De Google Analytics: GA4-configuratietag is nu de Google-tag. GA4-configuratietags in een webcontainer worden vanaf september automatisch gemigreerd. Uw bestaande meting verandert niet en u hoeft verder niets te doen. Meer informatie

Shopify: Uw Google-tag instellen

U kunt gedragsgegevens over uw site meten met Google Ads en Google Analytics.

Voordat u begint

U kunt uw Shopify-account kosteloos integreren met Google Ads of Google Analytics. U heeft geldige Google-inloggegevens, een door Google aangeleverd JavaScript-codevak en een actief Shopify-account nodig om de integratie in te stellen.

De instructies om de Google-tag in te stellen met Shopify zijn anders voor tag-ID's die beginnen met AW- (meestal Google Ads-accounts) dan voor tag-ID's die beginnen met G- (meestal Google Analytics-property's).

Als u een tag-ID heeft die begint met AW-

De makkelijkste en snelste manier om uw Google-tag in te stellen via Google Ads is Conversies bijhouden instellen met de Google & YouTube-app op Shopify.

Als u de Google & YouTube-app niet wilt gebruiken op Shopify, kunt u de Google-tag handmatig instellen. Handmatige instelling wordt alleen aanbevolen voor ervaren gebruikers, omdat dit ingewikkeld kan zijn en de kans op dubbele conversiegebeurtenissen vergroot, wat leidt tot onnauwkeurige trackinggegevens.

Als u wilt doorgaan, volgt u de stappen in dit artikel om uw Google-tag handmatig in te stellen.

1. Uw Google-tag handmatig toevoegen

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven op de moersleutel en klik onder Instellingen op Google-tag.
  3. Ga naar het tabblad Configuratie.
  4. Klik op Installatie-instructies in het gedeelte Uw Google-tag.
  5. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren.
  6. Selecteer in Shopify in het linkerdeelvenster de optie Online Store (Online winkel) > Themes (Thema's) en selecteer dan het dropdownmenu Actions (Acties) > Edit Code (Code bewerken).
  7. Kies onder Lay-out de optie {/}theme.liquid.
  8. Check in het thema.liquid-bestand of er geen Google-trackingtags aanwezig zijn. Als u code op deze pagina heeft die lijkt op het blok hieronder, heeft u waarschijnlijk al Google-producten geïnstalleerd. Check dit dus voordat u deze vervangt.
  9. Kopieer en plak de onderstaande Google-tagcode om een verbinding tussen uw website en Google Ads tot stand te brengen. Plak na het <head>-element de onderstaande code die begint met: <!-- Google tag (gtag.js) --> en eindigt met </script>.
  10. Klik op Opslaan om de bewerking af te ronden.
<!-- Google tag (gtag.js) -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=Tag_ID"></script>
<script>
 window.dataLayer = window.dataLayer || [];
 function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
 gtag('js', new Date());
 gtag('config', 'Tag_ID');
</script>
Opmerking: Voeg maximaal één Google-tag toe aan elke pagina van uw website.

2. Uw conversieacties bekijken in Google Ads

Als uw configuratie actief is, kunt u conversies doornemen om gegevens te checken, administratieve wijzigingen aan te brengen of uw conversiedoelen te updaten. Hieronder staat meer informatie over hoe u de acties kunt bekijken en updates kunt aanbrengen in Google Ads.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven in uw account op het icoon voor tools en instellingen Icoon voor het menu Tools en instellingen [Gear]. Selecteer Meting in het dropdownmenu.
  3. Klik op Conversies.

Belangrijke informatie over conversieacties:

• U kunt namen en aanvullende instellingen voor conversieacties bewerken in Google Ads.
  • De optie voor standaard conversiedoelen voor accounts staat alleen aan voor het conversietype Aankoop. U kunt zelf kiezen welke conversieacties u wilt opnemen in Conversies.
  • De conversieperiode is ingesteld op 90 dagen.

Lees meer informatie over hoe u inzicht kunt krijgen in uw gegevens voor Conversies bijhouden.

