Problem med att konfigurera Performance Max-kampanjer

Med vårt felsökningsverktyg kan du identifiera, se beskrivningar av och åtgärda potentiella orsaker till oväntade variationer i utgifterna för din Performance Max-kampanj.

Om din Performance Max-kampanj inte ger förväntat resultat kan det bero på problem med inriktning, konverteringsspårning eller kampanjinställningar. I den här artikeln beskriver vi hur du felsöker din kampanj i följande situationer:

Innan du börjar

Du kan skapa Performance Max-kampanjer för annonsering som inte kräver stor arbetsinsats. Dessa målbaserade kampanjer använder Googles AI och experiment för att nå dina mål och optimera resultatet i kanaler som Upptäck-flödet, Display, Gmail, Google Maps, Google-partners webbplatser, Google Sök och YouTube. Läs mer om hur du skapar en Performance Max-kampanj.

Tänk på följande när det är dags att granska en kampanjs resultat:

• Förändring tar tid: För att få rättvisande resultat bör du vänta ett litet tag (minst två till tre dagar) efter att du har gjort ändringar i kampanjen innan du analyserar resultaten.
  • Granska rätt mätvärden: När du använder Smart Bidding-budstrategier bör du kontrollera att dina resultatmätvärden matchar målen för din kampanj.
    • Exempel: Om du använder budstrategin Maximera konverteringsvärde (med angiven mål-ROAS) i en Performance Max-kampanj bör du granska mätvärdena för konverteringsvärde/kostnad (faktisk ROAS) och konverteringsvolym i stället för orelaterade mätvärden som klick och exponeringar.
    • Läs mer om hur du väljer rätt budstrategi.
    • Läs mer om Smart Bidding-budstrategier.
    • Läs mer om automatisk budgivning.

Anvisningar

Anvisningar för felsökning i samband med att du skapar en kampanj

1. Kontrollera inställningarna för tillgångsgruppen och avgör om det finns gränser som har överskridits.
    • Läs mer om hur du skapar en tillgångsgrupp.
    • Exempel: Du har lagt till 16 rubriker men kampanjen har en gräns på 15 rubriker.
  2. Om du har ett Merchant Center-flöde bör du se till att den slutliga webbadressen matchar webbadressen i Merchant Center.
    • Webbadresserna måste överensstämma för att Performance Max-kampanjen ska kunna skapas.
Obs! Om Utökning av slutlig webbadress har aktiverats kan Google ersätta den slutliga webbadressen med en mer relevant målsida baserat på användarens sökfråga och generera en dynamisk rubrik, beskrivning och andra tillgångar som matchar målsidans innehåll. Läs mer om automatiskt skapade tillgångar.

Anvisningar för att felsöka andra problem med visning av kampanjer

Obs! Anvisningarna nedan är en del av den nya Google Ads-användarupplevelsen. Om du vill använda den tidigare designen klickar du på ikonen Utseende och väljer Använd tidigare design. Om du fortfarande använder den tidigare versionen av Google Ads kan du titta på snabbguiden eller använda sökfältet i navigeringspanelen högst upp i Google Ads för att hitta sidan du söker.

Kampanjen visas på oväntade eller olämpliga målsidor

Om du har sett att dina annonser visas på andra målsidor än dem du avsåg för din kampanj kan det bero på att du har aktiverat Utökning av slutlig webbadress. När Utökning av slutlig webbadress har aktiverats genererar Google rubrik, beskrivning och andra tillgångar dynamiskt för att matcha användarens sökavsikt. Läs mer om Utökning av slutlig webbadress med Performance Max.

Om du inte vill att Google ska välja alternativa målsidor kan du välja bort Utökning av slutlig webbadress genom att följa stegen nedan:

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Kampanjer.
  4. Klicka på fliken Inställningar.
  5. Välj Performance Max-kampanjen du vill redigera.
  6. Utöka avsnittet Utökning av slutlig webbadress under Ytterligare inställningar.
  7. Inaktivera funktionen.
  8. Klicka på Spara.

Kampanjen visar oavsiktliga tillgångar

Om du har sett att dina annonser visas med andra tillgångar än dem du avsåg kan det bero på att funktionen Utökning av slutlig webbadress har aktiverats. När Utökning av slutlig webbadress har aktiverats genererar Google rubrik, beskrivning och andra tillgångar dynamiskt för att matcha användarens sökavsikt. Läs mer om utökning av slutlig webbadress med Performance Max.

Om du inte vill att Google ska välja alternativa målsidor kan du välja bort Utökning av slutlig webbadress genom att följa stegen nedan:

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Kampanjer i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Kampanjer.
  4. Klicka på fliken Inställningar.
  5. Välj Performance Max-kampanjen du vill redigera.
  6. Utöka avsnittet Utökning av slutlig webbadress under Ytterligare inställningar.
  7. Inaktivera funktionen.
  8. Klicka på Spara.

