Opas näytönlukuohjelman käyttäjille, jotka vaihtavat HTML-perusnäkymästä Gmailin vakionäkymään

Gmailin oletusvakionäkymässä on enemmän ominaisuuksia ja käytettävyyden parannuksia kuin HTML-perusnäkymässä. Vakionäkymässä Gmail on verkkosovellus, jonka pikanäppäimet nopeuttavat toimintojen suorittamista ja käyttöliittymässä liikkumista. Verkkosovelluksessa käytetään sovelluksen pikanäppäimiä sivustolla liikkumiseen ja sivuston käyttämiseen, kun taas verkkosivulla käytetään näytönlukuohjelman pikanäppäimiä (tai komentoja).

Jos olet tottunut Gmailin HTML-perusnäkymään, tässä oppaassa kerrotaan, miten voit käyttää Gmailin vakionäkymää verkkosivuna näytönlukuohjelman kanssa.

Vinkkejä:

Asetusten muuttaminen

Jos käytät näytönlukuohjelmaa HTML-perusnäkymässä, muuta vakionäkymän asetuksia.

Gmailin tiiviin näkymän käyttäminen

Jos käytät myös näytönsuurentajaa, voit käyttää postilaatikon tiivistä näkymää, joka muistuttaa HTML-perusnäkymää.

Avaa yläreunassa oleva Pika-asetukset-valikko siirtymällä sarkaimella Asetukset-painikkeeseen ja painamalla Enter. Voit käyttää myös näytönlukuohjelman painikesiirtymiskomentoja.

Kun Pika-asetukset on auki, siirry sarkaimella valintanappeihin ja valitse Tiivis.

Postilaatikon asetusten muuttaminen

Postilaatikon lisäasetusten sijainti:

1. Avaa Pika-asetukset-valikko.
  2. Siirry sarkaimella (tai painamalla vaihto + sarkain) Näytä kaikki asetukset ‐painikkeeseen.
  3. Paina Enter.
    • Näkyviin tulee sivu, jolla on enemmän asetuksia kuin HTML-perusnäkymässä.
    • Tarkennus on Yleiset-välilehdellä.
  4. Siirry Yleiset-välilehdeltä Postilaatikko-välilehdelle painamalla sarkainta kaksi kertaa.
  5. Paina Enter.

Postilaatikon luokkien poistaminen

Postilaatikko-välilehdellä:

1. Siirry valintaruutuihin käyttämällä näytönlukuohjelman virtuaalista kohdistinta tai selaustilaa.
  2. Poista valinta painamalla välilyöntinäppäintä:
    • "Tarjoukset"
    • "Sosiaaliset verkostot"
    • "Ilmoitukset"
    • "Keskusteluryhmät"

Kun olet poistanut postilaatikon luokat, kaikki sähköpostit ryhmitellään ensisijaiseen postilaatikkoon.

Vinkki: Jos haluat mieluummin ryhmitellä sähköpostit näihin luokkiin, lue lisää postilaatikon luokkien käyttöön ottamisesta.

Lukuruudun laittaminen pois päältä

Kun tarkennus on keskustelulistassa olevassa viestissä, lukuruudussa näkyy viestin sisältö. Voit parantaa responsiivisuutta ja yksinkertaistaa liikkumista, kun poistat lukuruudun käytöstä.

Postilaatikko-välilehdellä:

1. Siirry sarkaimella Ota lukuruutu käyttöön ‐valintaruutuun.
  2. Poista valinta painamalla välilyöntinäppäintä.

Tärkeysmerkkien laittaminen pois päältä

Jos jätät tärkeysmerkit päälle, tärkeystila ilmoitetaan vakionäkymässä ja keskustelulistaan lisätään ylimääräinen valintaruutu. Koska tärkeysmerkkejä ei ilmoitettu HTML-perusnäkymässä oletusarvoisen välimerkkitason lukemisen vuoksi, saatat haluta laittaa ne pois päältä.

Postilaatikko-välilehdellä:

1. Siirry sarkaimella Näytä merkit ‐valintanappiin.
  2. Valitse Ei merkkejä painamalla alanuolta.

Muutoksien tallentaminen

Kun olet päivittänyt postilaatikon asetukset, siirry sarkaimella Tallenna muutokset ‐painikkeeseen ja paina Enter. Tarkennus palaa Gmailin keskustelulistaan.

Näytönlukuohjelman asetusten muuttaminen

Modernit näytönlukuohjelmat mukautuvat automaattisesti verkkosovelluksiin, kuten Gmailiin, seuraamalla näppäimistön tarkennusta sen siirtyessä. Tästä voi olla hyötyä, mutta tällöin käytöstä poistuvat myös näytönlukuohjelman yhden kirjaimen pikanäppäimet, joilla Gmailissa siirrytään kuin verkkosivulla.

Näin voit estää näytönlukuohjelmaa mukautumasta Gmailiin automaattisesti:

• JAWS: Laita automaattinen lomaketila pois päältä muuttamalla asetuksia.
  • NVDA: Laita tarkennukseen ja kohdistimen liikkeeseen reagoiminen pois päältä selaustilan asetuksista.

Näiden muutosten myötä sinun pitäisi yhä pystyä käyttämään Gmailia vakionäkymässä verkkosivuna JAWSin tai NVDA:n kautta.

Jos haluat käyttää Gmailia verkkosovelluksena ChromeVoxilla tai VoiceOverilla, lue artikkeli Gmailin käyttö näytönlukuohjelman kanssa.

Kun olet päivittänyt asetukset, näytönlukuohjelma saattaa nollata virtuaalisen tai selauksen tarkennuksen sivun yläreunaan Gmailissa. Kun näin käy, siirry takaisin edelliseen sijaintiisi.

Uusien pikanäppäimien laittaminen päälle ja niihin tutustuminen

Paranna vakionäkymän käyttökokemusta laittamalla pikanäppäimet päälle ja käyttämällä niitä. Varmista, että näytönlukuohjelman virtuaalinen kohdistin tai selaustila on poissa päältä ja että tarkennus ei ole muokkauskentässä.

Pikanäppäinten valintaikkunan näyttäminen Gmailissa:

1. Paina vaihto + vinoviiva.
    • Saatat kuulla ilmoituksen käyttöön otetuista tai käytöstä poistetuista pikanäppäimistä.
  2. Siirry Ota käyttöön- tai Poista käytöstä ‐linkkiin painamalla sarkainta.
    • Jos linkissä lukee Poista käytöstä, voit käyttää pikanäppäimiä.
    • Jos linkissä lukee Ota käyttöön, ota pikanäppäimet käyttöön painamalla Enter.

Näin voit avata pikanäppäinlistan uudessa ikkunassa:

1. Siirry samalta sivulta sarkaimella Avaa uudessa ikkunassa ‐linkkiin.
  2. Paina Enter.
    • Gmailin pikanäppäimet ‐ohjesivu avautuu.
    • Ohjesivulla on useita tiivistettäviä osioita. Jos haluat laajentaa ohjesivun osion, siirry painikkeeseen, jossa on osion nimi, ja paina Enter.

Voit myös tutkia pikanäppäinten valintaikkunaa näytönlukuohjelman verkkolukukomennoilla:

• Sisältö näkyy useissa taulukoissa, joissa ensimmäinen sarake on pikanäppäin ja toinen sarake on sen tekemä toiminto.
  • Joissakin pikanäppäimissä käytetään välimerkkejä. Sinun on ehkä muutettava näytönlukuohjelman välimerkkiasetuksia.
  • Voit myös käydä kunkin pikanäppäimen läpi huolellisesti merkki kerrallaan.
  • Ota käyttöön- / Poista käytöstä ‑linkin jälkeen on lista pikanäppäimistä, jotka on laitettava päälle, jotta niitä voi käyttää. Monet näistä pikanäppäimistä ovat yksittäisiä kirjaimia, jotka ovat ristiriidassa näytönlukuohjelman verkkonavigoinnin kanssa. Esimerkiksi X-kirjaimella valitaan keskustelu, kun taas näytönlukuohjelman komentona sillä siirrytään valintaruudun mukaan.

Gmailissa liikkuminen vakionäkymässä

Gmailissa liikkuminen vakionäkymässä eroaa jonkin verran HTML-perusnäkymästä.

Keskustelulistat

Keskustelulistat näkyvät postilaatikon tavoin taulukkona, ja jokaisen keskustelun ensimmäisessä sarakkeessa on valintaruutu. Samat tiedot näkyvät kuitenkin useammassa sarakkeessa:

• Tähti on valintaruudun vieressä, kun se aiemmin oli yhdistetty valintaruutuun. Lisää toimintoja ‐kohtaan siirtymisen sijaan voit valita Tähti-painikkeen suoraan sarakkeesta.
  • Lähettäjä-kentässä näkyvän välimerkin sijaan "Tärkeys" näkyy tähden jälkeen. Voit valita Tärkeys-valintaruudun sarakkeesta, jos sitä ei ole poistettu käytöstä.
  • Liitettä ei ole yhdistetty Aiheeseen, vaan se tulee Aihe-kohdan jälkeen.

Jos haluat käydä läpi muita keskusteluja, kuten Lähetetyt, Luonnokset tai Kaikki viestit, voit siirtyä linkkilistassa näytönlukuohjelman komennolla ja aktivoida sitten vastaavan linkin.

Voit myös siirtyä suoraan seuraaviin kohtiin verkkosovelluksen pikanäppäimillä:

• Kaikki viestit: g ja sitten a
  • Lähetetyt: g ja sitten t
  • Postilaatikko: g ja sitten i

Lue lisää artikkelista Sähköpostien järjestäminen tunnisteiden avulla.

Keskusteluissa liikkuminen

Vakionäkymässä on edelleen valintaruudut taulukon jokaiselle keskustelukohteelle, joten valintaruuduilla voi edelleen siirtyä jokaiseen viestiin. Valintaruuduilla siirtyminen lukee myös lähettäjän, aiheen, viestikatkelman ja viestin lähetysajankohdan.

• Jos haluat tarkastaa viestit nopeasti, siirry valintaruutujen mukaan sen sijaan, että siirtyisit myös aiheeseen.
  • Jos haluat tehdä toimenpiteitä, valitse yksi tai useampi valintaruutu.
  • Muista, että myös viestin Lukematon-tila luetaan.

Keskustelun avaaminen:

1. Siirry aiheeseen näytönlukuohjelman Seuraava linkki ‐komennolla.
  2. Aktivoi linkki painamalla Enter.

Toimintopainikkeiden käyttäminen

Kuten HTML-perusnäkymässä, yhden tai useamman viestin valitsemisen jälkeen joukko toimintopainikkeita tulee näkyviin ennen viestitaulukkoa.

Vakionäkymässä toimintopainikkeet eivät näy taulukon jälkeen, ja jokaisessa keskustelussa on nyt painike, jolla viestin voi merkitä tähdellä. Siirry näillä toimintopainikkeilla taulukon yläreunaan ja siirry sitten edellisiin painikkeisiin, jotta pääset toimintopainikkeisiin.

Helpompi tapa suorittaa toimintoja yhdelle tai useammalle viestille:

1. Valitse viesti valitsemalla valintaruutu.
  2. Avaa kontekstivalikko painamalla vaihto + F10.
  3. Valitse toiminto painamalla valikossa alanuolta.
  4. Paina Enter.

Vinkki: Kun olet suorittanut toiminnon, näytönlukuohjelman asetuksista riippuen sinun on ehkä vaihdettava virtuaaliseen tilaan tai selaustilaan ja siirryttävä takaisin taulukkoon.

Jos valitset tunnisteen kohdalla Merkitse tunnisteella tai Siirrä kohteeseen, tarkennus siirtyy kirjoituskenttään. Kirjoita osa tunnisteesta ja liiku osumissa alanuolinäppäimellä tai jatka uuden tunnisteen koko nimen kirjoittamista. Voit myös siirtyä Hallinnoi tunnisteita ‐kohtaan ylänuolella ja luoda uuden tunnisteen.

Sähköpostin lukeminen

Sen sijaan, että avaat sähköpostin näytönlukuohjelmalla käyttämällä sarkainta ja Enter-näppäintä, käytä Seuraava linkki ‐komentoa ja paina Enter. Sähköpostin aihe on edelleen linkki, mutta se on poistettu välilehdeltä, jotta sivulla liikkuminen on helpompaa.

Jos liikut keskustelulistassa verkkosovelluksena, siirry keskusteluun alanuolinäppäimellä ja avaa se painamalla Enter.

Lue lisää keskustelun uusien viestien lukemisesta verkkosovelluksen pikanäppäimillä artikkelista Sähköpostin lukeminen. Artikkelissa kerrotaan myös, miten keskusteluissa liikutaan ja miten niitä luetaan verkkosivuna.

Sähköpostiin vastaaminen

Kun luet sähköpostia, sen yläreunassa on Vastaa-painike Lähettäjä-otsikon jälkeen. Jos haluat lähettää viestin edelleen, poistaa sen tai tehdä muita toimintoja, siirry sarkaimella Vastaa-painikkeen vieressä olevaan Lisää-painikkeeseen ja paina Enter.

Tärkeää: Pikavastaus ei ole enää käytettävissä vakionäkymässä. Vastaamiseen, edelleen lähettämiseen ja muihin toimintoihin käytetään nyt sovelluksen määrittämiä yhden kirjaimen pikanäppäimiä, eivätkä vanhat pikanäppäimet ole enää käytettävissä.

Osoitteen lisääminen sähköpostiin

Kun lähetät edelleen tai kirjoitat sähköpostin tai vastaat sähköpostiin, voit lisätä uuden vastaanottajan useilla eri tavoilla. Kun tarkennus on hakukentässä, voit kirjoittaa osan nimestä tai sähköpostiosoitteesta ja siirtyä sitten alanuolella vastaavan henkilön kohdalle. Henkilö voi olla yhteystiedoistasi, kerätyistä osoitteista tai yrityksen hakemistosta.

• Voit siirtää tarkennuksen Kopio-kenttään painamalla pikanäppäintä Ctrl + vaihto + c.
  • Siirry Piilokopio-kenttään painamalla pikanäppäintä Ctrl + vaihto + b.

Välilehtijärjestyksessä on myös Vastaanottaja-, Kopio- ja Piilokopio-painikkeet, jotka ovat ennen hakukenttiä. Kun aktivoit painikkeet, näkyviin tulee Valitse yhteystiedot ‐valintaikkuna, jota voi käyttää kentän täyttämiseen automaattisesti.

Kun olet lisännyt yhteystiedon hakukenttään, se muuttuu painikkeeksi, jonka voi poistaa tai aktivoida muokkaamista varten. Sen sijaan, että siirtyisit osoitteen jokaisen merkin läpi, voit siirtyä kuhunkin yhteystietoon vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä.

Näin voit korostaa, että olet lisännyt vastaanottajan viestin tekstiosaan:

1. Lisää plusmerkki ja sen jälkeen osa nimestä tai sähköpostiosoitteesta.
  2. Siirry alanuolella vastaavaan henkilöön.
    • Kirjoittamasi teksti muuttuu linkiksi ja lisää vastaanottajan Vastaanottaja-riville.

Vinkki: Voit lisätä henkilön Kopio-riville käyttämällä @-merkkiä plusmerkin sijaan.

Viestin kirjoittaminen

Verkkosovelluksen pikanäppäimet kerrotaan kohdassa Sähköpostien kirjoittaminen ja niihin vastaaminen.

Jos käytät Gmailia verkkosivuna, Kirjoita viesti ‑painike on ensimmäinen painike siirtymisosiossa (alueella).

Kun olet kirjoittanut sähköpostin:

• Lähetä sähköposti painamalla Ctrl + Enter.
  • Jos haluat hylätä luonnoksen, paina Ctrl + vaihto + d.

Viestin alla ovat Lähetä- ja Hylkää-painikkeet. Voit käyttää myös muita muotoiluasetuspainikkeita Lähetä- ja Hylkää-painikkeiden välissä.

Hakeminen ja suodattaminen

Katso lisävinkkejä kohdasta Viestien hakeminen.

Siirry näytönlukuohjelmassa hakukenttään Edellinen muokkauskenttä ‐komennolla.

Sen sijaan, että siirtyisit linkillä Asetukset-kohdan Suodatin-osioon, voit muuttaa haun suodattimeksi vakionäkymässä.