Google Podcast Manager-användare kan nu ladda upp sina poddar på YouTube med RSS-uppladdning. Läs mer här

Riktlinjer för RSS-flöden för Google Podcasts

Om podden ska kunna visas på Google Podcasts-plattformarna måste den definieras av ett RSS-flöde som följer riktlinjerna som beskrivs här.

Använder du webbhotell för poddar?

Om du använder ett webbhotell för poddar, t.ex. Podbean eller libsyn, ändrar du förmodligen inte direkt i RSS-flödet. I stället skapar och uppdaterar du filen med hjälp av webbhotellets verktyg. I så fall läser du i webbhotellets dokumentation hur du ska uppdatera viktiga värden som nämns här (till exempel webbadressen till poddseriens startsida).

Om du inte har full koll på RSS kan du antingen ta reda på mer själv eller hitta en webbutvecklare som kan skapa flödet åt dig. Endast poddar med giltiga RSS-flöden som följer våra riktlinjer visas på Google Podcasts-plattformarna.

Krav och rekommendationer för flöden

• Detta RSS-flöde ska vara rätt utformat och överensstämma med RSS 2.0-specifikationen så mycket som möjligt. Google använder inte alla taggar i RSS-flödet, men i exemplen på den här sidan kan du se vilka som är viktiga.
  • Inkludera alla obligatoriska taggar på poddnivå och avsnittsnivå. Flöden utan alla obligatoriska taggar kanske inte indexeras av Google. Vissa taggar krävs inte för att en podd ska kunna visas vid en sökning, men däremot om den ska kunna visas som en rekommenderad podd på Googles plattformar. Vi rekommenderar också att du lägger till ytterligare taggar för att göra poddupplevelsen bättre.
  • Du måste tillhandahålla en bild för podden.
  • Flödet och ljudfilerna ska inte kräva autentisering eller blockeras för Google på något sätt. Du kan kontrollera detta genom att besöka flödet i ett inkognitofönster.
  • Merparten av avsnitten måste vara i något av de ljudformat som stöds och ha de korrekta filnamnstilläggen.
  • Använd antingen HTTP eller HTTPS, inte båda. RSS-flödet och alla avsnitt ska finnas antingen på HTTP eller HTTPS. Google rekommenderar starkt att du använder HTTPS. Om ditt flöde eller din startsida har ett protokoll (HTTPS) men de länkade resurserna har ett annat protokoll (HTTP) visas en klickvarning för användarna innan dessa resurser läses in, eller så kanske de inte kan läsas in överhuvudtaget. Detta inkluderar avsnittens ljudfiler. Därför bör du åtminstone se till att flödet och startsidan, samt alla webbadresser till ljudfiler i <enclosure>-taggar använder samma protokoll (helst HTTPS).
  • Om podden har flera flöden ska du tänka på att Google försöker gruppera liknande eller identiska flöden och endast visa ett av dem. Läs mer om hur Google hanterar poddar med flera flöden.
  • Anmärkning om flödens tillgänglighet: Om poddens flöde blir otillgängligt när det har genomsökts av Google fortsätter Google Podcasts att visa den senast genomsökta versionen av det i några veckor. Därefter visas det inte längre, om det inte har blivit tillgängligt igen.
  • Google Podcasts har en gräns för antal avsnitt utifrån den publicerade RSS-filens storlek. Du kan högst förvänta dig att 400–700 av de senaste avsnitten är tillgängliga från det publicerade flödet, sorterat efter <pubDate>-värdet. Avsnitt utan <pubDate>-värde hamnar längst ned (äldst) i listan. När avsnittsgränsen har nåtts kan de äldsta avsnitten längst ned på listan uteslutas från poddserien i Google Podcasts.
Ljudformat som stöds
Google Podcasts har stöd för följande ljudformat: aac, m4a, mp3, ogg, wav
Filnamnen måste inkludera tillägget: skriv till exempel ”dogs.wav” och inte bara ”dogs”

Exempel på flöde

Här är ett exempelpoddflöde med två avsnitt som publicerats på https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/rss/podcast.rss. Länken använder två namnrymder för filnamnstillägg och hänvisar till en länkad startsida på https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
    xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd">
  <channel>
    <title>Dafna's Zebra Podcast</title>
    <itunes:owner>
        <itunes:email>dafna@example.com</itunes:email>
    </itunes:owner>
    <itunes:author>Dafna</itunes:author>
    <description>A pet-owner's guide to the popular striped equine.</description>
    <itunes:image href="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/img/dafna-zebra-pod-logo.jpg"/>
    <language>en-us</language>
    <link>https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/</link>
    <item>
      <title>Top 10 myths about caring for a zebra</title>
      <description>Here are the top 10 misunderstandings about the care, feeding, and breeding of these lovable striped animals.</description>
      <pubDate>Tue, 14 Mar 2017 12:00:00 GMT</pubDate>
      <enclosure url="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/audio/toptenmyths.mp3"
                 type="audio/mpeg" length="34216300"/>
      <itunes:duration>30:00</itunes:duration>
      <guid isPermaLink="false">dzpodtop10</guid>
    </item>
    <item>
      <title>Keeping those stripes neat and clean</title>
      <description>Keeping your zebra clean is time consuming, but worth the effort.</description>
      <pubDate>Fri, 24 Feb 2017 12:00:00 GMT</pubDate>
      <enclosure url="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/audio/cleanstripes.mp3"
                 type="audio/mpeg" length="26004388"/>
      <itunes:duration>22:48</itunes:duration>
      <guid>dzpodclean</guid>
    </item>
  </channel>
</rss>

Google-specifika RSS-taggar

Här är de obligatoriska och rekommenderade RSS-taggar som Google använder för att visa podden:

Namnrymd för taggar

Tänk på att ange rätt namnrymd i den översta taggen i RSS-flödet när itunes-taggar används, så här:

<rss version="2.0"
     xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd"">

RSS-taggar på poddnivå

Om du ska kunna visas på Google Podcasts-plattformar måste du inkludera följande obligatoriska taggar på poddnivå, och om du vill kan du inkludera de rekommenderade taggarna också. Dessa kan förbättra användarupplevelsen.

Dessa taggar gäller elementet <channel> i flödet, vilket representerar en podd. Google Podcasts har bara stöd för ett enskilt <channel>-element per flöde. Om det finns fler än ett <channel>-element i flödet bearbetas de inte.

Om podden inte har alla taggar som behövs fortsätter Google att genomsöka den regelbundet. När Google upptäcker att du har åtgärdat alla fel eller fyllt i de obligatoriska element som saknas kan podden visas på nytt i Google Podcasts.

Obligatoriska podd-/kanaltaggar

Du måste definiera dessa RSS-taggar på poddnivå för att bli kvalificerad för visning på Google Sök. Använd en lämplig namnrymd för taggen.

Tagg eller taggtyp Beskrivning
<item> Definierar ett avsnitt. Du måste ha minst ett <item>-element i flödet. Läs mer om uppmärkningen som används för att beskriva avsnitt i RSS-taggar på avsnittsnivå.
<link> Fullständig webbadress till poddens startsida. Kontrollera att sidan inte kräver ett lösenord. Annars kan Google inte koppla den här sidan till podden.
<title> Poddens namn.
Bild

En bild som kopplas till din podd. Den får inte vara blockerad för Googlebot. Du kan tillhandahålla en bild med hjälp av någon av följande taggar:

• <itunes:image>
  • <image>
    <link>…</link>
    <title>…</title>
    <url>…</url>
    </image>

När du använder en <image>-tagg för RSS måste du inkludera ett kapslat <link>-element som pekar på startsidan för podden och en kapslad <title>-tagg som överensstämmer med <title>-elementet på startsidan.

Exempel: <itunes:image href="https://google.com/google_podcast_cover_art.jpg"/>

Beskrivning

[Rekommenderas starkt för att podden ska visas i sökresultat och krävs för att den ska kunna visas som rekommenderad i Google Podcasts]

En beskrivning av podden i klartext. Denna visas när användaren klickar för att få mer information om resultatet i Google Sök. HTML-taggar ignoreras och beskrivningen kortas ned till 1 000 tecken. Om det finns en sådan beskrivning ska den i stora drag överensstämma med innehållet på poddens startsida, men behöver inte vara en exakt kopia av den texten. Du kan ange en beskrivning genom att använda någon av följande taggar:

• <description>
  • <itunes:summary>
Ägare

[Rekommenderas starkt för att podden ska visas i sökresultat och krävs för att den ska kunna visas som rekommenderad i Google Podcasts]

Vi skickar ett verifieringsmeddelande till adressen som anges här för att bekräfta ägarskapet till flödet för Podcast Manager. Du kan bara ange en ägare. Använd en lämplig namnrymd för taggen.

<itunes:owner>
<itunes:email>dafna@example.com</itunes:email>
</itunes:owner>

Författare

[Rekommenderas starkt för att podden ska visas i sökresultat och krävs för att den ska kunna visas som rekommenderad i Google Podcasts]

Skriv namnet/namnen på poddens författare. Namnet behöver inte vara samma som värdet för ägare.

• <itunes:author>

Rekommenderade kanal-/poddtaggar

Dessa RSS-taggar är inte obligatoriska, men om du anger dem kan det ge en bättre användarupplevelse vid sökning. Det kan dessutom ge användare mer information så att de lättare kan hitta din podd på Google. Använd en lämplig namnrymd för taggen.

Tagg eller taggtyp Beskrivning
Kategori

Poddens allmänna ämnesområde som visas i resultaten på Sök. Kategorin måste vara på engelska och &-tecknet måste definieras med HTML-enheten &amp;. Du kan ange en kategori med följande tagg:

• <itunes:category> - Exempel: <itunes:category text="Games &amp; Hobbies"/>

Rekommenderade kategorier

Vi rekommenderar nedanstående kategorier för poddar. Använd dem som de visas nedan. Översätt dem inte till något annat språk.
  • Arts (konst)
  • Business (ekonomi)
  • Comedy (humor)
  • Education (utbildning)
  • Games &amp; Hobbies (spel och hobby)
  • Government &amp; Organizations (myndigheter och organisationer)
  • Health (hälsa)
  • Kids &amp; Family (barn och familj)
  • Music (musik)
  • News &amp; Politics (nyheter och politik)
  • Religion &amp; Spirituality (religion och andlighet)
  • Science &amp; Medicine (vetenskap och medicin)
  • Society &amp; Culture (samhälle och kultur)
  • Sports &amp; Recreation (sport och fritid)
  • TV &amp; Film (tv och film)
  • Technology (teknik)
<itunes:explicit>

Anger om explicit språk eller barnförbjudet innehåll förekommer i podden. Om du vill finjustera detta kan du också tagga enskilda avsnitt med den här egenskapen. Taggens värde på avsnittsnivå åsidosätter det värde som angetts på poddserienivå.

Värden (skiftlägeskänsliga):

• no (Standardvärde om taggen saknas): Podden innehåller inget explicit material.
  • yes: Podden innehåller explicit material.
<language> Poddens språkkod med två bokstäver enligt definitionen i ISO 639-1.

<itunes:block>

Om du vill ta bort poddserien från Google Podcasts-plattformarna ska den här taggen endast inkluderas på poddserienivå. Nedladdade avsnitt påverkas inte. Det enda värde som stöds är yes som tar bort poddserien. Poddserien bör tas bort inom ett dygn.

Exempel: <itunes:block>yes</itunes:block>

<itunes:new-feed-url>

Om du flyttar flödet, till exempel om du byter webbhotell, tar du med den här taggen i det nya flödet. Det talar om för Google att detta nya flöde är den nya platsen för ett flöde som är känt sedan tidigare. Så här används taggen:

1. Implementera en 301-omdirigering för den gamla flödesadressen.
  2. Lägg till taggen i det nya flödet och ange det nya flödets webbadress. (Ja, det kan verka konstigt att ett flöde ska peka på sig självt, men det är så taggen ska användas.)

Här är ett exempel på de båda stegen vid en flytt av ett RSS-flöde:

• Gammalt flöde (old.example.com/rss/rss.xml) – HTTP 301 returneras
  • Nytt flöde (new.example.com/rss/rss.xml) – Innehåller taggen <itunes:new-feed-url>https://new.example.com/rss/rss.xml</itunes:new-feed-url>

RSS-taggar på avsnittsnivå

Om du ska kunna visas på Google Podcasts-plattformar måste du inkludera de obligatoriska taggarna på avsnittsnivå. Du kan även inkludera de rekommenderade taggarna för att lägga till mer information om ditt innehåll, vilket kan ge en bättre användarupplevelse.

Obligatoriska avsnittstaggar

Du måste definiera dessa RSS-taggar på avsnittsnivå för att bli kvalificerad för visning på Google Sök. Använd en lämplig namnrymd för taggen.

Tagg Beskrivning
<enclosure>

Fullständig webbadress till avsnittets ljudfil, inklusive filnamnstillägget (till exempel .wav eller .mp3). Avsnitten visas bara i sökresultaten om majoriteten av avsnitten har ett ljudfilformat som stöds med rätt sorts filnamnstillägg. Vi rekommenderar att dessa filer inte skyddas av robots.txt-regler och att de görs tillgängliga för Googlebot. Exempel:

<enclosure url="https://www.example.com/tenmyths.mp3"
type="audio/mpeg" length="34216300"/>

Videofiler stöds inte.

<title> Poddavsnittets titel.

Rekommenderade avsnittstaggar

Dessa RSS-taggar är inte obligatoriska, men om du anger dem kan det ge en bättre användarupplevelse vid sökning, och det kan ge användare mer information, så att de lättare kan hitta ditt avsnitt på Google.

Tagg eller taggtyp Beskrivning
Beskrivning

En beskrivning av podden i klartext. Denna visas om användaren klickar för att få mer information om resultatet i Sök. HTML-taggar ignoreras och beskrivningen kortas ned till 1 000 tecken. Om det finns en sådan beskrivning ska den i stora drag överensstämma med innehållet på poddens startsida, men behöver inte vara en exakt kopia av den texten. Du kan ange en beskrivning genom att använda någon av följande taggar:

• <description>
  • <itunes:summary>
<itunes:explicit>

Anger om explicit språk eller barnförbjudet innehåll förekommer i avsnittet. Om taggen saknas ärver avsnittet inställningen på poddserienivå. Om taggen finns åsidosätts värdet på poddserienivå av det värde som angetts här.

Värden (skiftlägeskänsliga):

• no: Avsnittet innehåller inget explicit material.
  • yes: Avsnittet innehåller explicit material.
<guid>

En globalt unik identifierare (GUID) för ett poddavsnitt som är permanent tilldelad och skiftlägeskänslig. Ska vara unik och inte ändras över tid och omfatta den här podden. GUID:n jämförs för att indikera vilka avsnitt som är nya. Lägg till isPermaLink="false" när strängen inte är en giltig webbadress. Om du inte anger någon <guid>-tagg använder Google webbadressen för filen i <enclosure>-taggen som GUID.

Google Podcasts-plattformar använder den här taggen för att identifiera ett avsnitt. Lyssnarna ser inte ändringen om du ändrar webbadressen för avsnittsfilen men behåller samma GUID. Däremot använder Podcast Manager avsnittets webbadress (och inte GUID:t) för att identifiera avsnittet.

<itunes:duration>

Avsnittets längd, i något av följande format:

• timmar:minuter:sekunder
    Exempel: <itunes:duration>1:10:00</itunes:duration>
  • minuter:sekunder
    Exempel: <itunes:duration>10:00</itunes:duration>
  • sekunder_totalt
    Exempel: <itunes:duration>1800</itunes:duration>

I de två första formaten får inte värdena för timmar, minuter eller sekunder vara mer än två siffror styck.

<pubDate>

Avsnittets publiceringsdatum i formatet RFC 822 (avsnitt 5.1). Datumet används av poddspelare och Google Podcast Manager som publiceringsdatumet för det här avsnittet (inte det datum som avsnittet upptäcktes av Google).

Exempel: <pubDate>Wednesday, 04 Feb 2015 00:00:00 EST</pubDate>

<itunes:block>

Den här taggen ska inkluderas på avsnittsnivå om du vill ta bort avsnittet från poddserien på Google Podcasts plattformar. Nedladdade avsnitt påverkas inte. Det enda värde som stöds är yes. Avsnittet bör tas bort inom ett dygn.

Exempel: <itunes:block>yes</itunes:block>