Problemen met de wifi-verbinding oplossen

Als u problemen heeft met de wifi-verbinding of als u een wifi-pictogram met een uitroepteken Wifi-probleem ziet, probeert u de onderstaande oplossingen. Probeer na elke oplossing een webpagina op uw telefoon te openen om te zien of het probleem is verholpen.

Opmerking: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 8.1 en hoger. Bekijk meer informatie over hoe u uw Android-versie controleert.

Stap 1: De instellingen controleren en opnieuw opstarten

1. Zorg ervoor dat wifi is ingeschakeld. Schakel wifi vervolgens uit en weer in om opnieuw verbinding te maken. Meer informatie over hoe u verbinding kunt maken met wifi-netwerken
  2. Zorg ervoor dat de vliegtuigmodus is uitgeschakeld. Schakel het apparaat daarna in en weer uit om opnieuw verbinding te maken. Meer informatie over het in- en uitschakelen van de vliegtuigmodus.
  3. Druk enkele seconden op de aan/uit-knop van uw telefoon. Tik daarna in het scherm op Opnieuw opstarten Opnieuw opstarten.

Stap 2: Het probleemtype vinden

• Telefoon: Probeer verbinding met het wifi-netwerk te maken via een ander apparaat, zoals een laptop of de telefoon van een vriend. Als andere apparaten het netwerk wel kunnen gebruiken, ligt het probleem waarschijnlijk bij uw telefoon.
  • Netwerk: Controleer of uw telefoon verbinding kan maken met een ander wifi-netwerk, zoals thuis bij een vriend of een openbaar netwerk. Als uw telefoon ergens anders wel verbinding kan maken, ligt het probleem waarschijnlijk bij het netwerk.
  • Internet: Als uw telefoon wel verbinding met het netwerk maakt, maar u nog altijd geen internet heeft, ligt het probleem waarschijnlijk bij uw internetverbinding.

Stap 3: Problemen oplossen op basis van probleemtype

Telefoon

Het netwerk verwijderen en opnieuw toevoegen

Een wifi-netwerk van uw telefoon verwijderen

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Netwerk en internet En dan Internet.
  3. Zet zo nodig Wifi aan.
  4. Tik onderaan op Opgeslagen netwerken.
  5. Tik in de lijst op het opgeslagen netwerk dat je wilt verwijderen.
  6. Tik op Vergeten.

Het wifi-netwerk opnieuw toevoegen

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Netwerk en internet En dan Internet.
  3. Tik onderaan de lijst op Netwerk toevoegen.
  4. Geef indien nodig de netwerknaam (SSID) en andere beveiligingsgegevens op.
  5. Tik op Opslaan. Geef zo nodig een wachtwoord op.
Controleren of er probleem-apps zijn

Het probleem kan worden veroorzaakt door een app die je hebt gedownload. Start je telefoon opnieuw op in de veilige modus om dit te achterhalen.

1. Schakel de veilige modus in. Meer informatie over hoe u de veilige modus inschakelt.
  2. Probeer opnieuw verbinding te maken met het wifi-netwerk.
    • Open de app Instellingen op je telefoon.
    • Tik op Netwerk en internet En dan Internet En dan de netwerknaam.
  3. Check of de wifi-verbinding werkt in de veilige modus.
    • Als de wifi-verbinding werkt in de veilige modus, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een gedownloade app.
      • Als je de veilige modus wilt beëindigen, start je de telefoon opnieuw op.
      • Verwijder onlangs gedownloade apps één voor één. Controleer of de verbinding werkt.
      • Nadat je de app hebt verwijderd die het probleem veroorzaakt, installeer je de andere apps opnieuw.
    • Als de wifi-verbinding niet werkt in de veilige modus
      Er is waarschijnlijk een probleem met het wifi-netwerk of de internetverbinding.
Tip: De vliegtuigmodus wordt automatisch ingeschakeld als je de veilige modus opent. We raden je aan de vliegtuigmodus uit te schakelen om functies, zoals gps en wifi, te kunnen blijven gebruiken en te kunnen bellen.

