Gebruikers van Google Podcasts Manager kunnen hun podcasts nu naar YouTube uploaden via RSS-upload. Hier vind je meer informatie.

RSS-feedrichtlijnen voor Google Podcasts

Als je in aanmerking wilt komen voor weergave op Google Podcasts-platforms, moet je podcast worden gedefinieerd door een RSS-feed die aan de hier beschreven richtlijnen voldoet.

Gebruik je een podcast-hostingservice?

Als je een podcast-hostingservice gebruikt, zoals Podbean of Libsyn, bewerk je de RSS-feed waarschijnlijk niet rechtstreeks, maar gebruik je de tools van je hostingservice om dit bestand te maken en te updaten. In dat geval kun je de documentatie van je hostingservice lezen voor informatie over het updaten van belangrijke waarden die hier worden vermeld (zoals hoe je de URL van de homepage van je serie opgeeft).

Als je niet vertrouwd bent met RSS, kun je er zelf meer over leren of een webontwikkelaar zoeken die de feed voor je kan maken. Google Podcasts-platforms kunnen alleen podcasts met geldige RSS-feeds weergeven die voldoen aan onze richtlijnen.

Vereisten en aanbevelingen voor feeds

• Deze RSS-feed moet goed zijn samengesteld en zo veel mogelijk voldoen aan de RSS 2.0-specificatie. Google gebruikt niet alle RSS-feedtags, maar de voorbeelden op deze pagina tonen de belangrijkste.
  • Neem alle vereiste tags op podcastniveau en afleveringsniveau op. Feeds zonder alle vereiste tags worden mogelijk niet geïndexeerd door Google. Sommige tags zijn niet vereist om een podcast te laten weergeven bij zoekopdrachten, maar zijn wel nodig om als aanbevolen podcast op Google-platforms terecht te komen. We bevelen ook enkele extra tags aan voor een betere podcastfunctionaliteit.
  • Je moet een afbeelding leveren voor je podcast.
  • De feed- en audiobestanden mogen geen verificatie vereisen en ze mogen op geen enkele manier worden geblokkeerd voor Google. Je kunt dit checken door naar je feed te gaan in een incognitovenster.
  • De meeste afleveringen moeten in een van de ondersteunde audio-indelingen zijn en de juiste bestandsextensies hebben.
  • Gebruik HTTP of HTTPS, maar niet allebei. De RSS-feed en alle afleveringen moeten zich op HTTP of op HTTPS bevinden. Google raadt je ten zeerste aan HTTPS te gebruiken. Als je feed of homepage wordt gehost op één protocol (HTTPS), maar de gekoppelde bronnen worden gehost op een ander protocol (HTTP), geeft Google Chrome een doorklikwaarschuwing weer aan gebruikers voordat deze bronnen worden geladen of kunnen ze mogelijk helemaal niet worden geladen. Dit geldt ook voor audiobestanden van afleveringen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de feed en de homepage, plus alle URL's van audiobestanden in <enclosure>-tags, in ieder geval hetzelfde protocol gebruiken (bij voorkeur HTTPS).
  • Als je podcast meerdere feeds heeft, moet je er rekening mee houden dat Google vergelijkbare of identieke feeds probeert te groeperen en slechts een van deze feeds weergeeft. Meer informatie over hoe Google podcasts met meerdere feeds beheert.
  • Een opmerking over de beschikbaarheid van de feed: Als de feed van je podcast niet meer beschikbaar is nadat deze is gecrawld door Google, blijft Google Podcasts de laatste gecrawlde feed nog een paar weken weergeven. Hierna wordt de feed niet meer weergegeven als de feed niet opnieuw beschikbaar is.
  • Google Podcasts heeft een limiet voor het aantal afleveringen op basis van de grootte van het gepubliceerde RSS-bestand. Maximaal zo'n 400-700 van de meest recente afleveringen zijn naar verwachting beschikbaar uit de gepubliceerde feed, gesorteerd op de waarde <pubDate>. Afleveringen die geen <pubDate>-waarde hebben, worden gesorteerd en onderaan de lijst (als oudste) gezet. Als de limiet voor het aantal afleveringen bereikt is, kunnen de oudste afleveringen onderaan de lijst uit de serie weggelaten worden op Google Podcasts.
Ondersteunde audio-indelingen
De volgende audio-indelingen worden ondersteund door Google Podcasts: aac, m4a, mp3, ogg, wav
De bestandsnamen moeten de extensie-indeling bevatten: bijvoorbeeld dogs.wav en niet alleen dogs

Voorbeeld van een feed

Hier is een voorbeeld van een podcastfeed met 2 afleveringen, gepubliceerd op https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/rss/podcast.rss. De feed maakt gebruik van 2 naamruimten voor extensies en verwijst naar een bijbehorende homepage op https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd">
<channel>
<title>Zebra-podcast van Dafna</title>
<itunes:owner>
<itunes:email>dafna@example.com</itunes:email>
</itunes:owner>
<itunes:author>Dafna</itunes:author>
<description>Een handleiding voor mensen met dit populaire, gestreepte paard als huisdier.</description>
<itunes:image href="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/img/dafna-zebra-pod-logo.jpg"/>
<language>nl-nl</language>
<link>https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/</link>
<item>
<title>Top 10-mythes over het zorgen voor een zebra</title>
<description>Dit zijn de top 10-misvattingen over het zorgen voor, voeren en fokken van deze lieve gestreepte dieren.</description>
<pubDate>Di, 14 mrt 2017 12:00:00 GMT</pubDate>
<enclosure url="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/audio/toptenmyths.mp3"
type="audio/mpeg" length="34216300"/>
<itunes:duration>30:00</itunes:duration>
<guid isPermaLink="false">dzpodtop10</guid>
</item>
<item>
<title>Houd die strepen netjes schoon</title>
<description>Je zebra schoonhouden kost veel tijd, maar is de moeite waard.</description>
<pubDate>Vr, 24 feb 2017 12:00:00 GMT</pubDate>
<enclosure url="https://www.example.com/podcasts/dafnas-zebras/audio/cleanstripes.mp3"
type="audio/mpeg" length="26004388"/>
<itunes:duration>22:48</itunes:duration>
<guid>dzpodclean</guid>
</item>
</channel>
</rss>

Google-specifieke RSS-tags

Dit zijn de vereiste en aanbevolen RSS-tags die Google gebruikt om je podcast weer te geven:

Naamruimte van de tag

Als je iTunes-tags gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste naamruimte van de tag bovenaan je RSS-feed gebruikt, zoals hier wordt weergegeven:

<rss version="2.0"
xmlns:itunes="http://www.itunes.com/dtds/podcast-1.0.dtd"">

RSS-tags op podcastniveau

Als je in aanmerking wilt komen voor weergave op Google Podcasts-platforms, neem je de volgende vereiste tags op podcastniveau op. Voor een betere gebruikerservaring heb je de mogelijkheid om de aanbevolen tags op podcastniveau toe te voegen.

Deze zijn van toepassing op het <channel>-element in je feed, dat één podcast vertegenwoordigt. Google Podcasts ondersteunt slechts één <channel>-element per feed. Als een feed meer dan één <channel>-element bevat, wordt deze niet verwerkt.

Als je podcast niet de juiste tags bevat, blijft Google je podcast periodiek crawlen. Als Google merkt dat je alle fouten of ontbrekende elementen hebt opgelost, komt je podcast opnieuw in aanmerking voor weergave in Google Podcasts.

Vereiste podcast-/kanaaltags

Definieer deze RSS-tags op podcastniveau om in aanmerking te komen voor weergave op Google Zoeken. Gebruik de juiste naamruimte voor je tag.

Tag of tagtype Beschrijving
<item> Beschrijft een aflevering. Je moet ten minste één <item>-element in de feed hebben. Zie RSS-tags op afleveringsniveau voor meer informatie over markeringen die worden gebruikt om afleveringen te beschrijven.
<link> Volledig gekwalificeerde URL voor de homepage van je podcast. Zorg ervoor dat de pagina geen wachtwoord vereist, anders kan Google deze pagina niet aan je podcast koppelen.
<title> Naam van de podcast.
Afbeelding

Een afbeelding om aan je podcast te koppelen. Deze mag niet geblokkeerd zijn voor Googlebot. Je kunt een afbeelding leveren met een van de volgende tags:

• <itunes:image>
  • <image>
    <link>...</link>
    <title>...</title>
    <url>...</url>
    </image>

Bij gebruik van een RSS-<image>-tag, moet je een genest <link>-element opnemen dat verwijst naar de podcast-homepage, en een geneste <title>-tag die overeenkomt met het <title>-element op de homepage.

