Inzicht krijgen in de Google Play-servicekosten

Ontwikkelaars betalen Google Play-servicekosten op basis van een percentage van de aankoopprijs of digitale aankopen in hun app.

Ontwikkelaars kunnen veel waarde uit Android en Google Play halen en onze servicekosten weerspiegelen deze waarde. Met de servicekosten kunnen we als bedrijf geld verdienen en kunnen we investeren in Android en Google Play. Zo kunnen we Android gratis distribueren en de tools en services bieden waarmee ontwikkelaars succesvolle bedrijven kunnen opbouwen, terwijl we onze platforms beveiligd en beschermd houden voor miljarden gebruikers wereldwijd.

Veelgestelde vragen

Waarom brengt Google Play servicekosten in rekening?

Met de servicekosten ondersteunen we onze doorlopende investeringen in Android en Google Play, weerspiegelen we de waarde die wordt geleverd door Android en Google Play en kunnen we als bedrijf geld verdienen. Net zoals het geld kost om een app te ontwikkelen, te lanceren en te promoten, kost het geld om een besturingssysteem en een appstore te ontwikkelen, te lanceren en te promoten. Dit is een veelvoorkomend bedrijfsmodel voor app- en gamestores van onder andere Microsoft, Apple, Steam, Nintendo en Amazon.

Hoe hoog zijn de servicekosten?

Er zijn geen vaste servicekosten. Ontwikkelaars werken namelijk onder verschillende omstandigheden die verschillende vormen van support vereisen om een duurzaam bedrijf op te bouwen. 99% van de ontwikkelaars die servicekosten betalen, komt in aanmerking voor kosten van maximaal 15%. Meer informatie over onze servicekosten vind je in dit Helpcentrum-artikel.

Voor wie gelden de servicekosten?

Ontwikkelaars betalen servicekosten als ze kosten in rekening brengen voor hun app of digitale artikelen aanbieden. Dit geldt voor maar 3% van de ontwikkelaars. 97% van de ontwikkelaars kan dus kosteloos de eigen app distribueren en al onze tools en services voor ontwikkelaars gebruiken.

Waarvoor worden de servicekosten gebruikt?

De servicekosten ondersteunen onze investeringen in Android en Google Play, weerspiegelen de waarde die wordt geleverd door Android en Google Play, stellen ons in staat om een betaalbare en innovatieve gebruikerservaring te bieden, helpen ontwikkelaars gebruikers te bereiken en duurzame bedrijven op te bouwen, en houden het platform beveiligd en betrouwbaar.

Belangrijke investeringsgebieden zijn:

• Android en de Google Play Store: Met het gratis Android-besturingssysteem kunnen hardwarefabrikanten een breed scala aan apparaten in uiteenlopende prijsklassen bouwen, dat gebruikers een ongekende keuze biedt. En de Google Play Store biedt 's werelds grootste selectie apps en games, beschikbaar in meer dan 190 landen, met gepersonaliseerde aanbevelingen en apps van hoge kwaliteit die makkelijk te vinden zijn.
  • Nieuwe Android-platforms: We ontwerpen platforms voor nieuwe vormfactoren zoals auto's en tv, zodat ontwikkelaars hun bereik op nieuwe manieren kunnen uitbreiden.
  • Beveiliging: Consumenten vertrouwen op Android en Google Play vanwege de beveiliging, de beoordelingen van apps om na te gaan of ze voldoen aan het beleid voor veiligheid en privacy, en vanwege de geautomatiseerde beveiliging van Google Play Protect die meer dan 100 miljard apps per dag scant.
  • App-distributie: Ontwikkelaars kunnen meteen meer dan 3 miljard Android-gebruikers bereiken. Ook kunnen ze de levering per apparaat en functionaliteit optimaliseren en doorlopende updates bieden.
  • Ontwikkelaarstools: Ontwikkelaars kunnen onder andere experimenten en bètatests uitvoeren, winkelvermeldingen optimaliseren en prestaties analyseren.
  • Factureringssysteem: Gebruikers beschikken over beveiligde en betrouwbare betaalmogelijkheden, terwijl ontwikkelaars makkelijk transacties kunnen verwerken van 700 miljoen gebruikers via Google Play-cadeaukaarten en lokaal relevante betaalmethoden.
Welke waarde krijgen ontwikkelaars van Google Play?

