Läs om varför vi debiterar dig

Har du svårt att förstå eller identifiera en Google Ads-debitering? Använd felsökningsverktyget för oidentifierade Google Ads-debiteringar.

Viktig information

• Med Google Ads debiteras du automatiskt den första varje månad eller när ditt saldo uppgår till beloppet som är din utbetalningströskel.
  • Debiteringen avser dina annonseringskostnader och eventuellt utestående saldo från föregående månad samt skatter och avgifter som kan gälla för vissa länder.
  • Beloppet som du debiteras den första varje månad kan ibland överstiga utbetalningströskeln.

Din debitering

Aktuella kostnader + utestående saldo = debiterat belopp

Debiteringen avser dina aktuella annonseringskostnader, inklusive eventuella skatter och avgifter, och eventuella obetalda kostnader, inklusive skatter och avgifter, från föregående faktureringsperiod, minus justeringar/kampanjkrediter från innevarande eller tidigare faktureringsperiod.

• De aktuella kostnaderna är från denna faktureringsperiod.
  • Obetalda kostnader är från tidigare faktureringsperioder.

Om dina totala annonseringskostnader är högre än utbetalningströskeln (det belopp som vanligtvis utlöser en debitering) läggs de extra kostnaderna till i ditt aktuella saldo inför nästa debitering.

Ditt aktuella saldo utgörs av det saldo som har överförts från föregående månad och nettokostnaden (inklusive eventuella annonseringskostnader, skatter och avgifter, minus eventuella justeringar och kampanjkrediter) för den aktuella månaden.

Exempel 1

Det här är en visuell representation av när dina månadsutgifter ligger under din aktuella utbetalningsgräns.

Dina månadsutgifter är lägre än utbetalningströskeln (det belopp som utlöser en debitering), till exempel i följande situationer:

• Ditt senaste betalningsdatum var den 1 augusti.
  • Utbetalningströskeln är 500 kronor.
  • Dina månadsutgifter för augusti är 490 kronor.
  • I exemplet ovan debiteras du 490 kronor den 1 september.

Exempel 2

Det här är en visuell representation av när dina månadsutgifter överstiger din aktuella utbetalningsgräns.

Dina månadsutgifter är högre än utbetalningströskeln (det belopp som utlöser en debitering), till exempel i följande situationer:

• Din senaste debitering gjordes den 1 augusti.
  • Utbetalningströskeln är 2 500 kronor.
  • Dina månadsutgifter för augusti är 2 750 kronor.
  • I exemplet ovan debiteras du 2 500 kronor i augusti, ett datum då saldot överstiger utbetalningströskeln på 2 500 kronor. Dessutom debiteras du det återstående saldot på 250 kronor den 1 september.

Vanliga frågor om debiteringar

Klicka på länkarna nedan för att se svar på frågor om debiteringar.

Debiterad flera gånger under en månad

Du debiteras vanligtvis inte en gång per månad eller i slutet av månaden. Du kan debiteras flera gånger på en månad, huvudsakligen baserat på tröskelvärden, det vill säga fasta belopp som ditt konto når. Detta belopp initierar en debitering, vilket innebär att du kan debiteras flera gånger under samma månad.

Om du aldrig når utbetalningströskeln under en månad debiteras du automatiskt samma datum varje månad (ditt automatiska betalningsdatum kan ändras för kortare månader och skottår).

Exempel 1

Om ditt tröskelvärde är 5 000 kronor debiteras du varje gång kostnaderna uppgår till detta belopp under en månad. Om kostnaderna uppgår till 15 000 under en månad debiteras du 5 000 kronor tre gånger (3 × 5 000 = 15 000).

Exempel 2

Om din senaste automatiska betalning gällde ett gränsdebitering på 5 000 kronor den 25 augusti och du inte når detta belopp igen före slutet av augusti sker nästa automatiska betalning den 1 september.

Identiska debiteringar

Detta händer sällan, men om du ser två identiska debiteringar från Google Ads på ditt kreditkorts- eller kontoutdrag kan det finnas två anledningar till detta:

• Auktoriseringsbegäran: Det här är en begäran från vårt faktureringssystem till banken som utfärdade ditt kreditkort. En sådan begäran skickas i princip varje gång en betalning sker och visas som ett vilande belopp som motsvarar den redan behandlade debiteringen. Begäran försvinner vanligtvis inom några dagar, men detta kan variera från bank till bank.
  • Dubbeldebitering: Ett fel kan orsaka en dubbeldebitering, vilket innebär att kontot debiteras samma belopp två gånger och att inget av beloppen anges som vilande på utdraget. Google kan inte återbetala eller annullera betalningar, men eventuella ytterligare betalningar fungerar som tillgodohavande för framtida annonseringskostnader. Ibland sker en automatisk betalning även efter att en manuell betalning har påbörjats på grund av den tid som krävs för att betalningen ska identifieras av Google.
  • En annan anledning till dubbeldebitering kan vara att utgifterna på ditt konto är höga och att du kan ha nått gränsvärdet mer än en gång under en dag, vilket utlöser en automatisk debitering. Om dina kontoutgifter är mycket höga kan du vara berättigad att höja ditt gränsvärde. Läs mer om hur du ändrar hur ofta du debiteras.

Kontakta banken om bankutdraget visar en dubbeldebitering eller en auktoriseringsbegäran som inte försvinner automatiskt.

Debiterad för mer än den genomsnittliga dagliga budgeten vissa dagar

Söktrafiken på internet varierar från dag till dag. Google kan tillåta upp till två gånger fler interaktioner under en dag än vad din genomsnittliga dagliga budget tillåter för att kompensera för sådana variationer och se till att dina kampanjer når sin fulla potential. Vi kallar detta överleverans.

Vårt system ser dock till att du under en given faktureringsperiod aldrig debiteras för mer än det genomsnittliga antalet dagar på en månad multiplicerat med den genomsnittliga dagliga budgeten.

Om din budget till exempel är 100 kronor per dag och du debiteras för en månadsfaktureringsperiod debiteras du högst 3 000 kronor.

Om Google överlevererar dina annonser och du samlar på dig mer kostnader under en faktureringsperiod än vad din budget tillåter krediteras ditt konto automatiskt. Om du till exempel får klick för 350 kronor under en månad men har en genomsnittlig daglig budget på tio kronor per dag (vilket motsvarar 300 kronor under en faktureringsperiod på 30 dagar) får du en kreditering för överleverans på 50 kronor.

Obs! Debiteringen för kampanjer av typen Betala för konverteringar ser annorlunda ut och dessa kan faktureras för mer än två gånger den dagliga budgeten.

Så här ser du om du har krediterats för överleverans:

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på Sammanfattning.
  3. Öppna relevant månadskort och välj Justeringar.
  4. Välj Kampanjaktivitet.
  5. All kreditering för överleverans visas som Överleverans.

Debiterad efter att redan ha initierat en manuell betalning

Om du använder automatisk betalning och sedan betalar manuellt kan du bli debiterad under den automatiska faktureringsperioden.

Anledningen är denna:

• En automatisk betalning pågick när du gjorde inbetalningen: Den automatiska betalningen sker punktligt, så om du betalade när åtgärden hade påbörjats kanske du debiteras ändå. Det är mest troligt att detta sker om du gör en inbetalning när du börjar närma dig utbetalningströskeln i slutet av kalendermånaden.
  • Faktureringsperioden är slut: När du har betalat manuellt återgår kontot till den vanliga faktureringsperioden. Du debiteras automatiskt när utgifterna på ditt konto når utbetalningströskeln eller första dagen i månaden, beroende på vad som inträffar först.

Debiterad efter att ha angett en kampanjkod

När ditt kampanjtillgodohavande är slut fortsätter dina annonser att visas och du samlar på dig annonseringskostnader, om du använder inställningen för automatiska betalningar. Om du har förbrukat ditt tillgodohavande och inte vill samla på dig mer kostnader måste du pausa dina kampanjer.

Debiterad utanför faktureringsperioden

Du kan debiteras utanför faktureringsperioden om du gör en manuell betalning (genom att klicka på Gör en inbetalning eller Lägg till belopp i ditt konto). Automatiska betalningar behandlas inom en fast faktureringsperiod, men du kan göra manuella inbetalningar när som helst.

• Du har gjort en manuell betalning (genom att välja knappen Gör en inbetalning i ditt konto). Automatiska betalningar behandlas inom en fast faktureringsperiod, men du kan betala manuellt när som helst.
  • Ditt konto har nyligen uppgraderats till ett nytt faktureringsgränssnitt. När detta händer debiteras du för kontosaldot vid tidpunkten för uppgraderingen. Du behöver inte betala något för uppgraderingen. Denna engångsdebitering sker utanför den normala faktureringsperioden. Alla framtida debiteringar sker enligt din vanliga faktureringsperiod.

Debiterad efter att du har stoppat dina annonser eller avslutat ditt konto

När du inaktiverar dina annonser, antingen genom att avsluta kontot eller pausa eller ta bort dina kampanjer, kan det ta flera timmar innan annonserna stoppas helt i Google Ads-systemet. Därefter samlar du inte på dig några ytterligare kostnader.

Du faktureras dock för eventuella obetalda annonseringskostnader som tillkom innan annonserna slutade visas. Vårt system utgår från en faktureringsperiod på en månad. Det kan därför dröja flera veckor innan du får den slutliga debiteringen.

Du kan se om du har obetalda annonseringskostnader genom att klicka på ikonen Fakturering Faktureringsikon, klicka på Sammanfattning och titta på aktuellt saldo högst upp på sidan.

Debiteringar på kontoutdraget överensstämmer inte med ditt Google Ads-konto

Ibland kan debiteringarna på kontoutdraget skilja sig från uppgifterna i ditt Google Ads-konto. Några exempel på möjliga orsaker:

Debiteringsdatumen skiljer sig åt med någon dag
I de flesta fall är detta helt normalt eftersom debiteringarna kan registreras olika dagar i Google Ads och på kontoutdraget. Eftersom Google Ads och bankerna använder olika system sker debiteringar inte alltid exakt samtidigt.

Bankens avgifter syns inte i Google Ads
Om detta händer kan du göra följande för att granska de två kontona:

1. Om du har fler än ett Google Ads-konto bör du leta efter debiteringarna i varje enskilt konto (i många fall anges ditt tiosiffriga kund-id på kontoutdraget). Läs mer om hur debiteringar visas nedan eller läs mer om obehöriga debiteringar.
  2. Om du fortfarande inte kan se varifrån en debitering kommer kan du kontakta vårt supportteam. Se till att du har en skärmbild eller skannad kopia med de aktuella debiteringarna. Då blir det lättare för oss att undersöka debiteringarna. Kom ihåg att stryka över alla andra debiteringar och annan information som inte rör den aktuella debiteringen – din integritet är mycket viktig för oss.