Internet en netwerk

De router en modem opnieuw opstarten

Als de wifi-router en modem van u zijn, probeert u deze uit en weer in te schakelen.

1. Trek de stekker van de router en modem uit het stopcontact en wacht vijftien seconden.
  2. Sluit de stekkers weer aan.
  3. Controleer of alle snoeren en kabels aan beide uiteinden stevig zijn aangesloten.
  4. Wacht enkele minuten tot de lampjes op de modem en de router goed werken. (Raadpleeg de gebruikershandleiding van het apparaat of de ondersteuningssite van de fabrikant.)

Als de lampjes niet goed werken, zou u een probleem kunnen hebben met de modem, router of internetverbinding.

Neem contact op met de netwerkbeheerder of uw internetprovider. Er kan bijvoorbeeld een serviceonderbreking zijn of u kunt worden gevraagd om uw verbinding te resetten.

Inloggen op een openbaar netwerk

Belangrijk: Openbare netwerken, zoals in cafés of op luchthavens, hebben vaak een webpagina met een formulier dat u moet invullen. Als u inlogt of de voorwaarden accepteert, zou de openbare verbinding moeten werken.

Als u geen autorisatiepagina ziet nadat u verbinding met een openbaar netwerk heeft gemaakt, doet u het volgende:

• Controleer of u een melding met een inlogverzoek op uw apparaat heeft ontvangen.
  • Open een nieuwe pagina in een nieuw venster.

Als deze stappen niet werken, start je de verbinding met het netwerk opnieuw:

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Netwerk en internet En dan Internet.
  3. Tik op de netwerknaam en houd deze vast. Tik op Vergeten.
  4. Zet Wifi uit en weer aan.
  5. Tik op de netwerknaam in de lijst.
  6. Je krijgt nu een melding met het verzoek om in te loggen. Tik op de melding.
  7. Ga akkoord met de voorwaarden om verbinding met het netwerk te maken.
Alle netwerkinstellingen resetten
  1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem En dan Opties voor resetten En dan Wifi, mobiel en bluetooth resetten.
  3. Tik onderaan op Instellingen resetten.

Wifi-hotspot

Controleer of de hotspot is ingeschakeld
  1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Netwerk en internet En dan Hotspot en tethering.
  3. Tik op Wifi-hotspot.
  4. Zet Wifi-hotspot gebruiken aan.
    • Als de optie al aanstaat, zet je deze uit en weer aan.
    • Als je de telefoon niet eerder als hotspot hebt gebruikt, tik je eerst op Wifi-hotspot instellen.

Tip: Voor meer informatie: Meer informatie over hotspots en tethering.

Contact opnemen met uw mobiele provider
Belangrijk: Niet alle mobiele providers werken met mobiele hotspots.

Neem bij problemen contact op met uw provider. Vraag of uw telefoon verbinding kan maken met mobiele hotspots en of die onder uw abonnement vallen.

Wifi gaat uit als hotspot aanstaat
Sommige apparaten, zoals de Pixel 7a, ondersteunen niet tegelijkertijd hotspots en wifi. Als de hotspot aanstaat, wordt wifi automatisch uitgezet.
Hotspot wordt automatisch uitgezet

Als er tien minuten geen apparaten zijn verbonden met de hotspot, wordt de hotspot automatisch uitgezet.

Op apparaten die geen hotspot en wifi tegelijk ondersteunen, wordt wifi ook automatisch weer aangezet en wordt geprobeerd verbinding te maken met het laatst bekende netwerk.

Als u opnieuw verbinding maakt

Als u opnieuw verbinding maakt, kunt u controleren of er een systeemupdate beschikbaar is. Updates kunnen verbeteringen bieden waarmee problemen mogelijk worden opgelost. Meer informatie over hoe je je Android-versie kunt controleren en updaten.

Kun je nog steeds geen verbinding maken?

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken, neem je contact op met je internetprovider, routerfabrikant of netwerkbeheerder.