Transparantie en kennisgevingen in advertenties

Het is van essentieel belang dat gebruikers vertrouwen hebben in de producten en services van Google. We willen dat gebruikers weloverwogen beslissingen kunnen nemen over de advertenties die ze online te zien krijgen.

Vertrouwen in adverteerders op onze platforms maakt het voor ons mogelijk om iedereen het internet op een slimme en nuttige manier te laten gebruiken. Dat betekent dat we inzicht moeten verschaffen in wie onze adverteerders zijn en waar ze zich bevinden.

We verifiëren de identiteit van adverteerders op ons platform en voegen in advertenties die worden weergegeven via Google Ads een kennisgeving toe met de naam en de locatie van de adverteerder.

Hoe het werkt voor adverteerders

Wat gebruikers te zien krijgen

Via 'Waarom deze advertentie?' kunnen gebruikers al informatie bekijken over waarom bepaalde advertenties worden weergegeven op Google Zoeken, YouTube en andere Google-services.

In de kennisgeving kunnen gebruikers de naam en het land van registratie zien voor de adverteerder achter een geselecteerde advertentie. Dat is informatie die door de adverteerder is verstrekt tijdens het verificatieprogramma van Google.

Waar we onze informatie over de identiteit van de adverteerders vandaan halen

Adverteerders op Google worden geverifieerd via ons programma voor identiteitsverificatie voor adverteerders. Dat geldt voor zowel nieuwe als bestaande Google Ads-accounts. Voor de voltooiing van het verificatieprogramma moet een adverteerder officiële documentatie indienen waarin zijn officiële naam en adres staan vermeld.

Hoe kennisgevingen eruitzien voor verschillende advertentie-indelingen

Zoekadvertenties

Bij zoekadvertenties hebben gebruikers toegang tot verificatiegegevens van adverteerders via het icoon 'Waarom deze advertentie?' op een desktop of het informatie-icoon op een mobiel apparaat. Door in Zoeken op 'Waarom deze advertentie?' of 'Over deze adverteerder' te klikken, kunnen gebruikers de naam en locatie van een adverteerder bekijken. Hoe dat er precies uitziet is afhankelijk van of een gebruiker een mobiel of desktop gebruikt.

Display-advertenties

Display-advertenties bereiken de meeste internetgebruikers. In de meeste gevallen kunnen gebruikers aanvullende informatie over een advertentie bekijken door op 'Waarom deze advertentie?' te klikken via het Info-icoon Info-icoon. U kunt deze informatie ook vinden door op de X of op het Info-icoon naast de X te klikken.

YouTube

Op YouTube kunt u de kennisgeving 'Waarom deze advertentie?' bekijken door op het informatie-icoon of het icoon met drie stippen te klikken. Advertenties op YouTube hebben dezelfde kennisgevingen als advertenties op andere platforms, met onder andere een door Google geverifieerde naam en locatie voor de adverteerder.

Meer informatie

Adverteerders kunnen meer informatie vinden over de verificatie van accounts door: