Google Playn perhekäytännöt

Teknologiaa käytetään yhä enemmän perheiden elämän rikastamiseen, ja vanhemmat etsivät lapsilleen turvallista ja laadukasta sisältöä. Kehität sovelluksia ehkä erityisesti juuri lapsille tai sovelluksesi kiinnittävät lasten huomion. Google Play haluaa auttaa sinua varmistamaan, että sovelluksesi on turvallinen kaikille käyttäjille, myös perheille.

Sana "lapset" voi tarkoittaa eri asioita eri paikoissa ja asiayhteyksissä. On tärkeää, että käännyt lakiasiantuntijan puoleen ymmärtääksesi, mitkä velvollisuudet ja/tai ikärajoitukset voivat koskea sovellustasi. Tiedät itse parhaiten, miten sovelluksesi toimii, joten luotamme siihen, että pidät omalta osaltasi huolta siitä, että Google Playn sovellukset soveltuvat perhekäyttöön.

Kaikki Google Playn perhekäytäntöjä noudattavat sovellukset voivat liittyä arvioitavaksi Opettajien hyväksymä ‑ohjelmassa, mutta emme voi taata sovelluksen kuulumista Opettajien hyväksymä ‑ohjelmaan.

TIIVISTÄ KAIKKI LAAJENNA KAIKKI

Play Consolen vaatimukset

Kohdeyleisö ja sisältö

Google Play Consolen Kohdeyleisö ja sisältö ‑osiossa on mainittava sovelluksesi kohdeyleisö ennen julkaisua valitsemalla sopiva vaihtoehto ikäryhmien joukosta. Voit valita haluamasi Google Play Consolen vaihtoehdoista. Jos sovelluksesi kuitenkin sisältää kuvia tai sanoja, joita voidaan pitää lapsille kohdistettuina, se voi vaikuttaa Google Playn arvioon ilmoittamastasi kohdeyleisöstä. Google Play pidättää oikeuden tarkistaa antamasi sovellustiedot selvittääkseen, onko ilmoittamasi kohdeyleisö oikea.

Sovelluksen kohdeyleisöksi pitää valita useampi kuin yksi ryhmä vain silloin, jos olet suunnitellut sovelluksen kaikille valittujen ikäryhmien käyttäjille ja varmistanut sen soveltumisen heille. Jos sovellus on esimerkiksi suunniteltu vauvoille, pikkulapsille ja esikouluikäisille, sen kohderyhmän iäksi pitäisi valita vain 5-vuotiaat ja nuoremmat. Jos sovellus on suunniteltu tiettyä koululuokkaa käyville, valitse tätä luokkaa parhaiten vastaava ikäryhmä. Valitse sekä aikuiset että lapset sisältävät ikäryhmät vain silloin, jos olet todella suunnitellut sovelluksen kaikenikäisille.

Kohdeyleisö ja sisältö ‑osion päivitykset

Voit aina päivittää sovelluksesi tiedot Google Play Consolen Kohdeyleisö ja sisältö ‑osiossa. Sovelluksesta on julkaistava päivitys, ennen kuin nämä tiedot näkyvät Google Play Kaupassa. Kaikki tähän osioon tehdyt muutokset voidaan kuitenkin tarkistaa käytäntöjen noudattamisen varmistamiseksi jo ennen sovelluspäivityksen lähettämistä.

Suosittelemme kertomaan nykyisille käyttäjillesi, jos muutat sovelluksen kohdeikäryhmää tai aloitat mainosten tai sovelluksen sisäisten ostosten käytön. Voit tehdä tämän joko sovelluksen tietosivun Uutta-osiossa tai sovelluksen sisäisellä ilmoituksella.

Harhaanjohtaminen Play Consolessa

Harhaanjohtavien tietojen (esim. väärän kohdeyleisön) lisääminen Play Consoleen voi johtaa sovelluksen poistamiseen tai jäädyttämiseen, joten on tärkeää, että antamasi tiedot pitävät paikkansa.

Perhekäytännön vaatimukset

Jos yksi sovelluksesi kohdeyleisöistä on lapset, sinun on täytettävä seuraavat vaatimukset. Vaatimusten täyttämättä jättäminen voi johtaa sovelluksen poistamiseen tai jäädyttämiseen.

