Over handmatige CPC-biedingen

Met handmatige CPC-biedingen (kosten per klik) kunt u een maximum prijs instellen voor de kosten van een klik op uw advertenties. Deze biedingsmethode geeft u echt waar voor uw geld omdat u alleen betaalt wanneer een kijker dermate in uw advertentie is geïnteresseerd dat hij of zij doorklikt voor meer informatie.

Denk aan billboards: adverteerders betalen voor billboardruimte op basis van het aantal mensen dat de advertentie mogelijk te zien krijgt wanneer ze er langsrijden, ongeacht of ze de advertentie opmerken.

Internetadvertenties zijn anders: met bieden op basis van CPC in Google Ads betaalt u alleen voor de 'billboardruimte' van Google wanneer u zeker weet dat gebruikers uw advertentie hebben bekeken en gemotiveerd genoeg waren om erop te klikken. Als 100 mensen uw advertentie bekijken en 3 mensen op de advertentie klikken, betaalt u alleen voor die drie klikken en niet voor de overige 97 weergaven.

Hoe CPC-biedingen werken

Voor campagnes met CPC-biedingen stelt u een maximumbod op basis van kosten per klik in, of eenvoudig gezegd 'maximum CPC'. Dit is het hoogste bedrag dat u bereid bent te betalen voor een klik op uw advertentie (tenzij u bodaanpassingen instelt of Verbeterde CPC gebruikt).

Voorbeeld

Als een bezoek aan uw website u 25 cent waard is, geeft u € 0,25 op als uw max. CPC. U betaalt maximaal € 0,25 wanneer iemand uw advertentie te zien krijgt en hierop klikt. Als er niet op de advertentie wordt geklikt, betaalt u ook niets.

Stel dat u een tekstadvertentie maakt en een maximum CPC-bod van € 0,25 instelt. Als 500 mensen de advertentie zien en 23 van hen op de advertentie klikken voor meer informatie, betaalt u alleen voor die 23 klikken. Uw maximum CPC-bod was € 0,25, dus u betaalt niet meer dan 23 klikken x € 0,25 = € 5,75.

Vaak betaalt u minder dan uw max. CPC omdat u bij de Google Ads-veiling alleen betaalt wat u minimaal nodig heeft om de drempels voor advertentierangschikking te kunnen passeren en de advertentierangschikking van de concurrent direct onder u te verslaan (indien van toepassing). Lees onderstaand gedeelte over de werkelijke CPC voor meer informatie over het uiteindelijke bedrag dat u per klik betaalt.

De kracht van automatisch bieden met Google Ads

Met automatisch bieden van Google Ads wordt al het harde werk voor u gedaan: er worden automatisch biedingen ingesteld die aansluiten op uw prestatiedoelen. Op conversies gebaseerd bieden is gebaseerd op technologie die tijdens de veiling wordt gebruikt om biedingen nauwkeurig te optimaliseren aan de hand van de daadwerkelijke zoekopdrachten voor elke veiling. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met een groot aantal signalen tijdens de veiling (zoals apparaat, locatie, tijdstip, taal en besturingssysteem) om de unieke context van elke zoekopdracht vast te leggen. Meer informatie over automatisch bieden in Google Ads.

Bepalen welk CPC-bodbedrag u wilt instellen

Hoe weet u welk bedrag u voor uw CPC moet instellen? U kunt dit bepalen op basis van uw eigen kennis van uw bedrijf en de waarde van een verkoop. Als u bijvoorbeeld diamanten ringen van € 5000 verkoopt, is een nieuwe klant waarschijnlijk meer waard dan wanneer u pakjes kauwgum van € 0,99 verkoopt.

Wanneer u maximum CPC-bedragen heeft ingesteld waar u zich prettig bij voelt, kijkt u hoeveel klikken uw advertenties genereren, en of deze klikken tot bedrijfsresultaten op uw website leiden. Houd er ook rekening mee dat internetverkeer veranderlijk is. Het is daarom belangrijk uw CPC-biedingen regelmatig opnieuw te evalueren.

