Gebruikers van Google Podcasts Manager kunnen hun podcasts nu naar YouTube uploaden via RSS-upload. Hier vind je meer informatie.

Je feeds beheren

Over feeds

Elke RSS-feed van een podcast die bekend is bij Google, is gekoppeld aan slechts één serie op Google Podcasts. Aan een serie kunnen op Google Podcasts wel meerdere feeds gekoppeld zijn. Een serie kan bijvoorbeeld 3 feeds bevatten:

• Een feed met de laatste 10 afleveringen
  • Een feed met afleveringen over een specifiek thema (bijvoorbeeld waargebeurde misdaden of COVID)
  • Een feed met alle afleveringen die ooit geproduceerd zijn

Google koppelt al deze feeds aan je serie, maar geeft slechts een van deze feeds weer aan alle luisteraars op Google Podcasts, namelijk de feed die is gekozen als meest representatief voor je serie. Google kan later een andere feed kiezen om weer te geven als we denken dat een andere feed representatiever is voor je serie.

Gerelateerde onderwerpen:

De invloed van door Google geïnitieerde wijzigingen op je serie

Google kan af en toe besluiten dat de momenteel weergegeven feed niet de meest representatieve feed voor een serie is en een andere feed voor die serie gaan weergeven. Door Google geïnitieerde feedwijzigingen komen niet vaak voor.

Hoe weet ik of de feed is gewijzigd?

Indien je Podcasts-manager gebruikt, zie je een melding voor je serie als je het eigendom van de nieuwe feed niet hebt geverifieerd. Als je je luisterminuten op Google scherp ziet dalen naar nul, is dit waarschijnlijk de reden. Je ziet een korte, symmetrische daling in de Google-abonnementen voor de serie. Deze daling zou zichzelf automatisch moeten corrigeren. Dit is gewoon een administratief artefact en weerspiegelt geen echte verandering in abonnementen.

Als je denkt dat er een feedwijziging is gemaakt en je geen melding in Podcasts-manager ziet, kun je meer informatie bekijken over de huidige feed voor je serie om te zien of deze is gewijzigd (als je weet welke feed voorheen werd weergegeven).

Wat moet ik doen als mijn feed is gewijzigd?

Als Google is begonnen met het weergeven van een nieuwe feed voor je serie:

1. Gebruik je Podcasts-manager, open dan je serie in Podcasts-manager en volg eventuele instructies zo snel mogelijk op om tijdelijk gegevensverlies van je serie te voorkomen.
  2. Kom erachter wat de nieuw weergegeven feed voor je serie is.
  3. Zorg dat je de luistergegevens voor de nieuwe feed kunt vastleggen.
    • Als je Podcasts-manager gebruikt om je luistergegevens te monitoren, wordt je (indien nodig) gevraagd om het eigendom van de nieuwe feed te verifiëren. Als je geen prompt in Podcasts-manager ziet, hoef je niets te doen.
    • Gebruik je een andere service om je luistergegevens te monitoren, zorg dan dat je nieuwe service de nieuw weergegeven feed controleert.

Aanvullende informatie

Als de feed is veranderd, zien luisteraars de nieuwe feed automatisch (zie meer informatie hieronder) zonder waarschuwing over de wijziging. Als je analytische gegevens niet zijn ingesteld om gegevens voor de nieuwe feed vast te leggen, zie je een vrij scherpe daling tot nul

Nieuwe abonnees (en luisteraars die de Google Podcasts-website gebruiken) zien de nieuwe feed onmiddellijk als er een feedwijziging plaatsvindt (of deze nu is geïnitieerd door de uitgever of door Google). Het kan echter een dag of 2 duren om feedwijzigingen door te geven aan de momenteel geabonneerde gebruikers op andere apps of platforms. Dit betekent dat geabonneerde gebruikers na de wijziging de oude feed nog een dag of 2 kunnen zien.

Door Google geïnitieerde feedwijzigingen hebben geen invloed op het aantal abonnees of luisteracties. Als je analyseservice niet zowel de oude als de nieuwe feeds kan volgen, lijkt het alsof je luisteraars verliest (of wint) wanneer de weergegeven feed verandert, maar dit is alleen een administratieve kwestie, geen daadwerkelijke verandering in gebruikersgedrag.

In Podcasts-manager

Het volgende gedrag kan in Google Podcasts-manager voor je serie worden waargenomen als Google de feed voor een podcast wijzigt:

• Je ziet een korte, symmetrische daling in de Google-abonnementen voor de serie. Deze daling zou zichzelf automatisch moeten corrigeren. Dit is gewoon een administratief artefact en weerspiegelt geen echte verandering in abonnementen.
  • Als de nieuw weergegeven feed eerder is geverifieerd voor deze serie, wordt de wijziging onzichtbaar aangebracht in Podcasts-manager (hoewel je de nieuw weergegeven feed kunt zien in de feedgeschiedenis).
  • Als de feed wordt gewijzigd in een nieuwe, nooit geverifieerde feed:
    • Je ziet in Podcasts-manager een melding over de feedwijziging en je wordt gevraagd de nieuwe feed te verifiëren.
    • Je kunt een daling zien in het aantal luisterminuten als je de nieuwe feed moet verifiëren. Dit is niet het resultaat van een feedwijziging die je hebt geïnitieerd. Deze daling is een administratief artefact en weerspiegelt geen daling in de werkelijke luisterminuten.
    • Een aflevering die in zowel de oude als de nieuwe feed voorkomt, kan geen luistergegevens meer verzamelen totdat het eigendom van de nieuwe feed is geverifieerd voor de serie. De luistergegevens tijdens deze tussenliggende periode gaan definitief verloren, maar er is meestal een respijtperiode van 2 tot 3 dagen waarin je mogelijk gegevens blijft zien. Een feedwijziging is dus doorgaans zichtbaar als een daling in de seriegegevens. Hoe sneller je de nieuwe feed verifieert, hoe korter de daling.
    • De afleveringsgegevens voor je serie gaan uiteindelijk terug naar nul als je de nieuw weergegeven feed niet verifieert. Podcasts-manager slaat namelijk alleen luistergegevens op als een serie een geverifieerde eigenaar heeft.
    • Vanaf het moment dat je een verificatiecode stuurt totdat je het verificatieproces hebt voltooid, hebben gebruikers van Podcasts-manager geen toegang meer tot de serie in Podcasts-manager (dit heeft geen invloed op de luisteraars op Google Podcasts).
Het eigendom van een feed verifiëren

Je moet het eigendom van een feed op Google verifiëren met Podcasts-manager. Door het eigendom te verifiëren, kun je een wijziging in de weergegeven feed aanvragen, luister- en zoekstatistieken van gebruikers op Google bekijken en nog andere functies gebruiken.

Je kunt het eigendom van een feed niet verifiëren als deze is gekoppeld aan een serie die eigendom is van iemand anders in Podcasts-manager. Je kunt contact opnemen met Google om een fout te melden als je denkt dat een feed aan de verkeerde serie is gekoppeld.

• Volg de instructies om een nieuwe serie toe te voegen aan Podcasts-manager als je het eigendom van een feed voor een nieuwe serie wilt verifiëren.
  • Je kunt hier zien hoe je een geverifieerde feed toevoegt aan een bestaande serie.
  • Je ziet een melding in Podcasts-manager, met een link naar de verificatiewizard, als Google de weergegeven feed voor je serie heeft gewijzigd. Iedereen met toegang tot de serie kan op de link klikken en de serie opnieuw verifiëren. Zie Hoe wijzigingen aan de feed van invloed zijn op je serie.

Als je een eigendomsverificatiecode hebt aangevraagd, maar deze niet hebt ontvangen:

Je geverifieerde feedgeschiedenis bekijken (alleen voor Podcasts-manager)

Je kunt een lijst bekijken van alle weergegeven feeds die zijn geverifieerd voor je Podcasts-manager-serie. Je kunt geen feeds bekijken die aan de serie zijn gekoppeld voordat de serie werd geclaimd in Podcasts-manager.

De geschiedenis van geverifieerde feeds voor je serie bekijken:

1. Klik op Instellingen Instellingen > Feeds  op de homepage van de serie in Podcasts-manager. Alle vermelde feeds zijn geverifieerd in Podcasts-manager en weergegeven door Google.
De weergegeven feed voor je serie bekijken

Google geeft 1 feed voor elke podcast weer. Hier volgt hoe je de URL van de weergegeven feed voor die podcast vindt.

