Enkla tips på hur du skapar en sökordslista

När du väljer rätt sökord till din kampanj är det större chans att dina annonser visas för rätt kunder. Sökorden bör matcha de söktermer som det är troligt att dina potentiella kunder använder för att hitta dina produkter eller tjänster. Läs mer om hur du kan lägga till, redigera och ta bort sökord.

I den här artikeln beskrivs några enkla metoder du kan använda när du vill skapa en sökordslista.

Tänk dig in i rollen som kund när du skapar sökordslistan

Skriv ned huvudkategorierna i din verksamhet och de termer och fraser som kan ingå i var och en av kategorierna. Ta med termer och fraser som det är troligt att kunderna använder för att beskriva dina produkter eller tjänster.

Exempel

Om du säljer sportskor till män kan du börja med några grundläggande kategorier som kunder skulle använda, som exempelvis "sportskor herr". Du kan också lägga till ”herrgympaskor” eller ”herrtennisskor” om du upptäcker att dessa är vanliga termer för dina produkter. Lägg dessutom till dina varumärken och produktnamn i listan.

Välj specifika sökord för inriktning mot specifika kunder

Om du vill rikta in dig mot kunder som kan tänkas vara intresserade av en viss produkt, väljer du specifika sökord som har att göra med annonsens tema. Med mer specifika sökord visas din annons bara för söktermer som är förknippade med din verksamhet. Tänk dock på att om sökorden är för specifika kan det vara svårt att nå så många personer som du vill.

Exempel

Om du säljer träningsskor för herrar kan du välja specifika sökord som t.ex. ”herrbasketskor”, dvs. den typ av sko du säljer. Då kan annonsen visas när personer söker efter den typen av skor eller besöker webbplatser som handlar om terränglöpning.

Välj allmänna sökord som når fler personer

Om du vill nå så många personer som möjligt ska du välja mer generella sökord. Om du lägger till sökord som är för generella, kan det bli svårt att nå potentiella kunder eftersom annonsen kan visas för sökningar som inte har med din verksamhet att göra. Dessutom kan mer generella sökord vara mer konkurrensutsatta och kräva högre bud.

Prova allmänna sökord och bestäm sedan vilka som ger bäst resultat. Oavsett hur generella eller specifika sökorden är, bör du alltid se till att de är så relevanta som möjligt för dina annonser och din webbplats. Försök att undvika dubbletter av sökord på ditt konto, eftersom Google bara visar en annons per annonsör för ett visst sökord.

Exempel

Om du har en stor skobutik, kan du välja ett allmänt sökord som ”skor”. Då kan annonsen visas när personer söker efter flera olika typer av skor eller besöker webbplatser som handlar om mode.

Gruppera liknande sökord i annonsgrupper

Ett sätt att visa mer relevanta annonser för potentiella kunder är att gruppera sökorden och annonserna i annonsgrupper utifrån produkter, tjänster eller andra kategorier.

Om du i stället lägger till alla dina sökord och annonser i samma annonsgrupp, kan personer som söker efter högklackade damskor se din annons om herrtennisskor.

Läs mer om hur det går till att skapa en ny annonsgrupp.

Exempel

Om du har en skobutik kan du skapa två annonsgrupper, en för löparskor och en för festskor. Annonsgruppen för löparskor kan också innehålla sökord som ”löparskor” och ”terrängskor” och specialanpassade annonser för personer som söker efter löparskor. Annonsgruppen för festskor kan innehålla sökord som ”festskor” och ”högklackade skor”.

Då får potentiella kunder se annonsen om festskor, och inte om löparskor, när de söker efter festskor.

Välj rätt antal sökord

Vi rekommenderar fem till tjugo sökord per annonsgrupp. Om du vill, kan du ha fler än tjugo sökord i en grupp. Kom ihåg att varje annonsgrupp bör innehålla sökord som har direkt koppling till annonsgruppens tema.

Sökorden matchar automatiskt varianter som felstavningar och pluralformer. Du behöver inte själv lägga till sådana varianter.

Exempel

Om din annonsgrupp innehåller det bredmatchande sökordet ”tennis skor”, kan annonsen visas när personer söker med det sökordet eller en variant av det, t.ex ”tennisskor”, ”köpa tennis skor”, ”löpning skor” eller ”tennis träning skor”.

Välj sökord som är förknippade med de webbplatser eller appar som användarna ser

I Display-nätverket gör sökorden att annonserna visas på relevanta webbplatser och i relevanta appar. Välj sökord som är relaterade till varandra och till de webbplatser som användarna besöker.

När det kommer till appar kan Google Ads utöka sökordens omfattning för att kunna matcha annonserna med mer relevanta söktermer. Läs mer om annonser i appar.

Eftersom dina annonser matchas med relevanta webbplatser med hjälp av dina sökord, betraktas alla sökord som används i kampanjer i Display-nätverket som bredmatchande. Du kan finjustera sökorden genom att utesluta vissa sökord i annonsgrupper som är inriktade på Display-nätverket.

Läs mer om hur du väljer sökord till kampanjer i Display-nätverket.

Exempel

Tänk dig att du skapar en sökordslista med termer som gäller stövlar. Då inriktas dina annonser på webbplatser som handlar om stövlar. Du kan också utesluta termer som ”skidåkning” och ”snowboard” om du vill förhindra att annonserna visas på webbplatser som handlar om vintersport.