Skapa anpassade kolumner

Med anpassade kolumner kan du få åtkomst till och använda en mängd olika mätvärden som beräknas från Google Ads-data för att skapa egna kolumner. Du kan använda dig av hänvisningar till andra kolumnformler och kalkylarksfunktioner så att kolumnerna blir mer nyanserade. Precis som med vanliga Google Ads-kolumner kan du filtrera, sortera, ladda ned och använda de flesta anpassade kolumnerna för att justera diagrammet med resultatöversikten ovanför statistiktabellen.

Skapa en anpassad kolumn

Animerad GIF som visar hur man skapar anpassade kolumner i användargränssnittet.

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.
  1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i sidmenyn för att öppna Kampanjer, Annonsgrupper, Annonser, Tillgångar. Om du vill jobba med Sökord öppnar du rullgardinsmenyn Målgrupper, sökord och innehåll.
    • Obs! Om du använder ett förvaltarkonto kan du även skapa en anpassad kolumn på sidan Resultat.
  3. Klicka på kolumnikonen En bild på kolumnikonen i Google Ads högst upp till höger i tabellen och välj Ändra kolumner.
  4. Klicka på + Anpassad kolumn uppe till höger.
  5. Ange följande information om kolumnen (se dessa exempel på anpassade kolumner):
    • Ange en kolumnrubrik.
    • Ange en beskrivning av kolumnen som visas när du håller muspekaren över kolumnrubriken.
    • Klicka på + Kolumn och välj ett mätvärde, till exempel klick eller exponeringar.
    • Lägga till filter: För vissa mätvärden kan du begränsa mätvärdesdatan genom att lägga till filter. Om du till exempel bara vill se klick från mobila enheter väljer du Klick som mätvärde. Klicka på Enhet i avsnittet Filter till höger och välj sedan Mobiltelefoner.
    • Lägga till matematiska operatorer: Skapa kolumnvillkor med hjälp av de matematiska operatorerna och välj hur kolumninnehållet ska formateras, som Tal, Procent eller Valuta. Om du till exempel vill beräkna procentandelen mobilklick i en kampanj väljer du Klick med filtret Mobiltelefoner som det första mätvärdet. Klicka sedan på operatorn ÷ och välj Klick som det andra mätvärdet. Välj slutligen Procent som Dataformat uppe till höger.
  6. Klicka på Spara när du har angett all kolumninformation. Sidan Ändra kolumner visas igen.
  7. Markera den nya anpassade kolumnen och klicka på Använd för att visa den i statistiktabellen.
Obs! Som förvaltarkontoanvändare (MCC) kan du hantera kampanjer mer effektivt genom att skapa, redigera och använda etiketter för specifika underordnade konton eller för alla kampanjer. Du kan även skapa och hantera etiketter var som helst längs vägen mellan ett förvaltarkonto och ett underordnat konto.

Skapa en formel till en anpassad kolumn

En anpassad kolumn består av en formel som skrivs precis som en formel i ett kalkylark. Du kan lägga till kolumner, operatorer, konstanter, andra anpassade kolumner, filter och funktioner i formeln.

Lägga till kolumner

Om du vill lägga till en kolumn i formeln kan du antingen klicka på knappen + Kolumn och välja kolumnen eller börja skriva kolumnens namn och välja den från rullgardinsmenyn som visas.

Alla kolumner som läggs till i bildläget konverteras till en oval. Du kan klicka på ovalen om du vill lägga till filter i kolumnen.

I textläget behålls tillagda kolumner som text, men de markeras i blått om formeln är giltig. Kolumnnamnen är inte skiftlägeskänsliga, men du måste ange namnet på kolumnen exakt så som det visas på kolumnlistan.

Lägga till andra anpassade kolumner

Du kan även lägga till hänvisningar till andra anpassade kolumner i formeln. Om du ändrar formeln i den andra anpassade kolumnen återspeglas uppdateringen automatiskt i anpassade kolumner som hänvisar till den. Du kan bara lägga till hänvisningar till andra anpassade kolumner som ägs av samma konto.

I bildläget lägger du till hänvisningar till andra anpassade kolumner på samma sätt som med standardkolumner. Hänvisningarna visas med en länkikon bredvid namnet på den anpassade kolumnen.

I textläget inleds hänvisningar till andra anpassade kolumner med prefixet c: och omges av dubbla citattecken, till skillnad från standardkolumner. Om du till exempel vill dubbla värdet på en anpassad kolumn med namnet Mobilklick skriver du c:”Mobilklick” * 2.

På samma sätt som med standardkolumner bör du notera dataformatet för den anpassade kolumnen som du hänvisar till, så att du kan se till att den används på rätt sätt och därmed undvika fel. Du kan till exempel inte multiplicera en anpassad textkolumn.

