Aangepaste kolommen maken

Met aangepaste kolommen kunt u een breed scala aan statistieken gebruiken, berekend op basis van Google Ads-gegevens, om uw eigen kolommen te maken. U kunt verwijzingen naar andere kolomformules en spreadsheetfuncties toevoegen om uw kolommen genuanceerder te maken. Net als standaard Google Ads-kolommen, kunnen de meeste aangepaste kolommen worden gefilterd, gesorteerd, gedownload en gebruikt om het diagram met uw prestatieoverzicht aan te passen dat boven de tabel met statistieken staat.

Een aangepaste kolom maken

Geanimeerde gif die laat zien hoe u in de gebruikersinterface aangepaste kolommen kunt maken

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Icoon Campagnes.
  2. Klik in het paginamenu op het dropdownmenu Campagnes om Campagnes, Advertentiegroepen, Advertenties of Componenten te openen. Als u Zoekwoorden voor het zoeknetwerk wilt bewerken, opent u het dropdownmenu Doelgroepen, zoekwoorden en content.
    • Opmerking: Als u een manageraccount gebruikt, kunt u ook een aangepaste kolom maken op de pagina Prestaties.
  3. Klik rechtsboven in de tabel op het kolommenicoon Een afbeelding van het Google Ads-kolommenicoon en selecteer Kolommen aanpassen.
  4. Klik rechtsboven op + Aangepaste kolom.
  5. Geef de volgende informatie op voor de kolom (bekijk deze voorbeelden van aangepaste kolommen):
    • Geef de naam op die als de kolomkop wordt gebruikt.
    • Geef een beschrijving van de kolom op die u ziet als u de muisaanwijzer op de kolomkop plaatst.
    • Klik op + Kolom en selecteer een statistiek, zoals klikken of vertoningen.
    • Filters toevoegen: Voor sommige statistieken kunt u de gegevens beperken door filters toe te voegen. Als u bijvoorbeeld alleen klikken van mobiele apparaten wilt weergeven, selecteert u Klikken als uw statistiek. Daarna klikt u in het gedeelte Filter aan de rechterkant op Apparaat en selecteert u Mobiele telefoons.
    • Rekenkundige operatoren toevoegen: Gebruik de rekenkundige operatoren om voorwaarden voor de kolom te maken en kies de opmaak voor de kolomcontent, zoals Getal, Procent of Valuta. Als u bijvoorbeeld het percentage mobiele klikken in een campagne wilt berekenen, selecteert u Klikken met het filter 'Mobiele telefoons' als 1e statistiek. Klik daarna op de operator ÷ en selecteer Klikken als 2e statistiek. Kies ten slotte rechtsboven op Percentage als Gegevensindeling.
  6. Als u alle kolomgegevens hebt opgegeven, klikt u op Opslaan. U keert terug naar de pagina Kolommen wijzigen.
  7. Selecteer de nieuwe aangepaste kolom en klik op Toepassen om de kolom te bekijken in de tabel met statistieken.
Opmerking: Als gebruiker van een manageraccount (MCC-account) kunt u campagnes efficiënter beheren door labels te maken, te bewerken en toe te passen op specifieke onderliggende accounts of in alle campagnes. U kunt ook overal op het pad van een manageraccount naar het niveau van een onderliggend account labels maken en beheren.

Een aangepaste kolomformule maken

Een aangepaste kolom bestaat uit een formule, die net als een formule in een spreadsheet wordt geschreven. U kunt kolommen, operatoren, constanten, andere aangepaste kolommen, filters en functies aan uw formule toevoegen.

Kolommen toevoegen

Als u een kolom aan de formule wilt toevoegen, kunt u op de knop + Kolom klikken en de kolom selecteren. U kunt ook de naam van de kolom typen en deze selecteren in het weergegeven dropdownmenu.

In de visuele stand wordt elke kolom die wordt toegevoegd, geconverteerd naar een ovaal. U kunt op het ovaal klikken om filters aan die kolom toe te voegen.

In de tekststand blijven toegevoegde kolommen als tekst staan, maar worden ze blauw gemarkeerd als de formule geldig is. Hoewel kolomnamen niet-hoofdlettergevoelig zijn, moet u de naam van een kolom exact invullen zoals deze in de kolomlijst staat.

Andere aangepaste kolommen toevoegen

U kunt in uw formule ook verwijzingen naar andere aangepaste kolommen toevoegen. Als u de formule van de andere aangepaste kolom wijzigt, wordt de update automatisch doorgevoerd in aangepaste kolommen die daarnaar verwijzen. U kunt alleen referenties toevoegen aan andere aangepaste kolommen die eigendom zijn van hetzelfde account.

In de visuele stand kunt u verwijzingen naar andere aangepaste kolommen toevoegen op dezelfde manier als standaardkolommen. Deze verwijzingen worden weergegeven met een koppelingsicoon naast de naam van de aangepaste kolom.

In de tekststand krijgen verwijzingen naar andere aangepaste kolommen het voorvoegsel c: en worden ze tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst, in tegenstelling tot in standaardkolommen. Als u bijvoorbeeld de waarde van een aangepaste kolom met de naam 'Mobiele klikken' wilt verdubbelen, schrijft u c:"Mobiele klikken" * 2.

Houd rekening met de standaardindeling van de aangepaste kolom waarnaar u verwijst, zodat deze op de juiste wijze wordt gebruikt om fouten te voorkomen. U kunt een aangepaste kolom voor tekst bijvoorbeeld niet vermenigvuldigen.

Er gelden limieten voor het gebruik van aangepaste kolomverwijzingen.

Operatoren toevoegen

Operatoren zijn veelgebruikte rekenkundige symbolen die worden gebruikt om een functie in een formule uit te voeren. U kunt operatoren gebruiken om functies aan te passen en de resultaten te berekenen door de kolomvoorwaarden te maken die de uitvoer opleveren. U kunt operatoren (zoals het plusteken) toevoegen tussen 2 numerieke waarden door deze op uw toetsenbord te typen of door op de bijbehorende knop op de formulewerkbalk te klikken (indien beschikbaar). Gebruik haakjes in uw formule om de volgorde te bepalen waarin operatoren worden gebruikt.

Symbool Beschrijving Type resultaat
+ Optellen (Plus) Getal
- Aftrekken (Minus) Getal
* Vermenigvuldigen Getal
/ Delen Getal
< Minder dan Waar/onwaar
> Groter dan Waar/onwaar
<= Kleiner dan of gelijk aan Waar/onwaar
>= Groter dan of gelijk aan Waar/onwaar
= Gelijk aan Waar/onwaar
!= Niet gelijk aan Waar/onwaar

Opmerking: Bepaalde operatoren (zoals groter dan) zijn een combinatie van 2 tekens.

Constanten toevoegen

Een constante is een vaste waarde die niet verandert. Omdat een constante niet verandert, kunt u getallen rechtstreeks in de formule typen. Gebruik een punt als decimaal scheidingsteken. Een hoeveelheid van vijfenhalf noteert u bijvoorbeeld als 5.5 in plaats van 5,5. Een scheidingsteken voor duizendtallen wordt niet in formules gebruikt, dus de hoeveelheid drieduizendtwintig wordt bijvoorbeeld geschreven als 3020.

U kunt ook tekstwaarden in formules toevoegen als dat past in de context. Tekstwaarden worden altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Als u het dubbele aanhalingsteken in uw tekst wilt opnemen, leest u hier hoe u dat kunt doen. Daarnaast kunt u de tekst waar en onwaar rechtstreeks in de formule schrijven om respectievelijk een waar- of een onwaar-constante aan te duiden.

De volgende formule bevat bijvoorbeeld zowel een numerieke als een tekstconstante: length("My text") * -3.45

Filters toevoegen

Met filters kunt u het gedrag van kolommen in een formule aanpassen. Als u een filter wilt toevoegen (zoals voor Apparaat- of Conversieactie), voegt u eerst een kolom toe aan de formule. Beschikbare filters bekijken.

Klik in de visuele stand op het ovaal dat overeenkomt met de kolom waaraan u een filter wilt toevoegen. Als er beschikbare filters zijn, ziet u alle beschikbare filtertypen in het filtervenster naast het formulegebied. Vouw een categorie uit om een of meer filters in die categorie toe te voegen. Als er niets is geselecteerd in een filtercategorie, wordt die statistiek niet gefilterd door die categorie.

Afbeelding van de gebruikersinterface waarin u ziet hoe u aangepaste kolommen kunt filteren

In de tekststand worden filters toegevoegd door een punt direct achter een kolomnaam (zonder spatie) te typen en de filternaam toe te voegen. Filterwaarden worden tussen haakjes direct na de filternaam geplaatst. Als u bijvoorbeeld in de tekststand klikken wilt filteren op alleen klikken van mobiele apparaten en tablets, kunt u de volgende formule schrijven: clicks.device(mobile, tablet).

Opmerking: Als u een kolomnaam typt waarvoor filters in de tekststand beschikbaar zijn, wordt de lijst met beschikbare filters automatisch weergegeven. Filters toevoegen aan kolommen is altijd optioneel. Als u de lijst met voorgestelde filters wilt sluiten, kunt u blijven typen (een spatie bijvoorbeeld) of buiten de prompt klikken.

Functies toevoegen

Als u een functie aan een formule wilt toevoegen, klikt u op de knop + Functie of typt u de naam van een functie en selecteert u een functie uit de suggesties.

Functies produceren een uitvoer die een retourwaarde wordt genoemd. Dat kan een getal, tekst, waar/onwaar-waarde of datumtype zijn, afhankelijk van de functie. Voor de meeste functies zijn parameters vereist. Parameters zijn de invoer voor de functie en worden opgegeven tussen haakjes na de functienaam en gescheiden door komma's. De volgorde van de parameters en de gegevensindeling van elke parameter is belangrijk. Als u een functie toevoegt vanuit een menu, wordt voor elke parameter een tijdelijke aanduiding ingevoegd. U moet de tekst van de tijdelijke aanduiding vervangen voor elke parameter om de functie af te ronden.

Bekijk de functielijst voor een complete lijst van alle beschikbare functies en de bijbehorende parameters.

Een gegevensindeling selecteren

Als de formule een numerieke waarde produceert, kunt u kiezen uit 3 waarden voor Gegevensindeling:

• Getal (standaard): De aangepaste kolom wordt weergegeven met 2 cijfers achter de komma.
  • Percentage: De aangepaste kolom wordt vermenigvuldigd met 100 en wordt weergegeven met een percentagesymbool (%) tot 2 decimalen.
  • Valuta: De aangepaste kolom wordt weergegeven met het valutasymbool van de gegevens in de rij waarin de kolom staat, ongeacht of de formule een valutawaarde is.

Als de formule tekst, een waar/onwaar-waarde of een datum produceert, kunt u alleen de bijbehorende gegevensindeling selecteren (respectievelijk Tekst, Waar/onwaar of Datum).

Nadat u de formule heeft opgeslagen, kunt u de gegevensindeling niet meer wijzigen.