara felsöka konverteringar av typen Ej verifierad och Inaktiv tagg med Tag Assistant. Läs mer om spårningsstatus.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygs- och inställningsikonen högst upp till höger och sedan på Konverteringar under Mätning.
  3. Leta efter statusarna Ej verifierad och Inaktiv tagg i kolumnen Status i översiktstabellen.
  4. Klicka på Felsök i kolumnen Åtgärder.
  5. Klicka på Kom igång för att öppna Tag Assistant i ett nytt fönster.
  6. Ange webbadressen till webbplatsen som du vill felsöka.
    • Det är bäst att använda en målsida eller startsida i stället för webbadressen till konverteringssidan direkt. När du har besökt målsidan kan du navigera till konverteringssidan.
  7. Klicka på Anslut för att öppna webbsidan på en ny webbläsarflik.
    • Översiktstabellen och Tag Assistant-fönstret fortsätter vara öppna så att du kan använda dem senare. Stäng inte dessa flikar. Om du spårar konverteringsåtgärden Skicka in formulär kan du testa att skicka in ett formulär på webbplatsen som är kopplad till Tag Assistant. Växla till förhandsgranskningsfönstret och kontrollera att taggarna aktiveras på rätt plats.
  8. Uppdatera sidan Konverteringar i ditt Google Ads-konto. Spårningsstatusen ändras till Inga konverteringar på mindre än en minut.
  9. När du har kontrollerat taggaktiveringsstatusen i förhandsgranskningsfönstret ska du gå tillbaka till webbsidan där du testade konverteringsåtgärden och klicka på Slutför.

Efter att du har kontrollerat implementeringen via Google Tag Assistant (och dina annonskampanjer körs utan fel) bör du vänta minst 24 timmar innan du går till avsnittet Konverteringsåtgärd i Google Ads igen.

Tolka spårningsstatus

Du kan bara felsöka konverteringar av typen Ej verifierad och Inaktiv tagg med Tag Assistant. Däremot kan du se flera statusalternativ i Google Ads. Läs mer om hur du felsöker konverteringsspårningens status.

Om du har ett tagg-id som börjar med G-

Det enklaste och snabbaste sättet att ställa in spårning via Google Analytics är att använda Google & YouTube-appen. Observera att denna integrering är inbyggd i Shopify. Följ anvisningarna nedan för att ställa in Google Analytics-spårning via Shopify.

1. Logga in på ditt Shopify-konto.
  2. Öppna rullgardinsmeny Online store i den vänstra panelmenyn och välj Preferences på listan.
  3. Gå till avsnittet Google Analytics account. Klicka på Set up Google.
    1. Om Google & YouTube-appen inte är installerad kan du läsa igenom listan över behörigheter som krävs. Tryck sedan på Install längst ned för att fortsätta.
    2. Om appen inte är kopplad till Google kan du klicka på Connect och välja det Google-konto som äger din Analytics-egendom.
  4. Välj ditt Google-tagg-id i rullgardinsmenyn och klicka på Connect your Google Analytics 4 property.
Obs! Om du planerar att använda Google Analytics för att spåra gratisannonser och annonskonverteringar bör du läsa Undvika dubbletter av spårningshändelser för att se till att du inte duplicerar konverteringsspårningen.

Lägg till Google-taggen manuellt

Om du inte vill använda Google & YouTube-appen i Shopify kan du ställa in Google Analytics-spårning manuellt. Den här metoden rekommenderas bara för avancerade användare eftersom den kan vara komplicerad, öka risken för fel och leda till felaktig spårningsdata.

Följ stegen nedan om du föredrar att ställa in spårning manuellt i Google Analytics.

1. Gå till skärmen Administratör i Google Analytics.
  2. Klicka på ett flöde i Dataflöden för att se mer information.
    Du bör se inställningar för Google Analytics och Google-taggen.
  3. Klicka på Installationsanvisningar i avsnittet Din Google-tagg längst ned på sidan.
  4. Välj Installera manuellt på sidan Installationsanvisningar.
  5. Gå till Shopify och välj Online Store > Themes i panelen till vänster. Klicka sedan på knappen med tre punkter i det aktiva temat > Edit Code".
  6. Välj {/}theme.liquid under Layout.
  7. Kontrollera att Googles spårningstaggar inte finns med i theme.liquid-filen. Om sidan innehåller kod liknande den nedan har du troligen redan installerat Google-produkter. Kontrollera detta en extra gång innan du ersätter det befintliga kodblocket.
  8. Skapa en koppling mellan din webbplats och Google Ads genom att kopiera och klistra in Google-taggkoden nedan. Kopiera kodavsnittet nedan som börjar med <!-- Google tag (gtag.js) --> och slutar med </script> och klistra in det efter <head>-elementet. Klicka på Save för att avsluta.

<!-- Google tag (gtag.js) -->

<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>

<script>

window.dataLayer = window.dataLayer || [];

function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('js', new Date());

gtag('config', 'TAG_ID');

</script>