De Zoekwoordplanner gebruiken

Als u te maken krijgt met veranderingen op de markt, raden we u aan wekelijks te plannen in plaats van maandelijks of per kwartaal totdat de markten weer stabiliseren.

De prognoses van Zoekwoordplanner worden dagelijks vernieuwd en op basis van de afgelopen zeven tot tien dagen aangepast op basis van seizoensinvloeden. Voor uw prognoses wordt rekening gehouden met eventuele gevolgen van veranderingen op de markt gedurende deze periode. We hebben ons seizoensmodel geüpdatet en houden rekening met de huidige marktomstandigheden.

Toegang tot de 'Zoekwoordplanner':

Met de Zoekwoordplanner kunt u onderzoek doen naar zoekwoorden voor uw campagnes in het zoeknetwerk.

U kunt deze gratis tool gebruiken om nieuwe zoekwoorden te vinden die gerelateerd zijn aan uw bedrijf en schattingen te bekijken van de zoekopdrachten die ze opleveren en de kosten om ze te targeten.

De Zoekwoordplanner biedt ook een andere manier om campagnes in het zoeknetwerk te maken die is gericht op uitgebreid onderzoek naar zoekwoorden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de Zoekwoordplanner kunt gebruiken om de basis te leggen voor een succesvolle campagne.

Voordelen

• Ontdek nieuwe zoekwoorden: Krijg suggesties voor zoekwoorden die gerelateerd zijn aan uw producten, services of website.
  • Maandelijkse zoekopdrachten bekijken: Bekijk schattingen van het aantal zoekopdrachten dat een zoekwoord elke maand genereert.
  • Kosten bepalen: Bekijk de gemiddelde kosten voor de weergave van uw advertentie wanneer er wordt gezocht naar een zoekwoord.
  • Zoekwoorden ordenen: Bekijk hoe uw zoekwoorden in verschillende categorieën passen die gerelateerd zijn aan uw merk.
  • Nieuwe campagnes maken: Gebruik uw zoekwoordplan om nieuwe campagnes te maken die zijn gericht op uitgebreid onderzoek naar zoekwoorden.

De Zoekwoordplanner kan inzicht bieden in zoekwoordtargeting, maar het is belangrijk om te beseffen dat de campagneprestaties afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kunnen uw bod, budget, product en gebruikersgedrag in uw branche allemaal van invloed zijn op de prestaties van uw campagnes.

Instructies

1. Maak een zoekwoordplan

Nadat u de Zoekwoordplanner heeft geopend, kunt u op twee manieren een zoekwoordplan maken:

1. Zoek naar nieuwe zoekwoorden door op Nieuwe zoekwoorden ontdekken te klikken.
  2. Upload bestaande zoekwoorden door op Zoekvolume en prognoses bekijken te klikken.

Nieuwe zoekwoorden ontdekken

A. Doe ideeën op voor nieuwe zoekwoorden

Voer woorden en/of websites in die gerelateerd zijn aan uw bedrijf om zoekwoordideeën te bekijken.

1. Log in op uw Google Ads-account
  2. Klik op het gereedschapsicoon en klik onder 'Planning' op Zoekwoordplanner.
  3. Klik op Nieuwe zoekwoorden ontdekken.
  4. Er zijn twee manieren om nieuwe zoekwoordideeën te ontdekken:
    1. Beginnen met zoekwoorden: Voer woorden in die gerelateerd zijn aan uw producten of services. Scheid meerdere woordgroepen van elkaar met een komma en een spatie.
      1. Geef uw domein op. Google probeert vervolgens de zoekwoorden uit te sluiten die niet gerelateerd zijn aan wat u aanbiedt.
    2. Beginnen met een website: Voer een website in. Google zoekt vervolgens naar zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de content op die site.
  5. Klik op Resultaten ophalen.

Nadat u op 'Resultaten ophalen' heeft geklikt, ziet u een lijst met zoekwoorden die gerelateerd zijn aan wat u heeft ingevoerd. Deze zoekwoorden zijn niet toegevoegd aan uw plan. U kunt uw lijst nu bewerken met filters en categorieën, zodat u de filters en categorieën kunt vinden die relevant zijn voor uw plan.

B. Bewerk uw lijst met zoekwoordideeën

U kunt nu uw lijst met zoekwoordideeën bewerken met behulp van filters en categorieën. Meer gedetailleerde tips voor hoe u uw zoekwoordenlijst kunt bewerken.

Filteren

Verfijn uw lijst met zoekwoorden op basis van criteria zoals concurrentie, vertoningspercentage en zoekwoordtekst. U kunt bijvoorbeeld zoekwoordideeën bekijken waarbij biedingen van minder dan € 1 al voldoende kunnen zijn om de bovenkant van de pagina te bereiken.

1. Klik op Filter toevoegen.
  2. Selecteer een filter en voer de bijbehorende waarden in.
  3. Uw lijst met ideeën komt nu overeen met het filter.

Verfijnen per categorie

Bekijk groepen zoekwoorden op basis van hun thema's, merken of categorieën.

1. Ga naar het zijvenster 'Zoekwoorden verfijnen' op de pagina 'Zoekwoordideeën'.
  2. Open de categorieën eronder om kenmerken weer te geven die gerelateerd zijn aan uw zoekwoordideeën.
  3. Vink het selectievakje naast elke categorie uit om deze zoekwoorden uit uw lijst te verwijderen.
    • Als de zoekwoorden bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan hardloopschoenen, ziet u mogelijk een categorie voor schoenkleur. Als u alleen zoekwoorden wilt weergeven voor 'rode hardloopschoenen', vinkt u de selectievakjes voor alle andere kleuren uit.

C. Voeg zoekwoorden toe aan uw plan en bekijk een prestatieprognose

Zodra u een lijst met zoekwoorden heeft, kunt u deze op twee manieren in uw campagnes opnemen:

1. Voeg ze toe aan uw zoekwoordplan om prognoses van hun prestaties te bekijken en eventueel een nieuwe campagne te maken.
  2. Voeg ze toe aan advertentiegroepen binnen bestaande campagnes.

Volg deze stappen om zoekwoorden aan uw plan toe te voegen en de prestaties te voorspellen:

1. Vink het selectievakje aan naast elk zoekwoord dat u aan uw plan wilt toevoegen.
  2. Klik op het dropdownmenu Toevoegen aan plan.
  3. Selecteer Toevoegen aan plan. Of selecteer Toevoegen aan bestaande campagne om ze toe te voegen aan een reeds gemaakte campagne.
  4. Geef de advertentiegroep in uw geplande campagne op waaraan u deze zoekwoorden wilt toevoegen door op het dropdownmenu Toevoegen aan [naam van advertentiegroep] te klikken.
  5. Geef het zoektype op door op het dropdownmenu Breed zoeken te klikken en een zoektype te selecteren.
  6. Klik op Zoekwoorden toevoegen.

Zoekvolume en prognoses bekijken

Zoekwoorden toevoegen aan uw plan en prognoses bekijken

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik op het gereedschapsicoon en klik onder 'Planning' op Zoekwoordplanner.
  3. Klik op Zoekvolume en prognoses bekijken.
  4. Typ of plak een lijst met zoekwoorden in het zoekvak of upload een lijst met zoekwoorden uit een CSV-bestand aan de hand van de onderstaande instructies:
    1. Klik op Een bestand uploaden.
    2. Klik op Selecteer een bestand vanaf uw computer. Bekijk de geleverde templates waarmee u zoekwoorden kunt uploaden.
      1. Een lijst met zoekwoorden uploaden: Uw bestand mag slechts één kolom bevatten met de kop 'Zoekwoord'.
      2. Upload een volledig zoekwoordplan: Download de template om optionele gegevens zoals campagne, locatie, advertentiegroep en dergelijke op te nemen samen met uw zoekwoord.
    3. Klik op Verzenden.
  5. Klik op Aan de slag.

2. Krijg inzicht in uw zoekwoordprognose

In uw planprognose wordt weergegeven hoeveel conversies, klikken of vertoningen u waarschijnlijk genereert met uw zoekwoorden op basis van uw uitgaven.

Inzicht in uw prognose

Uw prognose is beschikbaar op de pagina 'Zoekwoorden' van uw plan. De pagina bevat zoekwoorden die u heeft geüpload via 'Zoekvolumes en prognoses bekijken' of zoekwoorden die u heeft toegevoegd vanaf de pagina 'Zoekwoordideeën'.

