Als voorzorgsmaatregel in het kader van COVID-19 werken we met een beperkt team van supportspecialisten. Bekijk de opties om contact op te nemen met een supportspecialist of raadpleeg het Helpcentrum

Problemen oplossen met het openen en laden van of downloaden via de Play Store

Probeer de onderstaande stappen om problemen met Google Play op te lossen. Deze stappen kunnen helpen als het volgende aan de hand is:
  • Je kunt geen apps of games downloaden of installeren vanuit de Google Play Store.
  • Je kunt geen muziek, films, tv-programma's of andere content downloaden via Google Play.
  • De Google Play Store-app wordt niet geopend of geladen.
  • De Google Play Store-app crasht nadat deze is geopend.
  • Downloads en app-updates lopen vast en worden niet afgerond.

Als het probleem met deze stappen niet wordt opgelost, neem je contact op met de ontwikkelaar voor support.

Checken of je een goede wifi- of mobiele internetverbinding hebt

Zorg eerst dat je een stabiele internetverbinding hebt. Je kunt het beste verbinding maken met een wifi-netwerk. Als je geen toegang hebt tot wifi, zorg dan voor een stabiele mobiele dataverbinding. Probeer de download vervolgens opnieuw.

Meer hulp bij verbindingsproblemen op Android-apparaten

Het cachegeheugen en de gegevens van de Play Store wissen

Hierdoor krijgt de app een nieuwe start en kunnen problemen worden opgelost.

1. Open de app Instellingen Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Apps en meldingen en dan Alle apps bekijken.
  3. Scroll omlaag en tik op Google Play Store Google Play.
  4. Tik op Opslag en dan Cache wissen.
  5. Tik vervolgens op Gegevens wissen.
  6. Open de Play Store opnieuw en probeer de download opnieuw.

Je apparaat opnieuw opstarten

Als je nog steeds niet kunt downloaden nadat je het cachegeheugen en de gegevens van de Play Store hebt gewist, start je het apparaat opnieuw op.

1. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat je het menu ziet.
  2. Tik op Uitschakelen of Opnieuw opstarten als dit een optie is.
  3. Houd zo nodig de aan/uit-knop ingedrukt totdat het apparaat weer aangaat.

Ondervind je nog steeds problemen?

Check je opslagruimte

Downloads en installaties van apps kunnen worden onderbroken als er te weinig opslagruimte op je apparaat beschikbaar is. Je apparaat heeft mogelijk weinig opslagruimte beschikbaar als je een melding hebt gekregen over opslagruimte of als er minder dan 1 GB ruimte beschikbaar is op het moment dat je dit checkt.

Check je dataverbinding

Zorg ervoor dat je een stabiele dataverbinding hebt. Je kunt het beste verbinding maken met een wifi-netwerk. Als je geen toegang hebt tot wifi, zorg dan voor een stabiele mobiele dataverbinding. Probeer de download vervolgens opnieuw.

Check je SD-kaart

SD-kaarten kunnen problemen veroorzaken als ze niet goed zijn ingesteld. Als je apparaat een SD-kaart heeft, kun je de SD-kaart verwijderen en daarna opnieuw plaatsen.

Wis het cachegeheugen en de gegevens van Downloadbeheer

1. Open de app Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Apps en meldingen en dan App-info of Alle apps bekijken.
  3. Tik op Meer Meer en dan Systeem tonen.
  4. Tik op Downloadbeheer.
  5. Tik op Opslag of Opslag en cache en dan Cache wissen.
  6. Tik op Opslag wissen en dan Alle gegevens wissen en dan OK.
  7. Open de Google Play Store en probeer de download opnieuw.

Wis het cachegeheugen en de gegevens van Google Play-services

1. Open de app Instellingen op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Apps en meldingen en dan App-info of Alle apps bekijken.
  3. Tik op Google Play-services.
  4. Tik op Opslag of Opslag en cache en dan Cache wissen.
  5. Tik op Opslag wissen en dan Alle gegevens wissen en dan OK.
  6. Open de Google Play Store en probeer de download opnieuw.

Verwijder Play Store-updates en installeer deze opnieuw

1. Zorg dat je bent verbonden met een betrouwbaar wifi-netwerk.
  2. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-telefoon of -tablet.
  3. Tik op Apps en meldingen.
  4. Tik op de Google Play Store Google Play. Als je deze optie niet ziet, tik je op Alle apps bekijken of App-info.
  5. Tik bovenaan het scherm op Meer Meeren dan Updates verwijderen.
  6. Als je wordt gevraagd of je de Play Store-app wilt terugzetten op de fabrieksversie, tik je op OK.
  7. Open de Google Play Store en probeer de download opnieuw.

Check op Android-systeemupdates

Met een geüpdatet Android-systeem kunnen apps zoals Google Play naar behoren werken. Hoe je checkt op updates verschilt per apparaat. Je kunt het volgende doen:
  1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Systeem en dan Geavanceerd en dan Systeemupdate.
  3. Check of er een update beschikbaar is.

Opmerking: Als je apparaat Android 2.2 of lager heeft, werkt Google Play misschien niet naar behoren. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat voor hulp

Verwijder je Google-account van je apparaat en voeg dit opnieuw toe

Hiermee wordt je Google-account van je apparaat verwijderd en daarna opnieuw toegevoegd.

Tip: Als je je account verwijdert, wordt sommige informatie van je apparaat verwijderd. Aan je Google-account gekoppelde informatie waarvan in de cloud een back-up is gemaakt, is nog steeds beschikbaar. Veel van de informatie verschijnt dan weer op je apparaat nadat je het account toevoegt. Zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt van belangrijke gegevens voordat je deze stappen doorloopt.

Verwijder eerst je account:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Accounts.
  3. Tik op het account dat je wilt verwijderen en dan Account verwijderen.
  4. Voer indien nodig het patroon, de pincode of het wachtwoord van je apparaat in om de verwijdering van het account te voltooien.

Voeg het account vervolgens opnieuw toe:

1. Open de app Instellingen Instellingen-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Accounts en dan Account toevoegen en dan Google.
  3. Volg de instructies op het scherm om je account toe te voegen.
  4. Open de Google Play Store-app Google Play.
  5. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  6. Bekijk de naam en het e-mailadres van het gebruikte account bovenaan het scherm.
  7. Tik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag en dan het account dat je wilt gebruiken.
  8. Probeer de download opnieuw.