Google-tools gebruiken om de CPC-biedingen te bepalen

• De Bodsimulator voert 'what-if'-scenario's uit zoals, 'Hoeveel vertoningen zou ik extra genereren als ik mijn bod met € 0,10 zou verhogen?'
  • De Zoekwoordplanner laat zien hoe vaak er naar bepaalde zoekwoorden is gezocht. U kunt bovendien in één oogopslag schattingen van kosten bekijken.
  • Biedingsschattingen voor de eerste pagina helpen u bepalen hoe hoog u moet bieden om uw advertentie op de eerste pagina met Google-zoekresultaten weer te geven.

Bodaanpassingen gebruiken om de juiste klanten te bereiken

U kunt bodaanpassingen instellen waarmee uw maximum CPC-biedingen voor zoekopdrachten op mobiele apparaten of op specifieke locaties kunnen worden verhoogd of verlaagd. Als uw campagne is getarget op het Display Netwerk, kunt u ook bodaanpassingen instellen voor targetingmethoden in uw advertentiegroep, zoals onderwerpen of plaatsingen, zodat uw advertentie aan de meest relevante doelgroep wordt getoond. Met bodaanpassingen heeft u meer controle over wanneer en waar uw advertentie wordt weergegeven. Ze worden opgeteld bij of afgetrokken van uw bestaande biedingen.

Het uiteindelijke bedrag dat u moet betalen

Uw maximum CPC-bod is het hoogste bedrag dat normaal gesproken in rekening wordt gebracht voor een klik, maar vaak worden er minder kosten berekend, en soms veel minder. Het daadwerkelijke bedrag dat u voor een klik moet betalen, is de werkelijke CPC.

De werkelijke CPC ligt vaak lager dan de max. CPC. omdat u bij de Google Ads-veiling alleen betaalt wat u minimaal nodig heeft om de drempels voor advertentierangschikking te kunnen passeren en de advertentierangschikking van de concurrent direct onder u te verslaan (indien van toepassing). Als uw advertentie op basis van de advertentierangschikking bijvoorbeeld direct boven de zoekresultaten wordt geplaatst (bijvoorbeeld op de vierde positie) met locatie-extensies en sitelinks, betaalt u het minimale bedrag dat nodig is om de betreffende drempels met die extensies te bereiken.

Het effect van een max. CPC-bod op uw advertentiepositie

Uw advertentiepositie helpt de positie van uw advertentie te bepalen tussen andere advertenties op zoekresultatenpagina's in het zoeknetwerk. Als uw advertenties worden weergegeven in het Display Netwerk, speelt uw advertentiepositie daar dezelfde belangrijke rol. Uw advertentiepositie is een score die is gebaseerd op uw maximum CPC-bod en de kwaliteit van uw advertentie in vergelijking met de advertenties van andere adverteerders. Als u uw maximum CPC-bod verhoogt, is de kans groter dat uw advertenties worden weergegeven.

Biedopties voor maximum-CPC's

U kunt uw maximum CPC-bod op verschillende manieren toepassen. Stel dat u een bakkerij heeft en dat u een advertentiegroep 'ontbijt' maakt met zoekwoorden zoals bolletjes, croissants en luxe broodjes. U zou uw biedingen dan als volgt kunnen instellen:

• Als u wilt dat alle zoekwoorden in een advertentiegroep hetzelfde bod krijgen: stel een standaardbod voor de advertentiegroep in. Als u een CPC van € 1 kiest, is dat uw maximum CPC wanneer iemand zoekt naar een van uw zoekwoorden bolletjes, croissants of luxe broodjes. Hetzelfde bod is van toepassing op plaatsingen, als u de advertentie weergeeft in het Display Netwerk. Dit is de eenvoudigste manier om uw CPC's te beheren.
  • Als u wilt dat de zoekwoorden in een advertentiegroep verschillende biedingen krijgen: stel zoekwoordbiedingen in. Als u bijvoorbeeld weet dat mensen die op luxe broodjes zoeken doorgaans meer kopen dan mensen die op bolletjes zoeken, kunt u € 1,25 bieden voor elke klik op luxe broodjes en € 1 voor elke klik op bolletjes.
  • Als u wilt dat uw targetingmethoden voor het Display Netwerk verschillende biedingen krijgen: u kunt een maximum-CPC instellen voor plaatsingen, onderwerpen of andere targetingmethoden. U kunt bijvoorbeeld uw advertentie laten weergeven op een website voor broodrecepten door op het Display Netwerk een aangepast bod in te stellen voor die specifieke plaatsing.