Wat is er opgenomen in uw prognose?

• Prognose van optimale prestaties voor alle zoekwoorden op basis van uw uitgaven. Meer dan dit bedrag uitgeven, leidt waarschijnlijk niet tot betere prestaties.
    • Wijzig de prognose door te klikken op 'Conversies' of 'Klikken'.
    • Wijzig de 'Max. CPC' door op het bedrag in € te klikken.
    • Klik op de dropdownpijl om een diagram met uw geschatte prestaties weer te geven op basis van uw uitgaven.
  • Schattingen voor elk afzonderlijk zoekwoord op basis van de max. CPC.
    • Bewerk het bedrag in € in de kolom 'Max. CPC 'om te zien hoe deze schattingen veranderen.
  • Advertentiegroepen waaraan uw zoekwoorden worden toegevoegd in een nieuwe campagne als u uw plan implementeert.
  • Periode voor uw prognose.
    • Klik op de periode bovenaan de pagina om de periode voor uw prognose te wijzigen.

Aanvullende opties

• Voeg nieuwe zoekwoorden toe door op de plusknop te klikken en nieuwe zoekwoorden in te voeren. U kunt ook terugkeren naar de pagina 'Zoekwoordideeën' en daar zoekwoorden toevoegen.
  • Download een prognose door op de downloadknop te klikken.
  • Deel een plan met anderen door op de drie stippen te klikken en 'Instellingen voor delen bewerken' te selecteren.

3. Bewerk advertentiegroepen en targeting op locatie

U kunt uw plan verder aanpassen door uw zoekwoorden te groeperen in advertentiegroepen en uw targeting op locatie te beperken.

Advertentiegroepen bewerken

U kunt de advertentiegroepen die u hier maakt, toewijzen aan de zoekwoorden in uw plan.

1. Ga naar de pagina Advertentiegroepen.
  2. Klik op de plusknop.
  3. Voer de naam in van uw advertentiegroepen in het tekstveld, gescheiden door nieuwe regels of komma's.
  4. Klik op Opslaan.
  5. Vink het selectievakje aan naast de advertentiegroep en klik op Verwijderen als u een advertentiegroep wilt verwijderen.
  6. Klik op Max. CPC en voer een nieuw bedrag in als u uw max. CPC wilt bewerken.

Locaties bewerken

U kunt mensen targeten die op specifieke geografische locaties naar uw zoekwoorden zoeken.

1. Ga naar de pagina Locaties.
  2. Klik op de plusknop.
  3. Geef een locatie op om te targeten.
  4. Selecteer Doel in het dropdownmenu dat wordt weergegeven naast de locatie die u wilt toevoegen.
  5. Verwijder locaties uit uw lijst door op de 'x' te klikken.
  6. Klik op Opslaan.

4. Maak een campagne op basis van uw plan

Campagne maken

U kunt plannen implementeren door ze te maken als een campagne.

1. U kunt een campagne maken op de pagina Planoverzicht, Advertentiegroepen, Zoekwoorden of Locaties.
  2. Klik op Campagne maken bovenaan in de hoek.
  3. Geef een naam op voor uw campagne.
  4. Selecteer het aanbevolen dagbudget op basis van de optimale prestaties uit de prognose voor uw plan of voer een de aangepast budget in.
  5. Klik op Opslaan.
  6. Nadat u op 'Opslaan' heeft geklikt, wordt de prognose voor uw plan omgezet in een nieuwe campagne op de pagina 'Campagnes' van uw account.
  7. Klik op Campagne weergeven om de instellingen voor uw nieuwe campagne te openen.

Nadat u uw plan als campagne heeft geïmplementeerd, heeft u nog steeds toegang tot de prognose via het gereedschapsicoon onder Zoekwoordplanner. U kunt de zoekwoorden voor dit plan echter alleen wijzigen in de nieuwe campagne die u heeft gemaakt.

Feedback sturen

We willen graag horen wat u van het nieuwe Google Ads vindt en wat we nog kunnen verbeteren. Als u uw mening met ons wilt delen, klikt u rechtsboven in uw account op het help-pictogram en vervolgens op Feedback geven.