Familieretningslinjer for Google Play

Bruken av teknologi i familielivet øker, og foreldre ser etter trygt innhold av høy kvalitet for barna sine. Kanskje utvikler du apper ment for barn, eller kanskje barn bare liker appen din. Google Play kan uansett hjelpe deg med å gjøre appen din trygg for alle brukere, inkludert familier.

Ordet «barn» kan bety forskjellige ting i forskjellige lokaliteter og kontekster. Det er viktig at du innhenter juridisk bistand for å fastslå hvilke forpliktelser og aldersbegrensninger som kan gjelde for appen din. Du vet mest om hvordan appen din fungerer, så vi trenger din hjelp til å sikre at apper på Google Play er trygge for familier.

Alle apper som overholder familieretningslinjene for Google Play, kan registrere seg for å bli vurdert for Lærergodkjent-programmet, men vi kan ikke garantere at appen din blir inkludert i dette programmet.

SKJUL ALT VIS ALT

Krav for Play-konsollen

Målgruppe og innhold

Før appen publiseres, må du oppgi målgruppen til appen ved å velge fra listen av aldersgrupper i Målgruppe og innhold i Google Play-konsollen. Hvis du velger å inkludere bilder og ord i appen, som kan anses som målretting mot barn, kan dette påvirke Googles vurdering av målgruppen, uavhengig av hva du har oppgitt i Google Play-konsollen. Google Play forbeholder seg retten til å foreta sin egen vurdering av appinformasjonen du oppgir, for å fastslå om målgruppen stemmer.

Du skal bare velge flere enn én aldersgruppe for målgruppen hvis appen er utviklet for og passer for brukere i de valgte aldersgruppene. Hvis du for eksempel har en app som er utviklet for babyer, småbarn og førskolebarn, skal du bare velge «5 år og yngre» som aldersgruppen for appen. Hvis appen din er utviklet for et bestemt klassetrinn, velger du aldersgruppen som representerer klassetrinnet best. Du skal bare velge aldersgrupper som inkluderer både voksne og barn hvis appen er utviklet for å passe alle aldersgrupper.

Oppdateringer i Målgruppe og innhold-delen

Du kan når som helst oppdatere appinformasjonen i Målgruppe og innhold-delen i Google Play-konsollen. Du må oppdatere appen før denne informasjon vises i Google Play-butikken. Endringer du gjør i denne delen av Google Play-konsollen, kan sjekkes for samsvar med retningslinjene selv før appoppdateringen sendes inn.

Vi anbefaler at du opplyser eksisterende brukere om endringer i aldersgruppen for appen eller hvis du begynner å bruke annonser eller kjøp i appen. Dette gjør du enten via «Nyheter» på appens butikkoppføringsside eller varsler i appen.

Feilaktig fremstilling i Play-konsollen

Feilaktig fremstilling av informasjon om appen i Play-konsollen, inkludert Målgruppe og innhold-delen, kan føre til at appen fjernes eller suspenderes. Det er derfor viktig at informasjonen er riktig.

Krav i familieretningslinjene

Hvis en av målgruppene for appen din er barn, må du overholde følgende krav. Hvis disse kravene ikke overholdes, kan appen bli fjernet eller suspendert.

1. Appinnhold: Innholdet i appen din som barn har tilgang til, må være egnet for barn. Hvis appen din har innhold som ikke er passende i hele verden, men det aktuelle innholdet anses for å være passende for mindreårige brukere i en bestemt region, kan appen gjøres tilgjengelig i den aktuelle regionen (begrensede regioner), men den er ikke tilgjengelig i andre regioner.
  2. Appfunksjonalitet: Appen din kan ikke bare vise en WebView av et nettsted eller ha som hovedformål å drive trafikk til et nettsted uten tillatelse fra nettstedseieren eller -administratoren.
  3. Svar i Play-konsollen: Du må svare nøyaktig på spørsmålene om appen din i Play-konsollen og oppdatere disse svarene hvis du endrer appen. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, å gi nøyaktige svar om appen din i delene om målgruppe og innhold, datasikkerhetsdelen og spørreskjemaet om IARC-aldersgrense.
  4. Databehandling: Du må opplyse om innsamling av personopplysninger og sensitiv informasjon fra barn i appen din, inkludert via API-er og SDK-er som kalles eller brukes i appen. Sensitiv informasjon fra barn inkluderer, men er ikke begrenset til, autentiseringsinformasjon, sensordata fra mikrofoner og kameraer, enhetsdata, Android-ID og informasjon om annonsebruk. Du må også sørge for at appen følger praksisene for databehandling nedenfor:
    • Apper som bare målrettes mot barn, kan ikke overføre Android-annonseringsidentifikator (AAID), SIM-serienummer, delversjonens serienummer, BSSID, MAC, SSID, IMEI og/eller IMSI.
      • Apper som utelukkende er målrettet mot barn, kan ikke be om AD_ID-tillatelse ved målretting mot Android API 33 eller høyere.
    • Apper som er målrettet mot både barn og eldre målgrupper, kan ikke overføre AAID, SIM-serienummer, delversjonens serienummer, BSSID, MAC, SSID, IMEI og/eller IMSI fra barn eller brukere av ukjent alder.
    • TelephonyManager i Android API skal ikke be om enhetens telefonnummer.
    • Apper som bare målrettes mot barn, kan ikke be om posisjonstillatelse eller samle inn, bruke eller overføre nøyaktig posisjon.
    • Apper må bruke Companion Device Manager (CDM) i tilknytning til Bluetooth-forespørsler, med mindre appen kun er målrettet mot versjoner av enheters operativsystem (OS) som ikke er kompatible med CDM.
  5. API-er og SDK-er: Du må sørge for at appen implementerer eventuelle API-er og SDK-er på riktig måte.
    • Apper som bare målrettes mot barn, må ikke inneholde API-er eller SDK-er som ikke er godkjent for bruk i tjenester som hovedsakelig er rettet mot barn.
      • Eksempel: API-tjenester som bruker OAuth-teknologi for autentisering og autorisasjon, og som har vilkår for bruk der det står at tjenestene ikke er godkjent for bruk i tjenester rettet mot barn.
    • Apper som er målrettet mot både barn og eldre målgrupper, skal ikke bruke API-er eller SDK-er som ikke er godkjent for bruk i tjenester rettet mot barn, med mindre de brukes bak en nøytral aldersskjerm eller på en måte som ikke fører til innsamling av data fra barn. Apper som er målrettet mot både barn og eldre målgrupper, kan ikke kreve at brukerne får tilgang til appinnhold via API-er eller SDK-er som ikke er godkjent for bruk i tjenester rettet mot barn.
  6. Utvidet virkelighet (AR): Hvis du bruker utvidet virkelighet i appen din, må du inkludere en sikkerhetsadvarsel som vises umiddelbart når AR-delen starter. Advarselen må inneholde
    • en egnet melding om viktigheten av foreldretilsyn
    • en påminnelse om å være oppmerksom på de fysiske farene som finnes i den virkelige verden (f.eks. om å følge med på omgivelsene)
    • Appen skal ikke kreve bruk av en enhet som ikke er anbefalt for barn (f.eks. Daydream eller Oculus).
  7. Sosiale apper og funksjoner: Hvis appene dine tillater at brukerne deler eller utveksler informasjon, må du opplyse om disse funksjonene i spørreskjemaet om aldersgrense i Play-konsollen.
    • Sosiale apper: En sosial app er en app der hovedfokuset er å gjøre det mulig for brukerne å dele innhold i fritt format eller kommunisere med store grupper. Alle sosiale apper som også har barn i målgruppen, må ha en påminnelse i appen om å holde seg trygg på nettet og være oppmerksom på risikoen i den virkelige verden ved interaksjon på nettet, før mindreårige brukere kan utveksle medieinnhold eller informasjon i fritt format. Du må også kreve handling fra en voksen før mindreårige brukere kan utveksle personopplysninger.
    • Sosiale funksjoner: En sosial funksjon er enhver form for appfunksjonalitet som gjør det mulig for brukerne å dele innhold i fritt format eller kommunisere med store grupper. Alle apper som er målrettet mot barn og inneholder sosiale funksjoner, må ha en påminnelse i appen om å holde seg trygg på nettet og være oppmerksom på den reelle risikoen ved interaksjon på nettet før barn kan utveksle medieinnhold eller informasjon i fritt format. Du må også gjøre det mulig for voksne å administrere sosiale funksjoner for mindreårige brukere, inkludert, men ikke begrenset til, aktivering/deaktivering av de sosiale funksjonene eller valg av ulike funksjonalitetsnivåer. Til slutt må du kreve handling fra en voksen før barn kan utveksle personopplysninger.
    • Handling fra en voksen betyr en mekanisme for å bekrefte at brukeren ikke er et barn, og som ikke oppfordrer barn til å oppgi feil alder for å få tilgang til områder av appen din som er laget for voksne (f.eks. en voksens PIN-kode, passord, fødselsdato, e-postbekreftelse, legitimasjon med bilde, kredittkort eller personnummer).
    • Sosiale apper der hovedfokuset er å chatte med ukjente personer, skal ikke målrettes mot barn. Eksempler på dette omfatter chatroulette-apper, datingapper, åpne chatrom med fokus på barn osv.
  8. Juridisk samsvar: Du må sørge for at appen, inkludert eventuelle API-er eller SDK-er som appen kaller eller bruker, overholder U.S. Children's Online Privacy and Protection Act (COPPA), EUs personvernforordning (GDPR) og andre relevante lover og forskrifter.
Eksempler på vanlige brudd
  • apper som promoterer spill for barn i butikkoppføringen, men der appinnholdet bare er egnet for voksne
  • apper som implementerer API-er med vilkår for bruk som forbyr bruk i apper rettet mot barn
  • apper som setter bruk av alkohol, tobakk eller kontrollerte stoffer i et positivt lys
  • apper med ekte eller simulert gambling
  • apper som inneholder vold, brutal vold, grafiske skader eller støtende innhold som er upassende for barn
  • apper som inneholder dating-tjenester eller seksuelle/ekteskapelige råd
  • apper som inneholder linker til nettsteder med innhold som bryter programretningslinjene for utviklere på Google Play
  • apper som viser annonser som bare er egnet for voksne (f.eks. voldelig innhold, seksuelt innhold eller gamblinginnhold), til barn

