De Zoekwoordplanner gebruiken

Als u te maken krijgt met veranderingen op de markt, raden we u aan wekelijks te plannen in plaats van maandelijks of per kwartaal totdat de markten weer stabiliseren.

De prognoses van Zoekwoordplanner worden dagelijks vernieuwd en op basis van de afgelopen 7 tot 10 dagen aangepast op basis van seizoensinvloeden. Voor uw prognoses wordt rekening gehouden met eventuele gevolgen van veranderingen op de markt gedurende deze periode. We hebben ons seizoensmodel geüpdatet en houden rekening met de huidige marktomstandigheden.

Met de Zoekwoordplanner kunt u onderzoek doen naar zoekwoorden voor uw campagnes in het zoeknetwerk.

Met deze kosteloze tool kunt u nieuwe zoekwoorden vinden die gerelateerd zijn aan uw bedrijf. Ook kunt u hiermee schattingen bekijken van de zoekopdrachten die ze opleveren en van de kosten om ze te targeten.

De Zoekwoordplanner biedt daarnaast een andere manier om campagnes in het zoeknetwerk te maken die is gericht op diepgaand onderzoek naar zoekwoorden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de Zoekwoordplanner kunt gebruiken om de basis te leggen voor een succesvolle campagne.

Voordelen

• Ontdek nieuwe zoekwoorden: Krijg suggesties voor zoekwoorden die gerelateerd zijn aan uw producten, services of website.
  • Maandelijkse zoekopdrachten bekijken: Bekijk schattingen van het aantal zoekopdrachten dat een zoekwoord elke maand genereert.
  • Kosten bepalen: Bekijk de gemiddelde kosten voor de weergave van uw advertentie wanneer er wordt gezocht naar een zoekwoord.
  • Zoekwoorden ordenen: Bekijk hoe uw zoekwoorden in verschillende categorieën passen die gerelateerd zijn aan uw merk.
  • Nieuwe campagnes maken: Gebruik uw zoekwoordplan om nieuwe campagnes te maken die zijn gericht op diepgaand onderzoek naar zoekwoorden.

De Zoekwoordplanner kan inzicht bieden in zoekwoordtargeting, maar houd er rekening mee dat de campagneprestaties afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kunnen het bod, budget, product en gebruikersgedrag in uw branche allemaal van invloed zijn op de campagneprestaties.

Instructies

Toegang tot de 'Zoekwoordplanner':

1. Maak een zoekwoordplan

Nadat u de Zoekwoordplanner heeft geopend, kunt u op 2 manieren een zoekwoordplan maken:

1. Zoek naar nieuwe zoekwoorden door op Nieuwe zoekwoorden ontdekken te klikken.
  2. Upload bestaande zoekwoorden door op Zoekvolume en prognoses bekijken te klikken.

Nieuwe zoekwoorden ontdekken

A. Doe ideeën op voor nieuwe zoekwoorden

Geef woorden en/of websites op die gerelateerd zijn aan uw bedrijf om zoekwoordideeën te bekijken.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik op het gereedschapsicoon Google Ads | Gereedschap [icoon] en klik onder Planning op Zoekwoordplanner.
  3. Klik op Nieuwe zoekwoorden ontdekken.
  4. Er zijn 2 manieren om nieuwe zoekwoordideeën te ontdekken:
    1. Beginnen met zoekwoorden: Geef woorden op die gerelateerd zijn aan uw producten of services. Scheid meerdere woordgroepen van elkaar met een komma en een spatie.
      1. Geef uw domein op. Google probeert vervolgens de zoekwoorden uit te sluiten die niet gerelateerd zijn aan wat u aanbiedt.
    2. Beginnen met een website: Geef een website op. Google zoekt vervolgens naar zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de content op die site.
  5. Klik op Resultaten ophalen.

Nadat u op Resultaten ophalen heeft geklikt, ziet u een zoekwoordenlijst die gerelateerd is aan wat u heeft opgegeven. Deze zoekwoorden zijn niet toegevoegd aan uw plan. U kunt uw lijst nu bewerken met filters en categorieën, zodat u de filters en categorieën kunt vinden die relevant zijn voor uw plan.

B. Bewerk uw lijst met zoekwoordideeën

U kunt nu uw lijst met zoekwoordideeën bewerken met behulp van filters en categorieën. Meer gedetailleerde tips voor hoe u uw zoekwoordenlijst kunt bewerken.

Filteren

Verfijn uw lijst met zoekwoorden op basis van criteria zoals concurrentie, vertoningspercentage en zoekwoordtekst. U kunt bijvoorbeeld zoekwoordideeën bekijken waarbij biedingen van minder dan € 1 al voldoende kunnen zijn om de bovenkant van de pagina te bereiken.

1. Klik op Filter toevoegen.
  2. Selecteer een filter en voer de bijbehorende waarden in.
  3. Uw lijst met ideeën komt nu overeen met het filter.

Verfijnen per categorie

Bekijk groepen zoekwoorden op basis van hun thema's, merken of categorieën.

1. Ga naar het zijvenster 'Zoekwoorden verfijnen' op de pagina 'Zoekwoordideeën'.
  2. Open de categorieën eronder om kenmerken weer te geven die gerelateerd zijn aan uw zoekwoordideeën.
  3. Vink het selectievakje naast elke categorie uit om deze zoekwoorden uit uw lijst te verwijderen.
    • Als de zoekwoorden bijvoorbeeld gerelateerd zijn aan hardloopschoenen, ziet u mogelijk een categorie voor schoenkleur. Als u alleen zoekwoorden wilt weergeven voor 'rode hardloopschoenen', vinkt u de selectievakjes voor alle andere kleuren uit.

