Hoe Opdrachten werkt

Opdrachten is een add-on-app voor leerbeheersystemen (LBS'en) waarmee je werk van leerlingen kunt opgeven, analyseren en nakijken met Google Workspace for Education.

Met Opdrachten kunnen bestanden die in Google Documenten, Google Spreadsheets, Google Presentaties of Google Drive zijn gemaakt, worden gekoppeld aan je LBS. Je kunt er tijd mee besparen bij het opgeven en nakijken van werk van leerlingen en het ingeleverde werk analyseren met originaliteitsrapporten om te controleren of het hun eigen werk is.

Je gebruikt Opdrachten als een Learning Tools Interoperability-tool (LTI) die is geïntegreerd in je LBS. Opdrachten werkt met elk LBS dat LTI versie 1.1 of hoger ondersteunt, zoals Canvas, Schoology, Blackboard, Moodle.

Als je Opdrachten wilt toevoegen aan je LBS, heb je misschien hulp nodig van je LBS-beheerder. Als je nog nooit een add-on-app of externe tool voor je LBS hebt ingesteld, neem je contact op met je IT-beheerder of LBS-beheerder over het instellen van Opdrachten in Canvas, Schoology of een ander LBS.

Aan de slag met Opdrachten

Workflow voor Opdrachten

Stap 1: De docent maakt een opdracht

De docent kiest ervoor Google Opdrachten te gebruiken als deze nieuw lesmateriaal toevoegt en configureert opdrachtinstellingen, zoals:
  • (Vereist) De puntwaarde instellen
  • (Optioneel) De inleverdatum instellen
  • (Optioneel) Een nakijkrubriek toevoegen
  • (Optioneel) Opdrachtbestanden toevoegen om een exemplaar te maken dat elke leerling kan bewerken en inleveren
  • (Optioneel) Originaliteitsrapporten aanzetten

Stap 2: Leerlingen leveren hun opdrachten in

Wanneer leerlingen de opdracht openen in het LBS, kunnen ze bestanden uit hun Google Drive bijvoegen om bij hun werk in te leveren, zoals:
  • Google-documenten, -spreadsheets, -presentaties, -sites en -tekeningen
  • Microsoft®️ Word®️-, Excel®️- of PowerPoint®️-bestanden
  • Pdf's
  • Afbeeldingsbestanden
  • Tekstbestanden
  • Videobestanden (webm, mpeg4, 3gpp, mov, avi, mpeg-ps, wmv, flv, ogg)
Leerlingen kunnen ook bestanden uploaden vanaf hun computer.
Tip: Als een leerling een bestand inlevert dat niet wordt ondersteund door Documenten of Drive, kan de docent het bestand downloaden en openen in de bijbehorende app. Ga naar Bestanden die je kunt opslaan in Google Drive voor meer informatie.
Wanneer een leerling werk inlevert, gebeurt het volgende:
  • De leerling heeft geen bewerkings- of reactietoegang meer tot het oorspronkelijke bestand.
  • Opdrachten maakt een kopie van het ingeleverde bestand die wordt opgeslagen in de Drive van de leerling.

Zie Hoe docenten en leerlingen bestanden delen voor meer informatie.

Stap 3: De docent kijkt de opdrachten na en geeft ze terug

De docent kan de opdracht openen in het LBS om ingeleverd werk van leerlingen te bekijken, feedback te geven en een cijfer te geven.
Als een docent werk teruggeeft, gebeurt het volgende:
  • Het eigendom van het bestand wordt teruggezet naar de leerling.
  • Opdrachten maakt een archiefkopie van het nagekeken bestand en slaat deze op in de Drive van de docent.
  • Het cijfer wordt opgeslagen in de cijferlijst in het LBS.

Zie Hoe docenten en leerlingen bestanden delen voor meer informatie.

Algemene veelgestelde vragen

Moet mijn organisatie Google Workspace for Education hebben om Opdrachten te kunnen gebruiken?

