Ställa in en äldre Salesforce-integrering

I den här artikeln beskriver vi hur du ställer in en äldre Salesforce-integrering. Följ stegen nedan för att förbereda ditt Salesforce-konto, ditt Google Ads-konto och din webbplats, länka dina Salesforce- och Google Ads-konton och börja impbortera konverteringar.

Alla företag är olika. Här beskriver vi de grundläggande stegen, men du kan behöva anpassa konfigurationen utifrån hur du använder Salesforce. Om någon annan hanterar ditt Salesforce-konto bör du arbeta tillsammans med honom eller henne för att hitta den bästa lösningen för dig. Observera att du bör kunna redigera din webbplatskod. Du eller din webbutvecklare måste redigera koden så att Googles klick-id (GCLID) registreras.

Obs! Äldre integreringar med Salesforce uppdateras till en ny upplevelse. Mer information om migreringen till den nya upplevelsen finns i Vanliga frågor om uppgraderingen av Salesforce-integreringen. Du kan ta reda på vilken Salesforce-integrering som används i ditt konto genom att gå till listan över källor att importera när du skapar en ny konverteringsåtgärd från import. Om etiketten är Salesforce har du den äldre Salesforce-integreringen. Om du inte ser etiketten har du standardintegreringen.

Innan du börjar

Om du vill använda den här funktionen måste du uppfylla följande krav:

• Du måste ha Salesforce-användaruppgifter som uppfyller kraven på minimibehörighet i ditt Salesforce-konto.
  • Du måste kunna logga in på ett Salesforce Sales Cloud-konto med en inloggning med rätt behörigheter. Du kan underlätta konfigureringen genom att använda ett konto med systemadministratörsbehörigheter, förutsatt att dina standardinställningar för åtkomst inte har ändrats.
  • Du måste ha aktiverat automatisk taggning i ditt Google Ads-konto.
  • Du måste kunna redigera din webbplatskod, Du eller din webbutvecklare måste redigera koden så att Googles klick-id (GCLID) registreras.
  • Du måste kunna göra ändringar i ditt Salesforce-konto, bland annat skapa anpassade fält och aktivera spårning av fälthistorik.
  • Du måste ha en period från klick till konvertering som är kortare än 90 dagar. Konverteringar som laddas upp mer än 90 dagar efter det motsvarande senaste klicket importeras inte av Google Ads och visas därför inte i konverteringsstatistiken.
  • Du måste använda web-to-lead-funktionen i Salesforce eller en annan lösning för att skicka information om potentiella kunder från din webbplats till Salesforce.

Anvisningar

Steg 1: Ställ in ditt Salesforce-konto

Börja med att kontrollera att ditt Salesforce-konto är konfigurerat på följande sätt. Om någon annan hanterar ditt företags Salesforce-konto kan han eller hon hjälpa dig med det här steget.

1. Uppdatera objektet Opportunity med följande ändringar:
  2. Uppdatera objektet Lead med följande ändringar:

Steg 2: Anpassa ditt Salesforce web-to-lead-formulär

För att lagra GCLID med information om den potentiella kunden måste du ändra dina web-to-lead-formulär så att alla nya potentiella kunder kopplas till GCLID-värdet. Du kan behöva hjälp av en webbutvecklare och en Salesforce-administratör för att slutföra det här steget.

Nedan beskriver vi hur du lägger till GCLID-fältet i dina befintliga web-to-lead-formulär.

1. Skapa ett vanligt web-to-lead-formulär med alla fält som du vill att dina tilltänkta kunder ska fylla i. Ta även med lead-fältet GCLID som ett dolt fält. Salesforce-administratören eller webbutvecklaren kan hjälpa dig att göra den här ändringen.
  2. Webbutvecklaren måste anteckna id:t för det nya GCLID-inmatningsfältet, eftersom det behövs för att implementera JavaScript på din webbplats i nästa steg.
  3. Webbutvecklaren uppdaterar därefter dina befintliga formulär med den nya HTML-koden. Dina formulär skickar nu med GCLID-värdet tillsammans med information om den potentiella kunden till Sales Cloud.
Obs! Du måste följa lokala föreskrifter kring samtycke till cookies.

Nu är Salesforce och dina webbsidor redo att samla in all data. I nästa steg uppdaterar webbutvecklaren din webbplats så att GCLID-värdet automatiskt skickas med till det nya GCLID-formulärfältet.

Tänk på att ditt web-to-lead-formulär måste finnas på samma domän som resten av dina webbsidor, så att JavaScript kan överföra GCLID-värdet till formuläret på rätt sätt.

Obs! Andra metoder för att registrera potentiella kunder

Om informationen om den potentiella kunden från webbformuläret passerar andra system innan den når Salesforce måste du se till att eventuella mellanliggande bearbetningssystem skickar vidare GCLID så att GCLID-värdet når ditt Salesforce-konto. Detta bör vara möjligt i systemet du använder. Kontakta supportansvariga för systemet om du är osäker.

Steg 3: Redigera din webbplats för att samla in och spara klick-id:t

Om en besökare klickar på din annons lägger Google Ads till webbadressparametern gclid i webbadressen som leder till din målsida.

Parameterns värde måste samlas in och sparas i en cookie på din webbplats för att det ska kunna hämtas senare när en potentiell kund fyller i sina uppgifter i formuläret för potentiella kunder. Om du har en webbutvecklare kan han eller hon hjälpa dig att redigera webbplatskoden för att göra detta.

Vi rekommenderar att du gör detta genom att modifiera och bädda in följande JavaScript-kod. Innan du bäddar in koden är det viktigt att du uppdaterar ”var gclidFormFields”-raden så att den innehåller fält-id:na för de nya fält som du lade till i föregående steg. Det är så JavaScript får reda på vilket/vilka fält som ska innehålla GCLID-värdet. När du har gjort detta ska du bädda in koden omedelbart före den avslutande </body>-taggen på alla sidor.

<script>

function getParam(p) {

var match = RegExp('[?&]' + p + '=([^&]*)').exec(window.location.search);

return match && decodeURIComponent(match[1].replace(/\+/g, ' '));

}

function getExpiryRecord(value) {

var expiryPeriod = 90 * 24 * 60 * 60 * 1000; // Förfallotid efter 90 dagar millisekunder

var expiryDate = new Date().getTime() + expiryPeriod;

return {

value: value,

expiryDate: expiryDate

};

}

function addGclid() {

var gclidParam = getParam('gclid');

var gclidFormFields = ['gclid_field', 'foobar']; // alla möjliga id:n för gclid-formulärfält här

var gclidRecord = null;

var currGclidFormField;

var gclsrcParam = getParam('gclsrc');

var isGclsrcValid = !gclsrcParam || gclsrcParam.indexOf('aw') !== -1;

gclidFormFields.forEach(function (field) {

if (document.getElementById(field)) {

currGclidFormField = document.getElementById(field);

}

});

if (gclidParam && isGclsrcValid) {

gclidRecord = getExpiryRecord(gclidParam);

localStorage.setItem('gclid', JSON.stringify(gclidRecord));

}

var gclid = gclidRecord || JSON.parse(localStorage.getItem('gclid'));

var isGclidValid = gclid && new Date().getTime() < gclid.expiryDate;

if (currGclidFormField && isGclidValid) {

currGclidFormField.value = gclid.value;

}

}

window.addEventListener('load', addGclid);

</script>

Vi rekommenderar starkt att du infogar denna kod på alla webbsidor på din webbplats. På så sätt behöver du inte lägga till den varje gång du skapar nya annonser med nya målsidor. Det finns heller ingen risk för att GCLID-värden går förlorade om du börjar leda annonstrafik till andra målsidor. Du kan lägga till koden i webbsidesmallen eller i ett delat sidelement, som sidfoten, så att koden automatiskt infogas på alla nya sidor.

Steg 4: Testa att systemet fungerar

1. Gå till din webbplats och lägg till parametern ?gclid="test" i webbadressen.
    • Exempel: http://www.example.com?gclid="test"
  2. Öppna formuläret för potentiella kunder och skicka in en testkund.
  3. Logga in på Salesforce, leta reda på den nya testkunden och se om värdet ”test” visas i det anpassade GCLID-fältet.
  4. Konvertera testkunden till en möjlighet. Värdet ”test” bör visas även i det anpassade GCLID-fältet för den nya möjligheten.
  5. Upprepa steg 2 till 4 för alla dina formulär för potentiella kunder och kontrollera att de är korrekt konfigurerade. Om ”test” visas i GCLID-fältet för potentiella kunder och möjligheter som hämtades från alla dina formulär för potentiella kunder är du redo att länka dina konton.

Steg 5: Länka dina Google Ads- och Salesforce-konton

I detta steg måste du logga in på Salesforce. Du bör använda ett särskilt inloggningsnamn för Salesforce i stället för ditt eget inloggningsnamn. Läs om behörighetskraven här. Kompletta anvisningar om hur du länkar dina konton finns i Länka Salesforce- och Google Ads-konton.

Tips! Konverteringsspårning över flera konton

Om du använder konverteringsspårning över flera konton i ditt förvaltarkonto (MCC) måste du länka ditt Salesforce-konto till förvaltarkontot. Annars kan du länka till ett konto som inte är ett förvaltarkonto.

Steg 6: Ställ in dina konverteringsåtgärder

När du har länkat dina Google Ads- och Salesforce-konton ska du välja vilka Salesforce-händelser (statusar för potentiella kunder och möjlighetsstadier) som du vill registrera som konverteringar. Då registreras en konvertering i Google Ads varje gång en potentiell kund eller möjlighet når en av dessa punkter. Tänk på att om en potentiell kund eller möjlighet återställs till ett tidigare stadium eller en tidigare status registreras den inte som en konvertering i Google Ads. Se till att ordningen på dina händelser i Salesforce matchar informationen i försäljningstratten.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på målikonen Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Salesforce. Då visas en lista över alla Salesforce-konton som är kopplade till ditt Google Ads-konto.
  4. Klicka på Salesforce-kontot du just länkade. Då visas en lista över alla Salesforce-händelser för kontot.
  5. Följ stegen nedan för varje milstolpe du vill koppla till en konverteringsåtgärd:
    1. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringsåtgärd.
    2. Klicka på Skapa en ny konverteringsåtgärd och ange inställningarna för konverteringsåtgärder. Tänk på följande:
      • Ange ett konverteringsnamn som hjälper dig att hitta konverteringsåtgärden i konverteringsrapporterna. Exempel kan vara ”Kvalificerade försäljningar till potentiell kund” eller ”Ny möjlighet”.
      • Välj en konverteringsperiod på 90 dagar för att registrera så många konverteringar som möjligt.
    3. Klicka på Skapa och fortsätt.
    4. Klicka på Klart på sidan med bekräftelsen av att milstolpen har mappats med konverteringsåtgärden.
  6. Schemalägg dina konverteringsimporter:
    1. Klicka på avsnittet Importschema.
    2. Välj på rullgardinsmenyerna hur ofta Google Ads ska importera dina konverteringar och när detta ska ske. Om du lägger bud på konverteringar med hjälp av en automatisk budstrategi i Google Ads fungerar budstrategin bäst om du laddar upp konverteringar ofta, helst en gång om dagen.
    3. Klicka på Spara.
  7. Klicka på Föregående för att återgå till sidan Salesforce-konton.

Du kan också ange dina Salesforce-konverteringsåtgärder på sidan Konverteringsåtgärder.

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Översikt.
  4. Då visas en lista över dina konverteringsåtgärder.
  5. Klicka på plusknappen och sedan på Importera.
  6. Välj Salesforce och klicka på Fortsätt.
  7. Leta reda på avsnittet Konton och milstolpar och klicka på det Salesforce-konto där du vill spåra konverteringar. Välj en milstolpe som Google Ads ska rapportera som konvertering. Du kan välja flera milstolpar om du vill använda samma inställningar för konverteringsåtgärder för dina händelser.
  8. Slutför inställningarna för konverteringsåtgärder.
  9. Klicka på Skapa och fortsätt.
  10. Klicka på Klart på sidan med bekräftelsen av att milstolpen har mappats med konverteringsåtgärden. Om du vill mappa en annan milstolpe med en konverteringsåtgärd klickar du på Skapa en annan Salesforce-konverteringsåtgärd. Tänk på att detta bara skapar en konverteringsåtgärd som mappas med din Salesforce-milstolpe. Om du vill schemalägga hur ofta dina Salesforce-händelser ska importeras som konverteringar klickar du på Salesforce i menyn till vänster och följer anvisningarna ovan för att schemalägga importen. I den äldre Salesforce-integreringen visade kolumnen Konverteringskälla värdet Website (Salesforce.com).

Så importeras konverteringsvärdet

Om du har angett att konverteringsvärdet ska importeras från ditt Sales Cloud-konto beräknar Google Ads värdet genom att multiplicera möjlighetsstadiets värde för Probability (så som det är konfigurerat i ditt Sales Cloud-konto) med det senaste värdet i fältet Amount för möjligheten.

Exempel

Anta att Google Ads importerar konverteringar varje vecka och att den senaste importen skedde för sju dagar sedan. För två dagar sedan angav du stadiet för en möjlighet till Negotiating. Värdet i Amount för möjligheten är 10 000 kronor och sannolikheten för förhandlingsstadiet är 75 %. I går ändrade du värdet i Amount för möjligheten till 16 000 kronor. Google Ads importerar din konvertering i dag och beräknar dess värde till 12 000 (75 % × 16 000 kronor).

Om du lägger stor vikt vid att konverteringsvärdet ska beräknas utifrån det belopp som angavs när möjlighetsstadiet ändrades rekommenderar vi att du ställer in dagliga importer.

Redigera dina Salesforce-konverteringsåtgärder

Så här ändrar du vilka Salesforce-händelser du spårar som konverteringar:

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Salesforce.
  4. Klicka på Salesforce-kontot där du har mappat händelser med konverteringsåtgärder som du vill redigera.
  5. Välj bland följande alternativ:
    • Om du vill ändra konverteringsåtgärden som är mappad med en Salesforce-milstolpe klickar du på rullgardinsmenyn och väljer en annan konverteringsåtgärd. Alternativt kan du skapa en ny konverteringsåtgärd.
    • Om en konverteringsåtgärd inte längre ska mappas med en Salesforce-milstolpe klickar du på Avmarkera konverteringsåtgärd.
  6. Klicka på Föregående.

Steg 7: Importera konverteringarna

Nu importeras automatiskt konverteringar från Salesforce till ditt konto enligt schemat du har angett.

Kontrollera att allt fungerar korrekt genom att importera konverteringar manuellt. Logga in på ditt Google Ads-konto, gå till sidan med dina Salesforce-händelser och klicka på Importera nu. Behåll sidan öppen tills importen är klar. Du ser ett meddelande om huruvida importen lyckades eller inte.

Första gången du begär en import hämtar Google Ads alla konverteringar som har skett under de senaste 14 dagarna. För efterföljande importer inkluderas alla konverteringar efter den senaste importen (upp till 14 dagar tidigare). Det är därför viktigt att du importerar dina konverteringar minst en gång i veckan.

Importen kan ta några minuter beroende på hur många konverteringar som laddas upp. Länken Importera nu är inaktiverad medan en import pågår, när du inte har mappat några potentiella kunder och möjligheter från Salesforce med Google Ads-konverteringsåtgärder, eller när det finns ändringar i konverteringsåtgärderna som inte har sparats.

Om det uppstår problem med en schemalagd import visas en avisering i ditt Google Ads-konto.

Granska importhistoriken

1. Klicka på ikonen Mål Goals Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Konverteringar i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Salesforce.
  4. Klicka på Importhistorik högst upp på sidan. Kolumnerna på sidan Importhistorik innehåller mer information om uppladdningens status:
    • I kolumnen Status kan du se om dina Salesforce-konverteringar importerades korrekt.
    • Kolumnen Resultat innehåller länkar så att du kan se vilka konverteringar som importerades och vilka som inte importerades på grund av filfel.
    • Kolumnen Åtgärder innehåller följande länkar:
      • Ladda ned resultat: Ladda ned en kopia av den uppladdade filen. Länken visas när alla konverteringar i filen kunde importeras.
      • Ladda ned allt: Ladda ned en kopia av den uppladdade filen med de konverteringar som inte kunde importeras.
      • Ladda ned fel: Ladda ned ett kalkylark med konverteringarna från filen som inte kunde importeras tillsammans med felmeddelanden.
    • När du klickar på någon av de tre länkarna ovan innehåller den nedladdade filen kolumnen Resultat. Där kan du se om konverteringen kunde importeras eller inte och anledningen till att importen misslyckades. Länkarna tas bort 30–60 dagar efter uppladdningen.

Åtgärda fel

Om det inträffar ett fel när du laddar upp Salesforce-konverteringar kan du läsa om hur du åtgärdar problem med att importera Salesforce-konverteringar med den äldre Salesforce-integreringen.

Relaterad länk