Om betalningsprofiler

För att kunna betala dina annonseringskostnader behöver du en betalningsprofil. Profilen skapades automatiskt när du skapade ditt Google Ads-konto, men du kan ändra den när som helst. Profilen innehåller all viktig fakturerings- och betalningsinformation i ditt Google Ads-konto. Där finns uppgifter om

• vem som betalar: namn på och adress till den person eller det företag som är juridiskt ansvarig(t) för utgifter i kontot
  • hur betalningen sker: de betalningsmetoder som används för att betala annonseringskostnader
  • skatteinformation: skattestatus, land och id som är kopplade till kontot
  • kontakter: namn på och kontaktuppgifter till personer som är kopplade till profilen
  • språkinställningar för dokument: I vissa länder kan man välja språk för fakturerings- och betalningsdokument. I sådana fall är standardspråket det officiella språket i faktureringslandet.

Betalningskonton

Betalningskontot är den del av betalningsprofilen som innehåller de aktuella inställningarna för din fakturerings- och betalningsaktivitet i Google Ads. Detta kallas även fakturainställningar eller betalningsinställningar. Inställningen gäller endast kunder med månadsvis fakturering. Om ditt konto är inställt på månadsvis fakturering kan du ändra ditt betalningskonto genom att öppna sidan Faktureringsöverföringar, klicka på Ändra fakturering och välja Ändra fakturainställning.

Varje betalningsprofil kan ha flera betalningskonton (fakturainställningar). Du kanske till exempel vill ha flera fakturainställningar så att du kan hantera faktureringar och betalningar för flera Google Ads-konton. En byrå kan använda fakturainställningar för att hantera faktureringsaktiviteten för flera olika kunder. Kunder med automatiska och/eller manuella betalningar kan se fakturainställningen men inte göra ändringar. Om kunderna vill göra ändringar kan de fylla i kontaktformuläret i hjälpcentret för Google Ads.

Visa eller redigera din profil

Följ stegen nedan för att se eller redigera din betalningsprofil och kontrollera uppgifter som betalningsprofilens id eller kontotyp.

Tänk på att vad du kan redigera i betalningsprofilen beror på din specifika betalningsinställning och ditt faktureringsland.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygsikonen  och välj Inställningar under Fakturering.
  3. Leta reda på avsnittet Betalningsprofil, där du hittar information som betalningsprofilens id, kontotyp och annat.

Redigera betalningsprofilen genom att göra ändringar i fälten som innehåller en pennikon och klicka på Spara.

Betalningsanvändare

Betalningsanvändare är kontakter som är kopplade till betalningsprofilen och som kan ha olika åtkomstnivåer till profilen (till exempel Administratör eller Skrivskyddad). Betalningsadministratören kan ange vissa åtgärder som är kopplade till betalningsprofilen som obligatoriska.

Så här hittar du betalningsadministratörerna i ditt Google Ads-konto:

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på verktygsikonen  och välj Inställningar under Fakturering.
  3. Leta reda på avsnittet Betalningsanvändare. Klicka på Hantera betalningsanvändare för att se betalningsadministratörer och andra typer av betalningsanvändare.

Läs mer om hur du lägger till/tar bort betalningsanvändare och behörigheter

Obs! Om du vill ändra betalningsprofilens behörigheter och bevilja eller återkalla behörighet att göra köp eller redigera profilen kan du besöka Googles betalningscenter och klicka på Inställningar.

Använd din profil i olika Google-produkter

Med din betalningsprofil är det enkelt att använda dina betalningsmetoder i andra Google Ads-konton och betala för tjänster i andra Google-produkter, som Cloud Storage eller Google Analytics. Det betyder också att om du redan har upprättat en betalningsrelation i ett befintligt Google Ads-konto eller i en annan Google-produkt kan du välja att använda samma profil utan att behöva mata in alla uppgifter igen eller skapa en ny profil för Google Ads.

Det är viktigt att komma ihåg att när du redigerar profiluppgifter (som betalningsmetoder) i ditt Google Ads-konto gäller ändringarna även för andra produkter som använder samma profil. Gå till Googles betalningscenter om du vill se en översikt över alla produkter som påverkas om du gör en ändring i betalningsprofilen.