De Google Analytics: GA4-configuratietag is nu de Google-tag. GA4-configuratietags in een webcontainer worden vanaf september automatisch gemigreerd. Uw bestaande meting verandert niet en u hoeft verder niets te doen. Meer informatie

De gebruikers van uw Google-tag beheren

Nadat u uw Google-tag heeft ingesteld, kunt u de verantwoordelijkheid voor het beheer van de Google-tag delen door te kiezen wie uw tag kan beheren en wie instellingen voor uw tag kan bewerken. In dit artikel beschrijven we de gebruikersrollen en -rechten voor de Google-tag, leggen we uit hoe gebruikersbeheer werkt en bieden we stapsgewijze instructies waarmee u gebruikers kunt toevoegen, bewerken en verwijderen.

Controleer voordat u begint of u de Google-tag en uw taginstellingen heeft ingesteld.

Gebruikersrollen en -rechten

Elke gebruiker van de Google-tag heeft zowel een rol als een recht.

Gebruikersrollen

Er zijn 2 gebruikersrollen voor de Google-tag: Gebruiker en Beheerder.

Met de rol Gebruiker kan de gebruiker andere taggebruikers en de tagconfiguratie bekijken.

Gebruikers met de rol Beheerder kunnen het volgende:

• Gebruikers beheren
  • Bestemmingen toevoegen of verwijderen
  • Google-tags combineren of splitsen

Gebruikersrechten

Naast gebruikersrollen zijn er 2 soorten gebruikersrechten voor de Google-tag: Lezen en Publiceren.

Gebruikers met het recht Lezen kunnen gebruikers en configuraties voor een tag bekijken, maar kunnen geen wijzigingen aanbrengen.

Gebruikers met het recht Publiceren kunnen het volgende:

• Gebruikers voor een tag bekijken
  • Instellingen updaten

Ze kunnen geen gebruikers beheren, bestemmingen toevoegen/verwijderen of Google-tags combineren/splitsen, tenzij ze ook de rol Beheerder hebben.

Hoe gebruikerstoegang werkt

Hoe gebruikerstoegang voor de Google-tag werkt, verschilt op basis van het aantal bestemmingen dat u aan uw Google-tag heeft gekoppeld.

Gebruikerstoegang als uw Google-tag 1 bestemming heeft

Als uw Google-tag 1 bestemming heeft (een Google Ads-account of een Google Analytics-webgegevensstream), worden de gebruikers van de tag beheerd door de toegangsniveaus van de bestemming. De specifieke rol en rechten voor elke gebruiker van de Google-tag worden overgenomen van het toegangsniveau dat diegene heeft voor Google Ads of de rol van diegene in Google Analytics.

In de volgende 2 tabellen ziet u voor de toegangsniveaus van Google Ads en de rollen voor Google Analytics-property's de bijbehorende beheerdersrol en bewerkingsrechten voor de Google-tag. Bekijk het gedeelte Gebruikersrollen en -rechten (hierboven) voor meer informatie over elk van deze rollen en rechten.

Overzicht van de toegangsniveaus voor Google Ads en de bijbehorende rechten voor de Google-tag

Toegangsniveau voor Google Ads

Beheerdersrol voor de Google-tag

(overgenomen)

Bewerkingsrechten voor de Google-tag
(overgenomen)
Beheerder Beheerder Publiceren
Standaard Geen
(krijgt de rol Gebruiker)
Publiceren
Alleen lezen Geen
(krijgt de rol Gebruiker)
Lezen
Facturering Geen Geen
Alleen e-mail Geen Geen

Meer informatie over toegangsniveaus in uw Google Ads-account

Overzicht van de rollen voor Google Analytics-property's en de bijbehorende rechten voor de Google-tag

Rol voor Google Analytics-property's Beheerdersrol voor de Google-tag
(overgenomen)
Bewerkingsrechten voor de Google-tag
(overgenomen)
Beheerder Beheerder Publiceren
Bewerker Geen
(krijgt de rol Gebruiker)
Publiceren
Analist Geen
(krijgt de rol Gebruiker)
Lezen
Kijker Geen
(krijgt de rol Gebruiker)
Lezen

Meer informatie over beheer van toegang en gegevensbeperkingen in Google Analytics

Gebruikerstoegang als uw Google-tag meerdere bestemmingen heeft

Heeft uw Google-tag meerdere bestemmingen? Voor de Google-tag krijgt elke gebruiker van die bestemmingen dan automatisch de rol en het recht die overeenkomen met de toegangsniveaus van de betreffende bestemming. (Bekijk voor meer informatie de tabellen in het vorige gedeelte.)