1. Sovelluksen sisältö: Lasten saatavilla olevan sovellussisällön on oltava lapsille sopivaa. Jos sovelluksessasi on sisältöä, joka ei ole maailmanlaajuisesti sopivaa, mutta sisältö on tietyllä alueella katsottu sopivaksi alaikäisille, sovellus saattaa olla saatavilla kyseisellä alueella (rajoitetut alueet) mutta ei muilla alueilla.
  2. Sovelluksen toiminnot: Sovellus ei saa olla pelkkä sivuston verkkonäkymä, eikä sen ensisijainen tarkoitus saa olla liikenteen ohjaaminen sivustolle ilman lupaa sivuston omistajalta tai järjestelmänvalvojalta.
  3. Vastaukset Play Consolessa: Sinun on vastattava tarkasti sovellustasi koskeviin kysymyksiin Play Consolessa ja päivitettävä vastaukset asianmukaisesti, kun sovellukseen tehdään muutoksia. Tämä sisältää muun muassa tarkat vastaukset sovelluksen Kohdeyleisö- ja Sisältö-osioissa, Dataturvallisuus-sivulla ja IARC:n ikärajoituskyselyssä.
  4. Datakäytännöt: Sinun on kerrottava, jos lapsilta kerätään sovelluksessasi henkilökohtaisia ja arkaluontoisia tietoja, esim. sovelluksessa kutsuttavien ja käytettävien rajapintojen ja SDK:iden kautta. Lasten arkaluontoisiin tietoihin kuuluvat esimerkiksi todennustiedot, mikrofonien ja kameroiden anturidata, laitedata, Android-tunnus ja mainosten käyttödata. Sinun on myös varmistettava, että sovelluksesi noudattaa seuraaviadatakäytäntöjä:
    • Vain lapsille kohdistetut sovellukset eivät saa välittää Android-mainostunnusta (AAID), SIM-kortin sarjanumeroa, koontiversion sarjanumeroa, BSSID:tä, MAC-osoitetta, SSID:tä, IMEI- tai IMSI-koodia.
      • Vain lapsille kohdistetut sovellukset eivät saa sisältää AD_ID-lupaa, kun ne kohdistuvat Android API 33:een tai korkeampiin.
    • Sekä lapsille että vanhemmille käyttäjille kohdistetut sovellukset eivät saa välittää AAID:tä, SIM-kortin sarjanumeroa, koontiversion sarjanumeroa, BSSID:tä, MAC-osoitetta, SSID:tä, IMEI- tai IMSI-koodia lapsilta tai käyttäjiltä, joiden ikää et tiedä.
    • Laitteen puhelinnumeroa ei saa pyytää Android APIn TelephonyManagerilta.
    • Vain lapsille kohdistetut sovellukset eivät saa pyytää sijaintilupaa tai kerätä, käyttää tai välittää tarkkaa sijaintia.
    • Sovellusten on käytettävä Companion Device Manageria (CDM) pyytäessään Bluetoothia, ellei sovellusta ole kohdistettu vain sellaisiin käyttöjärjestelmäversioihin, jotka eivät ole yhteensopivia CDM:n kanssa.
  5. Sovellusliittymät ja SDK:t: Sinun on varmistettava, että sovelluksesi käyttää oikein kaikkia sen sovellusliittymiä ja SDK:ita.
    • Vain lapsille kohdistetut sovellukset eivät saa sisältää rajapintoja tai SDK:ita, joita ei ole hyväksytty ensisijaisesti lapsille suunnattujen palveluiden käyttöön.
      • Esimerkiksi OAuth-teknologiaa todennukseen ja valtuutukseen käyttävä rajapintapalvelu, jota ei ole käyttöehtojen mukaan hyväksytty käytettäväksi lapsille suunnatuissa palveluissa.
    • Sekä lapsille että vanhemmille käyttäjille kohdistetut sovellukset eivät saa käyttää rajapintoja tai SDK:ita, joita ei ole hyväksytty lapsille suunnattujen palveluiden käyttöön, paitsi jos niitä käytetään neutraalin ikätarkistuksen jälkeen tai ne on otettu käyttöön tavalla, joka ei johda datan keräämiseen lapsilta. Sekä lapsille että vanhemmille käyttäjille kohdistetut sovellukset eivät saa edellyttää pääsyä sovelluksen sisältöön sellaisen rajapinnan tai SDK:n kautta, jota ei ole hyväksytty käytettäväksi lapsille suunnatuissa palveluissa.
  6. Lisätty todellisuus (AR): Jos sovelluksessasi käytetään lisättyä todellisuutta, AR-osion avaamisen yhteydessä täytyy näkyä turvallisuusvaroitus. Varoituksen pitää sisältää seuraavat tiedot:
    • viesti käytönvalvonnan tärkeydestä
