Åtgärda problem med fingeravtryckssensorn på Pixel-telefoner

Om du har problem med fingeravtryckssensorn kan du leta upp ditt specifika problem här nedan och testa följande förslag.

Läs mer om hur du åtgärdar problem med fingeravtryckslås steg för steg i vår guide.

Felsöka problem med fingeravtryckssensorn (Pixel 6 och senare)

Dessa förslag gäller problem med fingeravtryckslås för fingeravtryckssensorn under skärmen på Pixel 6 och senare Pixel-telefoner (ej Pixel Fold). Om fingeravtrycket inte skannas kan det bero på något av följande:

Du är utomhus i starkt solljus

Om fingeravtrycket inte skannas i starkt solljus utomhus kan du

1. skugga sensorn från direkt ljus
  2. hålla fingret nedtryckt på sensorn.
Telefonen är i viloläge

Du kan ändra inställningarna så att fingeravtryckssensorn alltid visas på skärmen, även i viloläge.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Skärm följt av Låsskärm.
  3. Aktivera Visa alltid klocka och info.
Tip: Tips! Du kan även göra det lättare att komma åt fingeravtryckssensorn med telefonen i viloläge genom att aktivera Tryck för att kolla telefonen eller Lyft för att kolla telefonen.
Du använder ett skärmskydd

Om fingeravtrycket inte skannas kan det bero på skärmskyddet. Kontrollera att du använder ett skärmskydd som är Made For Google-certifierat.

Användning av ett skärmskydd som inte är Made For Google-certifierat kan påverka driften eller säkerheten för telefonens fingeravtryckssensor negativt.

Modell Made For Google-certifierade varumärken
Pixel 6 och Pixel 6 Pro Bigben
BodyGuardz
Case-Mate
OtterBox
PanzerGlass
Power Support
ZAGG
Pixel 7 och Pixel 7 Pro
Bigben
BodyGuardz
Case-Mate
Mous
OtterBox
PanzerGlass
Power Support
SPIGEN
Whitestone Dome
ZAGG

Skärmlåsalternativet har inaktiverats

Om meddelandet Skärmlåsalternativet har inaktiverats visas på sidan med fingeravtrycksinställningar kräver telefonens administratör en annan skärmlåsmetod. Om du har ett jobbkonto på telefonen kan administratören kräva att du använder en pinkod, ett mönster eller ett lösenord. Om du vill ändra detta kontaktar du telefonens administratör.

Tips! Du kan fortfarande använda fingeravtryck för att godkänna betalningar och låsa upp vissa appar.

Fingeravtryckssensorn känner inte igen ditt fingeravtryck

Testa andra felsökningssteg så att du kan åtgärda andra problem med fingeravtryckssensorn:

Om inget av detta hjälper tar du bort det nuvarande fingeravtrycket och registrerar om det enligt anvisningarna för att konfigurera fingeravtryck. Se till att du får med hela fingeravtrycket ända ut i kanterna när du gör om registreringen.

Felsöka problem med fingeravtryckssensorn som sitter på sidan (Pixel Fold)

Av/på-knappen svarar inte
Kontrollera inställningen Lås upp med beröring:
  1. Öppna Inställningar följt av Säkerhet och integritet.
  2. Tryck på Enhetslås följt av Ansikts- och fingeravtryckslås.
  3. Tryck på Fingeravtryckslås.
  4. Aktivera eller inaktivera Lås upp med beröring.
    • När Lås upp med beröring är inaktiverat kan du låsa upp telefonen om du trycker på av/på-knappen med ett registrerat finger när skärmen är av. Du kan också trycka på av/på-knappen med ett registrerat finger när skärmen är på. Den här inställningen förhindrar oavsiktliga tryck.
    • När funktionen Lås upp med beröring är aktiverad trycker du på av/på-knappen med ett registrerat finger när som helst för att låsa upp telefonen. Med de här inställningarna blir det lättare att låsa upp telefonen.
Tips! Kontrollera att Android-versionen är uppdaterad om av/på-knappen inte svarar. Läs mer om hur du tar reda på vilken Android-version du har och uppdaterar den.
Fingeravtryckssensorn känner inte igen ditt fingeravtryck
  • Kontrollera att av/på-knappen är ren. Du kan rengöra sensorn med desinfektionsservetter.
  • Om du använder ett skyddsfodral för Pixel Fold registrerar du fingeravtrycket på nytt och ser till att du får med hela ytan av fingeravtrycket, både fingerspetsen och sidorna.
  • Tänk på att skanna samma finger som du registrerade för fingeravtryckslås. Du kan lägga till upp till fem fingeravtryck. Konfigurera fingeravtrycket enligt anvisningarna.

Tips! För bästa resultat bör du konfigurera både fingeravtryckslås och ansiktslås. Så här konfigurerar du ansiktslås.

Felsöka andra problem med fingeravtrycksinställningarna

Om ditt fingeravtryck inte godkänns

Om ditt fingeravtryck inte godkänns:

​När du kommer in på telefonen igen kan du göra så här för att höja sannolikheten att fingeravtrycken godkänns:

Tips! För bästa resultat bör du konfigurera både fingeravtryckslås och ansiktslås. Så här konfigurerar du ansiktslås.