Een belangrijk onderdeel van onze missie is ontwikkelaars helpen om te innoveren en te groeien. Daarom blijven we investeren in ons platform, onze tools en onze services om ze te ondersteunen. We maken het voor ontwikkelaars makkelijk om hun app te distribueren naar miljarden Android-gebruikers. Zo kunnen ze geld verdienen aan mensen over de hele wereld via de gewenste lokale betaalmethode.

Bovendien bieden we tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het beheren van hun app-releases, mogelijkheden voor promotie en hernieuwde betrokkenheid in de Play Store, tools om experimenten uit te voeren en prestaties te optimaliseren, gegevensanalyse, technische support en gratis training via de Play Academy.

Wil je meer informatie over sommige van de services voor ontwikkelaars?

Ontwikkeling van apps

Android-tools

We bieden tools en hulpbronnen waarmee ontwikkelaars sneller en makkelijker functies kunnen ontwikkelen die op elk Android-apparaat populair zijn. Android Studio is bijvoorbeeld de officiële geïntegreerde ontwikkelomgeving voor Android. Deze bevat alles wat je nodig hebt om Android-apps te ontwerpen, waaronder een SDK-index voor populaire afhankelijkheden, inzichten in de app-kwaliteit van Firebase Crashlytics en emulators voor virtuele apparaten.

Google Play Academy

We bieden via de Google Play Academy gratis training aan ontwikkelaars, zakenpartners en marketeers van Google Play-apps en -games. Play Academy biedt mogelijkheden voor nieuwe en ambitieuze app-makers. Hiermee kunnen ze kennis en best practices delen om een succesvol app- of gamebedrijf op te bouwen en op de hoogte blijven van wijzigingen in onze tools. Ook leren ontwikkelaars hoe ze apps kunnen ontwerpen, zich kunnen voorbereiden op de lancering en hoe ze de zichtbaarheid van gebruikers vergroten. Google Play Academy biedt ook trainingen voor ontwikkelaars die willen uitbreiden naar nieuwe markten via de cursussen van Go Global: Japan, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en West-Europa.

Apps testen

Wij bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om met een deel van hun gebruikers een bètatest voor hun apps uit te voeren. Ze kunnen privé feedback verzamelen of rechtstreeks reageren op app-testers via de Play Console. Hiermee kunnen nieuwe versies van apps worden getest vóór de release. Ook kunnen ontwikkelaars vóór de lancering testversies van hun app beschikbaar maken voor gebruikers op Google Play. Zo kunnen ze vroege feedback krijgen of in-app statistieken checken.

Pre-lanceringsrapporten

Als ontwikkelaars een app-test uitvoeren op een kleine of grote groep, kunnen ze pre-lanceringsrapporten instellen en uitvoeren om eventuele problemen met de app vóór de release op te sporen. Het pre-lanceringsrapport identificeert mogelijke problemen met apps die van invloed kunnen zijn op de gebruikerservaring, zoals de stabiliteit, prestaties en beveiliging van een app.

Optimalisatie van app-prestaties

We bieden een tool voor prestatie-inzichten. Hiermee kunnen ontwikkelaars de prestaties van apps en games meten en optimaliseren, zodat hun video's een hogere kwaliteit en minder vertraging hebben. Met deze service kunnen ontwikkelaars gegevens analyseren op veel Android-apparaten.

