Een leesbevestiging aanvragen of sturen

Deze functie is alleen beschikbaar als je Gmail voor je werk of school gebruikt en Gmail is ingesteld door een beheerder. Leesbevestigingen werken niet als je een gmail.com-account gebruikt.

Als je wilt weten wanneer een verzonden e-mail is geopend, kun je een leesbevestiging aanvragen. Je ontvangt een leesbevestiging in de vorm van een e-mail met de tijd en datum waarop je bericht is geopend.

Een leesbevestiging aanvragen

1. Open Gmail op je computer.
  2. Klik op Opstellen.
  3. Stel je e-mail op zoals je gewend bent.
  4. Klik rechtsonder op Meer opties Meer verzendopties en dan Leesbevestiging vragen
  5. Verstuur je bericht.

Belangrijk: Leesbevestigingen zie je in je inbox. De persoon naar wie je het bericht stuurt, moet de leesbevestiging mogelijk eerst goedkeuren voordat je een melding ontvangt.

Een leesbevestiging ontvangen

Als je een bericht ontvangt waarin om een leesbevestiging wordt gevraagd en je organisatie wil dat je deze eerst goedkeurt, doe je het volgende:

1. Open Gmail op je computer.
  2. Check je e-mail zoals je normaal zou doen.
  3. Als je bij een bericht de melding krijgt dat de afzender een leesbevestiging heeft aangevraagd, voer je een van de volgende handelingen uit:
    • Als je de leesbevestiging nu wilt verzenden, klik je op Bevestigingen verzenden.
    • Als je de bevestiging later wilt verzenden, klik je op Niet nu. De volgende keer dat je het bericht opent, word je gevraagd de bevestiging te verzenden.

Tip: Als iemand een leesbevestiging aanvraagt maar je geen bericht ziet, is je leesbevestiging automatisch verzonden.

Wanneer er geen bevestigingen worden verzonden

Leesbevestigingen werken in de meeste e-mailsystemen. In de volgende situaties ontvang je geen leesbevestiging:

• Je verzendt een bericht naar een mailinglijst of alias.
  • Je beheerder heeft leesbevestigingen beperkt tot mensen binnen je organisatie of tot specifieke mensen buiten je organisatie.
  • De ontvanger gebruikt een e-mailprogramma dat niet in realtime wordt gesynchroniseerd (bijvoorbeeld een POP-client (Post Office Protocol) die alleen op aanvraag synchroniseert, of een G Suite Sync-client).
  • De ontvanger stuurt een leesbevestiging terug via een e-mailclient die het IMAP-protocol gebruikt, en leesbevestigingen worden niet automatisch verzonden.

Een leesbevestiging betekent niet automatisch dat het bericht is gelezen

Als je een leesbevestiging ontvangt, betekent dit niet altijd dat de ontvanger het bericht ook heeft gelezen. Hoe leesbevestigingen werken, hangt af van het e-mailsysteem dat de ontvanger gebruikt.

Je kunt bijvoorbeeld een leesbevestiging ontvangen als iemand die een IMAP-gebaseerde e-mailclient gebruikt en je e-mail als Gelezen markeert maar niet heeft geopend. Sommige mobiele e-mailsystemen die geen IMAP gebruiken, verzenden mogelijk helemaal geen leesbevestigingen.