Een opdracht nakijken en terugsturen

Dit artikel is voor docenten.

In Classroom kun je een cijfer geven, feedback geven of allebei. Je kunt ook opdrachten teruggeven zonder cijfer.

Je kunt werk nakijken en teruggeven op de volgende manieren:

• Via de pagina 'Werk van leerlingen'.
  • Via de nakijktool van Classroom.
  • Via de pagina Cijfers.

Op Je cijferlijst bekijken of updaten vind je instructies voor de pagina Cijfers.

Ontdek meer informatie over hoe je een oefenset nakijkt.

Je kunt cijfers downloaden voor één opdracht of voor alle opdrachten in een lesgroep.

Opmerking: Je ziet wellicht kleine visuele verschillen tussen tablets en telefoons.

Opdrachten tonen en toetsbeoordelingen importeren

Opdrachten van leerlingen tonen

Voordat je de opdracht van een leerling bekijkt, kun je de status van het werk van leerlingen en het aantal leerlingen in elke categorie bekijken.

1. Ga naar classroom.google.com.
  2. Selecteer de lesgroep.
  3. Selecteer bovenaan Schoolwerk.
  4. Selecteer de opdracht die je wilt tonen.
  5. Selecteer rechts het nummer boven Ingeleverd of Toegewezen. Je ziet de werkpagina van de leerling.
    • Tip: Je kunt de werkpagina van de leerling alleen openen als het nummer voor zowel Ingeleverd als Toegewezen niet 0 is.
  6. Op de pagina Werk van leerlingen zie je de status van het werk van leerlingen:
    • Toegewezen: werk dat leerlingen nog moeten inleveren, inclusief ontbrekend of niet ingeleverd werk.
    • Ingeleverd: werk dat leerlingen hebben ingeleverd.
    • Beoordeeld: werk met een beoordeling dat je hebt teruggegeven.
    • Teruggegeven: werk zonder beoordeling dat je hebt teruggegeven.
  7. Als je het ingeleverde werk van een leerling wilt bekijken, tik je op de naam van de leerling en vervolgens op de bijgevoegde bestanden.
    • Als je naar de vorige of volgende leerling wilt gaan, swipe je of tik je op de pijlen naast de naam van de leerling.

Tip: Er zijn kleine visuele verschillen tussen tablets en mobiele telefoons.

Toetsbeoordelingen importeren

Deze functie is alleen beschikbaar in de computerversie van Classroom. Klik op Computer om de instructies te bekijken.

Beoordelingen invoeren, bekijken of wijzigen

Als je een beoordeling invoert, wordt deze gesynchroniseerd tussen de nakijktool, de pagina Beoordelingen en de pagina Werk van leerlingen.

Als je opdrachten nakijkt, zie je wellicht dat het werk of de beoordelingsstatus een bepaalde kleur heeft:

• Rood: ontbrekend werk.
  • Groen: ingeleverd werk of voorlopige beoordeling.
  • Zwart: teruggegeven werk.

Andere kleuren zijn gebaseerd op je lesgroepthema en geven niet de status van werk of beoordelingen aan.

Een beoordeling invoeren op de pagina Werk van leerlingen
Je kunt elk document in Drive bewerken of erop reageren. Je bewerkingen of reacties worden automatisch opgeslagen en kunnen meteen door de leerling worden bekeken wanneer deze het document opent. Leerlingen kunnen bestanden die aan een opdracht zijn gekoppeld pas bewerken nadat je ze hebt teruggegeven.
Je kunt ook direct in het werk van leerlingen feedback geven. Meer informatie over notities maken in het werk van leerlingen
  1. Tik op Classroom .
  2. Tik op de lesgroep and then Schoolwerk and then de opdracht.
  3. De versies Education Plus en Teaching and Learning Upgrade bieden uitgebreidere beoordelingsschalen. In de volgende situaties kun je nakijken met Classroom aanpassen aan het systeem van je school:
    • Alfabetisch, bijvoorbeeld letterbeoordelingen (A tot en met F) of vaardigheid (onvoldoende tot uitstekend)
    • Numeriek, bijvoorbeeld 4-puntsschalen
    • Aangepaste beoordelingsschalen, bijvoorbeeld emoji's

Functies voor een beoordelingsschaal werken met:

• Berekening van gemiddelde beoordeling
    • Rubrieken
    • SIS-integratie
    • Analyse
    • Oefensets en automatische beoordeling van formulieren
    • Je kunt een beoordeling geven voor het aantal punten of, als je beoordelingsschalen hebt ingesteld, op basis van de niveaus van de beoordelingsschaal. Als je bijvoorbeeld letterbeoordelingen hebt ingesteld voor je lesgroep en je een opdracht van 10 punten toewijst, kun je onder Beoordelingen het volgende doen:
      • '8' invoeren
      • 'Goed' typen
      • 'Goed 8/10' selecteren in het dropdownmenu
    • Jij en je mededocenten kunnen alle beoordelingen bekijken in zowel de puntwaarde als het niveau waarmee het overeenkomt.
    • Leerlingen zien zowel de puntwaarde als het niveau waarmee deze overeenkomt als een beoordeling is gegeven.
    • Je kunt beoordelingsschalen alleen instellen via een computer.
  1. Tik op de naam van de leerling.
  2. Tik op Beoordeling toevoegen and then vul de beoordeling in and then tik op Klaar .
  3. Maak een keuze:
    • Als je wilt terugkeren naar de pagina Werk van leerlingen tik je op Terug .
    • Als je de opdracht wilt teruggeven aan de leerling, tik je op Teruggeven.
  4. Leerlingen krijgen hun beoordeling als je de opdracht teruggeeft. Je kunt de opdrachten ook tijdens een andere nakijksessie teruggeven.