Ja. Als je Opdrachten wilt gebruiken, moet je organisatie Google Workspace for Education hebben. Er is een kosteloze versie voor onderwijsinstellingen. Zie Aan de slag met Google Workspace for Education om je aan te melden voor een Google Workspace for Education-account.

Waar en in welke talen is Opdrachten beschikbaar?

Opdrachten is beschikbaar in alle landen en regio's waar Google Workspace for Education beschikbaar is. Ga naar Kwalificaties voor Google Workspace for Education voor de volledige lijst met landen/regio's.
Opdrachten is beschikbaar in 44 talen: Arabisch, Baskisch, Bulgaars, Catalaans, Chinees (traditioneel), Chinees (vereenvoudigd), Deens, Duits, Engels (VK), Estlands, Farsi, Filipijns, Fins, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hindi, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maleis, Nederlands, Noors, Oekraïens, Pools, Portugees (Brazilië), Portugees (Portugal), Roemeens, Russisch, Servisch, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Spaans (Latijns-Amerika), Thai, Tsjechisch, Turks, Vietnamees en Zweeds.

Hoeveel kost Opdrachten?

Opdrachten, als onderdeel van Google Workspace for Education Fundamentals, is kosteloos voor onderwijsinstellingen.

Welke browsers worden ondersteund?

Opdrachten, een Google Workspace-product, ondersteunt de nieuwste versie van Chrome en de huidige en vorige releases van Firefox® en Safari®.

Werkt Opdrachten op mobiele apparaten?

Opdrachten is alleen beschikbaar in webbrowsers en werkt het beste in browsers op computers en tablets. Of add-on-apps van LBS'en op mobiele apparaten kunnen worden gebruikt, verschilt per LBS.

Hoe zit het met de toegankelijkheid van Opdrachten?

Opdrachten is gemaakt volgens dezelfde hoge normen voor toegankelijkheid waaraan alle Google-producten voldoen. Gebruikers met een visuele beperking kunnen een schermlezer gebruiken om door Opdrachten te navigeren.
Ga naar Een schermlezer gebruiken met Opdrachten voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over nakijken

Heeft Opdrachten een functie om plagiaat te vinden?

Ja. Docenten en leerlingen kunnen een originaliteitsrapport laten maken voor het schoolwerk.
Zie Originaliteitsrapporten inschakelen voor meer informatie.

Kan ik in Opdrachten nakijken met rubrieken?

Ja. Je kunt rubrieken maken, weergeven en er een cijfer aan verbinden voor individuele opdrachten. Je kunt rubrieken met en zonder score gebruiken om feedback te geven. Als je de rubriek gebruikt om cijfers te geven, zien leerlingen hun cijfer wanneer je de opdracht teruggeeft.
Zie Nakijken met een rubriek voor meer informatie.

Kan ik voorlopige cijfers en feedback opslaan, zonder dat ze zichtbaar zijn voor de leerling?

Ja. Het cijferveld en het veld met algemene feedback worden tijdens het nakijken automatisch opgeslagen, zelfs als de opdracht wordt gewijzigd of de pagina wordt gesloten. Het cijfer en de algemene feedback worden pas zichtbaar voor de leerling wanneer het bestand wordt teruggegeven.

Kan schoolwerk individueel of voor alle leerlingen in één keer worden teruggegeven?

Dit kan allebei. Als je opdrachten individueel wilt teruggeven, klik je bovenaan elke opdracht op Teruggeven.
Zo geef je alle opdrachten in één keer terug:
  1. Geef voorlopige cijfers en algemene feedback.
  2. Ga terug naar de lijst met leerlingen.
  3. Vink de vakjes aan voor de leerlingen aan wie je de opdracht wilt teruggeven.
  4. Klik op Teruggeven.

Kan ik schoolwerk teruggeven zonder cijfer?

Ja, als je het cijferveld leeg laat. Maar als de opdracht geen cijfer heeft, kan de open LTI-standaard niet aangeven dat een opdracht is afgerond. Het LBS kan geen onderscheid maken tussen opdrachten zonder cijfer en opdrachten die niet zijn ingeleverd.

