Utesluta specifika webbsidor och videor

För att hjälpa dig att nå fler potentiella kunder visas dina annonser nu i innehåll som matchar något av de ämnen, placeringar eller sökord för display/video/söknätverket som du inriktar dig på. Om du till exempel inriktar dig på ”cyklar” som ämne och ”cykling” som sökord för display/video/söknätverket visas dina annonser i innehåll som matchar någon av dessa.

Du kan även lägga märke till att innehållsinriktning har förenklats till en enda sida i Google Ads, så att du kan hantera alla typer av innehållsinriktning (ämnen, placeringar, sökord för display/video och uteslutningar) i en enda vy. Du hittar den nya sidan i avsnittet Innehåll under Kampanjer Campaigns Icon i navigeringsmenyn till vänster.

Från och med mars 2024: Uteslutningar av placeringar på kontonivå tillämpas nu även på sökpartnernätverket. I och med denna lansering utesluts webbplatser i sökpartnernätverket om en annonsör lägger till uteslutningar på konto- eller förvaltarkontonivå. Detta påverkar alla kampanjtyper som visar annonser i sökpartnernätverket, inräknat Performance Max-, app-, sök-, Shopping- och smarta kampanjer i kontot.

Kontroller för inriktning och uteslutning av displayannonser på mobila enheter har förenklats för att göra det enklare att nå det växande antalet mobilanvändare.

Innehållsuteslutning (uteslutningen G-Mob-mobilapp, ej mellansidor) har ersatts av alternativ för förenklad enhetsinriktning för dator, surfplatta och mobil enhet.

Du kan styra hos vilka utgivare eller vid vilka typer av innehåll som dina annonser ska visas med hjälp av

• ämnen
  • enhetsinriktning: dator, surfplatta, mobil enhet
  • appkategori
  • uteslutning av enskilda appar via uteslutning av placering för appar samt uteslutning av enskilda webbplatser
  • innehållsuteslutningar

På samma sätt som du kan inrikta dina annonser på placeringar i YouTube, sökpartnernätverket och Display-nätverket där du vill att de ska visas – som specifika sidor, webbplatser, appar och videor – kan du också utesluta placeringar där du inte vill att de ska visas. Du kan utesluta webbplatser och domäner som är olämpliga för ditt varumärke eller som inte är effektiva när det gäller att marknadsföra dina produkter eller tjänster.

Typer av placeringar som du kanske vill utesluta

• specifika placeringar som inte passar ditt varumärke
  • placeringar där dina annonser visas men inte ger bra resultat

Exempel

En resebyrå har en annonsgrupp där de marknadsför campingpaket för familjer. De inriktar sig på ämnen som Vandring och camping. Resebyrån märker att vissa av deras annonser visas på automatiska placeringar som är lämpliga för ämnet men som inte är familjefokuserade. De kan utesluta sådana placeringar från annonsgruppen.

Utesluta placeringar från din kampanj, din annonsgrupp eller ditt konto

Du kan utesluta placeringar från specifika annonsgrupper och kampanjer på sidan Placeringar.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på kampanjikonen Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Målgrupper, sökord och innehåll på avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Innehåll.
  4. Klicka på Uteslutningar.
  5. Klicka på rullgardinsmenyn till höger om Uteslutningar.
  6. Klicka på Placeringar.
  7. Klicka på pennikonen Redigera.
  8. Välj Lägg till en uteslutning av en placering eller Använd lista med uteslutningar av placering.
  9. Välj om du vill utesluta placeringar på kampanj-, annonsgrupps- eller kontonivå.
  10. Gör något av följande om du har valt Lägg till en uteslutning av en placering:
    1. Sök efter ett ord, en fras, en webbadress eller ett video-id som du vill utesluta.
    2. Klicka på Ange flera placeringar och ange den eller de webbadresser som du vill utesluta.
  11. Om du har valt Använd lista med uteslutningar av placering ska du välja en befintlig lista över placeringsuteslutningar.
  12. Klicka på Spara när du har angett dina uteslutningar.

Lägga till webbadresser för uteslutning

Olika typer av egendomar har olika typer av webbadresser. Alla typer av egendomar, från appar till specifika produktsidor, har särskilda adressformat. Utöka avsnitten nedan för att se hur du anger adresserna för varje typ av placering.

