Om automatisk taggning

Automatisk taggning är en funktion som måste vara aktiverad för att du ska kunna

• spåra konverteringar på din webbplats på alla webbläsare
  • importera konverteringsinformation till Google Ads från Google Analytics och andra externa källor, till exempel ett CRM-system
  • importera kampanj- och kostnadsdata från Google Ads till Google Analytics-rapporter
  • importera mätvärden för webbplatsengagemang från Google Analytics, som avvisningsfrekvens och genomsnittlig sessionslängd, till Google Ads-rapporter

I den här artikeln beskriver vi hur automatisk taggning fungerar och hur du aktiverar funktionen.

Obs! Om du vill fortsätta att spåra Google Ads-trafik med hjälp av manuella taggar måste du tillåta att manuell taggning (UTM-värden) åsidosätter automatisk taggning i Inställningar för egendom i ditt Google Analytics-konto.
Vissa webbläsare kräver automatisk taggning för att spåra konverteringar.

Varför ska jag använda det?

Automatisk taggning är en obligatorisk funktion. När du använder den tillsammans med konverteringsspårning i Google Ads eller med Google Analytics kan du se i vilken utsträckning klick på dina annonser leder till värdefull kundaktivitet, som köp på webbplatsen, telefonsamtal, appnedladdningar, registreringar för nyhetsbrev och annat. Inställningen av spårningen går till på olika sätt beroende på vilken typ av konvertering du vill spåra. Det första steget är därför att välja en konverteringskälla, det vill säga varifrån konverteringarna kommer.

Automatisk taggning krävs också för företag som vill spåra offlinekonverteringar, som försäljningar som sker i en fysisk butik till följd av annonsering online.

Så fungerar det

När en person klickar på din annons lägger funktionen till parametern GCLID, Googles klickidentifierare, i de webbadresser som besökaren klickar på. Om någon till exempel klickar på din annons för www.example.com visas den slutliga webbadressen som www.example.com/?gclid=123xyz. Om du har aktiverat automatisk taggning och placerat en Google Analytics-tagg på din webbplats lagras GCLID i en ny Google Analytics-cookie på webbplatsens domän (läs mer om hur Google Ads spårar webbplatskonverteringar).

Ibland skapas GCLID i samband med en exponering snarare än ett klick. I sådana fall används samma GCLID om användaren klickar på samma annons en gång till. I klickresultatrapporten räknas flera klick på samma annons av samma användare som flera klick på samma GCLID-rad.

En liten andel webbplatser tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar och visar en felsida när automatisk taggning är aktiverad. Kontakta den webbansvariga och ta reda på om detta gäller dig eller aktivera automatisk taggning och testa genom att klicka på annonsen. Om länken till webbplatsen fungerar kan du använda automatisk taggning. Om du får ett felmeddelande måste du inaktivera automatisk taggning i ditt Google Ads-konto. Be därefter den webbansvariga att tillåta godtyckliga webbadressparametrar innan du aktiverar funktionen igen.

Om du använder omdirigeringar på din webbplats är det också viktigt att se till att GCLID skickas med till den slutliga målsidan för att du ska kunna spåra konverteringar.

Obs! När du skapar en ny konverteringsåtgärd aktiveras automatisk taggning automatiskt om du inte redan använder konverteringsspårning över flera konton. Om du använder konverteringsspårning över flera konton måste du manuellt aktivera automatisk taggning i vart och ett av dina underordnade konton. Så här kontrollerar du om automatisk taggning är aktiverad

Konfigurera automatisk taggning

Automatisk taggning är inaktiverad som standard. Aktivera funktionen genom att följa stegen nedan. Om du inte kan använda automatisk taggning kan du i stället använda manuell taggning för att importera Google Ads-data till Google Analytics.

1. Logga in på ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Inställningar vänster sidmeny.
  3. Klicka på Kontoinställningar längst upp på sidan.
  4. Klicka på sektionen Automatisk taggning.
  5. Markera rutan ”Tagga den webbadress som folk klickar på från min annons” för att aktivera automatisk taggning.
  6. Klicka på Spara.