Betygsätta och skicka tillbaka hemuppgifter

Den här artikeln är för lärare.

I Classroom kan du ge ett numeriskt betyg, lämna feedback med enbart kommentarer eller göra både och. Du kan dessutom skicka tillbaka hemuppgifter utan betyg.

Du kan betygsätta och skicka tillbaka arbeten från

• sidan Elevens arbete
  • betygsverktyget i Classroom
  • sidan Betyg.

Du hittar anvisningar om sidan Betyg på Visa eller uppdatera betygsboken.

Läs mer om hur du betygsätter ett övningsset.

Du kan ladda ned betyg för enskilda hemuppgifter eller för alla hemuppgifter i en klass.

Obs! Det kan se lite annorlunda ut på en surfplatta jämfört med en telefon.

Visa hemuppgifter eller importera betyg från quiz

Visa elevernas hemuppgifter

Innan du visar en elevs hemuppgift kan du se statusen för elevens arbete och antalet elever i varje kategori.

1. Besök classroom.google.com.
  2. Välj klassen.
  3. Välj Klassuppgifter högst upp.
  4. Välj den uppgift som ska visas.
  5. Välj siffran ovanför Inlämnad eller Tilldelad till höger. Sidan Elevens arbete visas.
    • Tips! Du kan bara komma till sidan Elevens arbete när siffran inte är ”0” för både Inlämnad och Tilldelad.
  6. På sidan Elevens arbete visas statusen för elevens arbete:
    • Tilldelad: uppgifter som eleverna måste lämna in, t.ex. uppgifter som saknas eller inte har lämnats in
    • Inlämnad: uppgifter som elever har lämnat in
    • Betygsatt betygsatta uppgifter som du har skickat tillbaka
    • Returnerad uppgifter som du har skickat tillbaka utan betyg
  7. Du kan visa en elevs inlämnade arbete genom att trycka på hens namn följt av någon av de bifogade filerna.

Importera betyg från quiz

Den här funktionen är endast tillgänglig i datorversionen av Classroom. Klicka på Dator och läs anvisningarna där.

Ange, granska eller ändra betyg

När du anger ett betyg synkroniseras det mellan betygsverktyget, sidan Betyg och sidan Elevens arbete.

När du betygsätter hemuppgifter kan du se att statusen för arbetet eller betyget är färgkodad:

• Röd – arbete saknas.
  • Grön – Inlämnat arbete eller betygsutkast.
  • Svart – arbete som har skickats tillbaka.

Andra färger baseras på klassens tema och visar inte status för arbeten eller betyg.

Föra in betyg på sidan Elevens arbete
Du kan redigera eller kommentera i alla dokument på Drive. Dina ändringar och kommentarer sparas automatiskt och eleven kan se dem när han/hon öppnar dokumentet.
Du kan också ge feedback direkt i elevens arbete. Läs mer om att skriva kommentarer i elevernas arbeten.
Eleverna kan inte redigera filer som bifogats i inlämnade hemuppgifter förrän dessa har skickats tillbaka.
  1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  3. Valfritt: Standardskalan för betygsättning är numerisk baserat på den totala poängen för uppgiften. Education Plus- och Teaching and Learning Upgrade-utgåvorna har möjlighet till utökade betygsskalor. Du kan anpassa betygsättningen i Classroom till skolans system om
    • det är alfabetiskt, till exempel bokstavsbetyg (A till F) eller kunskaper (ej godkänt till mycket väl godkänt)
    • det är numeriskt, till exempel fyrgradiga skalor
    • det består av anpassade betygsskalor, till exempel emojis.

Funktioner för betygsskalor fungerar med

• beräkning av genomsnittligt betyg
    • bedömningskriterier
    • SIS-integration
    • analys
    • övningsset och automatisk betygsättning för Formulär.
    • Du kan ange ett betyg antingen för antalet poäng eller baserat på nivåerna på betygsskalan om du har konfigurerat betygsskalor. Om du till exempel har ställt in bokstavsbetyg i klassen och tilldelar dem en uppgift med tio poäng kan du göra följande under Betyg:
      • skriva ”8”
      • skriva ”Bra”
      • välja ”Bra 8/10” i rullgardinsmenyn.
    • Både du och hjälplärarna kan se alla betyg i både poäng och den nivå de motsvarar.
    • Eleven kan se både poäng och vilken nivå poängen motsvarar om betyget har skickats tillbaka.
    • Du kan bara konfigurera betygsättningsskalor på datorn.
  1. Tryck på elevens namn.
  2. Tryck på Lägg till betyg och ange betyget.
    Betyget sparas automatiskt.
  3. Välj ett alternativ:
    • Om du vill gå tillbaka till sidan Elevens arbete trycker du på Stäng uppe till vänster.
    • Om du vill skicka tillbaka hemuppgiften till eleven trycker du på Skicka tillbaka uppe till höger.
      Obs! Dessa alternativ visas när en elev har valts.

Elever ser sina betyg när du skickar tillbaka deras hemuppgifter. Du kan skicka tillbaka hemuppgifter under en annan betygsättning.

Föra in betyg i betygsverktyget

Den här funktionen är endast tillgänglig i datorversionen av Classroom. Klicka på Dator och läs anvisningarna där.
Se betygshistoriken för en hemuppgift
Den här funktionen är endast tillgänglig i datorversionen av Classroom. Klicka på Dator och läs anvisningarna där.
Ändra ett betyg

Du kan ändra ett betyg efter att du skickat tillbaka en hemuppgift till eleverna. Eleverna kan också arbeta mer med hemuppgiften och skicka in den på nytt. Därefter kan du ändra betyget och skicka tillbaka uppgiften igen.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  3. Tryck på namnet på den elev vars betyg du vill ändra.
  4. Tryck på betyget och ange ett nytt.
    Betyget sparas automatiskt.
  5. Välj ett alternativ:
    • Om du vill gå tillbaka till sidan Elevens arbete trycker du på Stäng uppe till vänster.
    • Om du vill skicka tillbaka hemuppgiften till eleven trycker du på Skicka tillbaka uppe till höger.
      Obs! Dessa alternativ visas när en elev har valts.

Obs! Eleven ser sitt betyg när du skickar tillbaka hemuppgiften.

Skicka tillbaka arbete eller ladda ned betyg

Eleverna kan inte redigera bifogade filer i en hemuppgift förrän du skickar tillbaka den. När du skickar tillbaka arbeten får eleverna aviseringar om sådana är aktiverade. Du kan skicka tillbaka arbete med eller utan betyg till en eller flera elever åt gången.

Konfigurera en betygsskala
På en dator kan du börja med standardalternativen för betygsskala eller skapa en egen betygsskala.
  1. Besök classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Klassinställningar uppe till höger.
  4. Klicka på Lägg till i Betyg, under Betygsskala.
  5. Välj ett alternativ:
    • Kunskaper
    • Bokstavsbetyg
    • Fyrgradig skala
    • Skapa egen: Skapar en anpassad betygsskala.
  6. Redigera nivå och värden för betygsskalan.
  7. Valfritt: Så här kopierar du betygsskalan till andra klasser:
    1. Klicka på Välj klasser .
    2. Markera kryssrutan bredvid den klass som du vill kopiera betygsskalan till .
    3. Klicka på Välj.
  8. Längst upp till höger klickar du på Spara.

Tips

• När du redigerar en standardbetygsskala blir den en anpassad betygsskala.
  • När du tar bort en anpassad betygsskala som tidigare använts i en klass visas en bekräftelseruta som innebär att du inte får åtkomst till den igen.
Skicka tillbaka en hemuppgift

Eleverna kan se sina betyg när du skickar tillbaka deras hemuppgifter.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  3. Tryck på rutan bredvid varje elev vars hemuppgift du vill skicka tillbaka.
  4. Tryck på Skicka tillbaka uppe till höger bekräfta.

Obs! Om en hemuppgift inte är klar kan du skicka tillbaka den utan ett betyg. I så fall visas betygsstatusen Tilldelad – eller Saknas om den är sen – och betygsfältet är tomt.

Skicka tillbaka en ej betygsatt hemuppgift

Följande sker när du skickar tillbaka en hemuppgift utan betyg:

• I stället för ett betyg visas Klar  bredvid elevens namn.
  • Elevens hemuppgift är markerad Returnerad.

Innan du skickar tillbaka hemuppgiften kan du lägga till en privat kommentar.

1. Tryck på Classroom .
  2. Tryck på klassen följt av Klassuppgifter följt av hemuppgiften.
  3. Tryck på rutan bredvid varje elev vars hemuppgift du vill skicka tillbaka.
  4. Tryck på Skicka tillbaka uppe till höger och bekräfta.
Ladda ned betyg
Den här funktionen är endast tillgänglig i datorversionen av Classroom. Klicka på Dator och läs anvisningarna där.

Relaterade ämnen