3. Uw instellingen voor Conversies bijhouden controleren en problemen oplossen

Met Tag Assistant kunt u Google Tag Manager-installaties voor Google Ads verifiëren en eventuele problemen oplossen. Volg de onderstaande stappen om uw implementatie van Conversies bijhouden te controleren. U kunt met Tag Assistant alleen problemen oplossen met niet-geverifieerde conversies of conversies met een inactieve tag. Lees meer informatie over trackingstatussen.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik rechtsboven op het icoon voor tools en instellingen Icoon voor het menu Tools en instellingen [Gear] en klik onder Meting op Conversies.
  3. Zoek naar de statussen Niet-geverifieerd en Tag inactief in de kolom Status van de tabel Overzicht.
  4. Klik op Problemen oplossen in de kolom Acties.
  5. Klik op Aan de slag om Tag Assistant te openen in een nieuw venster.
  6. Geef de URL op van de webpagina waarvoor u de problemen wilt oplossen.
    • U kunt het best rechtstreeks een landingspagina of homepage gebruiken in plaats van de URL van de conversiepagina. Nadat u de landingspagina heeft bezocht, kunt u naar de conversiepagina gaan.
  7. Klik op Koppelen om uw webpagina te openen in een nieuw browsertabblad.
    • De tabel Overzicht en het venster met Tag Assistant blijven geopend voor later gebruik. Sluit deze tabbladen niet. Als u conversies voor formulierinzendingen bijhoudt, verstuurt u een testformulier op de via Tag Assistant gekoppelde site. Open het tabblad met het voorbeeldvenster en ga na of de tags op de juiste locatie worden geactiveerd.
  8. Vernieuw de pagina Conversies in uw Google Ads-account. De status voor Conversies bijhouden wordt binnen één minuut gewijzigd in Geen recente conversies.
  9. Als u de status voor tags activeren heeft gecheckt in het voorbeeldvenster, gaat u terug naar de webpagina waarop de conversieactie is getest en klikt u op Afronden.

Nadat u de implementatie heeft gecontroleerd via Google Tag Assistant (en uw advertentiecampagnes worden getoond), wacht u minimaal 24 uur voordat u teruggaat naar het gedeelte Conversieactie in Google Ads.

Inzicht in de trackingstatussen

Hoewel u met Tag Assistant alleen problemen met niet-geverifieerde conversies of conversies met een inactieve tag kunt oplossen, toont Google Ads ook andere statussen. Lees meer informatie over hoe u problemen met de status voor Conversies bijhouden oplost.

Als u een tag heeft die begint met G-

De makkelijkste en snelste manier om tracking in te stellen via Google Analytics is door de Google & YouTube-app te gebruiken. Deze integratie is standaard beschikbaar in Shopify. Volg de onderstaande stappen om uw Google Analytics-tracking in te stellen via Shopify.

1. Log in op uw Shopify-account.
  2. Open het dropdownmenu Online store (Online winkel) in het menu van het linkerdeelvenster en kies Preferences (Voorkeuren) in de lijst.
  3. Ga naar het gedeelte Google Analytics account (Google Analytics-account). Klik op Manage pixel here (Pixel hier beheren).
    1. Als de Shopify-app niet is geïnstalleerd, neemt u de lijst van vereiste rechten door en klikt u onderaan op Add sales channel (Verkoopkanaal toevoegen) om door te gaan.
    2. Als de app niet aan Google is gekoppeld, klikt u op Connect (Koppelen) en kiest u het Google-account dat eigenaar is van uw Analytics-property.
  4. Kies uw Google-tag-ID in het dropdownmenu en klik op Connect your Google Analytics 4 property (Uw Google Analytics 4-property koppelen).
Opmerking: Als u van plan bent Google Analytics te gebruiken om gratis vermeldingen en advertentieconversies bij te houden, leest u het artikel over dubbele trackinggebeurtenissen voorkomen om te zorgen dat u geen dubbele conversies bijhoudt.

Uw Google-tag handmatig toevoegen

Als u de Google & YouTube-app niet wilt gebruiken op Shopify, kunt u de Google Analytics-tracking handmatig instellen. Handmatige instelling wordt alleen aanbevolen voor ervaren gebruikers, omdat dit ingewikkeld kan zijn en de kans op fouten vergroot, wat leidt tot onnauwkeurige trackinggegevens.

Als u tracking handmatig wilt instellen via Google Analytics, volgt u de onderstaande stappen.

1. Ga in Google Analytics naar het scherm Beheerder.
  2. Klik in Gegevensstreams op een stream voor meer informatie.
    Op het scherm worden de Google Analytics-instellingen en de Google-taginstellingen getoond.
  3. Klik in het gedeelte Uw Google-tag onderaan de pagina op Installatie-instructies.
  4. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren.
  5. Selecteer in Shopify in het linkerdeelvenster de optie Online Store (Online winkel) > Themes (Thema's) en selecteer dan het dropdownmenu Actions (Acties) > Edit Code (Code bewerken).
  6. Kies onder Lay-out de optie {/}theme.liquid.
  7. Check in het thema.liquid-bestand of er geen Google-trackingtags aanwezig zijn. Als u code op deze pagina heeft die lijkt op het blok hieronder, heeft u waarschijnlijk al Google-producten geïnstalleerd. Check dit dus voordat u deze vervangt.
  8. Kopieer en plak de onderstaande Google-tagcode om een verbinding tussen uw website en Google Ads tot stand te brengen. Plak na het <head>-element de onderstaande code die begint met: <!-- Google tag (gtag.js) --> en eindigt met </script>. Klik op Opslaan om af te ronden.
<!-- Google tag (gtag.js) -->
<script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=Tag_ID"></script>
<script>
 window.dataLayer = window.dataLayer || [];
 function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
 gtag('js', new Date());
 gtag('config', 'Tag_ID');
</script>