Formatera uteslutningar av placeringar för webbplatser
Det finns flera metoder för att utesluta placeringar: utifrån domän, underdomän, sökväg eller enskilda sidor. Däremot kan du inte utesluta utifrån domäner med flera nivåer. När du utesluter domäner hindras dina annonser från att visas på sidorna på domänen. Om du däremot utesluter underdomäner eller sökvägar hindras annonserna bara från att visas på sidor på den aktuella underdomänen eller sökvägen. Observera att uteslutningar för underordnade domäner, webbplatser och sidor inte fungerar i sökpartnernätverket.

Exempel

Charlottes företag säljer ekologiska rengöringsprodukter, och hon vill bara visa sina annonser på placeringar som har nära koppling till produkterna. Hon inriktar sig på en populär webbplats för produktrecensioner och lägger till en uteslutning av webbplatser om matlagningstillbehör och hushållsapparater, så att hennes annonser inte visas på sådana sidor. Genom att ställa in var annonserna ska visas kan hon se till att de når de mest intresserade potentiella kunderna.

Objektens format på listan över uteslutna webbplatser avgör hur webbplatserna filtreras i Google Ads. Här följer några exempel på hur du kan utesluta domäner och formatera uteslutningarna:

Nivå

Uteslutning

Toppdomännamn example.com
Använd detta format om du vill utesluta dina annonser på en viss domän och alla dess underdomäner, kataloger, enskilda sidor och annat.
  • Annonserna visas inte på example.com, www.example.com, www1.example.com, www.example.com/stuff, www.example.com/stuff/page.html och placement.example.com
ja, bekräftat Tillåtet
Underdomän på första nivån www.example.com
  • Annonserna visas inte på www.example.com och www.example.com/stuff
  • Annonserna kan visas på www1.example.com och placement.example.com
ja, bekräftat Tillåtet
Underdomän på första nivån placement.example.com ja, bekräftat Tillåtet
Enstaka katalognamn www.example.com/stuff
  • Annonserna visas inte på www.example.com/stuff och www.example.com/stuff/page.html
  • Annonserna kan visas på www.example.com
ja, bekräftat Tillåtet
Enstaka katalognamn example.com/stuff ja, bekräftat Tillåtet
Andra katalognamn www.example.com/stuff/extra
  • Annonserna visas inte på www.example.com/stuff/extra och www.example.com/stuff/extra/page.html
  • Annonserna kan visas på www.example.com och www.example.com/stuff
ja, bekräftat Tillåtet
Underdomäner med flera nivåer

www.placement.example.com

• Annonser kan endast uteslutas från denna specifika underdomän
Rekommenderas inte
Enstaka sida www.example.com/index.html ja, bekräftat Tillåtet

Eftersom Display-nätverket är dynamiskt kan vi inte garantera att alla relaterade sidor utesluts när du utesluter en kategori. I våra tester har vi sett att uteslutning av en kategori minskar exponeringen på relaterade sidor med cirka 90 %.

Utesluta enskilda appar från displaykampanjer
Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på kampanjikonen Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Målgrupper, sökord och innehåll på avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Innehåll.
  4. Klicka på Uteslutningar.
  5. Klicka på rullgardinsmenyn till höger om Uteslutningar.
  6. Klicka på Placeringar.
  7. Klicka på pennikonen Redigera.
  8. Välj Lägg till en uteslutning av en placering.
  9. Välj Kampanj under Uteslut från.
  10. Klicka på Välj en kampanj och välj kampanjen som du vill utesluta appar från.
  11. Klicka på Ange flera placeringar.
  12. Gör något av följande:
    • Så här utesluter du iPhone-appar:
      • Leta reda på iTunes-id för appen du vill utesluta. iTunes-id visas sist i appens iTunes-webbadress. Exempel: Det rödmarkerade id:t nedan är iTunes-id för appen MechaHamster:
        • https://itunes.apple.com/us/app/mechahamster/id1286046770.
      • Skriv mobileapp::1- följt av iTunes-id. Exempel: För att lägga till appen MechaHamster som en uteslutning av placering skriver du mobileapp::1-1286046770.
    • Så här utesluter du Android-appar:
      • Leta reda på appen du vill utesluta i Google Play Butik och kopiera appens paketnamn (den sista delen i webbadressen efter ”id=”). Exempel: För appen MechaHamster kopierar du den rödmarkerade delen i webbadressen nedan:
        • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.fpl.mechahamster
      • Skriv mobileapp::2- i fältet för placeringar i Google Ads och klistra in webbadressen du kopierade. Med exemplet från föregående steg ser uteslutningen för appen MechaHamster ut så här:
        • mobileapp::2-com.google.fpl.mechahamster
Utesluta parkerade domäner
De flesta uteslutningar gäller endast Display-nätverket, med undantag för parkerade domänadresser som kan uteslutas i både Display-nätverket och sökpartnernätverket med hjälp av innehållsuteslutning.

Obs!

Att utesluta placeringar är inte samma sak som att ta bort dem. När du utesluter placeringar förhindrar du att dina annonser visas där. När du tar bort placeringar som du inriktar dig på kan annonserna ändå visas där genom andra inriktningsmetoder som du använder i annonsgruppen, till exempel sökord eller ämnen.

Schemalägga automatiska uppladdningar av listor över placeringsuteslutningar

Du kan schemalägga automatiska uppdateringar av listor över placeringsuteslutningar. På så sätt sparar du tid på listhantering och kan vara säker på att listorna över placeringsuteslutningar i Google Ads är uppdaterade och synkroniserade med listkällor. Annonsörer kan läsa mer om hur de laddar ned en listmall och schemalägger listor över placeringsuteslutningar. Listleverantörer kan läsa om hur de skapar och testar uteslutningslistor som annonsörerna kan använda.

För annonsörer

Schemalägg din uteslutningslista genom att länka en lista över placeringsuteslutningar i ett filformat som stöds i Google Ads. Det hämtas regelbundet data från den här listkällan för att hantera dina uteslutningar i Google Ads. Listan kan underhållas av dig eller en betrodd tredjepartskälla. Du kan schemalägga uppladdningar till dina placeringsuteslutningar för att vara säker på att uteslutningslistan uppdateras automatiskt och återspeglar uppdateringar i den externa källfilen.

Så här laddar du ned en mall och schemalägger en lista över placeringsuteslutningar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1.  Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Uteslutningslistor.
  4. Klicka på plusknappen .
  5. Klicka på Schemalägg en lista.
  6. Om du inte har en listkälla som har skapats av dig eller en betrodd listleverantör kan du klicka på Visa mallar för att se mallar som stöds och ladda ned en fil som du kan redigera och spara. Du kan se en exempelfil genom att ladda ned den här CSV. (Läs mer om hur du utesluter placeringar på kontonivå.) Uteslutningstyper som stöds:
    • webbplatser
    • appar
    • YouTube-kanaler
    • YouTube-videor

Obs! Uteslutningar omfattas av begränsningar för delade listor över placeringsuteslutningar. Läs mer om gränser för inriktning i Google Ads

1. När du har sparat en listkälla som korrekt filtyp kan du schemalägga automatiska uppladdningar av placeringsuteslutningar som återspeglas i listkällan.
    1. Ange Schemanamn.
    2. Ange Listnamn. Detta visas som namnet i kolumnen Lista över placeringsuteslutningar.
    3. Välj hur filen ska levereras i rullgardinsmenyn Källa.
      • Google Kalkylark
      • HTTPS
      • SFTP
    4. Se till att filen är offentlig eller ge åtkomstbehörighet till den.
      1. Google Kalkylark måste vara offentligt. Annars måste du dela kalkylarket med det Google Ads-konto som visas när du väljer Google Kalkylark som Källa och sedan klickar på Länka till ett befintligt Google Kalkylark.
      2. HTTPS/SFTP kan kräva inloggningsuppgifter (användarnamn/lösenord). Ange vid behov användarnamn och lösenord för att komma åt filen.
        Obs! Om du väljer SFTP och får ett felmeddelande om att filen inte hittades kan du prova att infoga ett dubbelt snedstreck (//) mellan filens sökväg och namnet. Exempel: SFTP://sftp.mysite.com/exclusions.csv
    5. Använd fälten Frekvens och Tid för att välja hur ofta och när den källa du har valt ska laddas upp och tillämpas på dina placeringsuteslutningar.
    6. Klicka på Spara.
    7. Se till att källfilen har laddats upp korrekt genom att kontrollera att den syns i kolumnen Lista över placeringsuteslutningar på sidan Uteslutning av placeringar. Du kommer dit via verktygsmenyn Google Ads | verktyg [ikon]. Det kan ta upp till tio minuter innan listan visas.
  2. Så här avbryter du eller ändrar dina schemalagda placeringsuteslutningar:
    1. Klicka på verktygsikonen Google Ads | verktyg [ikon].
    2. Välj Uppladdningar under Massåtgärder.
    3. Klicka på fliken Scheman.
    4. Håll muspekaren över den färgade punkten till vänster om det schemalagda objektet i kolumnen Schema.
    5. Du kan välja mellan Aktivera, Pausa och Ta bort.
    6. Du kan även redigera genom att klicka på Redigera i kolumnen Åtgärder.