Opmerking: Deze gebruikers met overgenomen rollen en rechten worden niet afzonderlijk vermeld in het gedeelte 'Gebruikers van Google-tags' op het tabblad Beheer. In plaats daarvan worden ze in de gebruikerstabellen weergegeven in 1 rij voor elke bestemming. Klik op die rij om de gebruikersbeheerinterface voor de bestemming te openen in een nieuw tabblad.

Naast deze gebruikers met overgenomen rollen en rechten kunt u rechtstreeks gebruikers aan uw Google-tag toevoegen als deze meerdere bestemmingen heeft.

Uw Google-tag vinden

Instructies voor Google Ads

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.
  1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik op Google-tag.

Instructies voor Google Analytics

1. Log in op uw Google Analytics-account.
  2. Klik op Beheer.
  3. Gebruik het dropdownmenu bovenaan de kolom Property om de property te selecteren met de gegevensstream waarvoor u de Google-tag wilt instellen.
  4. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  5. Klik op de gegevensstream die u wilt bewerken.
  6. Klik onder Google-tag op Taginstellingen instellen.

Instructies voor Google Tag Manager

1. Log in bij Google Tag Manager.
  2. Klik in het scherm Alle accounts op Google-tags.

De gewenste Google-tag selecteren

Rechtstreeks gebruikers toevoegen

Voor een Google-tag met meerdere bestemmingen moet u de rol Beheerder hebben als u rechtstreeks gebruikers wilt toevoegen.
Opmerking: U kunt alleen gebruikers toevoegen die een Google-account hebben. Dat kan een Gmail-account zijn, een account dat via een organisatie wordt beheerd met G Suite of een ander account dat via accounts.google.com is gemaakt.

Nadat u een gebruiker heeft toegevoegd, kunt u het toegangsniveau van diegene bewerken. U kunt de toegang later ook altijd weer intrekken.

1. Open het scherm voor de Google-tag.
  2. Ga naar het tabblad Beheer.
  3. Klik op Kiezen wie deze tag kan beheren of Kiezen wie de instellingen van deze tag kan bewerken.
  4. Klik op het icoon Gebruiker toevoegen Add.
  5. Voer de e-mailadressen in van de gebruikers die u wilt toevoegen.
  6. Als u gebruikers toevoegt die de tag kunnen beheren, selecteert u rollen (Beheerder of Gebruiker) en rechten (Publiceren of Lezen).
  7. Als u gebruikers toevoegt die de tag kunnen bewerken, selecteert u rechten (Publiceren of Lezen).
  8. Controleer de instellingen en klik op Uitnodigen.

Nieuwe gebruikers krijgen per e-mail een uitnodiging voor toegang tot het account. Ze kunnen de volgende gebruikersstatus hebben:

• Heeft toegang: deze gebruiker heeft toegang tot tags en instellingen op basis van het toegewezen toegangsniveau
  • Uitnodiging in behandeling: deze gebruiker heeft de uitnodiging nog niet geaccepteerd

Rechtstreeks toegevoegde gebruikers bewerken

Voor een Google-tag met meerdere bestemmingen moet u de rol Beheerder hebben als u rechtstreeks toegevoegde gebruikers wilt bewerken.

1. Open het scherm voor de Google-tag.
  2. Ga naar het tabblad Beheer.
  3. Klik op Kiezen wie deze tag kan beheren of Kiezen wie de instellingen van deze tag kan bewerken.
  4. Klik op de rij voor de gebruiker die u wilt bewerken.
  5. Breng de gewenste wijzigingen aan in de gebruikersrol en/of rechten en klik op Opslaan.

Rechtstreeks toegevoegde gebruikers verwijderen

Voor een Google-tag met meerdere bestemmingen moet u de rol Beheerder hebben als u rechtstreeks toegevoegde gebruikers wilt verwijderen.
  1. Open het scherm voor de Google-tag.
  2. Klik bovenaan de pagina op het tabblad Beheer.
  3. Klik op Kiezen wie deze tag kan beheren of Kiezen wie de instellingen van deze tag kan bewerken.
  4. U kunt als volgt 1 gebruiker verwijderen:
    1. Selecteer in de rij voor de gebruiker die u wilt verwijderen de optie Toegang intrekken in het menu met 3 stippen 3 dot menu icon.
    2. Lees het bevestigingsbericht en klik op Verwijderen.
  5. U kunt als volgt meerdere gebruikers verwijderen:
    1. Selecteer het selectievakje voor elke gebruiker die u wilt verwijderen.
    2. Klik bovenaan de lijst op Verwijderen.
    3. Lees het bevestigingsbericht en klik op Verwijderen.