Over de pagina Experimenten (voorheen Concepten en experimenten)

Met Google Ads-experimenten kunt u de prestaties van uw campagnes voortdurend blijven verbeteren. Als u verschillende campagne-instellingen test, bereikt u meer klanten en behaalt u snel en efficiënt betere bedrijfsresultaten.

Een hero-afbeelding die laat zien hoe campagne-experimenten werken

Op deze pagina

Hoe het werkt

U kunt een experiment voor uw campagne maken en uitvoeren om de impact van uw voorgestelde wijzigingen te testen. Als u het budget gelijk verdeelt over de oorspronkelijke campagne en het experiment, kunt u de resultaten voor een bepaalde periode makkelijk vergelijken. Als uw experiment aan het einde van die periode betere resultaten oplevert, kunt u het toepassen op de oorspronkelijke campagne of de oorspronkelijke campagne ermee vervangen. Klik in het paginamenu aan de linkerkant van uw Google Ads-account op Experimenten om een experiment in te stellen.

Tip: Als u Alle experimenten selecteert, opent u de tabel Alle experimenten. Vanaf hier kunt u de volgende acties in Google Ads uitvoeren:
  • Uw experimentstatussen en -opties beheren
  • Een specifiek experimenttype selecteren (advertentievarianten, aangepaste experimenten of video-experimenten)
  • Uw experimenten bekijken voor meerdere kanaal- en experimenttypen (app, in het zoeknetwerk, display en video)
  • De manier wijzigen waarop experimenten worden getoond door te wisselen tussen de weergave Kaarten en Tabel

Deze animatie toont hoe u kunt overschakelen tussen de kaartweergave en de tabelweergave op de pagina Experimenten in Google Ads.

Advertentievarianten

Met advertentievarianten kunt u de prestaties van uw varianten beoordelen en de gewijzigde advertenties toepassen op uw account. Advertentievarianten worden meestal gebruikt om tekstadvertenties, responsieve zoekadvertenties of een enkele wijziging in meerdere campagnes te testen. Advertentievarianten zijn beschikbaar voor campagnes in het zoeknetwerk.

Nadat u een advertentievariant heeft ingesteld, kunt u de resultaten bekijken en vergelijken hoe de aangepaste advertenties presteren ten opzichte van de oorspronkelijke advertenties. Als u tevreden bent met de testresultaten van de advertentievarianten, kunt u de aangepaste advertenties toepassen op uw campagne.

Aangepaste experimenten voor campagnes in het zoeknetwerk en display-campagnes

Aangepaste experimenten worden meestal gebruikt om Slim bieden, zoektypen voor zoekwoorden, landingspagina's, doelgroepen en advertentiegroepen te testen. Aangepaste experimenten zijn beschikbaar voor app- en display-campagnes en campagnes in het zoeknetwerk.

U kunt ook een experiment maken zonder een concept. Dit maakt het makkelijker de prestaties van uw basiscampagne vergelijken met die van de testcampagne.

Nadat u een basiscampagne voor een experiment heeft geselecteerd, stelt u het experiment in en updatet u de instellingen die u wilt testen. Het systeem van Google maakt voor u een nieuwe testcampagne met de nieuwe instellingen. Nadat u het experiment heeft uitgevoerd en de prestaties heeft geëvalueerd, kunt u de nieuwe instellingen toepassen op de basiscampagne of een nieuwe, onafhankelijke campagne met deze instellingen laten lopen.

Video-experimenten

Video-experimenten worden gebruikt om te bepalen welke van uw videoadvertenties effectiever is op YouTube. Video-experimenten zijn beschikbaar voor videocampagnes.

U kunt het volgende doen:

• 2 tot 4 verschillende groepen instellen (ook wel experiment-armen genoemd).
  • De campagnes kiezen die u in het experiment wilt opnemen (met in elke campagne een andere videoadvertentie).
  • Een successtatistiek (Merkimpact of Conversies) selecteren op basis waarvan u de prestaties van de campagnes wilt meten en vergelijken.

Nadat u een video-experiment heeft ingesteld, kunt u de prestaties ervan bijhouden in Google Ads en de best presterende videoadvertenties in de experiment-armen opsporen. Als u weet welke advertentie beter heeft gepresteerd in het experiment, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over welke campagne u laat doorlopen en aan welke campagne u hogere budgetten toewijst.

Performance Max-experimenten

Performance Max-experimenten zijn tools in Google Ads waarmee u voor verschillende functies, instellingen en campagnes A/B-tests kunt uitvoeren om uw bedrijfsresultaten te verbeteren. U kunt met experimenten de incrementele toename meten als gevolg van Performance Max-campagnes.

U kunt het volgende doen:

• Toename-experimenten instellen voor Performance Max
  • Shopping-campagnes versus Performance Max-experimenten instellen

Nadat u een Performance Max-experiment heeft ingesteld, kunt u in Google Ads de prestaties ervan bijhouden en de beste Performance Max-advertenties in de experiment-armen opsporen. Als u weet welke advertentie beter heeft gepresteerd in het experiment, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over welke campagne u laat doorlopen en aan welke campagne u hogere budgetten toewijst.

Opmerking: Na beëindiging van het experiment wordt de Performance Max-campagne automatisch gestart als het experiment gunstige resultaten heeft. U kunt deze functie uitzetten op de pagina Rapport van het experiment.

Inzicht krijgen in de resultaten van uw experiment

U kunt de informatie in de experimententabel nu gebruiken om inzicht te krijgen in de resultaten van uw experiment en passende actie te ondernemen. De tabel Experimenten bevat de volgende kolommen:

• Naam: Dit is de naam van uw experiment. Klik voor meer informatie op de naam van uw experiment als u meer wilt weten dan wat er in de tabel beschikbaar is.
  • Type: Dit is het type experiment dat u op dit moment uitvoert (bijvoorbeeld Toename van Performance Max, Aangepaste display-advertentie, Video en vele andere typen).
  • Status: Hier vindt u de huidige fase van uw experiment (zoals In behandeling, Voltooid (Toegepast) en Gepland).
  • Resultaten: Dit geeft aan welke arm van de campagne het best heeft gepresteerd tijdens de duur van het experiment.
    • Controlecampagne: Dit geeft aan dat de controlearm beter heeft gepresteerd dan de behandelingsarm in het experiment.
    • Behandelingscampagne: Dit betekent dat de behandelingsarm beter heeft gepresteerd dan de controlearm in het experiment.
    • Geen duidelijke winnaar of in behandeling: Dit betekent dat de winnaar niet kan worden bepaald of dat er nog niet genoeg gegevens zijn. We raden u aan het experiment 2 tot 3 weken uit te voeren om voldoende gegevens te verzamelen. Als de resultaten nog steeds niet doorslaggevend zijn, moet u uw budget misschien verhogen of langer laten lopen zodat er genoeg gegevens zijn om een duidelijke winnaar te genereren.
  • Acties: Hier kunt u de aanbevolen actie voor uw experiment bekijken (bijvoorbeeld Toepassen).
  • Startdatum: De startdatum van het experiment.
  • Einddatum: De einddatum van het experiment.
  • Statistieken: Afhankelijk van de doelen, het experimenttype en de statistieken die zijn geselecteerd toen u het experiment maakte, kunt u verschillende statistieken in de tabel bekijken, zoals Conversies of Conv.waarde. Deze vertegenwoordigen het percentage differentieel dat is bereikt door de behandelingsarm ten opzichte van de controlecampagne. Als u de cursor op de tekst in deze kolom plaatst, wordt er aanvullende informatie getoond, zoals het zekerheidsinterval.
  • U kunt aanvullende statistieken selecteren door op het kolomicoon Een afbeelding van het Google Ads-kolommenicoon te klikken, statistieken te selecteren en op Opslaan te klikken. Op dezelfde manier kunt u kolommen verwijderen.

Aanvullende statistieken bekijken

Volg deze stappen om de experimenttabel aan te passen en de statistieken toe te voegen die belangrijk voor u zijn:

1. Klik in uw Google Ads-account op het icoon Campagnes Campaigns Icon.
  2. Klik in het submenu op het dropdownmenu Campagnes.
  3. Klik op Experimenten.
  4. Klik rechtsboven de tabel op het kolommenicoon Een afbeelding van het Google Ads-kolommenicoon.
  5. Klik op het selectievakje naast de statistieken die u aan de tabel wilt toevoegen.
  6. Klik op Toepassen.

Een actie uitvoeren voor uw experiment

In de tabel met experimenten vindt u een aanbevolen actie op basis van het resultaat van uw experiment:

• Toepassen: Als u het experiment toepast, wordt er een campagne gestart met dezelfde instellingen als de behandelingsarm. U kunt misschien ook de instelling van de oorspronkelijke controlecampagne aanpassen zodat deze de behandelingsarm nabootst.
Opmerking: Als de resultaten van uw experiment nog niet kunnen worden bepaald (in de kolom Resultaten staat In uitvoering, Onbepaald of Niet beschikbaar), raden we u aan het experiment minstens 2 tot 3 weken te laten lopen om voldoende gegevens verzamelen te om een beslissing te nemen. Als er op dat moment geen aanbeveling beschikbaar is, moet u misschien het budget verhogen of de aanbeveling langer laten lopen om voldoende gegevens beschikbaar te hebben.

Gunstige experimentresultaten automatisch toepassen (alleen beschikbaar voor bepaalde typen experimenten)

Deze functie, die standaard aanstaat, past de experimentwijzigingen op de basiscampagne toe als deze gunstige resultaten hebben op het moment dat het experiment wordt beëindigd. Met de functie kunt u de prestatieverbeteringen die uit uw experimenten blijken snel benutten.

Opmerking: U kunt deze functie tijdens het experiment altijd uitzetten via de rapportpagina.

U kunt een experiment maken op basis van aanbevelingskaarten op de pagina Experimenten. Tijdens het maken kunt u ervoor kiezen deze functie aan te zetten. Nadat u een experiment heeft gemaakt, wordt er op de overzichtskaart van het experiment een tooltip met de functiestatus getoond. Via deze tooltip kunt u deze functie ook aan- of uitzetten. Dit wordt aangegeven in de tooltipstatus.

Ook kan de statuskolom op de pagina Experimenten een van de volgende statussen hebben. Deze tonen welke experimenten zijn toegepast:

• Afgerond (niet toegepast)
  • Afronden (toepassen…)
  • Afgerond (toegepast)

Nadat uw experiment is afgerond, wordt de tooltipstatus geüpdatet. Deze laat weten of uw wijzigingen zijn toegepast.

Veelgestelde vragen

1. Hoe weet ik of een experiment gunstig is en direct wordt toegepast?

• Als u Aant. conv. maximaliseren gebruikt met bieden op basis van doelkosten per actie (CPA), wordt uw experiment direct toegepast als het aantal conversies in de behandelingsarm hoger is dan de controlearm. Hierbij moet de CPA lager zijn.
  • Als u Max. conversiewaarde gebruikt met bieden op basis van doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS), wordt uw experiment direct toegepast als de conversiewaarde in de behandelingsarm hoger is dan de controlearm. Hierbij moet het ROAS hoger zijn.
  • Als u bieden op basis van Aant. conv. maximaliseren of Max. conversiewaarde gebruikt, wordt uw experiment direct toegepast als het aantal conversies of de conversiewaarde in de behandelingsarm hoger zijn dan de controlearm.

2. Wanneer worden mijn experimentwijzigingen toegepast?

• Nadat uw experiment de einddatum heeft bereikt, stellen we met de definitie hierboven vast of uw experimentresultaten gunstig waren. Als we vaststellen dat het experiment gunstig was, passen we de experimentwijzigingen toe op de controlecampagne.

3. Wordt een experiment toegepast als het experiment handmatig is beëindigd?

• Nee, we passen geen experimentwijzigingen toe die handmatig zijn beëindigd. We passen alleen experimentwijzigingen toe die eindigen op de einddatum die u opgeeft.

4. Kan ik me afmelden voor automatisch toepassen?

• Deze functie wordt standaard aangezet als u een nieuw experiment maakt, maar u kunt zich afmelden voordat het experiment wordt beëindigd.