Annonser som visas på irrelevanta eller oönskade placeringar

Med uteslutningar av placeringar kan du utesluta att dina annonser visas på placeringar på specifika sidor, webbplatser, appar och videor där du inte vill att de ska visas. Denna funktion kan påverka kampanjresultatet negativt eftersom den begränsar visningen och bör därför endast användas för varumärkesintegritet. Framför allt kanske du vill utesluta webbplatser och appar som inte är lämpliga för ditt varumärke. Performance Max-kampanjer tar hänsyn till alla uteslutningar av placeringar på kontonivå och MCC-nivå. Uteslutningar av placeringar på kampanjnivå är inte tillgängliga ännu. Läs mer om hur du utesluter placeringar på kontonivå.

Annonser visas på oavsiktliga platser

Det finns två typer av platsinriktning i Performance Max-kampanjer:

• Närvaro eller intresse: Personer som befinner sig på dina inriktade platser, personer som regelbundet befinner sig på dina inriktade platser eller som har visat intresse för dina inriktade platser (rekommenderas)
  • Närvaro: Personer som befinner sig på dina inriktade platser eller personer som regelbundet befinner sig på dina inriktade platser

När kampanjen är aktiv kan du se var användarna befinner sig när de ser annonser. Detta ser du både på översiktssidans kartvy och genom att klicka på fliken Platser. Du kan förvänta dig att få viss trafik utanför de specifika inriktade platserna.

Exempel: Om en kampanj är inriktad på användare i Sverige baserat på närvaro visas annonser endast för användare i Sverige. Om en kampanj är inriktad på användare i Sverige baserat på Närvaro eller intresse visas annonser både för användare som befinner sig i Sverige och användare som har visat intresse för Sverige.

Om du ser oönskad visning från platser som inte är inriktade kan du lägga till dessa platser som uteslutningar.

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Målgrupper, sökord och innehåll i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Platser.
  4. Klicka på fliken Uteslutningar.
  5. Klicka på Redigera platser eller pennikonen för att lägga till en plats som ska uteslutas.
  6. Ange en plats som du vill utesluta och klicka på Spara.

Kontrollera listor över placeringsuteslutningar på kontonivå i underkonton (i MCC)

1. Öppna ditt förvaltarkonto och klicka på Inställningar i sidmenyn till vänster och sedan på Inställningar för underkonto.
  2. Kontrollera att listorna över placeringsuteslutningar syns i tabellen. Om de inte gör det klickar du på kolumnikonen En bild på kolumnikonen i Google Ads för att lägga till dem.
  3. I kolumnen Tillämpade listor över placeringsuteslutningar för kampanjen du kontrollerar
    • visas ett streck om uteslutningslistor inte tillämpas
    • visas ett listnamn om uteslutningslistor tillämpas.

Kontrollera listor över placeringsuteslutningar på kontonivå i underkonton (i ett underkonto)

1. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon i ditt Google Ads-konto.
  2. Klicka på rullgardinsmenyn Målgrupper, sökord och innehåll i avsnittsmenyn.
  3. Klicka på Innehåll.
  4. Klicka på Uteslutning av placeringar i rullgardinsmenyn.
  5. Klicka på Lägg till filter och välj Nivå.
  6. Markera kryssrutan vid de konton vars kampanjer du vill visa.
  7. Klicka på Använd.

Felsöka kampanjer med ett Merchant Center-flöde

För annonsörer som uppgraderar till Performance Max från Shopping-kampanjer:

• Automatiskt skapade tillgångar kan inte användas med Shopping-annonser.
  • Performance Max-kampanjer har företräde framför befintliga Shopping-kampanjer som innefattar samma produkter i samma Google Ads-konto. Det betyder att när du börjar köra Performance Max-kampanjer kan utgifterna i sådana Shopping-kampanjer minska (även om Performance Max-kampanjen har lägre budget än Shopping-kampanjen). Performance Max-kampanjen ökar i stället.
  • För att minimera påverkan på resultatet rekommenderar vi att du anger liknande budgetar för Performance Max-kampanjer som för befintliga Shopping-kampanjer för samma produkter.
  • Det kan ta två till tre dagar innan Performance Max-kampanjen ökar. När Performance Max-kampanjen väl är igång bör du pausa Shopping-kampanjen. Om Shopping-kampanjen och Performance Max-kampanjen fortsätter köras samtidigt kan Shopping-kampanjen fortsätta generera utgifter på vissa plattformar och inte tillåta att Performance Max-kampanjen optimeras fullt ut.

Den mesta trafiken kommer från en enskild tillgångsgrupp:

• När du skapar tillgångsgrupper för Performance Max-kampanjer för detaljhandel bör du se till att tillgångsgruppernas produktinriktning inte överlappar varandra. (Till exempel bör inte både Tillgångsgrupp 1 och Tillgångsgrupp 2 inrikta sig på Produkter A till Ö. Tillgångsgrupp 1 bör endast inrikta sig på Produkter A till L och Tillgångsgrupp 2 bör endast inrikta sig på produkterna M till Ö).