Om automatisk taggning

Automatisk taggning är en funktion som kan

• spåra konverteringar på din webbplats på alla webbläsare
  • importera data om viktiga händelser till Google Ads från Google Analytics och andra externa källor, till exempel ett CRM-system
  • importera kampanj- och kostnadsdata från Google Ads till Google Analytics-rapporter
  • importera mätvärden för webbplatsengagemang från Google Analytics, som avvisningsfrekvens och genomsnittlig sessionslängd, till Google Ads-rapporter.

Automatisk taggning är nu aktiverat som standard för nya konton. I den här artikeln beskriver vi hur automatisk taggning fungerar och hur du aktiverar och inaktiverar det.

Obs! Om du vill fortsätta spåra Google Ads-trafik med hjälp av manuella taggar och inte vill skapa integreringar mellan Analytics och Google Ads kan du tagga måladresserna i dina annonser manuellt med UTM. för att samla in data. I Google Analytics 4 (GA4) prioriteras automatisk taggning framför manuell taggning eftersom det inte finns något åsidosättningsalternativ.
Vissa webbläsare kräver automatisk taggning för att spåra konverteringar.

Varför ska jag använda det?

Automatisk taggning är en obligatorisk funktion. När du använder den tillsammans med konverteringsspårning i Google Ads eller med Google Analytics kan du se i vilken utsträckning klick på dina annonser leder till värdefull kundaktivitet, som köp på webbplatsen, telefonsamtal, appnedladdningar, registreringar för nyhetsbrev och annat. Inställningen av spårningen går till på olika sätt beroende på vilken typ av konvertering du vill spåra. Det första steget när du ställer in konverteringsspårningen är därför att välja en källa till viktiga händelser, det vill säga varifrån de viktiga händelserna kommer.

Automatisk taggning krävs också för företag som vill spåra offlinekonverteringar, som försäljningar som sker i en fysisk butik till följd av onlineannonsering.

Så fungerar det

När en person klickar på din annons lägger funktionen till parametern GCLID, Googles klickidentifierare, i de webbadresser som besökaren klickar på. Om någon till exempel klickar på din annons för www.example.com visas den slutliga webbadressen som www.example.com/?gclid=123xyz. Om du har aktiverat automatisk taggning och placerat en Google Analytics-tagg på din webbplats lagras GCLID i en ny Google Analytics-cookie på webbplatsens domän (läs mer om hur Google Ads spårar webbplatskonverteringar).

Ibland skapas GCLID i samband med en exponering snarare än ett klick. I sådana fall används samma GCLID om användaren klickar på samma annons en gång till. I klickresultatrapporten räknas flera klick på samma annons av samma användare som flera klick på samma GCLID-rad.

En liten andel webbplatser tillåter inte godtyckliga webbadressparametrar och visar en felsida när automatisk taggning är aktiverad. Kontakta webbutvecklaren och ta reda på om detta gäller dig, eller testa genom att klicka på annonsen. Om länken till webbplatsen fungerar kan du använda automatisk taggning. Om du får ett felmeddelande måste du inaktivera automatisk taggning i ditt Google Ads-konto. Be därefter webbutvecklaren att tillåta godtyckliga webbadressparametrar innan du aktiverar funktionen igen.

Om du använder omdirigeringar på din webbplats är det också viktigt att se till att GCLID skickas med till den slutliga målsidan för att du ska kunna spåra konverteringar.

Obs! När du skapar en ny viktig händelseåtgärd aktiveras automatisk taggning automatiskt om du inte redan använder konverteringsspårning över flera konton. Om du använder konverteringsspårning över flera konton måste du aktivera automatisk taggning manuellt i vart och en av dina underordnade konton. Så här kontrollerar du om automatisk taggning är aktiverad

Aktivera eller inaktivera automatisk taggning

Automatisk taggning är aktiverat som standard för nya konton. Följ anvisningarna nedan för att kontrollera aktuell status för automatisk taggning i ditt konto och aktivera eller inaktivera funktionen. Om du inte kan använda automatisk taggning kan du i stället använda manuell taggning för att importera Google Ads-data till Google Analytics.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

En illustration som visar hur du aktiverar automatisk taggning i Google Ads.

1. Klicka på administratörsikonen Admin Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Kontoinställningar.
  3. Klicka på avsnittet Automatisk taggning.
  4. Du kan kontrollera den aktuella statusen för automatisk taggning i ditt konto. Aktivera eller inaktivera automatisk taggning genom att markera eller avmarkera rutan bredvid Tagga den webbadress som folk klickar på från min annons.
  5. Klicka på Spara.

Fungerar det inte?

Åtgärda ett länkningsproblem

Kontakta oss om du behöver mer hjälp med Google Analytics i Google Ads.

Web to App Connect

Om du har både en webbplats och en mobilapp kan du ställa in appkonverteringsspårning med hjälp av Web to App Connect. När du har använt Web to App Connect-gränssnittet för att ställa in konverteringsspårning och djuplänkar (så att du kan länka från dina annonser direkt till din företagsapp) kan du erbjuda dina kunder en smidig webb-till-app-upplevelsen och få i genomsnitt dubbelt så höga konverteringsfrekvenser för annonsklick som leder till appen jämfört med mobilwebbplatsen.

Med Web to App Connect kan kunderna enkelt slutföra sina avsikter, oavsett om de ska köpa något, registrera sig eller lägga varor i kundvagnen. I Web to App Connect-gränssnittet kan du dessutom spåra dessa konverteringsåtgärder i appen och få rekommendationer om hur du kan förbättra din kampanj.

Följ de tre stegen nedan för att komma igång med Web to App Connect:

1. Klicka på ikonen Verktyg Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Appannonseringshubb. Då öppnas Web to App Connect-gränssnittet.

Läs mer om att få fler konverteringar med Web to App Connect-gränssnittet.