Policyer för Shopping-annonser

Välkommen till policycentret för Shopping-annonser. Här hittar du kraven för annonsering i Googles nätverk.

Våra policyer täcker fyra stora områden:

Förbjudet innehåll

Förfalskade varor

Google Ads förbjuder försäljning och marknadsföring av förfalskade produkter. Förfalskningar har varumärken eller logotyper som är identiska med eller oskiljbara från ett varumärke. De tar efter egenskaper hos en produkt av ett visst varumärke i syfte att framstå som äkta vara från varumärkets ägare.

Denna policy gäller innehållet i dina Shopping-annonser och din webbplats.

Farliga produkter

Google vill skydda människor, både online och offline och därför tillåter vi inte marknadsföring av vissa produkter som kan orsaka skada.

Exempel på farligt innehåll: partydroger (kemiska eller örtbaserade), psykoaktiva substanser, utrustning som underlättar droganvändning, vapen, ammunition, explosiva ämnen och fyrverkerier, anvisningar för framställning av explosiva ämnen eller andra skadliga produkter, tobaksprodukter.

Produkter som möjliggör ohederligt beteende

Google värdesätter ärlighet och rättvis behandling, och tillåter därför inte marknadsföring av produkter med syfte att möjliggöra ohederligt beteende.

Exempel på produkter som möjliggör ohederligt beteende: programvara eller instruktioner för hackning, falska dokument, akademiska fusktjänster.

Olämpligt innehåll

Google värderar mångfald och respekt för andra och vi strävar efter att undvika att förolämpa användare. Därför tillåter vi inte annonser eller destinationer som visar stötande innehåll eller främjar hat, intolerans, diskriminering eller våld.

Exempel på olämpligt eller stötande innehåll: mobbning eller hot mot individer eller grupper, rasism, tillbehör till hatgrupper, bilder på brottsplatser eller olyckor, djurplågeri, mord, självskadebeteende, utpressning, försäljning av eller byteshandel med utrotningshotade arter.

Innehåll som inte stöds i Shopping-annonser

Google strävar efter att göra det möjligt för företag att marknadsföra en stor mängd produkter, men vissa Google-produkter och -plattformar är eventuellt inte optimerade för alla typer av innehåll.

Av den här anledningen tillåter inte Shopping-annonser marknadsföring av visst innehåll i fall då vi inte kan erbjuda en optimal användarupplevelse.

Observera att de här begränsningarna är specifika för Shopping-annonser, de påverkar inte policyer för andra Google-produkter eller -plattformar, där funktionaliteten skiljer sig åt eller där andra stödmekanismer finns.

Förbjudna metoder

Missbruk av annonsnätverket

Google vill att Shopping-annonser ska vara användbara, varierade, relevanta och säkra för användare, så vi har fattat vissa beslut för hur vi visar innehåll i vårt nätverk. Det innebär att vi inte tillåter något av följande:

• Skadligt innehåll.
  • Webbplatser som erbjuder väldigt lite unika värden för användarna och istället har fokus på att generera trafik.
  • Återförsäljare som försöker få ett orättvist övertag i Shopping-kampanjer.
  • Återförsäljare som försöker kringgå våra granskningsprocesser.

Oansvarig datainsamling och användning

Google vill att användarna ska kunna lita på att deras personliga information respekteras och hanteras varsamt. Detta innebär att våra annonspartner inte får använda informationen felaktigt eller samla in den för oklara ändamål eller utan lämpliga säkerhetsåtgärder.

Exempel på användaruppgifter som måste hanteras varsamt: fullständigt namn, e-postadress, postadress, telefonnummer, nationellt identitetsnummer, pensionsnummer, personnummer, organisationsnummer, sjukförsäkringsnummer, körkortsnummer, födelsedatum eller mammans namn som ogift i kombination med någon av ovanstående information, ekonomisk status, politisk tillhörighet, sexuell läggning, etnicitet, religion.

