Använd kvadratiska och stående videoformat för att engagera mobilkunder

Mer än 70 % av visningstiden på YouTube sker på mobila enheter som smartphones och surfplattor, enligt Googles data från 2018. Om du vill engagera dessa tittare är det en god idé att skapa många olika videoannonsmaterial, inräknat kvadratisk och stående video, för dina app- och videokampanjer.

Dagens mobilvideoupplevelse

Videospelaren i YouTube-appen anpassar sig automatiskt efter videons dimensioner. Om du till exempel vill visa en stående video (exempelvis med bildproportionerna 9:16) ser den stående videon större ut än en liggande video och täcker 75 % av skärmen, med organiskt innehåll under videon. Om en användare då klickar på helskärmsknappen täcker videon hela skärmen om enheten hålls i stående läge.

Fördelarna med kvadratiska och stående videor

• Större variation i annonstillgångar.
  • När användare håller sina telefoner i stående läge ger en stående, långsmal video annonsörerna en större arbetsyta där de kan leverera sitt produktbudskap.
  • Stående video stämmer bra överens med användarens naturliga vana att titta på skärmen i stående läge.

Vår rekommendation: Variera ditt videoannonsmaterial

Om du vill att dina videoannonser ska visas på bästa sätt på flera olika enheter rekommenderar vi att du använder olika bildproportioner för video- och appkampanjer:

• liggande: 16:9
  • Antingen stående 9:16 eller kvadratisk 1:1, eller båda.

Viktigt: Bildförhållanden mellan dessa inställningar är tillåtna. På YouTube-appen anpassar sig spelaren automatiskt efter bildförhållanden mellan 16:9 och 9:16.

Tips! Ladda upp annonser med olika budskap

För både app- och videokampanjer bör du ladda upp olika versioner av flera videor med de olika rekommenderade bildproportionerna. Du kan till exempel ladda upp flera videor av varje typ (stående, kvadratisk och liggande) där varje video har ett eget budskap. Visa dessa tillgångar i samma video- eller appkampanj.

För videokampanjer bör du se till att annonsväxlingen är inställd på Optimera, så att kampanjen väljer de annonser som är bäst att visa med hänsyn till annonsutrymmet och de olika enhetstyperna. För appkampanjer optimeras annonsväxlingen automatiskt.

Optimera stående video

Videospelaren i YouTube-appen anpassar videodimensionerna efter spelaren, oavsett om videon är kvadratisk, stående eller liggande.

Tips! Undvik att placera de viktigaste delarna av budskapet i videobildens översta 10 % och nedersta 25 %

För att hjälpa kunderna att se en större del av ditt budskap i en stående video rekommenderar vi att du undviker att placera de viktigaste delarna av budskapet i videobildens översta 10 % och nedersta 25 %, eftersom detta är de delar som oftast beskärs. (Se ”Hur olika videor visas i YouTube-appen” nedan). Denna rekommendation gäller både video- och appkampanjer.

Så visas olika videor i YouTube-appen

Stående video vid första videoexponering

Bilden nedan visar hur en stående video visas i olika videospelarlägen.

Till höger: Så här visas en stående video om tittaren aktiverar helskärmsläge.
I mitten: Den del av en stående 9:16-video som beskärs för den första videoexponeringen.
Till vänster: Så här visas videoannonsen vid annonsexponering.

Kvadratisk video vid första videoexponering

Bilden nedan visar hur en kvadratisk video visas i olika videospelarlägen.

Till höger: Så här visas en kvadratisk video när användaren aktiverar helskärmsläge.
I mitten: Beskärning (ingen).
Till vänster: Så här visas videoannonsen vid annonsexponering.

Tittarengagemang med YouTube-appen

Videospelaren kan komprimera både kvadratiska och stående videor till bildproportionerna 1:1 när användaren interagerar med YouTube-appen, till exempel genom att rulla genom relaterat innehåll under videon. Detta beskär den visade videon längst ned och längst upp och låter användaren interagera med det innehåll de väljer nedan.

Granska resultatet

När du har börjat använda kvadratiska och stående videoformat bör du granska annonsresultat, bud, budgetar och annonsutrymme för att maximera resultatet. För kvadratiska och stående videoformat speglar de två mätvärdena Synlighetsfrekvens och Synliga exponeringar videospelarens synlighet, till skillnad från den mesta videotrafiken där mätvärdena i stället speglar annonsmaterialets synlighet. Denna skillnad kan påverka siffrorna för dessa två mätvärden på ett meningsfullt sätt.