Om negative søkeord

Ved å bruke negative søkeord kan du ekskludere søketermer fra kampanjene dine, slik at det blir enklere å fokusere på de søkeordene som er viktige for kundene dine. Ved å forbedre målrettingen kan du vise annonsene dine for de mest interesserte kundene – og få bedre avkastning.

I denne artikkelen forklarer vi hvordan negative søkeord fungerer, og når du kan dra nytte av dem. Finn ut hvordan du kan legge til negative søkeord i kampanjer.

Sånn fungerer de

En viktig faktor for at en kampanje skal være godt målrettet, er å velge hva kampanjen ikke skal målrettes mot.

Når du velger negative søkeord for søkekampanjer, bør du velge søketermer som ligner på søkeordene dine, men som indikerer at kundene er på utkikk etter et annet produkt. Tenk deg for eksempel at du er optiker og selger briller. Da kan det være lurt å legge til negative søkeord for søketermer som «slalåmbriller» og «vernebriller».

Hvis du bruker videokampanjer eller kampanjer i Displaynettverket, kan du unngå å målrette mot nettsteder eller videoer som ikke er relevante, ved å legge til negative søkeord. Vær imidlertid oppmerksom på at negative søkeord fungerer annerledes for videokampanjer og kampanjer i Displaynettverket enn de gjør for søk. Avhengig av de andre søkeordene eller målrettingsmetodene i annonsegruppen din kan enkelte av stedene der annonsen din vises, av og til inneholde ekskluderte søketermer. For banner- og videoannonser tar systemet hensyn til maksimalt 5000 negative søkeord. Du kan også unngå å målrette mot irrelevante nettsteder eller videoer ved å implementere alternativer for nettstedskategorier og innholdsekskluderinger.

Ulike typer negative søkeord

For søkekampanjer kan du bruke negative søkeord med fleksibelt samsvar, eksakt samsvar eller setningssamsvar. Disse negative samsvartypene fungerer imidlertid på en annen måte enn de positive motstykkene. Hovedforskjellen er at hvis du vil ekskludere de aktuelle søkeordene, må du legge til synonymer, entalls- og flertallsformer, varianter som er feilstavet, samt andre nære varianter.

For bannerkampanjer blir et sett med negative søkeord ekskludert som et eksakt emne. Annonser vises ikke på en side, selv om de eksakte søkeordene eller uttrykkene ikke er eksplisitt på siden, men emnet for innholdet er sterkt knyttet til det ekskluderte settet med negative søkeord.

Et sett med negative søkeord som «damebukser» kan for eksempel blokkere budgivning på en side med innhold om damejeans, selv om det eksakte uttrykket «damebukser» ikke ble vist på siden. Vi generaliserer imidlertid ikke over konseptet med damebukser til andre typer underdeler til damer (som f.eks. skjørt) eller herrebukser. Dette skiller seg fra hvordan vi behandler et positivt søkeord, for eksempel sko, som vi også matcher til en mer omfattende kategori som fottøy.

Negativt fleksibelt samsvar

Dette er standardtypen for negative søkeord. Hvis du bruker søkeord med negativt fleksibelt samsvar, blir ikke annonsen din vist hvis søket inneholder alle de negative søkeordene. Dette gjelder også hvis søkeordene står i en annen rekkefølge. Annonsen din kan fortsatt bli vist hvis søket bare inneholder enkelte av søkeordene dine.

Eksempel

Søkeord med negativt fleksibelt samsvar: jogge sko

Søk Kan annonsen bli vist?
blå tennis sko Yes
løpe utstyr Yes
blå jogge sko No
sko jogge No
jogge sko No

Negativt setningssamsvar

Hvis du bruker søkeord med negativt setningssamsvar, blir ikke annonsen din vist hvis søket inneholder de eksakte søkeordene i samme rekkefølge. Søket kan også inneholde andre ord, men så lenge alle søkeordene står i den gitte rekkefølgen i det aktuelle søket, blir ikke annonsen din vist.

Eksempel

Søkeord med negativt setningssamsvar: «jogge sko»

Søk Kan annonsen bli vist?
blå tennis sko Yes
løpe utstyr Yes
blå jogge sko No
sko jogge Yes
jogge sko No

Negativt eksakt samsvar

Hvis du bruker søkeord med negativt eksakt samsvar, blir ikke annonsen din vist hvis søket inneholder de eksakte søkeordene, men dette forutsetter at de kommer i samme rekkefølge og uten ekstra ord. Annonsen kan fortsatt bli vist hvis søket inneholder søkeordene pluss andre ord.

Eksempel

Søkeord med negativt eksakt samsvar: [jogge sko]

Søk Kan annonsen bli vist?
blå tennis sko Yes
løpe utstyr Yes
blå jogge sko Yes
sko jogge Yes
jogge sko No

Vær oppmerksom på følgende

• Vær nøye med hvilke negative søkeord du velger. Hvis du bruker for mange negative søkeord, kan det hende at annonsene dine når ut til færre kunder.
  • Annonsen din kan fortsatt bli vist for søk eller på sider som inneholder nære varianter av de negative søkeordene dine.
  • Det kan hende at annonsen din likevel blir vist når noen bruker et søkeuttrykk på mer enn ti ord, og det negative søkeordet ditt kommer etter det tiende ordet. Sett at det negative søkeordet ditt er «rabatt». Da kan annonsen din bli vist når noen søker etter «fine og rene hotellrom nær stranden i Kristiansand med stor rabatt» fordi det negative søkeordet ditt er det ellevte ordet i uttrykket. På den annen side vises ikke annonsen hvis noen søker etter «rene pene hotellrom i Los Angeles nær strand sjøutsikt rabatt», ettersom det negative søkeordet er det tiende ordet i uttrykket.