Det finns begränsningar för användningen av hänvisningar till anpassade kolumner.

Lägga till operatorer

Operatorer är vanliga aritmetiska symboler som används för att utföra en funktion i en formel. Du kan använda operatorer för att anpassa funktioner och beräkna resultat genom att skapa kolumnvillkor som genererar den utdata du vill få fram. Du kan lägga till operatorer (till exempel plustecken för addition) för två numeriska värden genom att skriva det med tangentbordet eller klicka på motsvarande knapp i formelverktygsfältet, om det finns ett sådant. Om du vill styra i vilken ordning operatorerna ska användas använder du parenteser i formeln.

Tecken Beskrivning Resultattyp
+ Addition (plus) Tal
- Subtrahera (minus) Tal
* Multiplicera Tal
/ Dividera Tal
< Mindre än Sant/falskt
> Större än Sant/falskt
<= Mindre än eller lika med Sant/falskt
>= Större än eller lika med Sant/falskt
= Lika med Sant/falskt
!= Inte lika med Sant/falskt

Obs! Vissa operatorer (till exempel större än) är en kombination av två tecken.

Lägga till konstanter

En konstant är ett fast värde som inte ändras. Eftersom konstanten inte ändras kan du skriva siffror direkt i formeln. Använd punkt som decimaltecken. Till exempel ska fem och en halv anges som 5.5 i stället för 5,5. Tusentalsavgränsare används inte i formler, så mängden tretusentjugo skrivs 3020.

Du kan också lägga till textvärden i formler om det passar i det omgivande sammanhanget. Textvärden omges alltid av dubbla citattecken. Om du vill ha med dubbla citattecken i texten kan du läsa mer om hur du lägger till dem. Du kan dessutom skriva texten true och false direkt i formeln för att ange en true- respektive false-konstant.

Följande formel innehåller till exempel numeriska konstanter och textkonstanter: length("My text") * -3.45

Lägga till filter

Med filter kan du ändra kolumnernas beteende i en formel. För att lägga till ett filter (till exempel filter för enhet eller konverteringsåtgärd) ska du först lägga till en kolumn i formeln. Visa tillgängliga filter.

I bildläget klickar du på ovalen som representerar den kolumn där du vill lägga till ett filter. Om det finns tillgängliga filter visas alla tillgängliga filtertyper i filterpanelen bredvid formelområdet. Utöka en kategori för att lägga till ett eller flera filter i den kategorin. Om inget har valts i en filterkategori filtreras inte mätvärdet med denna kategori.

Skärmbild av användargränssnittet som visar hur man filtrerar anpassade kolumner.

I textläget lägger du filter till genom att skriva en punkt direkt efter ett kolumnnamn (utan blanksteg) och lägger till filternamnet. Filtervärden anges inom parentes direkt efter filternamnet. Om du i textläget till exempel vill filtrera klick så att endast klick från mobila enheter och surfplattor visas kan du skriva följande formel: clicks.device(mobile, tablet).

Obs! Om du skriver ett kolumnnamn som har tillgängliga filter i textläget visas förslag på tillgängliga filter automatiskt. Det är alltid valfritt att lägga till filter i kolumner. Stäng listan över filterförslag genom att fortsätta skriva (till exempel genom att skriva ett blanksteg) eller klicka utanför rutan.

Lägga till funktioner

Om du vill lägga till en funktion i en formel klickar du antingen på knappen + Funktion eller börjar skriva namnet på en funktion och välja den från förslagen.

Funktioner genererar ett resultat som kallas returvärde (som kan vara ett tal, en text, ett sant/falskt-värde eller en datumtyp, beroende på funktionen). De flesta funktioner kräver parametrar. Parametrar är indata som anges inom parentes efter funktionsnamnet och avgränsas med kommatecken. Parametrarnas dataformat och inbördes ordning har betydelse. När du infogar en funktion från en meny infogas platshållartext för varje parameter. Du måste ersätta platshållartexten för varje parameter för att färdigställa funktionen.

En komplett lista över alla tillgängliga funktioner och deras parametrar finns i funktionslistan.

Välja ett dataformat

Om formeln genererar ett numeriskt värde kan du välja mellan tre värden för dataformat:

• Tal (standard): Den anpassade kolumnen visas med två decimaler.
  • Procent: Den anpassade kolumnen multipliceras med 100 och visas med en procentsymbol (%) med två decimaler.
  • Valuta: Den anpassade kolumnen visas med valutasymbolen för datan på raden där den visas, oavsett om formeln faktiskt representerar ett valutavärde eller inte.

Om formeln genererar text, ett sant/falskt-värde eller ett datum kan du bara välja motsvarande dataformat (Text, Sant/falskt eller Datum).

När du väl har sparat formeln kan du inte ändra dataformatet.