Blijf op de hoogte van alles wat belangrijk is met de nieuwe interface van Gmail. Meer informatie over de nieuwe indeling

Voorkomen dat e-mails aan Gmail-gebruikers worden geblokkeerd of gemarkeerd als spam

Dit artikel heette eerst Richtlijnen voor verzenders van bulkmail.

Volg de richtlijnen in dit artikel om te zorgen dat e-mailberichten correct worden bezorgd aan Gmail-gebruikers. Met de aanbevelingen in dit artikel verklein je de kans dat Gmail berichten blokkeert of als spam markeert. Volg deze aanbevelingen om minder risico te lopen dat:

• Gmail de verzendlimiet beperkt
  • Gmail berichten blokkeert
  • Gmail berichten als spam markeert

Deze richtlijnen zijn bedoeld voor iedereen die e-mails stuurt naar Gmail-gebruikers. Een Gmail-gebruiker heeft een van deze Gmail-accounttypen:

• Een persoonlijk Gmail-account dat eindigt op @gmail.com.
  • Een Gmail-account voor werk of school via Google Workspace. E-mailadressen van Google Workspace-accounts voor werk of school eindigen niet op @gmail.com.

Gebruik je een Google Workspace-account om e-mails te sturen? Bekijk het Spam- en misbruikbeleid voor Gmail. Dit beleid is onderdeel van het Beleid voor acceptabel gebruik van Google Workspace.

Problemen die niet worden opgelost in dit artikel

In dit artikel vind je geen oplossingen voor de volgende problemen:

E-mailserviceproviders van derden

Gmail accepteert geen verzoeken van e-mailafzenders van derden om op de toelatingslijst te worden gezet. We kunnen niet garanderen dat berichten die door e-mailserviceproviders van derden worden verstuurd, door de spamfilters van Gmail komen.

Als je een e-mailserviceprovider van derden gebruikt om e-mails te sturen namens je domein, geldt het volgende:

• Zorg dat de provider de richtlijnen in dit artikel volgt. Grote e-mailproviders, zoals Google, AOL en Yahoo, volgen over het algemeen deze richtlijnen.
  • Zorg dat de SPF-record voor je domein alle e-mailafzenders van je domein bevat. Als afzenders van derden niet in de SPF-record staan, worden berichten die via deze providers worden gestuurd waarschijnlijk gemarkeerd als spam. Meer informatie over het instellen van de SPF-record om alle e-mailafzenders voor je domein te autoriseren.

Als je een domeinprovider gebruikt maar je eigen e-mailservice beheert, raden we je aan het volgende te doen:

• Lees en volg de best practices in dit artikel om e-mails te sturen naar Gmail-gebruikers.
  • Gebruik Postmaster Tools om informatie te bekijken over berichten die vanuit je domein naar Gmail-gebruikers zijn gestuurd.

Best practices voor het sturen van e-mails naar Gmail

Verklein de kans dat berichten uit je domein worden gemarkeerd als spam of worden geblokkeerd door Gmail met de algemene best practices in dit gedeelte.