Veiligheid

Privacy en beveiliging van gebruikers

We bieden een beveiligde omgeving om apps te downloaden, wat het vertrouwen van app-gebruikers vergroot. Alle apps die worden gedistribueerd via Google Play, vallen onder het Play-beleid. Het Play-beleid van Google heeft beleidsregels over het gebruik en de verwerking van gebruikersgegevens. We publiceren informatie om gebruikers inzicht te geven in welke gegevens worden verzameld, waarom deze worden verzameld en hoe gebruikers hun gegevens kunnen updaten, beheren, exporteren of verwijderen.

App-scans om malware-installaties te voorkomen

Google Play Protect scant Android-apparaten om gebruikers te waarschuwen als een app bekende malware bevat, ongeacht of deze is gedownload via Play, een appstore van derden of sideloading.

Ook bieden we ontwikkelaars een API waarmee ze kunnen zorgen dat hun servers werken met een echte versie van de app van de ontwikkelaar op echte Android-apparaten. Dit kan ontwikkelaars beschermen tegen bedrog en beveiligingsdreigingen via SafetyNet.

App-distributie

Wereldwijde distributie

Via Google Play kunnen ontwikkelaars apps en app-updates distribueren naar meer dan 3 miljard gebruikers op duizenden apparaten uit honderden OEM's in meer dan 190 landen. Ze kunnen ook apps distribueren naar specifieke landen. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld wel 50 aangepaste pagina's voor winkelvermeldingen maken om hun app-vermelding aan specifieke landen aan te passen. Ontwikkelaars kunnen apps ook personaliseren door winkelvermeldingen aan te passen en specifieke doelgroepen targeten door de weergave van apps te wijzigen.

Bovendien kunnen ontwikkelaars efficiënt en veilig updates voor hun apps distribueren met nieuwe functies. Met app-updates kunnen ontwikkelaars gebruikers betrokken houden. Ook kunnen ze ecosysteembeveiliging ondersteunen bij nieuwe dreigingen.

App-downloads per land

Ontwikkelaars kunnen inzichten krijgen in de landen waar de meeste apps zijn geïnstalleerd en in taalspecifieke downloads. Via de Play Console kunnen ontwikkelaars rapporten bekijken over app-installaties, verwijderingen, beoordelingen, opbrengst en crashes. Zo krijgen ze een beeld van de prestaties van hun app.

Ontwikkelaars kunnen de interactieve onderzoekstool van Google (Think with Google) gebruiken voor het volgende:

• Richtlijnen voor meer inzicht in consumentengedrag
  • Tips voor marketing
  • Tools voor ontwikkelaars om de doelgroep in de app te vergroten door inzicht te krijgen in de demografie van de app-gebruikers
  • Ontwikkelaarsstatistieken over de interesses van gebruikers in een specifieke regio, en nog veel meer

Vertaalservices om internationale apps te lokaliseren

Via de vertaalservices van Google kunnen apps worden vertaald in maximaal 48 talen. We geven ontwikkelaars ook aanbevelingen over waar in de app ze het beste prioriteit kunnen geven aan lokale vertalingen. We hebben een pagina met tips gemaakt voor succes in bepaalde regio's (APAC, EMEA, Latijns-Amerika en Noord-Amerika). In deze artikelen wordt uitgelegd hoe je een app lokaliseert door in een van de lokale talen te publiceren en promoties aan te bieden tijdens feestdagen.

App-beoordelingen en -reviews

We bieden ontwikkelaars tools om hun app te optimaliseren met behulp van feedback van gebruikers via beoordelingen en reviews. Ontwikkelaars krijgen bijvoorbeeld een overzicht van de beoordelingen van de app, afzonderlijke gebruikersreviews en geclusterde gegevens over de reviews van de app. We geven ook richtlijnen voor automatische gebruikersprompts om beoordelingen en reviews in de app achter te laten voor feedback. Ook bieden we tools waarmee ontwikkelaars deze functie kunnen testen.

