Lookalike-segmenten gebruiken om uw doelgroep uit te breiden

Lookalike-segmenten zijn groepen mensen die kenmerken delen met anderen op een bestaande seed-lijst. U levert de seed-lijst aan op basis van first-party gegevens, waaronder een Klantenmatch-lijst of een lijst van mensen die interactie hebben gehad met uw website en app, of YouTube-kanaal. Daarna gebruiken we deze informatie om andere potentiële klanten met vergelijkbare kenmerken te vinden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe Lookalike-segmenten werken en hoe u ze kunt gebruiken om potentiële nieuwe klanten te bereiken en uw doelgroep uit te breiden.

Opmerking: Lookalike-segmenten zijn alleen beschikbaar voor campagnes voor het genereren van vraag.

Voordelen

• Toon uw advertenties aan mensen met vergelijkbare kenmerken als uw bestaande klanten: Met Lookalike-segmenten kunt u in contact komen met potentiële nieuwe klanten die van essentieel belang zijn voor uw bedrijf.
  • Meer controle: u kunt kiezen uit 3 opties (smal, gebalanceerd of breed) voor de optimale balans tussen bereik en overeenkomst.
  • Verfijnde aanpak: U kunt Lookalike-segmenten maken op basis van specifieke interacties die mensen met uw bedrijf hebben gehad, zoals een video bekijken of een specifieke pagina op uw website bezoeken.
  • Up-to-date informatie: Het Lookalike-segment wordt voortdurend vernieuwd op basis van de geüpdatete activiteit, zodat u de meest actuele lijst met beoogde klanten heeft in uw bestaande en toekomstige campagne.

Hoe Lookalike-segmenten werken

Lookalike-segmenten zijn gemaakt op basis van uw first-party klantgegevens, waaronder deze:

Daarna kunt u deze gegevens gebruiken om nieuwe klanten te bereiken. U kunt bijvoorbeeld lijsten uploaden van klanten die specifieke producten hebben gekocht of specifieke services hebben gebruikt, en daarna een Lookalike-segment maken om potentiële nieuwe klanten te bereiken die het meest op die bestaande klanten lijken.

U krijgt een melding in Google Ads als uw gegevens niet aan de vereisten voldoen (zie het gedeelte Vereisten hieronder) om uw segment te vernieuwen.

Case A

Als u een adverteerder bent en meer mensen wilt vinden die van strategiegebaseerde games houden, moet u een seed-lijst van uw bestaande klantenbestand uploaden. Met Lookalike-segmenten kunt u andere strategiegebaseerde gamers vinden die overeenkomen met de kenmerken in uw seed-doelgroep.

Bereik

Lookalike-segmenten bieden de volgende bereikopties:

• Smal: We streven ernaar smalle Lookalike-segmenten te vullen met 2,5% van de gebruikers op de doellocatie van uw advertentie, wat resulteert in gebruikers die het meest lijken op uw seed-lijst.
  • Gebalanceerd (standaardoptie): We streven ernaar om gebalanceerde Lookalike-segmenten in te vullen met 5% van de gebruikers op de targetlocatie van uw advertentie. Door deze optie is er een balans tussen bereik en overeenkomst.
  • Breed: We streven ernaar brede Lookalike-segmenten in te vullen met 10% van de gebruikers op de targetlocatie van uw advertentie. Hoewel deze optie het grootste bereik oplevert, kan het ook gebruikers omvatten die minder sterk lijken op gebruikers in smalle of uitgebalanceerde Lookalike-segmenten.

Case B

U kunt zelf bepalen hoe getarget uw Lookalike-segment moet zijn. Afhankelijk van het type conversies dat het belangrijkst voor u is, kunt u ook een seed-lijst uploaden met alleen gegevens van strategiespelers die het waardevolst zijn voor uw bedrijf. Voor u kunnen dat gamers zijn die actief meer functies kopen of gamers met een groot aantal streams.

Vereisten

Uw Lookalike-segment wordt elke 1 tot 2 dagen automatisch vernieuwd op basis van de beschikbare klantgegevens. Als niet aan de onderstaande vereiste wordt voldaan, is uw Lookalike-segment niet beschikbaar voor gebruik:

• De som van alle ingediende seedlijsten moet meer dan 1000 actieve overeenkomende mensen zijn.

Het kan tot 3 dagen duren voordat Lookalike-segmenten weerspiegelen dat er niet aan de seed-lijstvereiste wordt voldaan en de potentiële klanten niet meer targeten. U kunt nagaan of de status van het lookalike-segment Invullen, Voltooid, Inactief of Mislukt is.

Lookalike-segmenten maken

U kunt Lookalike-segmenten maken van maximaal 10 bestaande doelgroeplijsten. Volg de onderstaande stappen om een Lookalike-segment in uw nieuwe campagne te maken.

Opmerking: U kunt alleen Lookalike-segmenten maken in het gedeelte Doelgroep op de pagina met advertentiegroepinstellingen. Zorg dat het Lookalike-segment aan uw campagnebehoeften voldoet en dat de instellingen en naam voldoen aan uw specifieke voorkeuren.

Een Lookalike-segment in uw nieuwe campagne maken

Volg de stappen hieronder om een Lookalike-segment in uw campagne te maken:

1. Maak een campagne voor het genereren van vraag met de gebruikelijke stappen.
  2. Voeg een doelgroep toe op advertentiegroepniveau.
  3. Klik op Nieuwe doelgroep in het dialoogvenster Doelgroep.
  4. Klik in het zoekvak 'Lookalike-segment toevoegen of maken' en het dialoogvenster Lookalike-segment.
  5. Klik op Nieuw segment.
  6. Voeg een naam voor het Lookalike-segment toe in het dialoogvenster Segmentnaam.
  7. Kies uit ten minste 1 bronlijst of upload deze in het dialoogvenster Seed-lijst. U kunt maximaal 10 seedlists toevoegen.
  8. Voer in het dialoogvenster Locaties de landen of regio's in die u met het lookalike-segment wilt targeten.
  9. Kies Smal, Gebalanceerd of Breed met de schuifregelaar in het dialoogvenster Lookalike-segment.
  10. Klik op Opslaan.
Opmerking: Omdat Lookalike-segmenten worden gemaakt op basis van uw first-party gegevens, waaronder klant- en website- en app-gegevens op Google, duurt het even voordat er voldoende gegevens zijn verzameld om te bepalen wie er lid moet zijn van uw Lookalike-segmenten. Nadat u een nieuwe campagne heeft gemaakt, kan het enige tijd duren voordat u het Lookalike-segment effectief kunt gebruiken. Als best practice raden we u aan uw campagne en een Lookalike-segment 2 tot 3 dagen van tevoren te maken, zodat het klaar is als u advertenties wilt tonen.

U moet Lookalike-segmenten maken terwijl u een campagne voor het genereren van vraag maakt. Ze kunnen worden getoond in Doelgroepbeheer, maar kunnen daar niet worden verwijderd of bewerkt.

Als u een segment wilt gebruiken dat een Lookalike-segment in meerdere Google-campagnetypen bevat, wordt de doelgroep getoond als Geschikt - Beperkt voor andere campagnetypen. Dit komt omdat Lookalike-segmenten niet kunnen worden gebruikt buiten campagnes voor het genereren van vraag. De rest van uw doelgroepsegment blijft hetzelfde en kan worden gebruikt voor andere Google-campagnetypen.

Een Lookalike-segment toevoegen aan uw nieuwe campagne

Volg de stappen hieronder om een Lookalike-segment aan uw campagne toe te voegen:

1. Maak een campagne voor het genereren van vraag of selecteer een bestaande campagne voor het genereren van vraag.
  2. Voeg een doelgroep toe op advertentiegroepniveau.
  3. Klik op Nieuwe doelgroep in het dialoogvenster Doelgroep.
  4. U kunt besluiten eerder gemaakte Lookalike-segmenten op te nemen of uit te sluiten.
  5. Zo neemt u het segment op:
    1. Klik in het zoekvak 'Lookalike-segment toevoegen of maken' en het dialoogvenster Lookalike-segment.
    2. Zoek en selecteer uw huidige segment.
    3. Klik op Opslaan.
  6. Zo sluit u het segment uit:
    1. Klik in het zoekvak Uitsluitingen.
    2. Zoek en selecteer uw huidige segment.
    3. Klik op Opslaan.

Status van uw lookalike-segmenten controleren

1. Klik in uw Google Ads-account op de moersleutel Tools Icon.
  2. Klik op het dropdownmenu Gedeelde bibliotheek in het submenu.
  3. Klik op Doelgroepbeheer.
  4. Ga naar het tabblad Uw gegevenssegmenten.
  5. U kunt de status van het segment in de tabel vinden: Invullen, Voltooid, Seedlist is te klein of Inactief.

Rapportage

Omdat Lookalike-segmenten een type segment zijn, werkt rapportage hetzelfde als bij andere segmenten. U krijgt alle gebruikelijke rapportagefuncties voor segmenten, zodat u weet hoe elk Lookalike-segment presteert. Vervolgens kunt u zich richten op de segmenten die het best presteren.

U kunt uw Lookalike-segmentrapporten openen via het menu Campagnes of het menu Doelgroepen in Google Ads. Volg de onderstaande stappen om uw Lookalike-segmentrapporten te openen via de menuoptie van uw voorkeur:

Opmerking: De instructies hieronder maken deel uit van het nieuwe ontwerp van de Google Ads-gebruikerservaring. Als u het vorige ontwerp wilt gebruiken, klikt u op het icoon Weergave en selecteert u Vorig ontwerp gebruiken. Als u nog steeds de vorige versie van Google Ads gebruikt, kunt u met de snelle referentiekaart of de zoekbalk in het navigatievenster bovenaan Google Ads de pagina vinden die u zoekt.

Uw Lookalike-segmenten openen vanuit het menu Campagnes

Volg de onderstaande stappen om uw Lookalike-segmentrapporten te openen via het menu Campagnes:

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik op het dropdownmenu Campagnes en daarna op Campagnes.
  3. Klik in het menu bovenaan op Rapporten .
  4. Plaats de cursor op Basis in het submenu.
  5. Klik op Doelgroepsegment in het submenu.

Uw Lookalike-segmenten openen via het menu Doelgroepen

Volg de onderstaande stappen om uw Lookalike-segmentrapporten te openen via het menu Doelgroepen:

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik op het dropdownmenu Campagnes en dan op Doelgroepen, zoekwoorden en content.
  3. Klik op Doelgroepen.
  4. Klik op de kaart Doelgroepsegmenten bovenaan de pagina op de dropdownpijl Dropdownpijl in Tabel tonen.

Inzichten

U krijgt inzicht in uw lookalike-doelgroepsegmenten en kunt belangrijke patronen en mogelijkheden ontdekken. U kunt inzichten van uw lookalike-segmenten bekijken door het segment te selecteren onder Uw gegevenssegmenten in Doelgroepbeheer van uw Google Ads-account.

Hier kunt u een overzicht bekijken van segmenten op basis van affiniteitscategorieën, in-market-categorieën, leeftijd, gender, geografie, apparaten en meer. Aan de hand van deze inzichten kunt u inzicht krijgen in uw campagneprestaties en hierover beslissingen nemen.