Annonser og inntektsgenerering

Hvis du tjener penger på en app som er målrettet mot barn på Play, er det viktig at appen overholder følgende krav i retningslinjene for familieannonser og inntektsgenerering.

Retningslinjene nedenfor gjelder for all inntektsgenerering og annonsering i appen din, inkludert annonser, krysspromotering (for appene dine og tredjepartsapper), tilbud om kjøp i apper eller annet kommersielt innhold (for eksempel betalte produktplasseringer). All inntektsgenerering og annonsering i disse appene må overholde alle gjeldende lover og forskrifter (deriblant relevante selvregulerende retningslinjer eller bransjeretningslinjer).

Google Play forbeholder seg retten til å avvise, fjerne eller suspendere apper som har overdrevent aggressive reklametaktikker.

Krav til annonser

Hvis appen din viser annonser til barn eller brukere av ukjent alder, må du

• bare bruke egensertifiserte annonse-SDK-er for familier på Google Play til å vise annonser til slike brukere
  • sørge for at annonser som vises til slike brukere, ikke involverer interessebasert annonsering (annonsering målrettet mot enkeltbrukere med bestemte karakteristikker basert på surfeatferd) eller remarketing (annonsering målrettet mot enkeltbrukere basert på tidligere interaksjon med apper eller nettsteder)
  • sørge for at annonser som vises til slike brukere, viser innhold som er egnet for barn
  • sørge for at annonser som vises til slike brukere, overholder kravene til annonseformat rettet mot familier
  • sørge for at lovgivning og bransjestandarder knyttet til annonsering for barn overholdes

Krav til annonseformater

Inntektsgenerering og annonsering i appen din skal ikke ha villedende innhold eller være utformet på en måte som fører til utilsiktede klikk fra mindreårige brukere.

Hvis den eneste målgruppen for appen din er barn, er følgende forbudt. Hvis målgruppen for appen din er barn og eldre målgrupper, er følgende forbudt ved visning av annonser til barn eller brukere av ukjent alder:

• Forstyrrende inntektsgenerering og annonsering, inkludert inntektsgenerering og annonsering som tar opp hele skjermen eller forstyrrer normal bruk uten å gi brukerne en klar måte å lukke annonsene på (for eksempel annonsemurer).
  • Inntektsgenerering og annonsering som forstyrrer normal appbruk eller spilling, inkludert annonser med belønning eller som ber om samtykke, og som ikke kan lukkes etter fem sekunder.
  • Inntektsgenerering og annonsering som ikke forstyrrer normal appbruk eller spilling, kan vare i mer enn fem sekunder (for eksempel videoinnhold med integrerte annonser).
  • Interstitial-inntektsgenerering og -annonsering som vises så snart appen åpnes.
  • Flere annonseplasseringer på en side (f.eks. bannerannonser som viser flere tilbud på én plassering, eller visning av mer enn én banner- eller videoannonse).
  • Inntektsgenerering og annonsering som ikke kan skilles tydelig fra appinnholdet, som offerwall-meldinger og andre fullskjermsannonser.
  • Bruk av sjokkerende eller følelsesmessig manipulerende teknikker for å oppfordre til å se på annonser eller kjøpe i appen.
  • Villedende annonser som tvinger brukeren til å klikke ved bruk av en lukkeknapp som åpner en ny annonse, eller ved at annonser plutselig vises i områder av appen der brukerne vanligvis trykker for å bruke en annen funksjon.
  • Å ikke skille mellom bruk av virtuelle spillmynter og virkelige penger ved kjøp i apper.
Eksempler på vanlige brudd
  • Inntektsgenerering og annonser som flytter seg vekk fra brukerens finger når brukeren forsøker å lukke dem.
  • Inntektsgenerering og annonser som ikke lar brukeren lukke tilbudet etter fem (5) sekunder, som vist i eksempelet nedenfor:

• Inntektsgenerering og annonser som tar opp mesteparten av skjermen uten å gi brukerne en klar måte å lukke dem på, som vist i eksempelet nedenfor:

• Bannerannonser som viser flere tilbud, som vist i eksempelet nedenfor:
  • Inntektsgenerering og annonser brukerne kan forveksle med innholdet i appen, som vist i eksempelet nedenfor:
  • Knapper, annonser eller annen inntektsgenerering som promoterer de andre butikkoppføringene dine i Google Play, og som ikke kan skilles fra innholdet i appen, som vist i eksempelet nedenfor:

Her er noen eksempler på upassende annonseinnhold som ikke skal vises til barn.

• Upassende medieinnhold: annonser for TV-serier, filmer, album eller andre typer medieinnhold som ikke er egnet for barn.
  • Upassende videospill og nedlastbar programvare: annonser for nedlastbar programvare og elektroniske videospill som ikke er egnet for barn.
  • Kontrollerte eller skadelige stoffer: annonser for alkohol, tobakk, kontrollerte stoffer eller andre skadelige stoffer.
  • Gambling: annonser for simulert gambling, konkurranser eller veddemål, også der deltakelse er gratis.
  • Voksent og seksuelt ladet innhold: annonser med seksuelt, seksuelt ladet og voksent innhold.
  • Dating eller forhold: annonser for datingnettsteder eller nettsteder for voksne forhold.
  • Voldelig innhold: annonser med voldelig og eksplisitt innhold som ikke er egnet for barn.

Annonse-SDK-er

Hvis du viser annonser i appen din og appens målgruppe bare inkluderer barn, må du bare bruke egensertifiserte annonse-SDK-versjoner for familier. Hvis appen er målrettet mot både barn og eldre brukere, må du implementere alderskontroll, for eksempel en nøytral aldersskjerm, og sørge for at annonser som vises til barn, bare kommer fra egensertifiserte annonse-SDK-versjoner på Google Play.

På siden om retningslinjene for programmet for egensertifiserte annonse-SDK-er for familier finner du mer informasjon om disse kravene, og her kan du se den nyeste listen over egensertifiserte annonse-SDK-versjoner for familier.

Dersom du bruker AdMob, kan du gå til brukerstøtten for AdMob for å finne ut mer om produktene deres.

Du har selv ansvaret for å sørge for at appen din oppfyller alle kravene til annonsering, kjøp i appen og kommersielt innhold. Ta kontakt med leverandørene dine av annonse-SDK-er for å finne ut mer om retningslinjene deres for innhold og annonseringspraksisene deres.