Resurser som hjälper dig att förbereda dig inför förändringar gällande integritet och förordningar för trafik i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)

Denna artikel är avsedd för kunder som använder Googles online- och offlinelösningar och tar emot data från slutanvändare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).
Som ett led i Googles kontinuerliga strävan att skapa ett integritetsfokuserat ekosystem för digital annonsering stärker vi tillämpningen av vår policy för användares medgivande inom EU.

Annonsörer måste följa policyn för samtycke inom EU för att få använda annonsanpassning. Under 2024 påverkar vår tvingande åtgärd även mätfunktioner och tillämpas på data från:

• Webbplatser: Taggar som skickar data till Google.
  • Appar: SDK:er som skickar data till Google.
  • Datauppladdningar: Verktyg för att ladda upp data från andra källor än Google, till exempel import av offlinekonverteringar eller butiksförsäljning.
För att fortsätta använda funktionerna för mätning, annonsanpassning och remarketing måste du skaffa samtycke till användning av personuppgifter från slutanvändare inom EES och dela samtyckessignaler med Google.

Kraven gäller också om du använder Google Analytics-data med en av Googles tjänster.

Du kan skapa en plan för kundmätning med hjälp av integritetsplaneraren och du kan även läsa mer om långvarig mätning.

Lägg till ett bokmärke på denna resurssida och kom tillbaka regelbundet för att hålla dig informerad om de senaste rekommendationerna.

Det här behöver du göra

Inhämta användarnas samtycke

Du ansvarar för att inhämta användares samtycke på din webbplats eller i din app, eller till annan data som du laddar upp till Google. Du måste inhämta användarens val att ge eller neka samtycke till att lagra information om hens beteende.

Google samarbetar med många partner på plattformar för samtyckeshantering. De hjälper till att hantera bannerannonser för samtycke till cookies och förmedlar dessa val till Google-taggen via samtyckesläget. Om du inte redan har gjort det kan du implementera en samtyckesbanner eller en annan anpassad samtyckeslösning för webbplatser och appar eller använda en av Googles partnerplattformar för samtyckeshantering (CMP).

Icon of a download symbol

Ställa in samtyckesläget

När du har inhämtat användarens samtycke ska du informera Google om användarens samtyckesval. Många CMP:er hanterar sändning av samtyckesstatus till Google. Om du implementerar en anpassad samtyckeslösning måste du implementera en metod för att skicka samtyckesstatus till Google. Med samtyckesläget kan du förmedla användarnas samtyckesstatus för cookies eller appidentifierare till Google.  CMP-leverantören uppdaterar automatiskt till den senaste versionen av samtyckesläget. Vänd dig till leverantören för att kontrollera att du använder den senaste uppdateringen av samtyckesläget. Om du hanterar en egen banner ska du implementera v2 av samtyckesläget.

Migrera från UA360 till GA4

Google Analytics 4 har ersatt Universal Analytics Från och med den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-standardegendomar att behandla data. Om du inte migrerar före mars förlorar du viktiga annonseringsfunktioner som inte längre stöds i UA360 för berörd trafik i EES. Verifiera och uppdatera samtyckesinställningen i Analytics om du inte redan har gjort det för att se till att du skickar nödvändiga samtyckessignaler till Google.

Uppdatera till de senaste API:erna eller SDK:erna

Om du använder Googles API/SDK för att dela målgruppsdata med Google måste du uppgradera till den senaste versionen av Google Ads API och Display & Video 360 API. Appannonsörer bör uppdatera till den senaste versionen av API:et för konverteringsspårning för Google-appar eller den senaste SDK-versionen för att kunna skicka korrekta samtyckessignaler som respekterar användarnas val och möjliggör heltäckande mätning och modellering. Appannonsörer som arbetar med appattributionspartner (AAP) bör uppgradera till den senaste versionen av AAP SDK/API och kontakta sina AAP-partners för att försäkra sig om att samtyckessignalerna skickas till Google.

Om du använder API:er för att dela offlinedata med Google måste du uppdatera till de senaste API:erna eller SDK för appar för att förhindra att målgrupper offline (t.ex. kundmatchning) försämras från mars 2024. Kunder som laddar upp offlinedata manuellt måste också skapa ett samtyckesintyg i produktens användargränssnitt. Om du arbetar med en partner för kundlistehanterare (KLH) måste de ha slutfört denna uppgradering.