Ange budgivning med mål-ROAS för Shopping-kampanjer

I den här artikeln beskriver vi vanliga Shopping-kampanjer. Om du vill få ut mesta möjliga av Google Ads AI och visa annonser i alla Googles tjänster kan du prova Performance Max-kampanjer i stället.

Så fungerar det

Budstrategin mål-ROAS (avkastning på annonsutgift) använder Google Ads AI för att hantera dina bud i alla Shopping-kampanjer.

Den här budstrategin tar hjälp av Smart Bidding i Google Ads och använder AI för att förutse värdet på en potentiell konvertering varje gång en användare söker efter produkter som du annonserar om. Buden justeras sedan för sökningarna för att maximera avkastningen från dem.

I praktiken innebär detta att mål-ROAS lägger ett högt bud på den sökningen om funktionen kommer fram till att en sökning sannolikt leder till en konvertering med högt värde. Om funktionen avgör att sökningen nog inte genererar en lönsam konvertering, lägger den ett lågt bud.

I den här artikeln beskriver vi hur du ställer in mål-ROAS för en Shopping-kampanj och hur du bevakar och optimerar strategin när den har införts.

Om du är osäker på vilken Google Ads Smart Bidding-strategi du bör använda för din Shopping-kampanj kan du läsa mer om automatisk budgivning för Shopping-kampanjer. Du kan när som helst ändra budstrategin.

Innan du börjar

Innan du kan använda budstrategin mål-ROAS måste du aktivera konverteringsspårning för Shopping-kampanjen. Läs mer om konverteringsspårning

Obs! Om du vill använda strategin mål-ROAS i en Shopping-kampanj måste dina Shopping-kampanjer ha fått minst 15 konverteringar per Merchant Center-id under de senaste 30 dagarna.

Anvisningar

Inställningen av mål-ROAS består av två delar: lägg till budstrategin i ditt konto och ange sedan det konverteringsvärde som är målet.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Steg 1: Ställ in budstrategin Mål-ROAS i ditt konto

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn och sedan på Kampanjer.
  3. Klicka på kampanjen du vill redigera.
  4. Klicka på Inställningar i sidmenyn för kampanjen.
  5. Öppna Budgivning och klicka på Ändra budstrategi.
  6. Välj Mål-ROAS i rullgardinsmenyn.
  7. Klicka på Spara.

Steg 2: Välj mål

Din mål-ROAS är det genomsnittliga konverteringsvärde (till exempel intäkter) du vill nå för varje krona du lägger på annonser. Pröva att ange en mål-ROAS utifrån det tidigare konverteringsvärdet per kostnad för de annonsgrupper eller kampanjer som strategin ska användas på. En tumregel är att ta det genomsnittliga konverteringsvärdet dividerat med kostnaden från de senaste fyra veckorna.

Tänk på att den mål-ROAS du anger kan påverka konverteringsvolymen. Om du till exempel anger ett för högt mål kan det begränsa mängden trafik till annonserna. Läs mer om budgivning med Mål-ROAS.

Bevaka resultatet av mål-ROAS

Här följer några tips på hur du kan se hur mål-ROAS fungerar för din kampanj:

Analysera över tid

• Överväg att använda budstrategin i 15 dagar innan du utvärderar resultatet. På så sätt får strategin tid att anpassa sig.
  • Se till att du har tillräckligt med data för att kunna utvärdera strategins resultat. Överväg att granska informationen veckovis i stället för dagligen, i synnerhet om trafiken är låg.
  • Tänk på att ett antal faktorer kan påverka resultatet under en period. Resultaten kan påverkas av helgdagar, helger, särskilda händelser, ändringar av produktdata och dina konkurrenter i auktionen.

Vänta på ändringar

• Ta hänsyn till konverteringsfördröjningar. Vissa konverteringar kan ta längre tid än andra, i vissa fall upp till flera dagar eller till och med veckor efter ett klick. Om du jämför aktuella resultat med tidigare resultat kan de aktuella resultaten se sämre ut på grund av konverteringsfördröjning. Läs mer om hur du tar reda på hur lång tid det tar innan konverteringar sker
  • Ändra dina ROAS-mål så att de uppfyller dina förändrade marknadsföringsmål. Mål-ROAS reagerar snabbt på dina måländringar, men kalibreringen kan ta lite tid, baserat på konverteringsfördröjningen.

Spåra konverteringsvärdet

• Titta på konverteringsvärdet och sedan på konverteringsvärdet delat med kostnaden. Det kan hjälpa dig att verifiera att du säljer tillräckligt mycket och att du ligger nära din mål-ROAS.
  • Kom ihåg att mål-ROAS kan minska antalet klick. Ingen fara! Detta är förväntat, eftersom budstrategin minskar bud för klick som inte uppfyller ditt mål. Besparingen används sedan för att öka budet när en konvertering har större sannolikhet att uppfylla målet. Av samma anledning kan kostnaden per klick stiga och sjunka.

Optimera kampanjer

Här följer några tips på hur du kan optimera en kampanj som använder mål-ROAS:

Öka konverteringsvärdet

• Om du vill öka konverteringsvärdet ska du överväga att stegvis sänka mål-ROAS för dina kampanjer. På så sätt ”vet” budstrategin att du kan tänka dig spendera mer för varje konvertering och spenderar därför mer för att öka försäljningen och konverteringsvärdet.
    • Om du känner till hur högsta CPC-budgivning fungerar kan du se på en minskning av mål-ROAS som att höja ditt bud.

Granska din strategi

• Granska dina budstrategier och avgör om varje mål-ROAS-budstrategi får minst 15 konverteringar per månad och drar full nytta av mål-ROAS. Resultatet förbättras i allmänhet med färre, större kampanjer och fler konverteringar.
  • Det kan vara bra att se till att du förblir konkurrenskraftig när andra annonsörer höjer sina bud. Buden kan till exempel öka under en reaperiod eller när årstiderna växlar. I en sådan situation kan du överväga att sänka din mål-ROAS. Dina bud justeras då uppåt, vilket leder till större volym.