Google Podcast Manager-användare kan nu ladda upp sina poddar på YouTube med RSS-uppladdning. Läs mer här

Vanliga frågor om poddsändning

Vad är Google Podcasts?

Google Podcasts är en katalog för alla poddflöden som Google kan hitta och bearbeta på den offentliga webben med ett tydligt användargränssnitt som gör det möjligt att söka efter och spela upp avsnitt eller prenumerera på poddserier. Det fungerar ungefär som Google Sök men är begränsat till poddar.

Google Podcasts tillhandahåller poddkatalogen för många andra appar och tjänster som har stöd för poddsändning. Google Podcasts-appen, Android Auto och Apple CarPlay använder till exempel Google Podcasts som databas för att hitta och prenumerera på poddar och avsnitt. Du kan även besöka Google Podcasts direkt i webbläsaren om du vill hitta, spela upp eller prenumerera på poddserier och avsnitt var du än är på webben.

Vad är Google Podcast Manager?

Google Podcast Manager är ett verktyg där alla som gör poddar kan se användningsstatistik om den egna podden i Google Podcasts. I Google Podcast Manager visas antal uppspelningar, diagram över behållande av lyssnarintresse efter avsnitt, synlighet med mera. Du kan läsa mer om Google Podcast Manager här.

Hur fungerar Google Podcasts?

Google genomsöker webben efter poddars RSS-flöden. När Google hittar ett poddflöde som går att läsa kontrolleras det. Om flödet godkänns visar Google podden i Google Podcasts. På så sätt kan användare hitta och lyssna på poddserien i Google Sök, Google Podcasts-appen, Android Auto, Apple CarPlay med mera.

Några saker som Google kontrollerar innan en podd görs tillgänglig:

• Har Google redan ett flöde som beskriver samma program?
  • Kan Google hitta och spela upp avsnitten?

Google är inte värd för poddars RSS-flöden eller avsnittsfiler, utan gör det endast möjligt för användare att hitta och spela upp dem på Google, precis som med Google Sök. (Tekniskt sett innebär detta att Google Podcasts är en katalog och inte en värd för poddar.)

Läs mer om hur Google Podcasts fungerar.

Var lagras mina avsnitt?

Google lagrar inte poddavsnitt. Google hittar och verifierar RSS-flödet som beskriver poddserien och avsnitten, oavsett var avsnitten lagras. Google lagrar inga poddfiler.

Går det att spela upp min podd i Google Podcasts om den finns på YouTube?

Nej, det finns ingen koppling mellan YouTube och Google Podcasts. Om du vill att podden ska vara tillgänglig i Google Podcasts måste du följa processen här.

Går det att spela upp min podd på YouTube om den finns i Google Podcasts?

Nej, YouTube har en separat process för att ladda upp innehåll. Allt innehåll på YouTube måste laddas upp direkt på YouTube.

Jag fick inte verifieringskoden för Google Podcast Manager

Om du försöker verifiera att du äger en podd i Google Podcast Manager och har bett Google om en verifieringskod via e-post, men inte fått koden, kan du testa följande:

• Se till att du kollar rätt e-postadress. Under verifieringsprocessen visar Podcast Manager vilken e-postadress som koden skickas till. Gå igenom processen igen om du behöver och titta efter e-postadressen. Kontrollera sedan att du är inloggad på rätt e-postkonto. Om du inte har åtkomst till e-postkontot som visas eller vill använda en annan e-postadress måste du ändra e-postadressen till flödesägaren i RSS-flödet.
  • Kontrollera att e-postmeddelandet inte har filtrerats eller markerats som skräppost. Sök i skräppostmappen eller sök efter alla meddelanden från gp-noreply@google.com.

Hur anger jag min e-postadress i Google Podcast Manager?

Google Podcast Manager använder den e-postadress som står som ägare i poddens RSS-flöde. Läs mer om hur du hittar och uppdaterar det värdet.

Hur får jag min podd att synas i Google Podcasts?

Du måste lägga upp en RSS-fil som beskriver poddserien och avsnitten och Google måste kunna hitta och läsa filen. Om du använder ett webbhotell för poddar, till exempel PodBean eller Buzzsprout, skapar webbhotellet förmodligen RSS-filen åt dig och kan hjälpa Google att hitta den.

Det hjälper även om du har en startsida på webben för podden, och länkar den till ditt flöde med hjälp av en särskild syntax som beskrivs här.

Om du redan har publicerat en podd kan du söka i Google Podcasts och se om den redan finns där. Om den finns där behöver du inte göra något mer. I annat fall kan det ta upp till sex dagar efter att Google har hittat och bearbetat en giltig RSS för poddar innan den visas i Google Podcasts.

Du hittar fullständig information om att publicera innehåll i Google Podcasts här.

Varför syns inte min podd på Google?

Var noga med att följa alla steg i Hur får jag min podd att synas i Google Podcasts. Tänk på att det kan ta upp till sex dagar efter att Google har hittat och bearbetat en giltig RSS för poddar innan den visas i Google Podcasts. Om du har väntat den angivna tiden och poddserien ändå inte visas följer du de här felsökningsstegen.

Hur lång tid tar det för podden att visas på Google?

Om du nyss har verifierat dig som ägare i Podcast Manager kan det ta upp till sex dagar innan podden visas i Google Podcasts. Om Google inte kan läsa RSS-filen eller om andra problem uppstår visas inte podden, men du får en avisering om poddserien i Podcast Manager.

Om du inte använder Podcast Manager ska du ha i åtanke att Google först måste hitta poddseriens RSS-flöde och att det, om flödet går att använda, kan ta upp till sex dagar innan den visas i Google Podcasts. Du kan berätta för Google om din podd så att vi hittar den första gången (därefter kommer vi ihåg var den finns). Om du använder en poddtjänst är det troligt att Google meddelas via den tjänsten när du publicerar podden. Sök i poddtjänstens dokumentation om du vill läsa mer om hur du publicerar en podd.

Hur lång tid tar det innan Google hittar mitt nya avsnitt?

Google kontrollerar kända flöden efter ändringar flera gånger om dagen. I de flesta fall är detta tillräckligt ofta för att du inte ska behöva göra något mer. Däremot kan du begära en ny genomsökning av flödet om en uppdatering behöver göras inom 30 minuter.

Hur laddar jag upp ett avsnitt i Google Podcasts?

Google Podcasts är en katalog och inte ett webbhotell för poddar. Detta innebär att vi hittar poddserier och avsnitt som lagras någon annanstans och gör dem tillgängliga för lyssnare. Google lagrar inga poddfiler.

Läs mer om hur du får din podd att synas i Google Podcasts.

Hur spelar jag in en podd? Hur lär jag mig mer om att skapa en podd?

Vi har några bra utbildningsresurser här.

Hur lyssnar jag på en podd på Google?

Här kan du läsa mer om att lyssna på poddar.

Jag har problem med att spela upp en podd

Du kan läsa mer om att lyssna på poddar i det här hjälpcentret.

Hur laddar jag ned ett avsnitt?

Om du vill ladda ned ett avsnitt att spela upp offline skiljer stegen sig åt beroende på vilken app eller enhet du använder. I Google Podcasts-appen på Android finns det till exempel en liten nedladdningsknapp som ser ut ungefär så här: . Sök efter anvisningar för den specifika appen som du använder.

Hur tar jag bort ett avsnitt från Google Podcasts?

Om du inte har bråttom tar du bara bort avsnittet från poddseriens RSS-flöde. Om du vill att ett avsnitt ska tas bort snabbare följer du processen här. Observera att avsnitten som en användare har laddat ned inte tas bort från användarens enhet.

Hur tar jag bort en podd från Google Podcasts?

Här kan du läsa om att ta bort en podd för lyssnare i Google Podcasts.

Om det gäller ett innehålls- eller policyproblem i någon annans podd kan du läsa policyerna för Google Podcasts här och rapportera en problematisk podd enligt beskrivningen på den sidan.

Hur tar jag bort en poddserie från Google Podcast Manager?

Om du vill ta bort en poddserie från Google Podcast Manager (övervakningsplattformen för poddägare) följer du processen här. Den här åtgärden innebär inte att poddserien tas bort för lyssnare i Google Podcasts.

Vad är webbadressen till RSS-flödet?

Om du har verifierat att du äger en podd i Podcast Manager visas webbadressen till det aktuella flödet på Google enligt beskrivningen här.

Om du inte använder Podcast Manager och använder en webbhotell för poddar finns här några tips om hur du hittar webbadressen till flödet.

Vad betyder ”avsnittet måste vara tillgängligt för Google” eller ”podden måste vara tillgänglig för Google”?

Google måste kunna hitta och läsa (genomsöka och indexera) både RSS-flödet som definierar podden och ljudfilerna för varje avsnitt (som länkas till RSS-flödet). Om ett flöde eller ett avsnitt kräver inloggning eller har en konfigurationsinställning som förhindrar sökmotorer som Google från att besöka filerna kan inte avsnittet visas i Google Podcasts. Vi har ingen testare som låter dig bekräfta om en fil är tillgänglig för Google, men du kan söka efter ett testverktyg för robots.txt och ange webbadressen till RSS-flödet och webbadresserna till avsnitten om du behöver kontrollera detta.