• Stel geldige reverse DNS-records van je IP-adressen in die naar je domein wijzen.
  • Stuur het liefst alle berichten vanaf hetzelfde IP-adres. Als je vanaf meerdere IP-adressen moet versturen, moet je verschillende IP-adressen gebruiken voor verschillende soorten berichten. Gebruik bijvoorbeeld één IP-adres voor het sturen van accountmeldingen en een ander IP-adres voor het sturen van promotieberichten.
  • Gebruik geen meerdere soorten content in hetzelfde bericht. Voeg bijvoorbeeld geen content over promoties toe aan berichten met aankoopbewijzen.
  • Berichten met dezelfde categorie moeten hetzelfde e-mailadres hebben in de Van-koptekst. Berichten van een domein met de naam solarmora.com kunnen bijvoorbeeld de volgende Van-kopteksten hebben:
    • Berichten met aankoopbewijzen: bon@solarmora.com
    • Promotieberichten: aanbiedingen@solarmora.com
    • Berichten met accountmeldingen: melding@solarmora.com
  • Controleer regelmatig of je domein niet is gemarkeerd als onveilig met Google Safe Browsing. Als je de status van je domein wilt controleren, voer je je domeinnaam in op de sitestatuspagina van Safe Browsing. Controleer elk domein dat aan je domein is gekoppeld.
  • Stuur geen voorbeelden van phishingberichten of testcampagnes vanuit je domein. De reputatie van je domein kan negatief worden beïnvloed en je domein kan worden toegevoegd aan lijsten met geblokkeerde domeinen.
  • Boots geen domeinen of afzenders na zonder toestemming. Dit wordt spoofing genoemd en kan ertoe leiden dat Gmail de berichten markeert als spam.
  • Zo voorkom je dat geldige berichten als spam worden gemarkeerd:
    • Berichten waarvan het Van-adres in de contacten van de ontvanger staat, worden minder snel gemarkeerd als spam.
    • Soms worden geldige berichten gemarkeerd als spam. Ontvangers kunnen geldige berichten markeren als geen spam, waardoor toekomstige berichten van de afzender in hun inbox worden bezorgd.

Zorgen dat je berichten zijn geverifieerd

Geverifieerde berichten:

• helpen om ontvangers tegen schadelijke e-mails te beschermen, zoals phishingberichten.
  • worden door Gmail minder snel geweigerd of als spam gemarkeerd.

Je moet deze verificatiemethoden instellen bij je domeinprovider. Als je een domeinhostingservice of een e-mailprovider gebruikt, bekijk je de instructies van de provider om verificatie in te stellen. Stel verificatie in voor elk van je verzenddomeinen.

Stel de volgende verificatiemethoden in om zo min mogelijk risico te lopen dat je berichten worden gemarkeerd als spam:

• Publiceer een SPF-record voor je domein. Met SPF voorkom je dat spammers ongeautoriseerde berichten sturen die afkomstig lijken te zijn uit je domein. De SPF-record van je domein moet alle e-mailafzenders van je domein bevatten. Als afzenders van derden niet in de SPF-record staan, worden berichten die via deze providers worden gestuurd waarschijnlijk gemarkeerd als spam. Meer informatie over het instellen van de SPF-record om alle e-mailafzenders voor je domein te autoriseren.
  • Schakel DKIM-ondertekening in voor je berichten. De ontvangstservers gebruiken DKIM om te verifiëren of de domeineigenaar het bericht daadwerkelijk heeft gestuurd. Belangrijk: Voor Gmail is een DKIM-sleutel van 1024 bits of langer vereist.
  • Publiceer een DMARC-record voor je domein. Met DMARC kunnen afzenders hun domein beschermen tegen e-mailspoofing.

Een bericht moet door de SPF- of DKIM-controle komen om te worden geverifieerd.Als je wilt slagen voor een DMARC-controle, moeten berichten eerst worden geverifieerd met SPF of DKIM. Het verifiërende domein moet hetzelfde domein zijn als in de Van-koptekst van het bericht.

Lees Spam, spoofing en phishing voorkomen met Gmail-verificatie voor uitgebreide informatie over deze verificatiemethoden en hoe ze de e-mails van je organisatie beschermen.

E-mails sturen naar betrokken gebruikers

Stuur alleen e-mails naar mensen die berichten van je willen krijgen. Zij zullen berichten uit je domein minder snel markeren als spam.

Als berichten uit je domein vaak als spam worden gemarkeerd, loop je meer risico dat toekomstige berichten ook worden gemarkeerd als spam. Bovendien krijgt je domein zo een slechte reputatie. Bekijk meer informatie over de reputatie van je domein met Postmaster Tools.

Zorgen dat ontvangers zich makkelijk kunnen abonneren

Gebruik deze methoden om te zorgen dat je e-mails naar betrokken gebruikers stuurt:

• Zorg dat ontvangers zich aanmelden om e-mails van je te ontvangen.
  • Bevestig het e-mailadres van elke ontvanger voordat je ze abonneert.
  • Overweeg regelmatig berichten te sturen om te na te gaan of ontvangers geabonneerd willen blijven.
  • Overweeg gebruikers af te melden die je berichten niet lezen.

Zorgen dat ontvangers zich makkelijk kunnen afmelden

Bied ontvangers altijd een manier om zich af te melden voor je berichten. Maak dit makkelijk. Als je mensen toestaat zich af te melden voor je berichten, kun je het openingspercentage, de klikfrequentie en de verzendefficiëntie verhogen.

Dit zijn enkele aanbevolen methoden waarmee ontvangers zich kunnen afmelden:

• Voeg een duidelijk zichtbare link toe aan het bericht waarmee ontvangers naar een pagina worden geleid waarop ze zich kunnen afmelden.
  • Laat ontvangers de afzonderlijke mailinglijsten zien waarop ze zijn geabonneerd. Geef gebruikers de mogelijkheid zich af te melden voor afzonderlijke lijsten of alle lijsten tegelijk.
  • Meld ontvangers automatisch af als je meerdere keren een bouncebericht krijgt van hun adres.
  • Stuur ontvangers regelmatig een bevestigingsbericht om na te gaan of ze je berichten nog steeds willen ontvangen.

Afmelden met één klik gebruiken

Zorg dat ontvangers zich met één klik kunnen afmelden in Gmail. Voeg één van deze of beide kopteksten toe aan je berichten:

List-Unsubscribe-Post: List-Unsubscribe=One-Click
List-Unsubscribe: <https://solarmora.com/unsubscribe/example>

Als je beide kopteksten toevoegt, gebruikt Gmail de koptekst die als eerste wordt vermeld.

Als een ontvanger zich afmeldt met één klik, krijg je dit POST-verzoek:

"POST /unsubscribe/example HTTP/1.1
Host: solarmora.com
Content-Type: application/x-www-form-urlencoded
Content-Length: 26
List-Unsubscribe=One-Click"

Meer informatie over List-Unsubscribe-kopteksten:

Wat moet je niet doen?

• Markeer interne berichten niet als spam. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de reputatie van je domein, waardoor toekomstige berichten eerder worden gemarkeerd als spam.
  • Schaf geen e-mailadressen aan bij andere bedrijven.
  • Stuur geen berichten naar mensen die zich niet hebben aangemeld om berichten van je te krijgen. Deze ontvangers kunnen ongewenste berichten markeren als spam. Toekomstige berichten aan deze ontvangers worden dan ook gemarkeerd als spam.
  • Gebruik geen aanmeldingsformulieren die standaard zijn aangevinkt, waardoor gebruikers automatisch worden geabonneerd. In bepaalde landen of regio's gelden beperkingen voor automatisch aanmelden. Controleer de wetten in je land of regio voordat je gebruikers automatisch aanmeldt.

Afzenders controleren die je e-mailservice gebruiken (e-mailproviders)

Opmerking: De richtlijnen in dit gedeelte zijn voor e-mailserviceproviders.

Als klanten je service gebruiken om e-mails te sturen, ben je verantwoordelijk voor de berichten die worden verstuurd. We raden je aan deze stappen uit te voeren om de verzendactiviteit van klanten te beheren:

• Bied een e-mailadres waarop misbruik kan worden gemeld, bijvoorbeeld abuse@mail-provider.com.
  • Houd de contactgegevens in je WHOIS-record en op abuse.net up-to-date.
  • Verwijder meteen klanten die spam sturen met je service.

Affiliate marketeers controleren

Affiliate-marketingprogramma's belonen bedrijven of individuelen die bezoekers naar je website leiden. Spammers kunnen dergelijke programma's echter ook gebruiken. Als je merk wordt gekoppeld aan marketingspam, kunnen andere e-mails die je stuurt ook worden gemarkeerd als spam. We raden je aan je partners te controleren en ze te verwijderen als ze spam versturen.

De juiste berichtindeling gebruiken

Deze richtlijnen voor de berichtindeling zorgen dat je berichten door Gmail eerder worden bezorgd in de inbox en niet worden gemarkeerd als spam:

• Gebruik de Internet Format Standard (RFC 5322) in je berichten.
  • Als berichten in html-indeling staan, gebruik je de html-standaarden.
  • Gebruik geen html en css om content te verbergen in je berichten. Als je content verbergt, kunnen berichten worden gemarkeerd als spam.
  • Zorg dat er slechts één e-mailadres staat in de Van-kopteksten van een bericht, zoals in dit voorbeeld:
    Van: meldingen@solarmora.com
  • Zorg dat elk bericht een geldig koptekstveld met de bericht-ID bevat (RFC 5322).
  • Links in de hoofdtekst moeten zichtbaar en begrijpelijk zijn. Ontvangers moeten weten waar ze naartoe worden geleid als ze op een link klikken.
  • Gegevens van afzenders moeten duidelijk en zichtbaar zijn.
  • Het onderwerp van berichten moet relevant en niet misleidend zijn.
  • Deel internationale domeinen in volgens de streng beperkende richtlijnen in gedeelte 5.2 van de Unicode Technical Standard #39:
    • Verifiërend domein
    • Envelop Van-domein
    • Payload-domein
    • Antwoorddomein
    • Domein afzender

Het verzendvolume langzaam verhogen

Belangrijk: Als je het verzendvolume te snel verhoogt, kunnen er problemen optreden bij de bezorging. Terwijl je het verzendvolume langzaam verhoogt, kun je Postmaster Tools gebruiken om te zien of e-mails juist worden bezorgd.

Als je grote hoeveelheden e-mails stuurt, raden we je aan het volgende te doen:

• Stuur e-mails volgens een consistent tempo. Stuur niet ineens veel e-mails tegelijk.
  • Begin met een laag verzendvolume en verhoog dit langzaam.
  • Terwijl je het verzendvolume verhoogt, moet je regelmatig de verzendsnelheid en eventuele reacties die je krijgt controleren. Zo kun je het verzendvolume verlagen als de verzendsnelheid wordt beperkt of als je foutmeldingen krijgt.

Deze factoren zijn van invloed op hoe snel je het verzendvolume kunt verhogen:

• De hoeveelheid gestuurde e-mails: Hoe meer e-mails je stuurt, hoe langzamer je het verzendvolume moet verhogen.
  • De frequentie van gestuurde e-mails: Je kunt het verzendvolume sneller verhogen als je dagelijks e-mails stuurt, dan als je wekelijks e-mails stuurt.
  • Feedback van ontvangers over je berichten: Zorg dat je alleen berichten stuurt naar mensen die zich hebben geabonneerd op je e-mails en geef ontvangers de mogelijkheid zich af te melden.

De richtlijnen voor IP-adressen volgen

Volg deze best practices voor e-mailservers die e-mails sturen naar Gmail-gebruikers:

De PTR-record van de verzendserver controleren

Belangrijk: Het IP-adres van het verzendadres moet overeenkomen met het IP-adres van de hostnaam die is opgegeven in de Pointer-record (PTR). PTR-records worden ook wel reverse DNS-records genoemd.

Het verzend-IP-adres moet een PTR-record hebben. Met PTR-records wordt gecontroleerd of de verzendhostnaam is gekoppeld aan het verzend-IP-adres. Elk IP-adres moet wijzen naar een hostnaam in de PTR-record.

Met de tool intoDNS kun je controleren of er een PTR-record is.

Het verzendvolume controleren

Belangrijk: Voor werk- en schoolaccounts gelden de verzendlimieten ook als de ontvangers zich in verschillende Google Workspace-domeinen bevinden. Je stuurt bijvoorbeeld e-mails naar gebruikers met e-mailadressen met de domeinen jouw-bedrijf.net en solarmora.com. De domeinen zijn anders, maar als beide domeinen google.com als MX-record hebben, tellen berichten die naar deze domeinen worden gestuurd mee voor de limiet.

Als je Google Workspace of Gmail gebruikt om e-mails te sturen: Als je de verzendlimiet hebt bereikt, beperkt Google Workspace de verzendlimiet van berichten voor dat IP-adres.

Volg deze aanbevelingen om binnen de verzendlimieten voor IP-adressen te blijven:

• Houd rekening met verzendlimieten voor e-mails als je e-mails stuurt vanuit een domein met de MX-host Google.com.
  • Stuur e-mails vanaf één IP-adres, gebaseerd op het domein met de MX-record, niet het domein in het e-mailadres van de ontvanger.
  • Controleer de reacties zodat je het verzendvolume kunt wijzigen om binnen de limieten te blijven.

De reputatie van gedeelde IP-adressen controleren

Een gedeeld IP-adres is een IP-adres dat door meer dan één e-mailafzender wordt gebruikt. De activiteit van alle afzenders op het gedeelde IP-adres heeft invloed op de reputatie van iedereen die het IP-adres gebruikt.

Als je een gedeeld IP-adres gebruikt om e-mails te sturen en een andere afzender een negatieve reputatie heeft, dan heeft dit ook negatieve gevolgen voor jouw reputatie. Een negatieve reputatie kan van invloed zijn op de leveringssnelheid van je berichten.

Als je een gedeeld IP-adres gebruikt om e-mails te sturen, raden we je aan de volgende stappen te volgen:

• Controleer of het IP-adres niet op een lijst met geblokkeerde IP-adressen staat. Berichten van verzend-IP-adressen die op een lijst met geblokkeerde IP-adressen staan, kunnen worden gemarkeerd als spam.
  • Als je een e-mailserviceprovider voor je gedeelde IP-adres gebruikt, kun je de reputatie van het gedeelde IP-adres controleren met Postmaster Tools.

Postmaster Tools gebruiken om verzonden e-mails te controleren

Gebruik Postmaster Tools om informatie te bekijken over de e-mails die je naar Gmail-gebruikers hebt gestuurd, bijvoorbeeld:

• Als ontvangers je berichten markeren als spam.
  • Waarom je berichten wellicht niet worden bezorgd.
  • Of je berichten zijn geverifieerd.
  • De reputatie van je domein of IP-adres en de invloed hiervan op de leveringssnelheid van berichten.

Problemen met e-mailbezorging oplossen

Als je een e-mailserviceprovider gebruikt

Als je een e-mailserviceprovider gebruikt en problemen ondervindt met de bezorging, neem je contact op met je provider. Vraag of ze de best practices in dit artikel gebruiken.

MX Toolbox gebruiken om domeininstellingen te controleren

Gebruik de Google Admin Toolbox om de instellingen voor je domein te controleren en problemen op te lossen.

Problemen met de bron van geweigerde e-mails oplossen

Als je berichten worden geweigerd, krijg je wellicht een foutmelding. Bekijk meer informatie over de fout zodat je het probleem kunt oplossen. Dit zijn enkele veelvoorkomende foutmeldingen:

• 421, 4.7.0: Berichten worden geweigerd omdat het IP-adres van de verzendserver niet op de toegestane lijst staat voor het domein van de ontvanger.
  • 550, 5.7.1: Berichten worden geweigerd omdat het IP-adres van de verzendserver op een lijst met opgeschorte IP-adressen staat. Je kunt deze foutmelding zien als je e-mails stuurt via een gedeeld IP-adres met een slechte reputatie.

Meer informatie over foutmeldingen voor e-mail en SMTP:

IPv6-autorisatiefouten oplossen

Als je een IPv6-autorisatiefout krijgt, kan dit betekenen dat de PTR-record voor de verzendserver geen IPv6 gebruikt. Als je een e-mailserviceprovider gebruikt, controleer je of deze een IPv6 PTR-record gebruikt.

Dit is een voorbeeld van een IPv6-autorisatiefout:
550-5.7.1: Het bericht voldoet niet aan de IPv6-richtlijnen met betrekking tot PTR-records en verificatie.

De probleemoplossingstool gebruiken

Als je nog steeds problemen ondervindt met e-mailbezorging nadat je de richtlijnen in dit artikel hebt gevolgd, bekijk je Probleemoplossing voor afzenders met problemen met e-mailbezorging.