Obs!

• Om du använder en fil som har skapats av en betrodd listleverantör bör du se till att filen har rätt format så att den laddas upp korrekt.
  • Så länge uppladdningar är schemalagda laddas alla uteslutningar i källfilen kontinuerligt upp till listan. Uppdatera källfilen direkt eller samarbeta med tredjepartsleverantören för att uppdatera källfilen.
  • Efter uteslutningslistan har skapats kan du tillämpa listan över placeringsuteslutningar på en kampanj för att börja utesluta placeringar.
För listleverantörer

Skapa en uteslutningslista som kan användas av dina annonsörer genom att ladda ned en extern filkälla som stöds i Google Ads. När dina annonsörer har skapat ett schema hämtas information från listkällan för att hantera uteslutningar i Google Ads. Du kan underhålla listan. Dina annonsörer kan schemalägga uppladdningar med filen för uteslutningar av placeringar. Deras listor uppdateras automatiskt för att återspegla ändringar i källfilerna.

Så här laddar du ned en filmall och testar en fil för uteslutning av placeringar

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1.  Klicka på verktygsikonen Tools Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Delat bibliotek i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Uteslutningslistor.
  4. Klicka på plusknappen .
  5. Klicka på Schemalägg en lista.
  6. Klicka på Visa mallar för att se filtyper och mallar som stöds och ladda ned en fil som du kan använda för att skapa listor över placeringsuteslutningar. Du kan se en exempelfil genom att ladda ned den här CSV. (Läs mer om hur du utesluter placeringar på kontonivå.) Uteslutningstyper som stöds:
  7. När du har sparat en listkälla som korrekt filtyp kan du testa att uteslutningsfilen har rätt format genom att ladda upp den till ditt konto.
    1. Ange Schemanamn
    2. Ange Listnamn. Detta visas som namnet i kolumnerna Schema och Lista över placeringsuteslutningar.
    3. Välj hur filen ska levereras i rullgardinsmenyn Källa.
      • Google Kalkylark
      • HTTPS
      • SFTP
    4. Se till att filen är offentlig eller ge åtkomstbehörighet till den.
      1. Google Kalkylark måste vara offentligt. Annars måste du dela kalkylarket med det Google Ads-konto som visas när du väljer Google Kalkylark som Källa och sedan klickar på Länka till ett befintligt Google Kalkylark.
      2. HTTPS/SFTP kan kräva inloggningsuppgifter (användarnamn/lösenord). Ange vid behov användarnamn och lösenord för att komma åt filen.
      3. Dessa behörigheter gäller även alla annonsörer som får åtkomst till filen.
        Obs! Om du väljer SFTP och får ett felmeddelande om att filen inte hittades kan du prova att infoga ett dubbelt snedstreck (//) mellan filens sökväg och namnet. Exempel: SFTP://sftp.mysite.com/exclusions.csv
    5. Använd fälten Frekvens och Tid för att välja hur ofta och när den källa du har valt ska laddas upp och tillämpas på annonsörens placeringsuteslutningar.
    6. Klicka på Spara.
    7. Se till att källfilen har laddats upp korrekt genom att kontrollera att den syns i kolumnen Lista över placeringsuteslutningar på sidan Uteslutning av placeringar. Du kommer dit via verktygsmenyn Google Ads | verktyg [ikon]. Det kan ta upp till tio minuter innan källfilen visas.

Rekommenderade metoder:

• Innan du delar en fil med annonsörer bör du schemalägga listan i ditt eget konto och testa att filen laddas upp korrekt. Kör detta schema under några dagar för att testa att uppdateringarna laddas upp.
  • Tänk på att listor omfattas av standardbegränsningen för delade uteslutningar av placeringar på högst 65 000 uteslutningar per lista. Observera att annonsörskonton omfattas av ytterligare begränsningar för uteslutningar utifrån deras inriktningsanvändning. Läs mer om gränser för inriktning i Google Ads
  • Samarbeta med annonsörer för att göra permanenta ändringar i listor direkt i listkällfiler, eftersom annonsörer inte kan göra permanenta ändringar i schemalagda listor från Google Ads.