Analyse van gebruikersengagement

In maart 2021 lanceerde de Google Play Console nieuwe statistische gegevens om apps en games te evalueren. Zo kunnen ontwikkelaars de betrokkenheids- en inkomstentrends van hun app of games vergelijken met benchmarks. Deze statistische gegevens omvatten statistieken over het aantal gebruikers dat elke maand een app opent en statistieken over het aantal groeiende gebruikers per maand. Dit is een aanvulling op de andere gegevens en rapporten voor ontwikkelaars in de Google Play Console.

Apps vinden

We geven tips om gebruikers je apps te laten ontdekken op Google Play. Denk aan hoe je een winkelvermelding maakt, hoe je een app met afbeeldingen kunt laten opvallen en hoe je het publiek kunt diversifiëren. We bieden ook informatie over hoe apps beter vindbaar kunnen worden en hoe ze worden gerangschikt in zoekresultaten.

Ook zorgen we dat gebruikers apps ontdekken door deze te promoten. We helpen gebruikers om tussen de miljoenen beschikbare apps op Google Play apps en games te ontdekken die ze misschien leuk vinden. We houden rekening met verschillende factoren bij de ordening en rangschikking van apps en games, waaronder gebruikersrelevantie, gebruikerservaring en redactionele waarde.

We helpen gebruikers ook door relevante app-aanbevelingen te geven als ze Google Play bezoeken. Zo kunnen ontwikkelaars nieuwe gebruikers bereiken.

Play Commerce

Tools om inkomsten te genereren

Met het factureringssysteem van Google Play kunnen ontwikkelaars naadloos digitale producten en content in hun app verkopen, waaronder in-app content zoals in-game valuta of abonnementen.

Duidelijke en betrouwbare prijsinformatie

We bieden ontwikkelaars tools waarmee ze hun app-prijs kunnen instellen. Zo kunnen ontwikkelaars makkelijk wereldwijde of landspecifieke app-prijzen instellen en prijstemplates gebruiken om de prijzen voor apps te vereenvoudigen in de Play Console.

Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld app-prijzen instellen, app-prijzen wijzigen en uitverkoopacties of promoties voor apps maken. Ontwikkelaars kunnen ook abonnementen instellen en de prijs voor in-app-items wijzigen. Hierdoor krijgen ontwikkelaars de flexibiliteit om hun aanbod op maat te maken en aan te passen aan wijzigingen.

Beheer van je Play-abonnement

Gebruikers kunnen altijd een abonnement op Google Play opzeggen, onderbreken of wijzigen. Dit is een van de services die zijn geïntegreerd in het factureringssysteem van Google Play.

Google Support voor terugbetalingen

Ontwikkelaars kunnen makkelijk app-bestellingen beheren en snel terugbetalingen geven aan gebruikers. Via de Play Console-website of -app kunnen ontwikkelaars de bestellingen van apps bekijken, terugbetalingen geven en abonnementsopzeggingen beheren voor items die gebruikers hebben gekocht.

Beheer

Overzicht van app-updates

Via de Google Play Console kunnen ontwikkelaars gegevens op basis van de app-versies per distributiekanaal bekijken. Ontwikkelaars kunnen ook een overzicht bekijken van de updategeschiedenis van hun app. Met deze informatie kunnen ze hun app-aanbod voortdurend verbeteren.

Aangepast Play Console-dashboard

Op basis van feedback van ontwikkelaars hebben we een manier ontwikkeld waarmee ze kunnen aanpassen hoe beschikbare statistieken in de Play Console worden weergeven om de prestaties van hun app te meten. Ontwikkelaars kunnen zelf hun statistieken vastzetten. Zo kunnen ze snel en handig belangrijke statistieken bijhouden en erop reageren.

Wereldwijd consistente ontwikkelaarsinterface

De Google Play Console biedt ontwikkelaars wereldwijd een consistente interface om hun apps te beheren en uploaden. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van functies waarmee ze onder andere de app-kwaliteit kunnen verbeteren, app-doelgroepen kunnen aanspreken en inkomsten kunnen genereren.

Vergelijkingstools voor groepen met vergelijkbare apps

Ontwikkelaars kunnen hun app makkelijk vergelijken met andere apps naar keuze. Hiervoor kunnen ze aangepaste groepen met vergelijkbare apps instellen door een specifieke groep apps te selecteren en hun app daarmee te vergelijken. Ontwikkelaars kunnen de aangepaste groep met vergelijkbare apps maximaal 3 keer per maand bewerken om app-vitaliteit te vergelijken. Dit is voor ontwikkelaars een waardevol hulpmiddel om op vergelijkbare apps te reageren.

We bieden ook suggesties voor het gebruik van app-vergelijkingsstatistieken om app-prestaties te analyseren.

Gelden de servicekosten voor alle ontwikkelaars?

We streven naar een bedrijfsmodel waarmee we kunnen blijven investeren in Android en Play, maar we begrijpen ook dat niet alle ontwikkelaars hetzelfde zijn en dat hier maatwerk nodig kan zijn. Voor het grootste deel van de opbrengsten van Google Play bestaat dit bedrijfsmodel uit de servicekosten. Alleen ontwikkelaars die betaalde apps of in-app toegang tot digitale content of services verkopen, betalen servicekosten. Meer dan 99% van deze ontwikkelaars komt in aanmerking voor servicekosten van 15% of minder. Een klein aantal ontwikkelaars investeert meer rechtstreeks in Android en Play. Zij kunnen andere servicekosten hebben als onderdeel van een breder partnerschap met aanzienlijke financiële investeringen en productintegraties voor verschillende vormfactoren. Dankzij deze belangrijke investeringspartnerschappen kunnen we meer gebruikers naar Android en Play halen door de functionaliteit voor alle gebruikers te blijven verbeteren en nieuwe kansen te scheppen voor alle ontwikkelaars.

Soms passen we geen servicekosten toe op in-app transacties of vereisen we het gebruik van het factureringssysteem van Google Play. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de verkoop van fysieke goederen of services, peer-to-peer betalingen, belastingvrije donaties of kansspeltransacties.

Wat is de impact van recente wetgeving in Zuid-Korea?

Vanwege wetgeving kunnen alle ontwikkelaars naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem aanbieden voor Zuid-Koreaanse gebruikers die in-app aankopen doen in via Play gedistribueerde apps op mobiele telefoons en tablets.

Ontwikkelaars moeten nog steeds servicekosten betalen voor transacties via een alternatief factureringssysteem. Deze servicekosten zijn wel 4% lager. Als de servicekosten bijvoorbeeld 15% zijn voor transacties via het factureringssysteem van Google Play, zijn de servicekosten 11% voor transacties via een alternatief factureringssysteem. In dit Helpcentrum-artikel vind je meer informatie over het aanbieden van een alternatief factureringssysteem voor gebruikers in Zuid-Korea.

Wat is de impact van het besluit van de Concurrentiecommissie van India?

Vanwege het besluit van de Concurrentiecommissie van India bieden we vanaf februari alle ontwikkelaars de mogelijkheid om naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem aan te bieden aan gebruikers in India die in-app aankopen doen in via Play gedistribueerde apps op mobiele telefoons en tablets.

Ontwikkelaars moeten nog steeds servicekosten betalen voor transacties via een alternatief factureringssysteem. Deze servicekosten zijn wel 4% lager. Als de servicekosten bijvoorbeeld 15% zijn voor transacties via het factureringssysteem van Google Play, zijn de servicekosten 11% voor transacties via een alternatief factureringssysteem. Je krijgt binnenkort meer informatie.

Gerelateerde content

• Bekijk meer informatie over de wijzigingen in de servicekosten in 2021 en hoe je je inschrijft voor de servicekosten van 15%
  • Lees meer over de servicekosten in het Beleidscentrum