Exempel på oansvarig insamling eller användning av data: att få åtkomst till följande data över icke-säkra SSL-serveranslutningar (https://):

• Användarnamn eller e-post i kombination med lösenord
  • Kredit- eller bankkortsnummer
  • Bank- och investeringskontonummer
  • Checkkontonummer
  • Nummer vid elektronisk överföring
  • Personnummer, pensionsnummer, socialförsäkringsnummer, skatte-id, sjukförsäkringsnummer eller körkortsnummer

Felaktig framställning

Google vill inte att användarna ska känna sig vilseledda av innehåll som visas i Shopping-annonser. Därför ska du vara ärlig och öppen med den information de behöver för att fatta informerade beslut. Därför tillåter vi inte följande:

• Kampanjer som uppmanar användarna att påbörja ett köp, en hämtning eller annan förbindande åtgärd utan att all relevant information har tillhandahållits eller att användaren har gett sitt uttryckliga samtycke.
  • Kampanjer som representerar dig eller dina produkter på ett felaktigt, orealistiskt eller oärligt sätt.

Begränsat innehåll

Följande policyer rör innehåll som kan vara juridiskt eller kulturellt känsligt. Onlinemarknadsföring kan vara ett effektivt sätt att nå ut till kunder, men inom känsliga områden anstränger vi oss alltid för att inte visa annonser på olämpliga platser eller vid olämpliga tidpunkter.

Av den anledningen tillåter vi marknadsföring av innehållet nedan, men med vissa begränsningar. De här kampanjerna kanske inte visas för alla användare på alla platser, och säljarna måste uppfylla ytterligare krav innan annonserna kan visas. Observera att inte alla produkter, funktioner eller nätverk har stöd för begränsat innehåll.

Barnförbjudet innehåll

Google begränsar marknadsföring av följande typer av barnförbjudet innehåll:

• sexartiklar
  • sexuellt innehåll
  • bilder föreställande naken hud och nakenhet.

När du marknadsför barnförbjudet innehåll får du inte:

• bryta mot tillämpliga lagar eller regler för platser du riktar in dig på
  • inrikta dig mot minderåriga
  • marknadsföra sexuellt stötande innehåll
  • marknadsföra innehåll som innehåller sexuella handlingar utan samtycke eller med minderåriga som tema, bland annat barnpornografiskt material eller sexuellt utnyttjande av barn
  • marknadsföra tjänster som kan tolkas som tillhandahållande av sexuella handlingar mot ersättning.

Exempel på begränsat barnförbjudet innehåll: sexleksaker, porrtidningar, sexuella hjälpmedel, kampanjer med sexuellt provokativa underkläder.

Alkoholhaltiga drycker

Google begränsar marknadsföring av alkoholhaltiga drycker och drycker som liknar alkoholhaltiga drycker.

När du marknadsför alkoholhaltiga drycker får du inte

• bryta mot tillämpliga lagar och branschstandarder för platser du riktar in dig på
  • inrikta dig mot individer som är för unga för att få dricka alkohol
  • antyda att förtäring av alkohol kan ge positiva effekter socialt, sexuellt, professionellt, intellektuellt eller atletiskt
  • antyda att förtäring av alkohol kan ha positiva hälsomässiga eller terapeutiska effekter
  • framställa överdrivet drickande som positivt eller visa upp tävlingsdrickande
  • visa alkoholförtäring i samband med framförande av fordon av något slag, maskindrift eller utförande av uppgifter som kräver uppmärksamhet eller fingerfärdighet.

Exempel på begränsade alkoholhaltiga drycker: öl, vin, sake, sprit eller annan stark alkohol, champagne, starkvin, alkoholfri öl, alkoholfritt vin och alkoholfri destillerad sprit.

Upphovsrättsskyddat innehåll

Google begränsar marknadsföring av upphovsrättsskyddat innehåll. Om du vill marknadsföra upphovsrättsskyddat innehåll och anser att du har laglig rätt att göra det kan du kontakta oss. Om du vill veta mer om hur vi hanterar upphovsrättsfrågor eller om du vill lämna in ett upphovsrättsrelaterat anspråk kan du använda det här formuläret.

Hasardspelsrelaterat innehåll

Google begränsar marknadsföringen av hasardspelsrelaterat innehåll.

Exempel på begränsat hasardspelsrelaterat innehåll: statliga eller privata lotterier, webbplatser som erbjuder bonuskoder eller erbjudanden för webbplatser för hasardspel.

Sjukvårdsrelaterat innehåll

Google begränsar marknadsföring av sjukvårdsrelaterat innehåll som

• receptfria mediciner
  • receptbelagda läkemedel
  • otillåtna läkemedel och kosttillskott
  • graviditets- och fertilitetsrelaterade produkter
  • lusthöjande behandlingar.