    • muistutus huomioida ympäristö ja reaalimaailman mahdolliset vaarat käytön aikana.
    • Sovellus ei saa edellyttää sellaisen laitteen käyttöä, jota ei suositella lapsille (esim. Daydream, Oculus).
  7. Sosiaaliset sovellukset ja ominaisuudet: Jos sovelluksesi antaa käyttäjien jakaa tai vaihtaa tietoja, sinun on kerrottava ominaisuuksista tarkasti Play Consolen ikärajoituskyselyssä.
    • Sosiaaliset sovellukset: Sosiaalisen sovelluksen päätarkoituksena on auttaa käyttäjiä jakamaan vapaamuotoista sisältöä tai viestimään suurten ihmisryhmien kanssa. Kaikissa sovelluksissa, joiden kohderyhmään kuuluu lapsia, täytyy antaa muistutus netin turvallisesta käytöstä ja verkkokommunikointiin liittyvistä reaalimaailman riskeistä, ennen kuin niissä voidaan antaa lasten vaihtaa vapaamuotoista mediasisältöä tai tietoja. Sinun täytyy myös edellyttää aikuisilta toimenpiteitä, ennen kuin annat lasten vaihtaa henkilökohtaisia tietoja.
    • Sosiaaliset ominaisuudet: Sosiaalinen ominaisuus on mikä tahansa sovelluksen lisätoiminto, jolla käyttäjät voivat jakaa vapaamuotoista sisältöä tai viestiä suurten ihmisryhmien kanssa. Kaikissa sovelluksissa, joiden kohderyhmään kuuluu lapsia ja joissa on sosiaalisia ominaisuuksia, täytyy antaa muistutus netin turvallisesta käytöstä ja verkkokommunikointiin liittyvistä reaalimaailman riskeistä, ennen kuin niissä voidaan antaa lasten vaihtaa vapaamuotoista mediasisältöä tai tietoja. Sinun täytyy myös tarjota aikuisille menetelmä, jolla he voivat sallia ja rajoittaa lasten käyttämiä sosiaalisia ominaisuuksia, mukaan luettuna sosiaalisen ominaisuuden käyttöönotto / käytöstä poistaminen tai eri toimintotasojen valitseminen. Lisäksi sinun täytyy edellyttää aikuisilta toimenpiteitä ennen sellaisten ominaisuuksien käyttöönottoa, joiden avulla lapset voivat vaihtaa henkilökohtaisia tietoja.
    • Aikuiselta edellytetyllä toimenpiteellä tarkoitetaan mekanismia, jolla varmistetaan, että käyttäjä ei ole lapsi ja että lapsia ei kannusteta ilmoittamaan väärää ikää saadakseen pääsyn sovelluksesi aikuisille tarkoitettuihin osiin (esim. aikuisten PIN-koodi, salasana, syntymäaika, sähköpostivahvistus, kuvallinen henkilökortti, credit-kortti tai SSN).
    • Sosiaalisia sovelluksia, joiden päätarkoituksena on viestittely tuntemattomien henkilöiden kanssa, ei saa kohdistaa lapsille. Esimerkkejä: Chat Rouletten tyyppiset sovellukset, deittailusovellukset, lasten avoimet chat-huoneet.
  8. Lakien noudattaminen: Sinun on varmistettava, että sovelluksesi ja kaikki sen käyttämät rajapinnat ja SDK:t noudattavat lasten tietosuojasta säädettyä Yhdysvaltojen COPPA-lakia (Children's Online Privacy Protection Act), EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) ja kaikkia muita soveltuvia lakeja ja säädöksiä.
Esimerkkejä tavallisista rikkomuksista
  • Sovellukset, jotka tietosivullaan mainostavat pelaamista lapsille, mutta joiden sisältö soveltuu vain aikuisille
  • Sovellukset, jotka käyttävät sovellusliittymiä, joiden käyttöehdot kieltävät niiden käytön lapsille suunnatuissa sovelluksissa
  • Sovellukset, joissa ihannoidaan alkoholin, tupakan tai valvottujen aineiden käyttöä
  • Sovellukset, jotka sisältävät rahapelaamista tai simuloitua rahapelaamista
  • Sovellukset, joissa on lapsille sopimatonta väkivaltaista, veristä tai järkyttävää sisältöä
  • Sovellukset, jotka tarjoavat treffipalveluja tai seksuaali- tai avioliittoneuvontaa
  • Sovellukset, jotka linkittävät sivustoille, joilla näkyvä sisältö rikkoo Google Playn kehittäjien ohjelmasääntöjä.
  • Sovellukset, jotka näyttävät aikuisille suunnattuja mainoksia (esim. väkivaltaista, seksuaalista tai rahapeleihin liittyvää sisältöä) lapsille.