Voorbeeld: <itunes:image href="https://google.com/google_podcast_cover_art.jpg"/>

Beschrijving

[Sterk aanbevolen als je wilt dat je podcast in de zoekresultaten wordt weergegeven, vereist om als aanbevolen podcast in Google Podcasts te worden weergegeven]

Een beschrijving van de podcast als niet-versleutelde tekst die wordt weergegeven als de gebruiker op meer informatie in de resultaten van Google Zoeken klikt. HTML-tags worden genegeerd en de beschrijving wordt ingekort tot 1000 tekens. Indien aanwezig, moet de beschrijving in het algemeen overeenkomen met de content op de homepage van de podcast, maar het hoeft geen exacte kopie van die tekst te zijn. Je kunt een beschrijving opgeven door een van de volgende tags te gebruiken:

• <description>
  • <itunes:summary>
Eigenaar

[Sterk aanbevolen als je wilt dat je podcast in de zoekresultaten wordt weergegeven, vereist om als aanbevolen podcast in Google Podcasts te worden weergegeven]

Om het eigendom van de feed aan Podcasts-manager te bewijzen, ontvangt het hier vermelde e-mailadres een verificatiemail. Je kunt slechts één eigenaar opgeven. Gebruik de juiste naamruimte voor je tag.

<itunes:owner>
<itunes:email>dafna@example.com</itunes:email>
</itunes:owner>

Auteur

[Sterk aanbevolen als je wilt dat je podcast in de zoekresultaten wordt weergegeven, vereist om als aanbevolen podcast in Google Podcasts te worden weergegeven]

Tekstnamen van de auteur(s) van deze podcast. Deze hoeven niet hetzelfde te zijn als de owner value.

• <itunes:author>

Aanbevolen kanaal-/podcasttags

Deze RSS-tags zijn niet vereist, maar als je ze opgeeft, kunnen ze een betere gebruikerservaring bieden in de zoekresultaten en kun je meer informatie geven om gebruikers te helpen je podcast op Google te vinden. Gebruik de juiste naamruimte voor je tag.

Tag of tagtype Beschrijving
Categorie

Het algemene onderwerp van de podcast dat wordt weergegeven in de zoekresultaten. De categorie moet in het Engels zijn en het teken '&' moet worden gedefinieerd met de html-entiteit &amp;. Je kunt een categorie opgeven met een van de volgende tags:

• <itunes:category> - Voorbeeld: <itunes:category text="Games &amp; Hobbies"/>

Aanbevolen categorieën

We raden de volgende categorieën aan voor je podcast. Gebruik ze zoals hieronder weergegeven, niet vertaald in een andere taal:
  • Arts
  • Economie
  • Humor
  • Onderwijs
  • Games en hobby's
  • Overheid en organisaties
  • Gezondheid
  • Kind en gezin
  • Muziek
  • Nieuws en politiek
  • Religie en spiritualiteit
  • Wetenschap en geneeskunde
  • Cultuur en maatschappij
  • Sport en recreatie
  • Tv en film
  • Technologie
<itunes:explicit>

Geeft aan of de podcast expliciet taalgebruik of content voor volwassenen bevat. Je kunt ook afzonderlijke afleveringen taggen met deze eigenschap voor een gedetailleerder beheer. Waarden die voor deze tag op afleveringsniveau zijn ingesteld, overschrijven elke waarde die op serieniveau is ingesteld.

Waarden (hoofdlettergevoelig):

• no (standaardwaarde, als tag ontbreekt): Deze podcast bevat geen expliciet materiaal.
  • yes: Deze podcast bevat expliciet materiaal.
<language> De tweeletterige taalcode van de podcast zoals gedefinieerd door ISO 639-1.

<itunes:block>

Voeg deze tag alleen op serieniveau toe als je je serie van Google Podcasts-platforms wilt verwijderen. Dit heeft geen invloed op gedownloade afleveringen. De enige ondersteunde waarde om je serie te verwijderen, is 'ja'. De serie wordt binnen een dag verwijderd.

Voorbeeld: <itunes:block>ja</itunes:block>

<itunes:new-feed-url>

Voeg deze tag toe aan je nieuwe feed als je je feed verplaatst (als je bijvoorbeeld van hostingservices verandert) zodat Google weet dat de nieuwe feed de nieuwe locatie is van een al bekende feed. Zo gebruik je deze tag:

1. Implementeer een 301-omleiding voor je oude feed-URL.
  2. Voeg deze tag toe aan je nieuwe feed en geef de nieuwe feed-URL op. (Ja, het lijkt raar dat een feed naar zichzelf verwijst, maar dat is het juiste gebruik.)

Hier volgt een voorbeeld van de 2 stappen voor het verplaatsen van een RSS-feed:

• Oude feed (old.example.com/rss/rss.xml) - Laat HTTP 301 zien
  • Nieuwe feed (new.example.com/rss/rss.xml) - Bevat de tag <itunes:new-feed-url>https://new.example.com/rss/rss.xml</itunes:new-feed-url>

RSS-tags op afleveringsniveau

Als je in aanmerking wilt komen voor weergave op Google Podcasts-platforms, neem je de vereiste tags op afleveringsniveau op. Je kunt ook de aanbevolen tags toevoegen om meer informatie over je content toe te voegen, wat een betere gebruikerservaring kan bieden.

Vereiste afleveringstags

Definieer deze RSS-tags op afleveringsniveau om in aanmerking te komen voor weergave op Google Zoeken. Gebruik de juiste naamruimte voor je tag.

Tag Beschrijving
<enclosure>

Volledig gekwalificeerde URL van het audiobestand van de aflevering inclusief de indelingsextensie (bijvoorbeeld .wav, .mp3). Afleveringen worden alleen in zoekresultaten weergegeven als de meeste afleveringen in een van de ondersteunde audio-indelingen zijn met de juiste indelingsextensie. We raden je aan ervoor te zorgen dat deze bestanden niet worden beschermd door robots.txt-regels en dat ze beschikbaar zijn voor Googlebot. Voorbeeld:

<enclosure url="https://www.example.com/tenmyths.mp3"
type="audio/mpeg" length="34216300"/>

Videobestanden worden niet ondersteund.

<title> Titel van de podcastaflevering.

Aanbevolen afleveringstags

Deze RSS-tags zijn niet vereist, maar als je ze opgeeft, kunnen ze een betere gebruikerservaring bieden in de zoekresultaten en kunnen ze meer informatie bieden om gebruikers te helpen je aflevering in Google te vinden.

Tag of tagtype Beschrijving
Beschrijving

Een beschrijving van de podcast als niet-versleutelde tekst, die wordt weergegeven als de gebruiker op meer informatie klikt in de zoekresultaten. HTML-tags worden genegeerd en de beschrijving wordt ingekort tot 1000 tekens. Indien aanwezig, moet de beschrijving in het algemeen overeenkomen met de content op de homepage van de podcast, maar het hoeft geen exacte kopie van die tekst te zijn. Je kunt een beschrijving opgeven door een van de volgende tags te gebruiken:

• <description>
  • <itunes:summary>
<itunes:explicit>

Geeft aan of deze aflevering expliciet taalgebruik of content voor volwassenen bevat. Indien afwezig, neemt de aflevering de instelling op serieniveau over. Indien aanwezig, overschrijft de hier gedefinieerde waarde de instelling op serieniveau.

Waarden (hoofdlettergevoelig):

• no: Deze aflevering bevat geen expliciet materiaal.
  • yes: Deze aflevering bevat expliciet materiaal.
<guid>

Een permanent toegewezen, hoofdlettergevoelige, wereldwijd unieke ID voor een podcastaflevering. Moet uniek zijn en in de loop van de tijd onveranderd blijven in de context van deze podcast. GUID's worden vergeleken om aan te geven welke afleveringen nieuw zijn. Voeg isPermaLink="false" toe wanneer de tekenreeks geen geldige URL is. Als je geen <guid>-tag gebruikt, gebruikt Google de bestands-URL in de <enclosure>-tag als een GUID.

Google Podcasts-platforms gebruiken deze tag om een aflevering uniek te identificeren. Als je de URL van het afleveringsbestand wijzigt maar dezelfde GUID behoudt, zien de luisteraars de wijziging niet. Podcasts-manager gebruikt echter de afleverings-URL om een aflevering uniek te identificeren, niet de GUID.

<itunes:duration>

Duur van de aflevering in een van de volgende indelingen:

• uur:minuten:seconden
    Voorbeeld: <itunes:duration>1:10:00</itunes:duration>
  • minuten:seconden
    Voorbeeld: <itunes:duration>10:00</itunes:duration>
  • total_seconds
    Voorbeeld: <itunes:duration>1800</itunes:duration>

In de eerste 2 indelingen mogen de waarden voor uren, minuten of seconden niet meer dan 2 cijfers bevatten.

<pubDate>

Publicatiedatum van de aflevering in de indeling RFC 822 (sectie 5.1). Deze datum wordt door podcastspelers en Google Podcasts-manager gebruikt als publicatiedatum van deze aflevering (niet de datum waarop de aflevering door Google is ontdekt).

Voorbeeld: <pubDate>woensdag 4 februari 2015 00:00:00 EST</pubDate>

<itunes:block>

Voeg deze tag op afleveringsniveau toe als je je aflevering van de serie van Google Podcasts-platforms wilt verwijderen. Dit heeft geen invloed op gedownloade afleveringen. De enige ondersteunde waarde is 'ja'. De aflevering wordt binnen een dag verwijderd.

Voorbeeld: <itunes:block>ja</itunes:block>