Google Plays familjepolicyer

Teknik används i allt större utsträckning för att berika familjens vardag och föräldrar efterfrågar säkert innehåll av hög kvalitet som de kan dela med sina barn. Din app kanske särskilt riktar sig till barn, eller så dras barn till din app ändå. Google Play vill underlätta för dig att säkerställa att din app är säker för alla användare, även familjer.

Ordet ”barn” har olika betydelse på olika platser och i olika sammanhang. Det är viktigt att du rådgör med ditt juridiska ombud för att klargöra vilka förbindelser och/eller åldersgränser som gäller för din app. Eftersom du är expert på hur din app fungerar räknar vi med din hjälp för att se till att appar på Google Play är säkra att använda för familjer.

Alla appar som följer Google Plays familjepolicyer kan välja att bli granskade för programmet Godkänd av lärare, men vi kan inte garantera att appen blir godkänd för programmet.

KOMPRIMERA ALLA UTÖKA ALLA

Krav för Play Console

Målgrupp och innehåll

I avsnittet Målgrupp och innehåll i Google Play Console måste du ange målgruppen för appen innan publiceringen genom att välja åldersgrupper på listan som visas. Oavsett vad du anger i Google Play Console kan bedömningen av den uppgivna åldersgruppen påverkas av eventuella bilder och termer i appen som kan anses vara riktade till barn. Google Play förbehåller sig rätten att utföra en egen granskning av informationen du tillhandahåller om appen och avgöra huruvida den angivna målgruppen är korrekt.

Du bör endast välja flera åldersgrupper som målgrupp om appen är avsedd för användare i de valda åldersgrupperna och du har säkerställt appens lämplighet. Om appen till exempel är avsedd för småbarn och barn i förskoleåldern väljer du bara Upp till 5 år som åldersgrupp för appen. Om appen riktar sig till en specifik årskurs väljer du den åldersgrupp som bäst stämmer överens med årskursen. Välj bara åldersgrupper där både barn och vuxna ingår om appen verkligen riktar sig till alla åldrar.

Uppdateringar av avsnittet Målgrupp och innehåll

Du kan när som helst uppdatera informationen om appen i avsnittet Målgrupp och innehåll i Google Play Console. Informationen visas i Google Play Butik först efter en appuppdatering. Ändringar i det här avsnittet i Google Play Console kan dock granskas för policyefterlevnad innan appuppdateringen skickas in.

Vi rekommenderar att du meddelar befintliga användare om du ändrar åldersgruppen för appen, börjar att visa annonser eller erbjuda köp i appen. Detta görs antingen i avsnittet Nyheter på sidan med butiksuppgifter för appen eller via aviseringar i appen.

Felaktig framställning i Play Console

Felaktig framställning av någon information om appen i Play Console, inbegripet i avsnittet Målgrupp och innehåll, kan resultera i att appen tas bort eller stängs av. Därför är det viktigt att uppgifterna är korrekta.

Krav för familjepolicyn

Följande krav måste efterlevas om barn ingår i en av målgrupperna för appen. Om kraven inte efterlevs kan det resultera i att appen tas bort eller stängs av.

