Använda regler för datasegment med webbplatsbesökare

Segment som baseras på listor har ändrats. De flesta migrerades automatiskt. Vissa kunde dock inte migreras automatiskt och ett nytt segment måste skapas. Läs mer om hur du skapar ett nytt segment nedan.

Vi har gjort förbättringar i Google Ads för att ge en omfattande och samlad överblick över dina målgrupper och göra det enklare att hantera och ordna dem.

• Ny målgruppsrapportering
    Detaljerade rapporter om målgruppsdemografi, segment och uteslutningar finns nu samlade på ett ställe. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon, gå till fliken Målgrupper, sökord och innehåll och klicka på Målgrupper. Du kan enkelt hantera dina målgrupper från den här rapportsidan. Läs mer om målgruppsrapportering.
  • Nya termer
    Vi använder nya termer i målgruppsrapporten och i Google Ads. Målgruppstyper (som liknande, anpassade, med köpavsikt och inom intressegrupp) kallas nu för målgruppssegment och remarketing får benämningen Din data. Läs mer om uppdateringar av termer och fraser för målgrupper

Google Ads skapar datasegment med webbplatsbesökare automatiskt. Du kan också själv skapa egna segment som är anpassade till din webbplats och målgrupp. I denna artikel beskriver vi hur du skapar åtgärder och åtgärdsregler baserat på webbplatsens besökare eller deras aktivitet på en sida.

Innan du börjar

Om du inte har använt inriktning tidigare kan du läsa mer om att ställa in datasegment. Om du inte är bekant med webbplatskoden kan du överväga att anlita en utvecklare eller någon med teknisk bakgrund.

Om du har ställt in Google-taggen för att spåra webbplatsbesökare kan du se att den består av en Google-tagg och ett händelsekodavsnitt. Läs om hur du ställer in konverteringsspårning för din webbplats

Anvisningar

1. Följ stegen 1–7 i anvisningarna i Skapa ett målgruppssegment som innehåller dina webbplatsbesökare.
  2. Då öppnas en dialogruta där du kan lägga till alla åtgärder, regler och villkor som en enskild besökare måste matcha. Du kan basera reglerna på en enstaka åtgärd, flera åtgärder och uteslutna åtgärder.
  3. Välj en åtgärd i rullgardinsmenyn i avsnittet Åtgärder och ange ett värde för dagar. Standardalternativet för rullgardinsmenyn är Webbplatsbesök, men det kan finnas andra alternativ utifrån parametrarna i din webbplatstagg. Följande taggparametrar fyller ytterligare alternativ i rullgardinsmenyn Åtgärd:
    • dynx_pagetype
    • ecomm_pagetype
    • edu_pagetype
    • event
    • flight_pagetype
    • hotel_pagetype
    • hrental_pagetype
    • job_pagetype
    • listing_pagetype
    • local_pagetype
    • pagetype
    • travel_pagetype
  4. Om du vill göra åtgärden snävare klickar du på Finjustera åtgärd.
  5. Lägg till de parametrar du vill ha i menyn Finjustera åtgärd. I den första rullgardinsmenyn för parametrar väljer du den parameter som du vill basera segmentet på. Välj ett grundläggande alternativ, som webbadress, eller mer avancerade alternativ, som en hänvisningsadress, parametrar som skickas via händelsekodavsnitten eller attribut från Google Merchant Center (endast dynamisk remarketing).
  6. I den andra rullgardinsmenyn för villkor väljer du ett alternativ som ”innehåller”, ”lika med” eller ”börjar med”.
  7. Ange värdet för parametern, till exempel ord, ett tal eller ett datum, beroende på vilken typ av segment du skapar.
  8. Klicka på Klart.

Åtgärdsregler för specifika sidor

Du kan skapa åtgärdsregler för personer som tittade på en viss sida, till exempel startsidan, konverteringssidan eller andra specifika sidor.

Börja med att skapa en åtgärd och välj sedan Finjustera åtgärd. I verktyget för att skapa åtgärdsregler väljer du Sidans webbadress och Lika med i rullgardinsmenyerna för parametrar. Kopiera den fullständiga webbadressen i textrutan exakt som den anges i webbläsaren, inklusive protokoll (http eller https). Om du inte känner till protokollet eller har en sida som använder båda protokollen kan du välja Innehåller och inte ta med protokollet i webbadressen.

Exempel

Ett flygbolag vill skapa ett datasegment med personer som har besökt deras sida med vårerbjudanden. De skapar en åtgärd med en åtgärdsregel med parametrarna ”Sidans webbadress är lika med https://example.com/flights/spring-deals”.

Anpassade parametrar

Du kan skapa mer avancerade datasegment genom att lägga till anpassade parametrar i taggen för dynamisk remarketing.

Parameternamn och parametervärden är inte skiftlägeskänsliga. Om en parameter visas fler än en gång i rullgardinsmenyn behöver du bara välja en av dem. Till exempel fungerar förnamn och Förnamn på samma sätt, så du behöver bara skapa en parameter med en av stavningarna.

Exempel

Händelsekodavsnittet kan skicka med värdet på en visad produkt till Google Ads (den anpassade parametern i detta exempel är ”värde”). Utifrån denna information kan du skapa segment med personer som har tittat på produkter vars pris är lägre än 1 000 kronor, mellan 1 000 och 5 000 kronor eller mer än 5 000 kronor.

Hänvisningsadresser

Du kan skapa segment för att nå personer baserat på webbadressen de besökte innan de kom till din webbplats genom att lägga till en åtgärd med en åtgärdsregel som innehåller parametern ”Hänvisningsadress innehåller”.

Exempel

Skapa ett segment med personer som kom till din webbplats via Googles sökresultat genom att skapa åtgärden med åtgärdsregeln ”Hänvisningsadress innehåller www.google.se”.

Anta att en person besöker webbplats A och sedan webbplats B genom att skriva webbadressen till webbplats B i adressfältet. Då kan webbadressen till webbplats A inte användas som hänvisningsadress till webbplats B. Användaren måste explicit ha gett ett kommando till hänvisningsadressen att navigera till den andra sidan. Vanligtvis sker detta genom att användaren klickar på en länk eller knapp.

Formatera åtgärdsregler

I stället för att ange den fullständiga webbadressen för att skapa en åtgärdsregel kan du ange dess huvuddelar.

Obs! För att skydda användarnas integritet används inte innehåll som föregås av en hashtagg (#) i webbadressen för utvärdering av segmentregler.

Beskrivande webbadresser

Om din webbplats innehåller beskrivande webbadresser kan du använda webbadressens huvuddel för att skapa villkor för åtgärdsregeln.

Exempel

Ett flygbolag vill skapa ett segment med besökare på flygsidan och alla underwebbadresser, inräknat besökare på sidor som handlar om Stockholm.

• www.example.com/flyg
  • www.example.com/flyg/stockholm
  • www.example.com/flyg/stockholm/göteborg
  • www.example.com/flyg/stockholm
  • www.example.com/flyg/stockholm/malmö

För att göra detta skapar de villkoret ”Sidans webbadress innehåller flyg”.

Icke-beskrivande webbadresser

Om du använder icke-beskrivande webbadresser på din webbplats måste du vanligtvis använda anpassade parametrar för att skapa datasegment i stället för webbadresser. Det finns dock vissa icke-beskrivande webbadresser som du kan använda för att skapa segment. Om du till exempel använder id:n för att identifiera kategorier eller produkter kan du använda dessa för att skapa segment.

Exempel

Ett flygbolag vill skapa ett segment med besökare på sidan med flygresor med id:t ”category_id=23”, till exempel ”www.example.com/?category_id=23&product_id=456”. De skapar en åtgärd med åtgärdsregeln ”Sidans webbadress innehåller category_id=23”.

Webbadresser till startsidor

Om webbadressen till din startsida har syntaxen www.example-site.com/index.html kan du skriva startsidans webbadress i textrutan. Om du inte använder index.html på din webbplats måste du ta hjälp av åtgärdsregler. När du skapar åtgärdsregeln kan du använda ”innehåller” i stället för ”lika med”. Om du använder ”lika med” måste webbadressen till sidan matcha det du anger exakt och webbadressen kan, men behöver inte, innehålla ”www” eller ”https”.

Obs! Google Ads tillåter inte implementering av taggar på sidor relaterade till erbjudanden som begränsas av våra policyer. Läs mer om policyn för anpassade annonser

Åtgärder med flera åtgärdsregler

Du kan skapa en åtgärd med flera åtgärdsregler för att begränsa eller bredda datasegmentet. När du lägger till flera åtgärdsregler i en och samma åtgärd måste webbplatsbesökare följa alla dessa regler.

Exempel

Ett flygbolag skapar ett datasegment med personer som har sökt efter flyg från, men inte till, Arlanda flygplats på deras webbplats. Åtgärden omfattar åtgärdsreglerna ”Sidans webbadress innehåller origin=Arlanda” och ”Sidans webbadress innehåller inte dest=Arlanda”. Det innebär att endast personer som har sökt efter och besökt webbsidor för flyg med Arlanda som avreseort, men inte destinationsort, läggs till i datasegmentet.

OCH-åtgärder tillsammans

När åtgärden innehåller flera åtgärdsregler som kombineras med OCH måste besökarna uppfylla parametrarna i alla åtgärdsregler för att läggas till i segmentet. När du lägger till OCH mellan flera åtgärder kan segmentet bli mindre.

Exempel

Ett segment har två åtgärdsregler kombinerat med OCH: webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där sidans webbadress innehåller ”category” och webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där webbadressen innehåller ”flights”. Personer som har besökt http://www.example.com/category/flights läggs till i datasegmentet. Men personer som har besökt http://www.example.com/category/travel-deals och http://flights.example.com läggs inte till eftersom ingen av sidorna matchar alla villkor.

ELLER-åtgärder tillsammans

När åtgärden innehåller flera åtgärdsregler kombinerat med ELLER måste besökarna uppfylla parametrarna i någon av åtgärdsreglerna för att läggas till i segmentet. När du lägger till ELLER mellan flera åtgärder breddas datasegmentet.

Exempel

Ett segment har två åtgärdsregler: webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där sidans webbadress innehåller ”category” ELLER webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där sidans webbadress innehåller ”flights”. Personer som har besökt http://www.example.com/category/flights eller personer som har besökt http://www.example.com/category/travel-deals läggs till i datasegmentet. Personer som besöker http://travel-deals.example.com skulle dock inte läggas till eftersom webbadressen inte matchar något av villkoren.

Kombinera åtgärdsregler med OCH och ELLER

När du kombinerar båda typerna av åtgärdsregler i ett segment läggs besökarna till i segmentet när sidorna de har besökt matchar alla OCH-åtgärder och någon av ELLER-åtgärderna.

Exempel

Ett flygbolag lägger till en ELLER-åtgärdsregel med parametern webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där sidans webbadress innehåller ”purchase”. Man lägger även till en åtgärd med följande två OCH-åtgärdsregler: webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där sidans webbadress innehåller ”category” och webbplatsbesök under de senaste 30 dagarna där sidans webbadress innehåller ”flights”. Personer som har besökt både en sida som innehåller ”category” och en sida som innehåller ”flights” eller en sida som innehåller ”purchase” under de senaste 30 dagarna läggs till i segmentet.