Als je Podcasts-manager gebruikt

1. Klik op Instellingen Instellingen > Feeds op de homepage van de serie in Podcasts-manager om een lijst te bekijken van alle feeds die ooit zijn geverifieerd voor je serie. De momenteel weergegeven feed is gemarkeerd als Weergegeven.

Als je een waarschuwing ziet dat de serie nu wordt weergegeven via een andere feed, klik je op Nieuwe feed verifiëren. Je kunt dan de URL van de nieuwe weergegeven feed bekijken in de verificatiewizard.

Als je Podcasts-manager niet gebruikt

1. Installeer of open de Google Podcasts-app (Android, iOS).
  2. Abonneer je op je serie in Google Podcasts.
  3. Open de serie als deze nog niet is geopend (klik op de naam van de serie in de lijst met geabonneerde series).
  4. Klik op Instellingen Icoon Meer instellingen> RSS-feed bekijken .
  5. Kopieer/deel de feed-URL of klik op Openen in Chrome.
Een nieuwe feed toevoegen aan je serie
Houd er rekening mee dat Google slechts één feed voor een serie weergeeft als je een feed aan een serie wil toevoegen. Je kunt een nieuwe feed posten en Google vragen om deze feed weer te geven in plaats van de huidige feed (of kijken of Google de feed vindt en weergeeft). Het simpelweg plaatsen van een nieuwe feed op het internet naast een bestaande feed, garandeert niet dat Google de nieuwe feed gaat weergeven. Het verwijderen van de oude feed en het posten van de nieuwe feed met een nieuwe URL biedt ook geen garantie dat Google je gewenste feed gaat weergeven. Het wijzigen van de content van een bestaande feed werkt wel (hoewel het mogelijk is dat Google een andere feed voor je serie kiest als de content van de feed aanzienlijk gewijzigd is).
Een feed uit je serie verwijderen
Je kunt een RSS-feed verwijderen of blokkeren om te voorkomen dat deze wordt weergegeven door Google, maar als Google in plaats daarvan een andere feed voor je serie kan vinden, wordt de andere feed weergegeven. Google geeft een andere feed weer in de feedgroep van je serie (indien een andere geschikte feed beschikbaar is), als je het momenteel weergegeven feedbestand van de serie verwijdert of blokkeert. Je serie is niet meer beschikbaar op Google Podcasts als er geen andere geschikte feeds zijn (De serie is wel beschikbaar in Podcasts-manager, hoewel er geen nieuwe gegevens worden verzameld, met uitzondering van gedownloade afleveringen).

Houd er rekening mee dat elke feed die wordt weergegeven in de feedgeschiedenis van je Podcasts-manager daar voor altijd zal blijven, ongeacht of de feed nog bestaat.

De weergegeven feed wijzigen/je feed verplaatsen/de feedhostingservices wijzigen

Je kunt Google expliciet laten weten welke feed je voor je serie wilt weergeven als je denkt dat Google de verkeerde feed heeft gekozen voor je podcast. (Dit heeft alleen invloed op je serie op de Google-platforms.)

Je kunt Google ook als volgt over de wijziging informeren als je je feed naar een nieuwe URL hebt verplaatst of een nieuwe feed hebt toegevoegd die voor je serie moet worden weergegeven. (Je hoeft niets te doen voor feedverplaatsingen die de feed-URL niet wijzigen.)

De weergegeven feed wijzigen of je feed verplaatsen:

1. Controleer of je nieuwe feed actief en beschikbaar is. Voer de volgende stappen pas uit als je nieuwe feed door Google kan worden gelezen.
  2. Verwijder de oude feed pas als de gewenste feed wordt weergegeven. Als je je oude feed verwijdert voordat Google je nieuwe feed begint weer te geven, kunnen er onverwachte dingen gebeuren (Google kan bijvoorbeeld je serie helemaal niet meer weergeven of een onverwachte feed voor je serie weergeven). Hoe check je welke feed wordt weergegeven.
  3. Wijzig de feed waarnaar wordt verwezen door de homepage van je serie. Het kan je positie schaden als de weergegeven feed en de homepage niet naar elkaar verwijzen. (Je kunt deze stap ook later uitvoeren, nadat de feedwijziging is gemaakt.)
  4. Geef de nieuwe feed op die Google moet weergeven:
    Als je je podcast beheert in Google Podcasts-manager
    1. Klik op Instellingen Instellingen > Feeds  op de homepage van de serie in Podcasts-manager.
    2. Klik op Weergegeven feed veranderen. Je wordt gevraagd de nieuwe feed te selecteren die moet worden weergegeven:
      1. Kies de feed in de lijst als de feed in de feedgeschiedenis van je serie staat. De wijziging vindt dan binnen een dag of 2 plaats zonder aanvullende verificatie.
      2. Voer de feed-URL in als de feed niet in je feedgeschiedenis staat. Je wordt gevraagd om het eigendom van de feed te verifiëren, net als bij elke nieuwe feed. Je ontvangt een verificatiecode per e-mail en je moet de code opgeven in het verificatieproces om de wijziging van de feed af te ronden. Houd er rekening mee dat je de toegang tot de serie in Podcasts-manager verliest als je op de knop Code verzenden klikt. Je moet de eigendomsverificatie dus onmiddellijk afronden zodra de code is gestuurd.
    3. Ga regelmatig naar je serie in Podcasts-manager om te zien of Google de wijziging heeft aangebracht.
    4. Update de hostingservice van je podcast en/of je RSS-feed (indien van toepassing) om podcastdirectory's die niet van Google zijn en apps op de hoogte te stellen van de wijziging.
    Als je een hostingservice voor podcasts gebruikt
    1. Zoek in de documentatie van je hostingservice naar instructies over hoe je een feed verplaatst en hoe je podcastdirectory's kunt informeren over de verplaatsing. Je service moet een mechanisme voor het verplaatsen van feeds hebben. Als dat niet het geval is, kun je je aanmelden voor Google Podcasts-manager en daarna de instructies volgen om je podcast te beheren met Google Podcasts-manager.
    2. Vraag Google om je nieuwe feed te crawlen als je hostingservice dit nog niet heeft gedaan. Je kunt ook wachten op een regelmatig geplande crawl (Google crawlt feeds meestal meerdere keren per dag). Het kan enkele dagen duren voordat je feed op Google Podcasts is gewijzigd en nog een paar dagen voordat de wijzigingen worden doorgevoerd voor alle geabonneerde gebruikers.
    3. We raden je ook ten zeerste aan om Google rechtstreeks op de hoogte te stellen van de wijziging via Google Podcasts-manager. Google Podcasts-manager is makkelijk te activeren.
    Als je je RSS-feed rechtstreeks beheert
    1. Je nieuwe feed: Post je feed op de nieuwe locatie en voeg de volgende tag toe, waarmee new_feed_URL wordt vervangen door de URL van de nieuwe feedlocatie (het nieuwe feedbestand verwijst inderdaad naar zichzelf):
      <itunes:new-feed-url>new_feed_URL</itunes:new-feed-url>
    2. Je oude feed: Maak een 301-omleiding (permanent) van je oude feed-URL naar je nieuwe feed-URL.
    3. Vraag Google om je oude feed opnieuw te crawlen of wacht gewoon op een regelmatig geplande crawl (Google crawlt feeds meestal meerdere keren per dag). Het kan enkele dagen duren voordat je feed op Google is gewijzigd en nog een paar dagen voordat de wijzigingen worden doorgevoerd voor alle geabonneerde gebruikers.
  5. Het kan een paar dagen duren voordat de feedwijziging is doorgevoerd. Kom om de paar dagen terug en check of de feedwijziging heeft plaatsgevonden. (Hoe check je welke feed wordt weergegeven.)
  6. Je kunt de oude feed (indien gewenst) verwijderen nadat de feedwijziging is doorgevoerd.
Wees voorbereid op een kleine, zelfcorrigerende daling in abonnees op de Google-platforms. Deze daling is snel hersteld, het is alleen een administratieve fout.
Een opmerking over aangepaste feeds (privéfeeds)
Probeer niet om het eigendom van aangepaste feeds (ook wel privéfeeds genoemd) te verifiëren in Podcasts-manager. Een aangepaste feed is een feed die niet toegankelijk is voor Google, omdat deze is geblokkeerd, een toegangstoken vereist of op een andere manier niet toegankelijk is voor Google. Podcasts-manager kan geen gegevens weergeven voor aangepaste feeds. Deze feeds zijn niet openbaar beschikbaar in Google Podcasts.