1. Appens innehåll: Innehåll i appen som är tillgängligt för barn måste vara lämpligt för dem. Om appen har innehåll som inte är lämpligt globalt, men där innehållet anses vara lämpligt för minderåriga användare i en viss region, kan appen vara tillgänglig i den regionen (regionsbegränsning) men inte i andra regioner.
  2. Appens funktioner: Appen får inte enbart innehålla en WebView av en webbplats eller ha som primärt syfte att dirigera trafik till en webbplats utan tillstånd från webbplatsägaren eller administratören.
  3. Svar i Google Play Console: Du måste ge korrekta svar på frågor om appen i Play Console och uppdatera svaren så att de överensstämmer med eventuella ändringar av appen. I detta ingår, men är inte begränsat till, att tillhandahålla korrekta svar om appen i avsnittet Målgrupp och innehåll, avsnittet om datasäkerhet och formuläret för IARC:s innehållsklassificering.
  4. Datahantering: Du måste meddela om några personliga och känsliga uppgifter samlas in från barn i appen, även via API:er och SDK:er som används eller anropas i appen. Känsliga uppgifter från barn omfattar men är inte begränsat till autentiseringsuppgifter, sensordata från mikrofoner och kameror, enhetsdata, Android-id och data om annonsanvändning. Du måste även säkerställa att appen efterlever datahanteringen nedan:
    • Appar som endast riktar sig till barn får inte överföra Androids reklam-id (AAID), serienummer för SIM-kort, serienummer för version, BSSID, MAC, SSID, IMEI-koder och/eller IMSI.
      • Appar som endast riktar sig till barn ska inte begära behörigheten AD_ID när de är inriktade på Android API 33 eller senare.
    • Appar som riktar sig till både barn och äldre målgrupper får inte överföra AAID, serienummer för SIM-kort, versionens serienummer, BSSID, MAC, SSID, IMEI-kod och/eller IMSI-nummer från barn eller användare i okänd ålder.
    • TelephonyManager i Android API får inte begära enhetens telefonnummer.
    • Appar som är inriktade enbart på barn får inte begära platsbehörighet eller samla in, använda eller överföra exakt plats.
    • Vid förfrågningar om Bluetooth-åtkomst i appen måste Companion Device Manager (CDM) användas om inte appen endast är inriktad på operativsystemsversioner som inte är kompatibla med CDM.
  5. API:er och SDK:er: Du måste säkerställa att eventuella API:er och SDK:er implementeras korrekt i appen.
    • Appar som endast riktar sig till barn får inte innehålla några API:er eller SDK:er som inte är godkända för tjänster som främst riktar sig till barn.
      • Det gäller till exempel en API-tjänst som använder OAuth-teknik för autentisering och auktorisering vars användarvillkor anger att den inte är godkänd för användning i tjänster som riktar sig mot barn.
    • Implementera inte API:er eller SDK:er som inte är godkända för tjänster som riktar sig till barn i appar som riktar sig både till barn och äldre målgrupper om de inte skyddas av en skärm för ålderskontroll eller implementeras på sådant vis att uppgifter om barn inte samlas in. Appar som riktar sig till både barn och äldre målgrupper får inte kräva att användarna använder appinnehåll via API:er eller SDK:er som inte är godkända för tjänster som riktar sig till barn.
  6. Förstärkt verklighet (AR): Om förstärkt verklighet (AR) används i appen måste du inkludera en säkerhetsvarning som visas direkt när AR-avsnittet startas. Varningen ska innehålla följande:
    • Ett lämpligt meddelande om vikten av föräldrakontroll.
    • En påminnelse om vikten av att vara medveten om de fysiska risker som den verkliga världen medför (var till exempel uppmärksam på omgivningen).
    • Användning av enheter som inte är lämpliga för barn (till exempel Daydream och Oculus) får inte krävas för appen.
  7. Sociala appar och funktioner: Om användare kan dela eller utbyta information i appen måste du uppge korrekta uppgifter om funktionerna i frågeformuläret för innehållsklassificering i Play Console.
    • Sociala appar: En social app är en app vars huvudsyfte är att göra det möjligt för användarna att dela innehåll i fritt format och kommunicera med stora grupper människor. Alla sociala appar som riktar sig till en målgrupp där barn ingår måste visa en påminnelse i appen om säkerhet på nätet och att vara medveten om riskerna som interaktioner online kan innebära i den verkliga världen innan barn kan utbyta information eller innehåll i fritt format. En vuxen måste även vidta åtgärder innan barn kan utbyta personliga uppgifter.
    • Sociala funktioner: En social funktion är tilläggsfunktioner i appen som gör det möjligt för användarna att dela innehåll i fritt format eller kommunicera med stora grupper människor. Alla appar som riktar sig till en målgrupp där barn ingår och innehåller sociala funktioner måste visa en påminnelse i appen om säkerhet på nätet och att vara medveten om riskerna som interaktioner online kan innebära i den verkliga världen innan barn kan utbyta information eller innehåll i fritt format. Det måste även finnas ett sätt för vuxna att hantera sociala funktioner för barn, inbegripet men inte begränsat till att aktivera/inaktivera den sociala funktionen eller ställa in funktionen på olika nivåer. Slutligen måste en vuxen även vidta åtgärder innan barn kan utbyta personliga uppgifter.
    • Med att en vuxen måste vidta åtgärder menas att det finns en mekanism för att verifiera att användaren inte är ett barn, och att barn inte kan ange fel ålder för att få åtkomst till delar av appen som är avsedda för vuxna (d.v.s. pinkod för vuxna, lösenord, födelsedatum, verifiering via e-post, fotolegitimation, kreditkort eller personnummer).
    • Sociala appar vars huvudsyfte är att chatta med andra man inte känner får inte rikta sig till barn. Exempel: appar där man chattar med slumpmässigt utvalda människor, dejtingappar, öppna chattrum för barn, osv.
  8. Juridisk efterlevnad: Du måste säkerställa att appen, inbegripet alla API:er eller SDK:er som används i eller anropas av appen, efterlever den amerikanska lagen COPPA (Children's Online Privacy and Protection Act), EU-lagen Allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och alla andra tillämpliga lagar och bestämmelser.
Exempel på vanliga överträdelser
  • Appar som marknadsförs som barnspel i butiksuppgifterna men innehållet är endast lämpligt för vuxna.
  • Appar där API:er vars användarvillkor förbjuder användning i appar som riktar sig till barn har implementerats.
  • Appar där alkohol, tobak eller begränsade ämnen beskrivs på ett förskönande sätt.
  • Appar som innehåller verkligt eller simulerat hasardspel.
  • Appar som innehåller våld, blodsutgjutelse eller stötande innehåll är inte lämpliga för barn.
  • Appar där dejtingtjänster eller sex- eller äktenskapsrådgivning erbjuds.
  • Appar som innehåller länkar till webbplatser vars innehåll strider mot Google Plays programpolicy för utvecklare.
  • Appar som visar barnförbjudna annonser (t.ex. våldsamt innehåll, sexuellt innehåll, hasardspelsinnehåll) för barn.

