Enkla tips på hur du skapar en sökordslista

Du kan skapa rätt sökordslista för din kampanj så att dina annonser visas för de kunder du vill. Sökorden ska matcha de söktermer som det är troligt att dina potentiella kunder använder för att hitta dina produkter eller tjänster. Läs mer om hur du lägger till sökord.

I den här artikeln beskriver vi några enkla metoder för att skapa en effektiv sökordslista.

På den här sidan

Tänka som en kund

Innan du skapar en sökordslista bör du fundera på hur dina kunder söker. Identifiera de viktigaste kategorierna i din verksamhet och skriv en lista över de termer och fraser som kan tänkas förekomma i varje kategori. Utifrån detta kan du sedan skapa en lista över sökord som dina kunder kan tänkas använda för att beskriva dina produkter eller tjänster.

Exempel

Om du säljer herrsportskor kan du börja med några grundläggande kategorier som kunder kan tänkas använda, till exempel "sportskor herr". Du kan också lägga till ”herrgympaskor” eller ”herrtennisskor” om du upptäcker att dessa är vanliga termer för dina produkter. Lägg dessutom till dina varumärken och produktnamn på listan.

Inrikta dig på specifika kunder

Välj specifika sökord som har direkt koppling till temat i annonsen om du vill inrikta dig på kunder som är intresserade av en viss produkt. Med mer specifika sökord visas din annons bara med söktermer som har koppling din verksamhet. Tänk på att om du väljer sökord som är för specifika kan det hända att du når färre personer.

Exempel

Om du säljer herrträningsskor kan du välja specifika sökord som ”basketskor herr”. Då kan din annons visas när människor söker efter den typen av skor eller besöker webbplatser som handlar om basket.

Nå fler kunder

Välj generella sökord om du vill nå en stor grupp potentiella kunder. När du använder generella sökord kan Google visa din annons vid sökningar som inte nödvändigtvis har med din verksamhet eller ditt företag att göra.

Tänk på följande innan du använder generella sökord:

• Det kan bli svårare att nå din primära målgrupp.
  • Om dina sökord är utsatta för hög konkurrens kan behöva lägga högre bud.

Du bör alltid testa dina resultat för att se till att de generella sökorden fungerar för dina behov. Oavsett hur generella eller specifika sökorden är bör du alltid se till att de är så relevanta som möjligt för dina annonser och din webbplats. Du kan även kombinera Smart Bidding-budstrategin med bred inriktning. Med Smart Bidding kan Googles AI prioritera de sökningar som ger bäst resultat, oberoende av matchningstyp. Läs mer om Smart Bidding.

Exempel

Om du har en stor skobutik kan du välja ett generellt sökord som ”skor”. Då kan din annons visas när människor söker efter olika typer av skor eller besöker webbplatser som handlar om mode.

Gruppera sökord som liknar varandra

Ett sätt att visa mer relevanta annonser för potentiella kunder är att gruppera sökorden och annonserna i annonsgrupper utifrån produkter, tjänster eller andra kategorier. Om flera sökord matchar en given sökterm väljer Google vilket sökord som ska visas utifrån rankning. Läs mer i den här artikeln om liknande sökord i samma annonsgrupp. Att ha samma sökord i olika matchningstyper bör inte leda till ökade kostnader eller påverka resultatet negativt på något sätt.

Om du i stället lägger till alla dina sökord och annonser i samma annonsgrupp kan personer som söker efter högklackade damskor se din annons om herrtennisskor. Läs mer om hur du skapar en ny annonsgrupp.

Exempel

Om du har en skobutik kan du skapa två annonsgrupper, en för löparskor och en för festskor. Annonsgruppen för löparskor kan innehålla sökord som ”löparskor” och ”terrängskor”. Annonsgruppen för festskor kan innehålla sökord som ”festskor” och ”högklackade skor”.

Då ser potentiella kunder annonsen om festskor, inte löparskor, när de söker efter festskor.

Obs! Du behöver inte lägga till alla varianter av varje sökord eftersom alla matchningstyper fångar upp trafik från liknande varianter av dina sökord.

Använda specialtecken i sökord

Du kan använda två specialtecken i dina sökord: och-tecken (&) och accent (á). Sökord som innehåller dessa specialtecken tolkas som separata sökord, till exempel ”kafe” och ”kafé”.

Nedan finns några av de specialtecken som vårt system inte kan tolka:

Tecken som ignoreras

Du kan använda följande specialtecken som ignoreras, men i de flesta fall har det ingen större inverkan på dina sökordsalternativ.

• Punkt – Du kan lägga till punkt (.) i sökorden, men de tas inte med när Google jämför dina sökord. Sökorden ”Kungsgat.” och ”Kungsgat” tolkas med andra ord som samma sökord.
  • Plustecken – Om du lägger till plustecken (+) i sökorden ignoreras de vanligtvis (till exempel ”blå+bil”). Om du lägger till ett plustecken (+) i slutet av ett ord (till exempel C++) ignoreras det i vissa fall inte.

Ogiltiga specialtecken

Du får ett felmeddelande om du lägger till sökord som innehåller något av följande ogiltiga specialtecken. Observera att asterisker (*) endast kan läggas till i negativa sökord.

• snabel-a: @
  • omvänt snedstreck: \
  • cirkumflex: ^
  • kommatecken: ,
  • likhetstecken: =
  • utropstecken: !
  • grav accent: `
  • större än- och mindre än-tecken: <>
  • vänster och höger hakparentes: [ ]
  • vänster och höger parentes: ( )
  • procenttecken: %
  • lodstreck: |
  • frågetecken: ?
  • semikolon: ;
  • tilde: ~

Ytterligare specialtecken

• Minustecken: Även om minustecknet (-) ignoreras för matchning påverkar det hur termer i sökord matchas. Om du lägger till ett minustecken framför en term i sökordet betyder det att termen ignoreras vid sökordsmatchning. Om du till exempel har det negativa sökordet ”mörk -choklad” tolkas det som bara ”mörk”. Också blanksteg påverkar resultatet. Om du placerar minustecknet mellan två ord (till exempel ”choklad-kaka”) eller om det finns ett blanksteg mellan minustecknet och termen (till exempel ”- röd”) ignoreras tecknet.
  • Webbplats- och sökoperatorer: Operatorn ”site” tas bort från de negativa sökorden. Det innebär att om du lägger till sökordet [site:www.example.com mörk choklad] tolkas det som [mörk choklad]. Sökoperatorer ignoreras också. Om du till exempel lägger till sökoperatorn ELLER i sökordet ”mörk choklad”, som ”ELLER mörk choklad”, ignoreras kommandot ELLER och sökordet blir enbart ”mörk choklad”.