Begränsningarna av den här typen av innehåll kan variera beroende på vilken produkt som marknadsförs och vilket land annonseringen är inriktad på. Vissa typer av innehåll, till exempel icke godkända läkemedelstillskott, får inte marknadsföras överallt.

I vissa fall kan du behöva ansöka om godkännande från Google innan du kan marknadsföra sjukvårdsrelaterat innehåll. Det beror på vilket innehåll du vill marknadsföra och på vilka länder annonserna du vill visa annonserna i.

Politiskt innehåll

När du marknadsför politiskt innehåll måste du följa

• tillämpliga lagar och branschstandarder för platser du riktar in dig på
  • kraven på eventuella tillämpbara ”tysta perioder” vid val.

Exempel på politiskt innehåll: främjande av politiska partier/kandidater, opinionsbildning i politiska sakfrågor.

Varumärken

I Shopping-annonser begränsas inte säljarnas användning av varumärken i annonsens titel eller beskrivning, om annonsen gäller en varumärkesskyddad produkt eller en produkt som är kompatibel med en varumärkesskyddad produkt. Säljare måste kunna hänvisa till varumärken för att visa användare vad de erbjuder, och användarna behöver den informationen eftersom den är relevant för deras sökningar. Vi går igenom alla anspråk från ägare av varumärken om att varumärkesanvändningen bidrar till att konsumenterna inte förstår var en produkt kommer ifrån. Om du är en varumärkesägare som vill skicka in varumärkesrelaterade klagomål kan du använda det här formuläret.

Redaktionella och tekniska krav

Vi vill visa annonser som engagerar användarna utan att vara irriterande eller svåra att interagera med. Vi har därför utvecklat våra textkrav så att vi kan hjälpa dig att skapa annonser som tilltalar användarna. Vi har även satt upp tekniska krav för att hjälpa både användare och annonsörer att få ut så mycket som möjligt av de olika annonsformat vi erbjuder.

Krav på redaktionellt och professionellt innehåll

Google vill kunna tillhandahålla en högkvalitativ användarupplevelse. Därför kräver vi att alla Shopping-annonser håller en hög professionell och redaktionell kvalitet. Vi tillåter bara kampanjer som har ett tydligt och professionellt utseende. Annonserna bör leda användarna till produkter och målsidor som är relevanta, användbara och enkla att interagera med.

Exempel på kampanjer som inte uppfyller dessa krav på redaktionellt och professionellt innehåll:

• Visningsadressen motsvarar inte målsidan, t.ex. att google.com leder användarna till gmail.com.
  • Gimmickliknande användning av ord, siffror, bokstäver, skiljetecken eller symboler, som GRATIS, g-r-a-t-i-s eller GR47IS!!
  • Webbplatser som inte är klara, domäner som är parkerade eller som helt enkelt inte fungerar.
  • Webbplatser som inaktiverar webbläsarens bakåtknapp.
  • Webbplatser som inte går att visa i vanligt förekommande webbläsare.

Om våra policyer

Shopping-annonser ger företag i alla storlekar, överallt i världen, möjlighet att marknadsföra en mängd olika produkter och webbplatser hos Google och i vårt nätverk. Vi vill hjälpa dig att nå ut till befintliga och potentiella kunder och målgrupper. För att samtidigt skapa en säker och positiv upplevelse för användarna lyssnar vi på deras feedback och åsikter kring annonstyperna de ser. Vi följer dessutom löpande förändringar i trender och metoder online, branschnormer och bestämmelser. I våra policyer tar vi även hänsyn till våra värderingar och vår kultur som företag, liksom frågor som rör drift, teknik och affärsverksamhet. Detta har tillsammans gett upphov till en uppsättning policyer som gäller för alla kampanjer i Googles nätverk.

Google kräver att alla annonsörer följer alla tillämpliga lagar och förordningar och Googles policyer som beskrivs ovan. Det är viktigt att du bekantar dig med och håller dig uppdaterad angående dessa krav för de platser där ditt företag är verksamt samt andra platser där dina annonser visas. Om vi upptäcker innehåll som bryter mot dessa krav kan vi blockera det så att det inte visas längre. Vid upprepade eller flagranta brott mot kraven kan vi avsluta din annonsering hos oss.