Annonser och intäkter

Om du får intäkter från en app som riktar sig till barn på Play är det viktigt att appen efterlever följande krav i policyerna för familjeannonser och intäkter.

Policyerna nedan gäller för all annonsering och intäktsgenerering i appen, inklusive annonser, korsmarknadsföring (t.ex. för dina appar och appar från tredje part), erbjudanden om köp i appen och allt övrigt kommersiellt innehåll (t.ex. betald produktplacering). All annonsering och intäktsgenerering i dessa appar måste efterleva alla tillämpliga lagar och bestämmelser (inbegripet eventuella relevanta inbördes bestämmelser eller branschriktlinjer).

Google Play förbehåller sig rätten att avvisa, ta bort eller stänga av appar som innehåller alltför påstridiga kommersiella strategier.

Annonskrav

Om annonser visas för barn eller användare i okänd ålder i appen måste du göra följande:

• endast använda Google Plays program för självcertifierade annons-SDK:er för att visa annonser för sådana användare
  • säkerställa att annonser som visas för sådana användare inte innehåller intressebaserad annonsering (annonsering som är inriktad på enskilda användare med vissa egenskaper baserat på hur de använder internet) eller remarketing (annonsering som är inriktad på enskilda användare baserat på tidigare interaktioner med en app eller webbplats)
  • säkerställa att annonser som visas för sådana användare är lämpliga för barn
  • säkerställa att annonser som visas för sådana användare uppfyller annonsformatkraven för Familjer
  • säkerställa att all tillämplig lagstiftning och alla tillämpliga branschstandarder för annonsering som riktar sig till barn efterlevs.

Krav på annonsformat

Du får inte visa annonser eller generera intäkter i appen med hjälp av vilseledande innehåll och de får inte vara utformade på ett sätt som leder till oönskade klick av minderåriga användare.

Följande är förbjudet om barn är den enda målgruppen för appen. Om appen är riktad till både barn och äldre målgrupper är följande förbjudet när annonser visas för barn eller användare i okänd ålder:

• störande intäktsgenerering och annonsering, inklusive sådan som tar upp hela skärmen eller stör normal användning och som inte har något tydligt sätt att stänga annonsen (t.ex. annonsväggar)
  • intäktsgenerering och annonsering som stör normal användning av appar eller spel, inklusive premierade annonser eller annonser med medgivande, som inte går att stänga efter fem sekunder
  • (intäktsgenerering och annonsering som inte stör normal användning av appar eller spel kan visas i mer än fem sekunder, t.ex. videoinnehåll med integrerade annonser)
  • intäktsgenerering och annonsering med mellansidesannonser som visas direkt när appen startas
  • flera annonsplaceringar på en sida (vi tillåter t.ex. inte bannerannonser som visar flera erbjudanden på en placering eller som visar fler än en banner- eller videoannons)
  • intäktsgenerering och annonsering som inte tydligt går att skilja från appinnehållet, som offerwalls och andra helskärmsannonsupplevelser
  • att manipulera användare till att titta på annonser eller göra köp i appen med hjälp av känslomässig utpressning eller stötande innehåll
  • vilseledande annonser som tvingar användaren att klicka på dem genom att använda en stängningsknapp som utlöser en till annons, eller genom att annonserna plötsligt visas i delar av appen där användaren oftast trycker på en annan funktion
  • att inte göra skillnad på köp i appen som görs med virtuella pengar i spelet och köp med riktiga pengar.
Exempel på vanliga överträdelser
  • Annonser och intäktsgenerering som flyttas undan användarens finger när användaren försöker att stänga dem.
  • Annonser och intäktsgenerering med erbjudanden som inte går att stänga efter fem (5) sekunder, så som visas i exemplet nedan:

• Annonser och intäktsgenerering som tar upp stora delar av skärmen utan att användaren på ett enkelt sätt kan stänga dem, så som visas i exemplet nedan:

• Bannerannonser som visar flera erbjudanden, så som visas i exemplet nedan:
  • Annonser och intäktsgenerering som användaren kan förväxla med innehåll i appen, så som visas i exemplet nedan:
  • Marknadsföring för dina andra butiksuppgifter i Google Play med hjälp av knappar, annonser eller annan intäktsgenerering som inte går att skilja från innehåll i appen, så som visas i exemplet nedan:

Här följer några exempel på olämpligt annonsinnehåll som inte ska visas för barn.

• Olämpligt medieinnehåll: Annonser för tv-program, filmer, musikalbum eller annan media som är olämplig för barn.
  • Olämpliga tv-spel och nedladdningsbar programvara: Annonser för nedladdningsbar programvara och elektroniska tv-spel som är olämpliga för barn.
  • Begränsade eller skadliga ämnen: Annonser för alkohol, tobak, begränsade ämnen eller andra skadliga ämnen.
  • Hasardspel: Annonser för simulerade hasardspel, tävlingar eller sweepstake-kampanjer, även om det inte kostar något att delta.
  • Barnförbjudet eller sexuellt provokativt innehåll: Annonser med sexuellt, provokativt eller barnförbjudet innehåll.
  • Dejting och relationer: Annonser för webbplatser för dejting eller relationer mellan vuxna.
  • Våldsamt innehåll: Annonser med våldsamt och explicit innehåll som är olämpligt för barn.

Annons-SDK:er

Om du visar annonser i appen och endast barn ingår i målgruppen måste du använda enbart versioner av självcertifierade annons-SDK:er för familjer. Om både barn och äldre användare ingår i målgruppen för appen måste du implementera metoder för ålderskontroll, till exempel en skärm för ålderskontroll, och säkerställa att alla annonser som visas för barn endast kommer från versioner av Google Plays självcertifierade annons-SDK:er.

Läs policysidan för programmet för självcertifierade annons-SDK:er för familjer om du vill veta mer om dessa krav, och här kan du se en aktuell lista över versioner av självcertifierade annons-SDK:er för familjer.

Om du använder AdMob hittar du mer information om AdMobs produkter i hjälpcentret för AdMob.

Du ansvarar för att säkerställa att appen efterlever alla krav gällande annonsering, köp i appen och kommersiellt innehåll. Kontakta SDK-leverantören om du behöver mer information om deras innehållspolicyer och tillvägagångssätt för annonsering.