Een beoordeling invoeren in de nakijktool

Deze functie is alleen beschikbaar in de computerversie van Classroom. Klik op Computer om de instructies te bekijken.
De beoordelings- en inlevergeschiedenis van een opdracht bekijken

Je kunt zien hoe de beoordeling voor een opdracht is gewijzigd en hoe vaak een leerling een opdracht heeft ingeleverd.

1. Tik op Classroom .
  2. Tik op de lesgroep and then Schoolwerk and then de opdracht.
  3. Tik op de naam van de leerling.
  4. Tik bovenaan op Meer  and then Geschiedenis bekijken.
Een beoordeling wijzigen

Je kunt een beoordeling wijzigen nadat je een opdracht hebt teruggegeven aan een leerling. Leerlingen kunnen hun werk ook aanvullen en de opdracht opnieuw inleveren. Je kunt de beoordeling vervolgens wijzigen en de opdracht opnieuw teruggeven.

1. Tik op Classroom .
  2. Tik op de lesgroep and then Schoolwerk and then de opdracht.
  3. Tik op de naam van de leerling van wie je de beoordeling wilt wijzigen.
  4. Tik op Beoordeling toevoegen and then voer de beoordeling in and then tik op Gereed .
  5. Maak een keuze:
    • Als je wilt terugkeren naar de pagina Werk van leerlingen tik je op Terug .
    • Als je de opdracht wilt teruggeven aan de leerling, tik je op Teruggeven.

Opmerking: De leerling kan de nieuwe beoordeling zien als je de opdracht teruggeeft.

Werk teruggeven of beoordelingen downloaden

Leerlingen kunnen bestanden die aan een opdracht zijn gekoppeld pas bewerken nadat je ze hebt teruggegeven. Als je werk teruggeeft, krijgen leerlingen een melding als deze zijn aangezet. Je kunt werk, met of zonder beoordeling, teruggeven aan één leerling of aan meerdere leerlingen tegelijk.

Een beoordelingsschaal instellen

Op een computer kun je beginnen met de standaardopties voor beoordelingsschalen of een eigen beoordelingsschaal maken.
  1. Ga naar classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik rechtsboven op Lesgroepinstellingen .
  4. Klik bij Beoordeling onder Beoordelingsschaal, op Toevoegen.
  5. Selecteer een optie:
    • Vaardigheid
    • Letterbeoordelingen
    • 4-puntsschaal
    • Zelf een maken: Hiermee wordt een aangepaste beoordelingsschaal gemaakt.
  6. Bewerk het niveau en de waarden van je beoordelingsschaal.
  7. Optioneel: Zo kopieer je de beoordelingsschaal naar andere lesgroepen:
    1. Klik op Lesgroepen selecteren .
    2. Vink rechts het vakje aan naast de lesgroep waarnaar je de beoordelingsschaal wilt kopiëren.
    3. Klik op Selecteren.
  8. Klik rechtsboven op Opslaan.

Tips:

• Als je een standaard beoordelingsschaal bewerkt, wordt deze een aangepaste beoordelingsschaal.
  • Als je een aangepaste beoordelingsschaal verwijdert die eerder in een lesgroep werd gebruikt, verschijnt er een bevestigingsvenster en heb je er geen toegang meer toe.
Een opdracht teruggeven

Leerlingen zien hun beoordelingen als je de opdracht teruggeeft.

1. Tik op Classroom .
  2. Tik op de lesgroep and then Schoolwerk and then de opdracht.
  3. Tik op het vakje naast elke leerling aan wie je de opdracht wilt teruggeven.
  4. Tik op Teruggeven en bevestig dit.

Opmerking: Als een opdracht niet helemaal af is, kun je deze teruggeven zonder beoordeling. De status van de beoordeling wordt dan Toegewezen (of Ontbrekend als de inleverdatum voorbij is) en het beoordelingsveld is leeg.

Een opdracht zonder beoordeling teruggeven
Als je een opdracht zonder beoordeling teruggeeft, gebeurt het volgende:
  • In plaats van een beoordeling zie je Klaar  naast de naam van de leerling.
  • De opdracht van de leerling wordt gemarkeerd als Teruggegeven.

Voordat je de opdracht teruggeeft, kun je een privéreactie toevoegen.

1. Tik op Classroom .
  2. Tik op de lesgroep and thenSchoolwerk and then de opdracht.
  3. Tik op het vakje naast elke leerling aan wie je de opdracht wilt teruggeven.
  4. Tik op Teruggeven en bevestig dit.
Beoordelingen downloaden
Deze functie is alleen beschikbaar in de computerversie van Classroom. Klik op Computer om de instructies te bekijken.