Mainokset ja kaupallistaminen

Jos kaupallistat lapsille kohdistettua sovellusta Playssa, on tärkeää, että sovelluksesi noudattaa seuraavia perheiden mainos- ja kaupallistamiskäytännön vaatimuksia.

Alla olevat käytännöt koskevat kaikkea sovelluksesi kaupallistamista ja mainontaa, mukaan lukien mainoksia, ristiinmainontaa (sovelluksissasi ja kolmannen osapuolen sovelluksissa), sovelluksen sisäisten ostosten tarjouksia ja kaikkea muuta kaupallista sisältöä (esim. maksullista tuotesijoittelua). Kaiken näiden sovellusten kaupallistamisen ja mainonnan täytyy noudattaa sovellettavia lakeja ja säädöksiä (mukaan lukien aiheeseen liittyviä itsesäätely- ja alan sääntöjä).

Google Play pidättää oikeuden hylätä, poistaa tai jäädyttää sovellukset, joissa käytetään liian aggressiivista mainontaa.

Mainosvaatimukset

Jos sovelluksesi näyttää mainoksia lapsille tai käyttäjille, joiden ikää ei tiedetä, sinun täytyy

• käyttää Google Play Families ‑itsesertifioituja mainos-SDK:ita mainosten näyttämiseen tällaisille käyttäjille
  • varmistaa, että kyseisille käyttäjille näkyvät mainokset eivät hyödynnä kiinnostuksiin perustuvaa markkinointia (mainosten kohdistamista yksittäisille käyttäjille näiden verkkoselaustoiminnan perusteella) tai uudelleenmarkkinointia (mainosten kohdistamista yksittäisille käyttäjille sen mukaan, miten he ovat aiemmin käyttäneet sovellusta tai sivustoa)
  • varmistaa, että kyseisille käyttäjille näkyvien mainosten sisältö sopii lapsille
  • varmistaa, että kyseisille käyttäjille näkyvät mainokset täyttävät mainosmuotovaatimukset ja
  • varmistaa, että noudatat kaikkia sovellettavia lapsille mainostamiseen liittyviä säädöksiä ja alan standardeja.

Mainosmuotokohtaiset vaatimukset

Sovelluksen kaupallistaminen ja mainonta eivät saa sisältää petollista sisältöä tai olla suunniteltu siten, että alaikäiset käyttäjät voivat klikata niitä vahingossa.

Jos sovelluksesi ainoa kohdeyleisö on lapset, seuraavat asiat ovat kiellettyjä. Jos sovelluksesi kohdeyleisöjä ovat lapset ja vanhemmät käyttäjät, seuraavat asiat ovat kiellettyjä, kun näytät mainoksia lapsille tai käyttäjille, joiden ikä ei ole tiedossa:

• Häiritsevä kaupallistaminen ja mainonta, mukaan lukien koko näytön täyttävät tai normaalia käyttöä häiritsevät kaupallistaminen ja mainonta, joiden ohittamiseen ei ole selkeää toimintoa (esimerkiksi mainosmuurit).
  • Kaupallistaminen ja mainonta, joka häiritsee sovelluksen tai pelin normaalia käyttöä, mukaan lukien palkkion tai liittymistä tarjoavat mainokset, joita ei voi sulkea viiden sekunnin jälkeen.
  • Jos kaupallistaminen ja mainonta eivät häiritse sovelluksen tai pelin normaalia käyttöä, ne voivat pysyä näkyvissä yli viisi sekuntia (esimerkiksi videosisältöön integroidut mainokset).
  • Heti sovelluksen käynnistyksen jälkeen näkyvät välimainokset tai kaupallistaminen.
  • Sovellukset, joissa on sijoiteltu useita mainoksia samalle sivulle (kiellettyjä ovat esimerkiksi bannerimainokset, jotka näyttävät monta tarjousta yhdessä sijainnissa, ja useamman kuin yhden bannerin tai videomainoksen näyttäminen).
  • Kaupallistaminen ja mainonta, joita ei erota selvästi sovelluksen sisällöstä, esimerkiksi Offerwall-viestit tai muut immersiiviset mainoskokemukset.
  • Järkyttävien tai emotionaalisesti manipuloivien taktiikoiden käyttö, joka rohkaisee mainosten katsomiseen tai sovellusten sisäisiin ostoksiin.
  • Harhaanjohtavat mainokset, jotka pakottavat käyttäjän klikkaamaan ohituspainiketta, joka avaa toisen mainoksen, tai jotka tulevat yllättäen näkyviin kohdassa, jota käyttäjä yleensä napauttaa käyttääkseen toista toimintoa.
  • Virtuaalisen pelirahan ja oikean rahan välisen eron määrittelemättä jättäminen sovellusten sisäisten ostosten tekemisen yhteydessä.
Esimerkkejä tavallisista rikkomuksista
  • Kaupallistaminen ja mainonta, jotka siirtyvät käyttäjän sormesta poispäin, kun hän yrittää sulkea sen
  • Kaupallistaminen ja mainonta, jotka eivät tarjoa käyttäjälle mahdollisuutta poistua tarjouksesta viiden sekunnin kuluttua, kuten alla olevassa esimerkissä:

• Kaupallistaminen ja mainonta, jotka peittävät suuren osan laitteen näytöstä tai koko näytön eivätkä tarjoa käyttäjälle selkeää tapaa sulkea niitä, kuten alla olevassa esimerkissä:

• Useita tarjouksia näyttävät bannerimainokset, kuten alla olevassa esimerkissä:
  • Kaupallistaminen ja mainonta, joita käyttäjä voi erehtyä luulemaan sovelluksen sisällöksi, kuten alla olevassa esimerkissä:
  • Muita Google Play Kaupan tuotteitasi mainostavat painikkeet, mainokset tai muu kaupallistaminen, joita ei erota sovelluksen sisällöstä, kuten alla olevassa esimerkissä:

Tässä on joitain esimerkkejä sopimattomasta mainossisällöstä, jota ei saa näyttää lapsille:

• Sopimaton mediasisältö: Lapsille sopimattomien TV-ohjelmien, elokuvien, musiikkialbumien tai muun sisällön mainokset.
  • Sopimattomat videopelit ja ladattavat ohjelmistot: Lapsille sopimattomien ladattavien ohjelmistojen ja videopelien mainokset.
  • Valvotut tai haitalliset aineet: Alkoholia, tupakkaa, valvottuja aineita ja muita haitallisia aineita koskevat mainokset.
  • Rahapelit: Rahapelisimulaatioita, kilpailuja tai arvontakampanjoita (myös ilmaisia) koskevat mainokset.
  • Aikuisille suunnattu ja seksiin viittaava sisältö: Mainokset, joissa on seksuaalista, seksiin viittaavaa tai aikuisille suunnattua sisältöä.
  • Treffipalvelut ja parisuhteet: Treffipalvelujen tai aikuisten suhdesivustojen mainokset.
  • Väkivaltainen sisältö: Mainokset, joissa on lapsille sopimatonta väkivaltaista ja järkyttävää sisältöä.

Mainos-SDK:t

Jos sovelluksessasi näytetään mainoksia ja lapset ovat ainoa kohdeyleisösi, sinun on käytettävä itse sertifioituja Families-mainos-SDK:ita. Jos sovelluksen kohderyhmään kuuluvat sekä lapset että vanhemmat käyttäjät, sinun on otettava käyttöön ikävarmennusmenetelmiä (esim. neutraali ikävarmennus) ja varmistettava, että lapsille näytettävät mainokset tulevat vain itse sertifioiduista Google Play ‑mainos-SDK:ista.

Katso lisätietoa vaatimuksista ja lista tämänhetkisistä itse sertifioiduista Families-mainos-SDK:ista Families Self-Certified Ads SDK ‑ohjelman käytäntösivulta täältä.

Jos käytät AdMobia, saat lisätietoja sen tuotteista AdMob-ohjekeskuksesta.

On sinun vastuullasi varmistaa, että sovelluksesi täyttää kaikki mainoksia, sovelluksen sisäisiä ostoksia ja kaupallista sisältöä koskevat vaatimukset. Ota yhteyttä mainos-SDK:si tarjoajiin kysyäksesi, mitä sisältö- ja mainoskäytäntöjä he käyttävät.