C. Voeg zoekwoorden toe aan uw plan en bekijk een prestatieprognose

Als u een zoekwoordenlijst heeft, kunt u deze zoekwoorden op 2 manieren in uw campagnes opnemen:

• Voeg ze toe aan uw zoekwoordplan om prognoses van de prestaties te bekijken en eventueel een nieuwe campagne te maken.
  • Voeg ze toe aan advertentiegroepen binnen bestaande campagnes.

Volg deze stappen om zoekwoorden aan uw plan toe te voegen en de prestaties te voorspellen:

1. Vink het selectievakje aan naast elk zoekwoord dat u aan uw plan wilt toevoegen.
  2. Als u de naam van de advertentiegroep wilt opgeven in uw plan, klikt u op het dropdownmenu Nieuwe advertentiegroep en geeft u een naam op.
  3. Geef het zoektype op door op het dropdownmenu Breed zoeken te klikken en een zoektype te selecteren.
  4. Klik op Zoekwoorden toevoegen om een plan te maken om een nieuw plan te maken. Of klik op Zoekwoorden toevoegen om de zoekwoorden toe te voegen aan een bestaand plan.

Zoekvolume en prognoses bekijken

Zoekwoorden toevoegen aan uw plan en prognoses bekijken

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik op het gereedschapsicoon Google Ads | Gereedschap [icoon] en klik onder Planning op Zoekwoordplanner.
  3. Klik op Zoekvolume en prognoses bekijken.
  4. Typ of plak een lijst met zoekwoorden in het zoekvak of upload een lijst met zoekwoorden uit een CSV-bestand aan de hand van de onderstaande instructies:
    1. Klik op Een bestand uploaden.
    2. Klik op Selecteer een bestand vanaf uw computer. Bekijk de geleverde templates waarmee u zoekwoorden kunt uploaden.
      1. Een zoekwoordenlijst uploaden: uw bestand mag slechts één kolom bevatten met de kop Zoekwoord.
      2. Een heel zoekwoordplan uploaden: download de template om optionele gegevens zoals campagne, locatie, advertentiegroep en dergelijke op te nemen samen met uw zoekwoord.
    3. Klik op Verzenden.
  5. Klik op Aan de slag.

2. Krijg inzicht in uw zoekwoordprognose

In uw planprognose wordt weergegeven hoeveel conversies, klikken of vertoningen u waarschijnlijk genereert met uw zoekwoorden op basis van uw uitgaven.

Inzicht in de prognose

De prognose is beschikbaar op de pagina Prognoses van uw plan. De pagina bevat zoekwoorden die u heeft geüpload via 'Zoekvolumes en prognoses bekijken' of zoekwoorden die u heeft toegevoegd vanaf de pagina Zoekwoordideeën.

Wat is er opgenomen in de prognose?

• Prognose van optimale prestaties voor alle zoekwoorden op basis van uw uitgaven.
    • Wijzig de prognose door op Conversies of Klikken te klikken. Deze functie is beschikbaar als u in uw account Conversies bijhouden aanzet. Klik anders op Conversiestatistieken toevoegen om de opties te bekijken.
    • Wijzig het gemiddelde dagbudget door op het bedrag te klikken.
    • Wijzig uw biedstrategie door op het dropdownmenu Klikken maximaliseren te klikken.
    • Klik op de dropdownpijl om een diagram met geschatte prestaties op basis van uw uitgaven te bekijken.
  • Schattingen voor elk afzonderlijk zoekwoord op basis van de biedstrategie Klikken maximaliseren.
    • Bewerk het bedrag in Gemiddeld dagbudget om te zien hoe deze schattingen veranderen.
  • Advertentiegroepen waaraan uw zoekwoorden worden toegevoegd in een nieuwe campagne als u uw plan implementeert.
  • Periode voor uw prognose.
    • Klik op de periode bovenaan de pagina om de periode voor uw prognose te wijzigen.

Aanvullende opties

• Voeg nieuwe zoekwoorden toe door op de plusknop te klikken en nieuwe zoekwoorden in te voeren. U kunt ook terugkeren naar de pagina 'Zoekwoordideeën' en daar zoekwoorden toevoegen.
  • Download een prognose door op de downloadknop te klikken.
  • Deel het plan met anderen door op de knop Delen te klikken en toegang te verlenen.

3. Maak een campagne op basis van uw plan

Campagne maken

U kunt plannen implementeren door ze te maken als een campagne.

1. U kunt een campagne maken op de pagina Prognose, Opgeslagen zoekwoorden of Uitsluitingszoekwoorden.
  2. Klik op Campagne maken bovenaan in de hoek.
  3. Geef een naam op voor uw campagne.
  4. Selecteer het aanbevolen dagbudget op basis van de optimale prestaties uit de prognose voor uw plan of voer een de aangepast budget in.
  5. Klik op Opslaan.

Nadat u op Opslaan heeft geklikt, wordt de prognose voor uw plan omgezet in een nieuwe campagne op de pagina Campagnes van uw account. Klik op Campagne bekijken om de instellingen voor de nieuwe campagne te openen.

Nadat u uw plan als campagne heeft geïmplementeerd, heeft u nog steeds toegang tot de prognose via het gereedschapsicoon onder Zoekwoordplanner. U kunt de zoekwoorden voor dit plan echter alleen wijzigen in de nieuwe campagne die u heeft gemaakt.

Feedback sturen

We horen graag wat u van Google Ads vindt en wat we nog kunnen verbeteren. Als u uw mening wilt delen, klikt u rechtsboven in uw account op het Help-icoon  en vervolgens op Feedback sturen.