Kan teruggegeven schoolwerk opnieuw worden ingeleverd of kan er een ander cijfer aan worden gegeven?

Ja. Als een docent een ander cijfer wil geven aan een opdracht, gaat dit op dezelfde manier als het oorspronkelijke inleveren, nakijken en teruggeven van een opdracht, met de volgende uitzonderingen:
  • Het oude cijfer wordt weergegeven naast het cijferveld om context te geven voor het nieuwe cijfer. Alleen het meest recente cijfer wordt gesynchroniseerd naar het LBS.
  • Eerdere algemene feedback wordt weergegeven. Nieuwe algemene feedback wordt weergegeven in een apart tekstvak.

Kunnen mededocenten opdrachten nakijken?

Ja. Meerdere docenten kunnen een opdracht nakijken. Elke docent of onderwijsassistent moet een Google Workspace for Education-account hebben.

Worden cijfers gesynchroniseerd met het LBS?

Ja. Cijfers worden gesynchroniseerd van Opdrachten naar het LBS, waar ze worden getoond in de cijferlijst in het LBS.

Veelgestelde vragen over lesgroepbeheer

Kunnen docenten al hun gekoppelde lesgroepen en opdrachten zien?

Ja, docenten kunnen al hun gekoppelde lesgroepen en opdrachten checken.

Kunnen docenten lesgroepen en opdrachten verwijderen?

Docenten die eigenaar zijn van een lesgroep kunnen de lesgroep en de opdrachten erin verwijderen. Ontdek hoe je lesgroepen en opdrachten verwijdert.

Worden groepsopdrachten ondersteund in Opdrachten?

Nee, Opdrachten bevat geen instellingen voor groepsopdrachten. Je kunt wel op de volgende manier een groepsproject maken:
  1. Vraag elke groep een Google-document te maken en te delen met de groepsleden zodat deze het kunnen bewerken.
  2. Vraag de eigenaar van het bestand de opdracht in te leveren zodat deze kan worden nagekeken.
  3. Kijk de opdracht na en plaats algemene feedback als reactie of suggestie in de kantlijn.
    Tip: Het veld met algemene feedback wordt alleen getoond aan de eigenaar van het bestand, niet aan de rest van de groep.
  4. Voer in je cijferlijst de cijfers in van de andere groepsleden.

Kunnen leerlingen elkaars opdrachten nakijken in Opdrachten?

Nee, er is geen functie in Opdrachten waarmee leerlingen elkaars werk kunnen nakijken. Je kunt leerlingen wel op de volgende manier elkaars opdrachten laten nakijken:
  1. Vraag de leerlingen de opdracht te maken in Documenten.
  2. Vraag de leerlingen hun bestand te delen met hun klasgenoot.
  3. Vraag de klasgenoot in Documenten reacties en suggesties in de kantlijn te maken.
  4. Vraag de leerlingen de opdracht in te leveren, inclusief de reacties en suggesties van hun klasgenoot. Of vraag leerlingen de reacties van hun klasgenoot te checken, hun werk aan te passen en de reacties te markeren als Opgelost. De docent kan dan de versiegeschiedenis checken.
  5. Kijk de opdracht na.
  6. (Optioneel) Geef een apart cijfer gebaseerd op de reacties van de klasgenoot.

Werkt Opdrachten in een lesgroep die ik kopieer naar het LBS?

Ja, opdrachten die zijn gemaakt in Google Opdrachten werken in een lesgroep die je kopieert naar een LBS. Als je een lesgroep kopieert naar het LBS, wordt het volgende gekopieerd:
  • Totaal aantal punten
  • Rubrieken
  • Instellingen voor originaliteitsrapporten
  • Bijlagen
Belangrijk: Inleverdatums worden niet gekopieerd en gekopieerde bijlagen kunnen niet uit de opdracht worden verwijderd.
Zo voorkom je fouten: