Nest-producten gebruiken met wifi-netwerken op 2,4 GHz en 5 GHz

Nest-producten hebben wifi nodig om verbinding met internet te maken. Er zijn twee frequentiebanden die voor de wifi-communicatie worden gebruikt: 2,4 GHz en 5 GHz. De meeste moderne routers kunnen uitzenden op beide banden. Sommige Nest-producten gebruiken alleen de 2,4 GHz-band, terwijl andere producten beide banden kunnen gebruiken.

Je hoeft geen wifi-expert te zijn om Nest-producten te gebruiken of wifi-problemen op te lossen. Je moet alleen weten welke frequentieband je wifi-netwerk gebruikt en of deze geschikt is voor jouw Nest-producten. We helpen je deze informatie te vinden en eventuele problemen met frequentiebanden op te lossen.

Informatie over 2,4 GHz-, 5 GHz- en dualbandrouters

Een wifi-router levert het draadloze netwerk waarmee je apparaten verbinding kunnen maken met internet. Alle netwerken maken gebruik van de 2,4 GHz-band, de 5 GHz-band of beide. Het maakt niet uit of je kabelinternet, DSL of een andere soort internetservice hebt. Je wifi-router gebruikt altijd een van deze banden (of beide) om de draadloze verbinding mogelijk te maken.

Dualbandrouters kunnen uitzenden op beide banden, terwijl routers met één band maar op één band kunnen uitzenden (meestal is dit de 2,4 GHz-band).

Weet je niet zeker of je een dualbandrouter
hebt, ga dan naar de website van de
fabrikant en probeer aan de hand van het modelnummer van de router deze informatie te vinden.
Bij sommige routers staat 'dual-band'
of 'dualband' op de router of op
de verpakking vermeld.

Je kunt het soms ook zien
aan de naam (SSID) van het wifi-netwerk dat je gebruikt.
Mogelijk levert je router twee
netwerken die bijna identieke namen hebben.
Ook hieraan kun je zien dat je een dualbandrouter hebt.

network names and passwords

Maar een dualbandrouter levert niet altijd twee netwerken. Dus als je slechts één netwerk ziet, betekent dit niet automatisch dat je router maar één band ondersteunt. Kijk in de handleiding van je router als je het zeker wilt weten. Heb je een dualbandrouter, dan bevat de handleiding instructies om wifi op beide banden in te stellen.

Hoe kan ik zien of het netwerk van een dualbandrouter 2,4 GHz of 5 GHz of beide is?

Een dualbandrouter kan de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band op twee verschillende manieren gebruiken. Hij kan afzonderlijke wifi-netwerken uitzenden voor beide banden, maar hij kan ook één wifi-netwerk uitzenden dat beide banden gebruikt. Als je een Nest-product instelt met de Nest-app, kun je dus twee wifi-netwerken of maar één netwerk zien.

Zie je twee netwerken, probeer er dan achter te komen welke banden ze gebruiken. Soms zie je dit in één oogopslag. Misschien heb je je wifi-netwerk bij het instellen wel een herkenbare naam gegeven, bijvoorbeeld 'HappyHome'. Een dualbandrouter kan twee wifi-netwerken met de naam 'HappyHome' maken en er een nummer aan toevoegen om aan te geven welke band elk netwerk gebruikt, bijvoorbeeld '5', '5G' of '5 GHz' en '2', '2,4' of '2,4 GHz'. In dat geval zie je mogelijk HappyHome5 en HappyHome2 in de lijst met beschikbare netwerken staan. Aan de nummers kun je dan direct zien welke band elk netwerk gebruikt.

Bevat de naam van het netwerk geen aanwijzing over de band of banden die worden gebruikt, dan moet je dit in de instellingen van de router kunnen zien. Heb je niet veel ervaring met het configureren van routers, vraag dan de persoon of de internetprovider die het wifi-netwerk in je huis heeft aangelegd om hulp.

Als je een router met één band hebt, kan deze uiteraard ook alleen maar uitzenden op die ene band. In de meeste gevallen is dit de 2,4 GHz-band. Maar het is altijd goed om dit even in de handleiding na te kijken.

Welke Nest-producten werken met de 2,4 GHz- of de 5 GHz-band?

De producten van Nest kunnen (net als de meeste wifi-producten) maar met één wifi-netwerk tegelijk verbinding maken, ongeacht of dat netwerk de 2,4 GHz-band, de 5 GHz-band of beide gebruikt.

Heb je een dualbandrouter die op beide banden uitzendt, dan zouden de Nest-producten goed moeten werken. Sommige Nest-producten werken echter alleen met de 2,4 GHz-band. Als je zo'n product instelt met de Nest-app, worden er geen netwerken weergegeven die alleen de 5 GHz-band gebruiken. De Nest-app weet namelijk dat deze niet compatibel zijn en geeft ze dus ook niet weer.

Opmerking: Wordt je wifi-thuisnetwerk niet weergeven in de lijst met beschikbare netwerken in de Nest-app? Controleer dan of je geen Nest-product dat alleen met de 2,4 GHz-band werkt, probeert in te stellen op een netwerk dat alleen de 5 GHz-band gebruikt. Maar er zijn nog een aantal andere redenen waarom een wifi-netwerk niet in de Nest-app wordt weergegeven. Als je zeker weet dat het niet aan de 5 GHz-band ligt, probeer dan de andere suggesties in ons artikel over het oplossen van wifi-problemen.

Hier is een lijst met Nest-producten en de banden waarmee ze werken:

Nest-thermostaten

2,4 GHz

5 GHz

1e en 2e generatie Nest Learning Thermostat

check mark icon

3e generatie Nest Learning Thermostat
Nest Thermostat E

check mark icon

check mark icon

Nest Protect

2,4 GHz

5 GHz

1e en 2e generatie Nest Protect

check mark icon

Nest-camera's

2,4 GHz

5 GHz

Nest Cam IQ indoor
Nest Cam Indoor
Dropcam Pro

check mark icon

check mark icon

Nest Cam IQ outdoor
Nest Cam Outdoor

check mark icon

VS en Mexico:
check mark icon

Rest van de wereld:
5 GHz niet ondersteund

Dropcam HD/
Dropcam

check mark icon

Nest-videodeurbellen

2,4 GHz

5 GHz

Nest Hello

check mark icon

VS:
check mark icon

Rest van de wereld:
5 GHz niet ondersteund

Opmerking: In de Verenigde Staten en Mexico kunnen Nest-buitencamera's de 5 GHz- en 2,4 GHz-band gebruiken. In de rest van de wereld zijn deze camera's gereguleerd als wifi-producten voor buitenshuis, wat betekent dat ze sommige 5 GHz-banden niet kunnen gebruiken. Daarom zijn ze zo ontworpen dat ze alleen met de 2,4 GHz-band werken.

Hoe kan ik zien welke Nest Learning Thermostat ik heb? >

Hoe kan ik zien welke Nest Protect ik heb? >

De juiste band kiezen

Heeft je Nest-product geen problemen met de wifi-verbinding, dan is er geen reden om van netwerk te veranderen.

Maar als alles niet zo soepel loopt, kun je proberen over te schakelen naar de andere band. Dat kan echter alleen als beide volgende punten op jouw situatie van toepassing zijn:

• Je hebt een dualbandrouter die afzonderlijke netwerken uitzendt voor de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band. Als de router maar één netwerk voor beide banden uitzendt, is het erg moeilijk (zo niet onmogelijk) om naar de andere frequentieband over te stappen.
  • Je Nest-product ondersteunt beide banden. Zie de bovenstaande tabel om dit te controleren.

Als je wifi-netwerk en Nest-product aan deze beide criteria voldoen, kun je met de onderstaande informatie de juiste band kiezen.

Je kunt ook beide banden proberen om te zien welke de beste prestaties levert.

Voor- en nadelen van 2,4 GHz

De 2,4 GHz-frequentie is al vrij lang in gebruik, maar werkt nog steeds goed met moderne apparaten. Een 2,4 GHz-netwerkverbinding is niet per definitie trager dan een 5 GHz-verbinding, zolang de verbinding niet door te veel apparaten tegelijk wordt gebruikt.

In feite is een 2,4 GHz-netwerk in veel gevallen de beste keuze. De signalen van een 2,4 GHz-netwerk komen verder en hebben dus een groter bereik. Bovendien dringen ze makkelijker door vaste objecten heen.

Schakel in de volgende gevallen je Nest-product over naar een 2,4 GHz-netwerk:

• Het Nest-product staat op grote afstand van de router, of je hebt een zwakke verbinding met het 5 GHz-netwerk.
  • Er staan veel fysieke obstakels, zoals muren, huishoudelijke apparaten en meubels, tussen het Nest-product en de router.

Een nadeel van de 2,4 GHz-band is dat deze vaak erg druk is omdat veel huishoudelijke apparaten (dus niet alleen wifi-apparaten) er gebruik van maken. Hierdoor kan een draadloze storing ontstaan, waardoor het wifi-verkeer op de band wordt vertraagd of geblokkeerd.

Schakel in de volgende gevallen je Nest-product niet over naar een 2,4 GHz-netwerk:

• Er zijn (veel) andere wifi-apparaten met het 2,4 GHz-netwerk verbonden en ze maken allemaal tegelijk gebruik van het netwerk.
  • Je hebt een zwak signaal als gevolg van een draadloze storing die wordt veroorzaakt door een huishoudelijk apparaat, zoals een draadloze telefoon, babyfoon, magnetron of draadloze luidsprekers. Wil je weten of er een draadloze storing is, dan kun je dit heel eenvoudig controleren. Schakel de huishoudelijke apparaten uit en weer in en kijk of dit effect heeft op de draadloze verbinding van je Nest-product.

Voor- en nadelen van 5 GHz

De 5 GHz-band is nog niet zo heel lang geleden voor wifi ontwikkeld. Daarom wordt deze band minder gebruikt door oudere producten. Als er veel wifi-producten tegelijk van het netwerk gebruikmaken, biedt de 5 GHz-band vaak een hogere gegevensoverdrachtssnelheid omdat er veel meer gegevens in het signaal 'passen'.

Schakel in de volgende gevallen je Nest-product over naar een 5 GHz-netwerk:

• Het 2,4 GHz-netwerk wordt door verschillende andere wifi-apparaten tegelijk gebruikt.
  • Je hebt last van een draadloze storing die veroorzaakt wordt door een ander apparaat, zoals een draadloze telefoon, babyfoon, magnetron of draadloze luidsprekers.

De 5 GHz-band heeft weliswaar een hoger nummer, maar dit betekent niet dat deze band in alle gevallen beter is. Een 5 GHz-netwerk heeft een kleiner bereik en is dus minder geschikt voor apparaten die op grote afstand verbinding moeten maken. Het 5 GHz-signaal dringt ook minder goed door muren en andere obstakels heen.

Schakel in de volgende gevallen je Nest-product niet over naar een 5 GHz-netwerk:

• Het Nest-product staat op grote afstand van de router.
  • Er staan veel fysieke obstakels, zoals muren, huishoudelijke apparaten en meubels tussen het Nest-product en de router.

Een Nest-product naar een andere band overschakelen

Als je een Nest-product voor het eerst instelt, kies je een wifi-netwerk met de Nest-app. Heb je dit nog niet gedaan, lees dan de bovenstaande informatie om het juiste netwerk en de juiste band te kiezen.

Als je het Nest-product al hebt ingesteld en naar een ander netwerk wilt schakelen, volg je dezelfde stappen als je zou doen wanneer er iets aan je wifi-verbinding verandert:

1. Open het startscherm van de Nest-app en tik op het instellingenpictogram (tandwiel) in de rechterbovenhoek.
  2. Tik op Informatie over je huis app home icon.
  3. Tik op Help voor wifi-thuisnetwerk.
  4. Zoek het Nest-product dat je wilt updaten en tik op Starten.
  5. Volg de instructies op het scherm. Heb je een Nest Cam of een Nest Hello, zorg dan dat je in de buurt van de camera bent, zodat je smartphone of tablet rechtstreeks met de camera kan communiceren.

Heb je een Dropcam HD, dan moet je de camera instellen met een Mac of Windows-computer.

Opmerking: Als je een dualbandrouter hebt die één netwerk uitzendt op beide banden, kun je het Nest-product niet naar een andere band overschakelen. Het product kiest namelijk automatisch de band die het wil gebruiken.

Belangrijk: Als je Nest-product de 5 GHz-band niet ondersteunt, worden de netwerken die alleen de 5 GHz-band gebruiken ook niet weergegeven in de lijst met beschikbare wifi-netwerken. Je ziet in dat geval alleen de netwerken die de 2,4 GHz-band gebruiken en je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je per ongeluk het verkeerde netwerk kiest.

Verschillen tussen de 2,4 GHz- en 5 GHz-band in andere landen

Verschillende landen hebben verschillende wifi-standaarden en verschillende toegestane kanalen voor elke band. Als je wifi-apparaten en -routers uit verschillende landen combineert, kunnen zich problemen voordoen (ook al wordt de band als compatibel weergegeven). We raden je aan alleen wifi-apparaten, dus ook Nest-producten, te gebruiken met een router die in hetzelfde land is gekocht.